Paide arvamusfestivalil jäid kõlama Keskerakonna ideed

Eelmisel nädalal, 10. ja 11. augustil Paides aset leidnud arvamusfestivalil pakkusid keskerakondlased välja mitmeid ideid, mis võiksid ilmestada ka tulevast parlamendivalimiste debatti. Need on noorte perede toetamine, parem tervisekäitumine ning pensionitõus.

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas tõi arvamusfestivalil toimunud debatil välja mitu konkreetset ettepanekut Eesti perede toetamiseks ning rahvatervise parandamiseks. Need ettepanekud jõuavad ka Keskerakonna Riigikogu valimisplatvormi.

„Meie eesmärk Riigikogu valimistel on tõsta esimese ja teise lapse toetus tänaselt 55 eurolt 100 euroni. Seeläbi väärtustame senisest enam iga Eestimaal sündivat last ning anname kõigile perekondadele vajalikku lisatuge. Samuti pean õigeks pakkuda noortele peredele võimalust kodu soetamiseks riigi poolt käendatava eluasemelaenuga, ning seda ilma kohustusliku omafinantseeringuta,“ lausus Ratas.

Ratas väitles arvamusfestivalil teiste parlamendierakondade esimeestega ERR-i korraldatud debatil „Kuidas me kestame?“. Ta toetas ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimeest Jevgeni Ossinovskit, kelle sõnul peaks riik tagama toetused ja garantiid, mis kindlustavad laste kasvatamiseks vahendid täiskasvanuks saamiseni.

Ratas pidas toetuste kõrval tähtsaks ka seda, et ühiskonnal tervikuna läheks hästi majanduses, hariduses ja ettevõtluses. Ta selgitas: väga palju on pingutatud, et kolme ja enama lapsega pered saaksid toetusi ning et neil oleks kindlam oma lapsi kasvatada.

Ta väljendas toetust ka 101 rahvakohtumise raames välja toodud mõttele, et riigil tuleks propageerida ning inimestele välja pakkuda võimalust käia iga-aastaselt tervisekontrollis. See aitaks väga paljusid terviseprobleeme ennetada ning vajadusel aegsasti ravida. Praegu on Eestis sündivate inimeste oodatav eluiga 78 eluaastat, kuid tervena elatud aastad samal ajal vaid 56. „See on tõsine murekoht terve ühiskonna jaoks,“ tõi Ratas välja.

Eakad vaesusriskist välja

Arvamusfestivalil Keskerakonna alal osalenud erakondade esindajad arutlesid ka teemal „Kas päästame eakad vaesusriskist?“. Kuigi kõik erakonnad tõdesid, et pensionitõusu on vaja, on ainult Keskerakond valmis pensione tõstma erakorraliselt.

Endine sotsiaalminister Jaak Aab ütles, et kiire majandusareng, keskmise palga tõus, kallinev toidukorv on viinud pensionid olukorda, kus tavalise iga-aastase indekseerimisega enam ülejäänud ühiskonnale järele ei jõua. Ta sõnas, et erakorraline pensionitõus on möödapääsmatu ning et riigil tuleb selleks rahalised võimalused leida.

Aab lisas, et Keskerakond on seadnud eesmärgiks tõsta 2020. aastal pensioni erakorraliselt 100 eurot, millest 30 eurot moodustaks indekseerimine. Samuti tõi ta välja, et Reformierakonna idee anda kõigile 500 eurot tulumaksuvaba miinimumi läheb riigile maksma samas suurusjärgus kui erakorraline pensionitõus.

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva ütles debatil, et eakate pension on vaesusriski piiri juures. „Samas on absoluutses vaesuses elavate eakate hulk aastatega vähenenud,“ märkis Iva. Reformierakonna liige Keit Pentus-Rosimannus ütles, et töötavate pensionäride maksustamine ei ole mõistlik plaan ning tuleks ära muuta. Samas tõdes Pentus-Rosimannus, et pensionid vajavad tõstmist pikaajaliselt ja püsivalt.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Helmen Kütt ütles, et erinevad valitsused on proovinud anda oma parima, kuid riik on jäänud eakatele võlgu. „Materiaalne vaesus toob kaasa kultuurilise, vaimse, sotsiaalse ja muu vaesuse,“ märkis ta. „Võtame ühise vastutuse, et maailmavaatest olenemata lahendada probleem.“

Monika Haukanõmm Vabaerakonnast ütles, et eakate heaolu ei koosne üksnes majanduslikust toimetulekust. „Eakatele peaksid olema kättesaadavamad sotsiaalsed teenused ja pääs arsti juurde,“ märkis ta.

