Esimese lapse sünni edasilükkamine vähendab laste arvu

Alina Tubli, Pirita linnaosa vanem

Statistikaameti andmeil sündis 1987. aastal kõige rohkem esimesi lapsi 21-aastastel, 2017. aastal aga 28-aastastel naistel. Muidugi on esimese lapse saamise edasilükkamisel mitmeid põhjusi, hulk neist on positiivsed. Statistika aga näitab, et mida hiljem sünnib esiklaps, seda enam rahvaarv kahaneb, sest üldkokkuvõttes saadakse lapsi vähem.

Rahvastikuteadlane Ene-Margit Tiit on öelnud, et keskmise sünnitamisvanuse tõus 25-lt 30-le eluaastale vähendab rahvastiku arvukust kuuendiku võrra.

Ma keskenduks rahvastikukriisi asemel hoopis teisele põhjusele, mida esiklapse saamise edasilükkamine põhjustab. Nimelt, pärast tähtsa otsuse vastuvõtmist võib selguda, et lapsesaamine ei ole üldsegi nii kerge ja kiire protsess. Naise munarakkude hulk ja kvaliteet vanusega vähenevad; täpselt samamoodi nagu meeste spermide arv ja normile vastavate spermide osakaal. Vanuse kasvades hakkavad rasestumist ja lapse lõpuni kandmist järjest enam mõjutama ka olemasolevad ja läbipõetud haigused, elustiil ja stress, ning seda mitte ainult kuldses keskeas, vaid juba kolmekümnendate alguses.

Eestis ei ole täpseid andmeid, kui paljudel on lapsesaamisega raskusi, ning seda peamiselt seetõttu, et see on isiklik ja valulik teema, millest ei soovita rääkida. Vaka all hoidmine tekitab aga illusiooni, et mures ollakse üksi. Probleemi selgumisel tuleb see aga suure üllatuse ja šokina, sest teadaolevalt on rasestumisega või raseduse lõpuni kandmisega raskusi vaid väga vähestel.

Sellest teemast tuleb kõva häälega rääkida, et naised (ja ka mehed) oskaksid oma tervist hoida ning võimalikule murele õigeaegselt jälile saaksid. Kui esmakordsel katsel rasestub vaid iga neljas naine, siis nendest rasedustest katkeb esimese kolme kuu jooksul enam kui 20%. Alles pärast aastast ebaõnnestunud proovimist soovitatakse pöörduda arsti poole, kes määrab täiendavad uuringud, pärast mida võib raviga alustada. Kõik see võib võtta pikki aastaid.

Lapsesaamise planeerimisel tuleb seda arvestada ning oma tervist juba aegsasti hoidma hakata.

2 kommentaari
 1. See 3 aastat ago
  Reply

  on kena, et Aliina oma lastekarjaga on teistele eeskujuks. Ikkagi 29 juba turjal, muidu jaga Ojulanna, Simsoni ja teiste muttide saatust.

 2. Nunnu 3 aastat ago
  Reply

  Misasja te neist lastest seia viletsuse sisse tirida tahate ?
  Nõttetu elu, stress, meeletu töö ja heal juhul sama tarbimine – ons see õnn ja mõte?
  Või eriti head ja tarka tõugu edasi kandma?
  Kollane lipik kõrva ?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.