Karilaid: Jürgen Ligi peaks eeskuju näitama ja poliitikast lahkuma

Foto:Meelis Meilbaum/Scanpix

Kui Danske rahapesukaasuse asjus peaks keskerakondlase Jaanus Karilaiu hinnangul võtma poliitilise vastutuse omaaegne rahandusminister Jürgen Ligi ning poliitikast lahkuma, siis Tallinna linnapea Taavi Aasa puhul, kelle vastutusalas on samuti toimunud suured korralagedused, Karilaid sellist vajadust ei näe.

Keskerakondlast Taavi Aasa ja reformierakondlast Jürgen Ligi pole võimalik võrrelda, ütles riigikogu õiguskomisjoni esimees ja Keskerakonna aseesimees Karilaid reedel BNS-ile. “Taavi [Aas] on nõus probleeme tunnistama, aga Ligi puhul on räige eitus ja teiste süüdistamine ja see on suur vahe.”

“Ligi on teinud palju vigu,” rääkis Karilaid. “VEB fondis juhtumis on ta lahenduse väljapakkumisega aega raisand, segadust tekitanud ja riik on trahvi saanud. Ka rahapesujuhtumis paneb ta pea liiva alla ja ma leian, et tema koht pole enam Eesti poliitikas. Ta on kõvasti küll käratsenud ja teiste peale näpuga näidanud, aga vaadates sisulist poolt – ja need on ainult kaks juhtimit – siis ma arvan küll, et ta peaks võtma vastutuse ja lahkuma poliitikast. See oleks temapoolne positiivne panus Eesti poliitilisele kultuurile. Siis ma arvan, et päris paljud hakkaksid tulevikus mõtlema, et kui nad võtavad kaalukaid ametiposte vastu, siis millised on nende ülesanded ja hoolsuskohustus.”

Taavi Aas on aga Karilaidi sõnul probleemi tunnistanud ja teinud Tallinna Linnatranspordi AS-is personalivahetusi. “Ta on palganud linnateenistusse [endise riigi peaprokuri] Norman Aasa, et võidelda korruptsiooniga, ja see on juba teine asi, et kui inimene probleemi tunnistab. Arvan, et ka Ligi vastu võiks olla leebem, kui ta tunnistaks, et tema haldusalas on olnud probleemid.”

Karilaid teatas reedel, et Danske panga rahapesuskandaal on tekitanud Eesti riigile mainekahju, mistõttu tuleks pangalt nõuda miljonid eurod riigikassase – poliitiline vastutus tuleks võtta aga endisel rahanduministril Jürgen Ligil.

Karilaiu hinnangul on olukorras, kus Eesti kaudu on pestud kahtlustuse järgi enam kui seitsme miljardi euro ulatuses raha ning uurimise on algatanud nii Taani kui ka Eesti prokuratuurid, vajalik tegeleda jõulisemalt nii rahandusministeeriumil kui ka finantsinspektsioonil, et kuritegelikul teel omandatud tulu konfiskeeritaks ning nõutaks riigikassase.

„Arvestades rahapesu mahtu ning tekitatud mainekahju tuleb rahandusministril kiiremas korras välja töötada kava, mil moel ning kui suures ulatuses tuleb Danske pangal riigile tekitatud kahju hüvitada kui süüdistused kinnitust saavad,“ rõhutas Karilaid, kes tõi välja, et samamoodi on ka Taani majandusminister Rasmus Jarlov rõhutanud ebaseadusliku tulu uurimist ning konfiskeerimist.

Ta lisas, et on jätkuvalt hämmastav, millise leigusega suhtusid aastate jooksul finantsinspektsioon ning uurimisasutused võimalikku rahapesusse, mis toimus ligemale kaheksa aasta vältel. „Juba 2009. aastal hoiatas Venemaa Finantsmonitooringu Amet võimaliku rahapesu eest, kuid finantsinspektsioon tõrjus need süüdistused. Finantsinspektsiooni nõukogu esimees on aga teatavasti rahandusminister, kelleks oli pikkade aastate vältel Jürgen Ligi,“ tõi Karilaid välja.

Tema sõnul tuleb Ligil, kes enda sõnul rahapesu ajal küll rahandust juhtis, kuid ei vastutanud, võtta poliitiline vastutus. „Jürgen Ligil tuleb kord aru saada, et kõiki ameteid ja kohti vastu võttes kaasneb palgaga ka vastutus,“ ütles Karilaid.