Lisaks eakate-teemalisele debatile toimusid Keskerakonna alal 101 rahvakohtumise projekti raames mitmed maailmakohviku formaadis arutelud. Laudkondi juhtisid maaeluminister Tarmo Tamm, Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu, parlamendifraktsiooni juht Kersti Sarapuu, erakonna peasekretär Mihhail Korb ning Riigikogu kultuurikomisjoni esimees Aadu Must.

Aivar Jarne

4 kommentaari
  1. Mis 6 aastat ago
    Reply

    ajast on poliitilised altkäemaksud mingid arukad mõtted? Röövime rahva käest rohkem raha ja siis jagame näo ja küüru järgi osa tagasi – selline oligi keskbande juhtmõte sellel altkäemaksufestivalil.

  2. Kinderstube 6 aastat ago
    Reply

    Kuidas saab pr. Iva väita, et absoluutses vaesuses elab vaid 1% pensionäre?!
    KUI nad maksavad kommunaale 100-150 eur /uukuurides, mida majadeks nimet. oma küte ja sületäis puid 3 euri !/ + RENOVEERIMISKULUSID, elavad ÜKSI ja saavad 300+. Kustkohast sellised teadmised on välja imetud ?
    Toimetulek on 140 eur ja tavaliselt omav. maksab nn. toimetulekupiiri 90.-
    KUI nad ei jaksa maksta UUE AHJU või ELEKTRIJUHTMETE uuendamise eest?
    KUI nad koguvad raha, et saada maetud kirstus , ega jaksa OMASTE HAUDADELE tekitada NÕUTUD KUJUNDUSI? Kui nad koguvad raha SAABASTE tarvis – sellestsamast piskust!
    Ei see 100 euri aita kedagi, see tähendab vaid, et OMAVALITSUS EI PEA SIIS NENDE EEST MIDAGI MAKSMA.
    Ja hooldekoduomanikel SUUREM SAAK.
    Alustaks sellest, et eakat ei nimetata PAPIKS, (nagu täna raadiost kuulsin) mammiks, mutiks, TÄDIKS jms.
    Vaid eakaks härraks-proaks, vanaprouaks-härraks ja selle vana võib ka eest jätta. Nimetusest algab suhtumine.
    Kui õige peaks neist , olgu nad siis missugused tahes või mis tingimustes tahes. Lugupidamine on viisakus,lihtne, elementaarne käitumisreegel
    JA ARVESTAKS SELLEGA, ET NAD KEEGI EI TAHA HOOLDUSASUTUSSE MINNA VAID KODUS SURRA, ELADA.
    Selle asemel aga, kuigi seda teatakse, PISTETAKSE NEID NATTIPIDI NEISSE ASUTUSTESSE. Ja KODUD MÜÜAKSE. Pole siis ime, et põgenevad metsa.

  3. komunism 6 aastat ago
    Reply

    Narva komunistid näitasid ühtsust ja lahkusid kollektiiviselt parteist, kes ei kaitsenud neid raskes olukorras. Kahtlustus on peal juba aastaid kogu erakonnal aga ikka toimetavad veel…Kas pole mõtelnud?
    Milles narvakad süüdi on?
    Niisugune apsakas Korbi poolt enne valimisi nõuab tema tagasikutsumist!
    Pange Aab tagasi ja saate asjast asjakese.
    Mudu hävite!

  4. korbi lõpulauluks 6 aastat ago
    Reply

    Korb võiks üldse oma kompsud pakkida ja edasi minna sinna Peipsi tagusesse paradiisi, parasiidile kohaselt. Me vaatame, kuulame, mõtleme-mida, kotipoiste suguharu, teie tegevus Eesti vabariigis juba ammu on tõestanud üht, te pole kunagi meie riigile lojaalsed olnud, leping selle paariariigi võimuparteiga selgeks kinnituseks. Kõik kesikuid valivad kodanikud on selge julgeolekuoht Eesti riigile. Auu, Kapo äkki hakkate selle viienda kolonniga lõpuks ka reaalselt tegelema, neist mingis aastaraamatus bestsellereid kirjutada pole mingi riigi julgeoleku tagamine. Peahüään tuleb aga brjusselkremlist tagasi kutsuda, kodakondsus ära võtta ja oma kambaga üle endise Sõpruse silla u rodinasse saata.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.