Paidelased peavad arvamusfestivali oma kodulinna suursündmuseks

Kesknädal küsis paidelastelt: Mida nad arvavad arvamusfestivalist ja seal peetud aruteludest?

Paide abilinnapea Anneli Tumanski, kas mäletate esimest Paide arvamusfestivali? Mis oli teie esimene mõte, kui Paides arvamusfestivali korraldama hakati?

„Esimesel arvamusfestivalil ma ei osalenud, kuid mäletan selle head meediakajastust enne üritust ning tugevaid vihmavalinguid ürituse ajal. Viimane muidugi ei tähendanud, et üritus poleks korda läinud. Otse vastupidi, arvamusfestival õnnestus; on iga aastaga kasvanud ja kasvab veel.

Tore, et festivali esimene eestvedaja Kristi Liiva ning tollane Järvamaa Arenduskeskuse konsultant ja põline paidekas Maiko Keskküla otsustasid kuus aastat tagasi festivali just meie linna tuua, eesmärgiks elavdada väikelinna elu. See on neil mitmekordselt ka õnnestunud. Algselt Vallimäel toimunud üritus on nüüd laienenud kesklinna, suurenenud on arutelude hulk ning külastajate arv.

Kuivõrd võib arvamusfestivali nimetada Paide tunnussündmuseks? Mida tähendab see Paide linnale?

Arvan, et arvamusfestivali võib kindlalt nimetada Paide tunnussündmuseks. Kui erinevates mõttekodades ja töörühmades oleme osalejatelt küsinud, millega nad seostavad Paide linna, on esimene vastus valdavalt olnud: arvamusfestival! See omakorda tähendab, et üritus on olnud tähelepanuväärne ning osaleja on leidnud endale huvitava ja meelepärase teema. Heameel on, et nii korraldajad MTÜ-st Arvamusfestival kui ka linnavalitsus on olnud ettevõtmist südamega vedamas ja sellesse panustamas, mis omakorda on toonud meie linna rohkem külastajaid, nii sise- kui ka välisturiste, täitnud toidukohad, hotellid ja kodumajutused, elavdanud linna kaubandust.”

Kuidas Paide linnavalitsus arvamusfestivali toimumisele kaasa aitab?

Paide linnavalitsus panustab arvamusfestivali korraldamisse nii rahaliselt kui ka tööjõuga. Meie töötajad on vabatahtlikena abiks erinevate alade ettevalmistamisel ning toimetamas ka festivali ajal. Lastekaitsetöötajad koos Paide lasteaia kasvatajate ja juhtidega vastutavad lasteala eest ning on abiks infotelgis. Linnamajandusosakonna vastutada on heakord ja prügimajandus. Ollakse abiks erinevatel teemaaladel. Kantseleitöötajad abistavad ettevõtjaid, toitlustajaid dokumentide vormistamisel, korraldavad infolevikut, tegelevad väliskülalistega. Linnavalitsuse töötajad vastutavad ka lavade paigutamise ning keskväljakul toimuva ruumieksperimendi „Ehe Ruum“ toimimise eest.

Oleme igati huvitatud, et osalejad tunneksid end meie linnas hästi, et see sündmus oleks meeldejääv nii külalistele kui ka linnaelanikele, suurtele ja väikestele ning et igaüks tahaks siia tagasi tulla.

Mis on jäänud meelde seekordsest arvamusfestivalist, millistel aruteludel ise osalete?

Sel aastal mina aruteludes ei osalenud. Küll aga osalesin haridusala arutelus poolteisetunnises paneelis oma õpilastega kolm aastat tagasi, kui rääkisime digiteemadel ning õpilaste osalemisest erinevates tegevustes, lastevanemate ja ettevõtete kaasamisest.

Seekordsel festivalil jäi meelde suur osalejate arv, mis ilmselt oli põhjustatud meie harukordselt ilusast suvest. Jäi meelde Paide Teatri Grillipidu, mis algas väikese vihmahooga, kuid lõppes publiku sügava kummardusega vastalustanud noorele teatrile. Jäi meelde hilisõhtuni ning juba varahommikuti keskväljakul ja Vallimäe kohvikutes suveõhtut nautinud tohutu rahvahulk, mis on samuti harukordne meie väikeses linnas. Aitäh kõikidele osalejatele ja külalistele! Olete meile alati oodatud!