BNS

13 kommentaari
  1. Kas 6 aastat ago
    Reply

    Karilaiust saab uus peaproks?

    • Maali Maalt 6 aastat ago

      Karilaid on loll nagu lauajalg, kui ei oleks Savisaar teda üles korjanud, otsiks ta prügikastist pudeleid.

  2. Europe 6 aastat ago
    Reply

    Muidugi peaks ! Igal pool Euroopas on nii.
    A meil siin pole miski Euroopa.
    Küll leiavad talle uue sooja koha.

    • maali maalt 6 aastat ago

      Libamaali ajab pada. Jaanus on tark poiss ja nii nunnu; nagu kusagilt seiklusfilmist vői moeajakirjast maha astunud tuhandete lemmik. Edgar aga on lihtsalt parim.

  3. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Eelmine maali on liba, kuigi vist austab Savisaart. Karilaid on tegelt tubli poiss, Edgari poliitprodukt, Hundisilma meistriklassi saadus.

    • Maali Maalt 6 aastat ago

      See Maali on liba, Karilaid on üks rumalamaid poliitikud üldse ja korrupeerunud kremlimimeelse Savisaare koht on vanglas.

  4. Vello 6 aastat ago
    Reply

    Minule on arusaamatu ja vastumeelt lugeda solvavaid ja asjasse üldse mittepuutuvaid ˇkommentaareˇ. Miks Kesknädal seda võimaldab? Kui selle all peetakse silmas demokraatiat ja sõnavabadust, siis ollakse valel teel ja muututakse Õhtuleheks, kus igaüks võib öelda mis sülg suhu toob.
    Ma tõesti lootsin KN uuest versioonist eelmisest prügikastist paremat.

  5. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    4 eelmist maali maalt on libad. Kesknädala toimetus, paluks need liba maalid maalt kustutada, millel pole mainitud e-posti aadressi. Sellels ma alati lisan oma e-aadressi.

  6. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Karilaid on tubli ja õiglane mees. Terve see Reformi tagatoa seltskond tuleks laiali ajada. Ligi on palju halba teinud meie riigile. Eelmiste valitsuste ajal vaesus aina kasvas, võeti vastu üks vale otsus teise järgi mille tõttu meie elatustase viidi viimaste hulka. Karilaiu arvustajad halvas mõttes on lihtsalt alaväärsust tundvad inimesed. Mina eristan küll milline on liba Maali Maalt ja milline mitte, sest tõeline Maali Maalt kirjutab arukaid ja õiglasi kommentaare. Mingi jota püüab kirjutada libakommentaare.

  7. Elo 6 aastat ago
    Reply

    Reformi tagatoa tegelased tegelevad töö asemel laimu väljamõtlemisega parimate inimeste suhtes takistades nende tööd, rikuvad tervist, mõtlevad välja valestsenaariume. Neid ei karistata. Sinna on peitu pugenud ka kõige suurem kurikael E.N.Kross. Kas ikka on meie õigusmõistmine õigetes kätes. Kahtlen väga. E.Savisaar on parim poliitik, oli suurepärane linnapea, hooliv ja tark inimene, kes on vaid austust väärt. Reformikad mõistsid, et Tallinnat enne oma võimu alla ei saa kui Savisaar on läinud. Aga õnneks rahvas otsustas teisiti ja praegu on Tallinnal ka tubli linnapea, keda muidugi püütakse ka laimata. See mida tehakse Savisaarele on võimatu mõista, see on nii alatu. Üks inimene kuulis üht telefonikõnet, kus öeldi kui Savisaar oli paanemas surmavast haigusest, et savikas tuli tagasi peab kiiresti midagi ette võtma. Kapo ei külastanud Reformi tagatoa tegelaste kodusid, kuigi oleks põhjust, ta läks muidugi reformikate nõudmisel rüüstama surmavast haigusest paraneva inimese kodu kes vaatas seda pealt istudes ratastoolis. See on lihtsalt ebainimlik. Praegu toimub aastatepikkune kohtuprotsess. Arusaadav, et ausa inimese kohta on raske süütõendeid hankida. Mõned poliitikud on ju öelnud, et nad keeldusid Savisaare vastu tunnistamast ja pidid seetõttu poliitikast lahkuma. Postimehe ausad ajakirjanikud kirjutasid, et neil kästi Savisaart laimata, aga ka nemad ei saanud enam seal edasi töötada. Meie riigis valitseb suur ebaõiglus ja see on tekitatud Reformi tagatoa tegelaste poolt. Paistab, et Savisaar enne rahule ei jäeta kui ta on surnud.Ega keegi ei julge Savisaart kaitsta sest siis satub ise löögi alla.Mäletan kui üks poliitik kirjutas suure artikli E.N.Krossi kuritegude kohta sattus ise kohtu alla. Kui Kross läks IRL-ist ära langes selle erakonna reiting, polnud laimajat. Tegelikult on Keskerakond ainuke erakond kes on alati püüdnud võtta vastu õigeid otsuseid, et meie elu paremaks muuta. Nad hoolivad ka kõige vaesmast inimesest. Neil pole kerge, sest kõigepealt peab parandama neid tohutuid vigu, mida tegid 2 eelmist valitsust. Minu arvates küige suurem viga oli see, et kaotati ära arstiabi saamine kohapeal, see oli lausa kuritegu, abirahad olid imeväikesed jne. Aga nad mõistsid, et ilma töötulemusteta saab ka kergeusklike inimeste käest hääli ja ka praegu jätkub nende vihavaenu õhutamine, laimu väljamõtlemine, valestsenaariumide koostamine tublide inimeste suhtes. Põris lihtne on süüdistada ausaid inimesi korruptsioonis, küll valetõendeid saab. Kuidagi ju peab võimule saama kui töötulemusi pole.

