Ojasalu – vabaerakondliku korruptsiooniahela musternäide

Pildil Ardo Ojasalu, erakondade rahastamise järelevalve komisjon Foto: Konstantin Sednev/Scanpix

Eelmisel nädalal ilmsiks tulnud asjaolu, et Vabaerakond maksab igakuiselt 5000 eurot Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni (ERJK) juhile Ardo Ojasalule ning tema juhitavale MTÜ-le Korruptsiooniradar, osutub erakondliku korruptsiooni musternäiteks. See käib risti vastu kõigele sellele, millest nad ise on rääkinud.

Ojasalu on end seni tutvustanud kompromissitu võitlejana poliitilise korruptsiooni vastu ning erakondliku rahastamise selguse ja läbipaistvuse eest. Erakondade rahastamine pidavat mitte ainult olema aus, vaid ka näima ausana. Just Ojasalu oli see, kes mõni aeg tagasi avalikult ähvardas panna Tallinna linnapea Taavi Aas vangi üksnes selle eest, et tema kohta ilmusid meedias enne kohalikke valimisi teated linnapeaks kandideerimisest.

Nüüd on Ojasalu ise sattunud nii sisuliselt kui ka näivalt ühe sellise erakonna rahalise nabanööri otsa, mis toidab tema tegevusi ja selgitusi nii korruptsiooni kui ka erakondade rahastamise teemal.

See on poliitilise äraostmise ehedaim näide! Nüüd on selge, miks pole Ojasalul vaja olnud süveneda Vabaerakonna rahaasjadesse ega kõnelda sel puhul mingistki korruptsioonist. Olles selle kõrval ise veel sotsiaaldemokraatide esindajaks ERJK-s.

Keskerakonna esindaja erakondade rahastamise järelevalve komisjonis Tõnis Mölder leidis, et Ojasalu ei saa niisuguse ilmse huvide konflikti olukorras komisjoni juhina jätkata. Samuti tuleb lähemalt uurida, milliste teenuste ja teenete eest sai Ojasalu Vabaerakonnalt märkimisväärset toetust. Mölder pidas kahetsusväärseks olukorda, kus Vabaerakond on sisuliselt ostnud endale lisaks komisjoni liikme koha. „Komisjon, mis koosneb erakonna liikmetest, kes kontrollivad iseenda konkurente, ei saa mingil juhul olla täiesti erapooletu. Täna näeme, et komisjoni on võimalik ka enda kasuks ja poliitilistel eesmärkidel tööle rakendada,“ tõdes Mölder, kelle hinnangul peaks erakondade rahastamise üle tehtav järelevalve kuuluma näiteks Riigikontrolli pädevusse.

Mölder lisas, et Ojasalu on Vabaerakonna toetatava MTÜ Korruptsiooniradar ja ERJK juhina korduvalt näidanud nende rollide kattuvust, kirjutades Vabaerakonna poliitilise retoorikaga sobivaid arvamusartikleid või jagades sama erakonna suunisel tiitleid, millel oma ametikoha tõttu on enam kaalu. „ERJK peaks tõsiselt uurima hoopis Korruptsiooniradari rahastust ja seda, kas ning mil moel on komisjoni esimehe tööd mõjutatud. Uurimatagi on aga selge, et selline teguviis pole läbipaistev ega kooskõlas heade tavadega,“ rõhutas Mölder.

Taavi Aasa sõnul kestab Ardo Ojasalu sõltumatus täpselt niikaua, kuni tuleb uurida Vabaerakonna tegemisi. Et Vabaerakonna tegemisi uuritud pole, on selle partei puutumatus ostetud. „Olen ammu kõnelenud, et Ardo Ojasalu ei saa olla erakondade rahastamise järelevalve komisjoni esimees, sest otsused on seal tehtud veel enne igasugust uurimist,“ kirjutab ta.

Eesti vajab sõltumatut ja objektiivset organit, mis tegeleb erakondade rahastamise järelevalvega. Et ERJK usaldusväärsust veidigi taastada, tuleks Ojasalu selle komisjoni esimehe kohalt viivitamatult tagasi kutsuda.

Kn

4 kommentaari
  1. Mets 6 aastat ago
    Reply

    Kui sarnane tegevus oleks ilmnenud keskerakonnaga, oleks meediakära taevani ja kapo kogu oma jõududega 24/7 tegevuses. Praegu see nii ei ole ja see tõstatab küsimuse: miks see nii ei ole?
    Kas vabaerakondlased on puutumatud ja kapo kaitse all?

  2. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Jumal tänatud, et Eesti üks suuremaid sulisid minema löödi. See oli ju Vabaerakonna poolt korruptsioon ja seda tuleks ka prokuratuuril tegutseda vastavalt.

  3. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Edgar on puhtalt parim. Tuhandete lemmik.
    Korruptsioonivaba nunnumees.

  4. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Eelmine Maali Maalt on libaja kirjutatud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.