Paide Vee tänava apteegi juhataja Kai Kimmel, missugused arvamusfestivaliga seotud märgusõnad on on teie jaoks kõige olulisemad?

Arvamusfestival on Paide jaoks suursündmus. Teist nii mastaapset üritust  meil kõrvale panna pole. See mobiliseerib Paide elanikke. Inimesed on kuidagi lahkemad ja rõõmsamad. Oma koduaedades pakutakse kohvikuteenust. Igatahes väga-väga tore sündmus . Mulle meeldib ka väga paljude noorte inimeste osavõtmine arvamusfestivalist. Mul endal on kolm poega, kes kõik Paidest kaugemale elama läinud. Festivalil on nad kõik kohal. Kohtuvad oma vanade sõpradega.

Millised arvamusfestivaliga seotud teemad ja esinejad teid kõige rohkem paeluvad?

Eks ikka sotsiaalsed teemad, sest olen ise tervishoiutöötaja. Majandus pole minu kõige tugevam ala, kuid oskan ka selles valdkonnas mõelda ja kaasa rääkida.  Iseäranis tähtsaks pean, et Eesti valitsus oleks suunaga inimese poole. Mulle tundub, et praegune valitsus tõesti ka on näoga inimeste poole.

Reede õhtul külastasin arvamusfestivali raames toimunud kirikukontserti, laupäeval – erakonnajuhtide debatti. Hea, et erakonnajuhid olid meelestatud üksteise suhtes viisakalt. Mõttevahetuses ei puudunud ka huumor.

Olite osa Arvamusfestivali ajast apteegis tööl. Kas külastajaid oli rohkem kui tavaliselt?

Meie apteegi külastatavust ta tõesti suurendas. Apteek asub ju Vallimäe lähedal! Põhiliselt osteti valuvaigisteid ja plaastreid.

Kuidas arvamusfestivale tulevikus veelgi atraktiivsemaks muuta?

Üks mõte on, aga see ei puuduta viimast festivali. Nimelt võiksid arvamusliidrid arvestada, et suur osa nende publikust ei puutu igapäevaselt kokku võõrsõnade ja võõrkeelsete väljenditega. Seepärast võiks nad kasutada sõnavõttudes ja mõttevahetustes rohkem eesti keelt.

Sihtasutuse Paide Haldus juhatuse liige Janno Lehemets, milles teie näete arvamusfestivali fenomeni ?

Viimastel aastatel on Paide arvamusfestivalidel osalenud kuni 10 000 inimest.  Festival paneb elu Paides ikka kaheks päevaks korralikult käima. Festivali raames on tehtud ruumieksperimenti, mis tänavu kestab poolteist kuud – kesklinn pannakse autoliikluseks kinni. Inimestele on aga kesklinna rajatud hubased istumiskohad.

Kuidas kohalik rahvas suhtub sellesse, et Paide nii rahvarikkaks muutub?

Nagu ikka, on kõikidel asjadel kahesuguseid arvamusi – positiivseid, et Paides midagi toimub, ja negatiivseid: milleks seda arvamusfestivali üldse vaja on. Väidetakse, et inimesed räägivad-räägivad,  kuid tulemust pole. Aga ka tavalise kontserti kohta võib küsida: mis sellest kasu on? Füüsilist kasu sellest ju ei teki, kuid vaimutoit on see sündmus kindlasti.

Millistel diskusioonidel ise osalesite?

Et tegelesin ka korraldamisega, ei saanud ühelgi mõttevahetusel olla lõpuni. Kuulasin aga mitmeid arutelusid. Muu hulgas nägin ära ministrikandidaadi, kes astumas Urve Palo asemele.

Küsis Jaan Lukas

2 kommentaari
  1. Paidekad 6 aastat ago
    Reply

    pole kunagi mõistusega hiilanud. Isegi minul pole sealtkandist ühtki pruuti olnud.

  2. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Pani imestama eelmine kommentaar paidekate kohta. Paide on väike linn, aga sealt on pärit väga palju teadlasi, Tartu Ülikooli professoreid, ülemaailmselt tuntud teduste doktoreid. Arvo Pärt on sündimud Paides. Ma olen uhke, et olen sündinud Paides ja seal koolis käinud. Meil olid väga toredad ja targad õpetajad. Üks parimaid õpetajaid oli Priit Aimla ema matemaatika õpetaja Benita Aimla.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.