  8. Elo 6 aastat ago
    Reply

    Parandan vead–peab olema paranemas, Savisaart ja kõige.

  9. e l e k t r i t s a a b t a s u t a . b l o g s p o t. c o m 6 aastat ago
    Reply

    Andro Roos : Mõtteid parteidele maksukoorumuse radikaalse vähendamise elluviimiseks (aga ärge lootkegi, parteidel ei jätku mõistust ja mune)
    Alates aastast 973 toimus Inglismaal raha ümbermüntimine iga kuue aasta tagant. See toimus järgnevalt: kuninglik rahapada muutis iga kuue aasta järel olemasolevad vaegväärtuslikud mündid maksevahendina kehtetuks, kogus need kokku ja müntis uue välimusega müntideks. Seda aga nii, et iga nelja vana mündi vastu andis välja ainult kolm uut münti ehk 25% vähem. Iga kuue aasta tagant korrigeeris kuninglik rahapada ka ringlusse lastavate müntide koguarvu, lähtudes otsuse tegemisel järgmise kuus-aastaku planeeritavast riigi üldisest rahavajadusest reaalmajanduse käitamisel. Sellel ümbermüntimisel oli kaks peamist mõtet. Esiteks toimis ümbermüntimine riigi alamatele ühe ja ainsa maksuna. Maksumääraks oli seega 25% kogurahamassist 6 aasta peale ehk 4,17% aastas ehk 0,35% kuus. Teiseks positiivseks nähtuseks ümbermüntimise juures oli see, et kuni münte ümber vermiti, ei kaotanud valuuta ise väärtust, st puudus inflatsioon ja see toetas majanduse jätkuvat kasvu. Selline ümbermüntimisel põhinev süsteem kattis õige pea lisaks Inglismaale terve Lääne-Euroopa.

  10. e l e k t r i t s a a b t a s u t a . b l o g s p o t. c o m 6 aastat ago
    Reply

    Eesti Veksli kasutamine on Eesti rahaloome ja lahendus peaaegu kõikidele Eesti probleemidele.
    Maailma rahaloomest on juttu selles saates :

    Mõtleme taas
    2013-12-03
    Kas pankade võlad on kõik alates eelmisest aastast tühised? Uskumatu lugu, kuid tasub kaasa mõelda. Poolkuu rubriik pühendub Igor Gräziniga küsimustele, mis puudutavad metseenlust kadunud asjade kastist. Saatejuht Andres Raid.

    ht tp://tallinnatv.eu/index.php/home/news_story/6153

    Eesti Veksli kasutamine on Eesti rahaloome ja lahendus peaaegu kõikidele Eesti probleemidele:
    htt p://www.nommeraadio.ee/wimpy/mambots/wimpy/vimpel3.php?cat=Yhistusaade&file=135-THL.mp3

    Andro Roos Lõunatunnis
    ww w.nommeraadio.ee/meedia/mp3/lounatund/2014-10-03-roos.mp3

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.