Hoian pöialt Jaanus Karilaidile

Toomas Paur,  Riigikogu liige, Keskerakond

Tänase Eesti poliitikaelus on silmapaistval positsioonil neljakümnendatesse eluaastatesse jõudnud inimeste põlvkond. Sinna kuulujatel on noorusuljus möödas, kogutud on elutarkust ja -kogemusi, samas on neil piisavalt suured energiavarud ja tegutsemistahe.

Selline iseloomustus sobib ka ühele karismaatilisemale keskerakondlasele Jaanus Karilaiule, kelle sünniaasta 1977. Temas on valmisolekut otsustada ja vastutada ning julgesti arvamust avaldada, kui ühiskonnas miski parandamist vajab. Kohati võib öelda, et ta kuulub poliitikaelu päästeteenistusse või kiirabibrigaadi.

Praeguses Riigikogu koosseisus juhib Jaanus Karilaid õiguskomisjoni, ja ta teeb seda väga kindlakäeliselt. Selline roll poliitikaelus eeldab võitlemist õiguse huvides ja selle rikkumise vastu. Sihilikult või eksituse tõttu seaduse rikkujaid Jaanus Karilaid vahetult avastama ja peatama mõistagi ei või ega pea. Küll aga tuleb tal hoogu anda institutsioonidele, kes seda tegema peavad. Karilaid võtab seda missiooni tõsiselt. Üks tema teravaid sekkumisi viimasel ajal on seotud rahapesuskandaaliga Danske pangas. „Järjepannu peame kuulama piiritagustelt vihjajatelt, mis meil kodus valesti on, samas kui kohalikud vastutajad ei tee märkamagi,“ ütles ta selle kohta ajalehele Pealinn.

Jaanus Karilaid oli üks viiest Riigikogu liikmest, kes esitas otsuse eelnõu, kuidas VEB-fondi sertifikaadi omanikele kaotatud raha tagasi anda. Septembris tuleb VEB-fondi teema Riigikogu saalis hääletusele.

Jaanus Karilaid sündis Tallinnas. 1996. aastal lõpetas ta Tallinna 32. keskkooli, kus tuntud inimestest on õppinud ka maletaja Jaan Ehlvest, sotsioloog Juhan Kivirähk ja kirjanik Andrus Kivirähk, näitlejad Laine Mägi ja Raivo E. Tamm, poliitik Anto Liivat.

Kõrgema hariduse omandas Jaanus Karilaid Tallinna Ülikoolis riigiteaduse erialal. Harivaid ja huvitavaid väljakutseid pakkusid talle mitmed tegevusvaldkonnad. Ta luges Majandusõiguse ja Poliitika Instituudis lektorina haldusjuhtimise erikursust. 2002–2003 oli nõunikuks oma nimekaimu, toona Keskerakonda kuulunud põllumajandusministri Jaanus Marrandi juures.

Jaanus Karilaid astus Keskerakonda 1996. aastal. 2004–2006 oli ta Keskerakonna büroo koordinaator, 2006–2012 Riigikogu Keskfraktsiooni nõunik. Teades Karilaidi karismat ja julgust oma mõtted välja öelda, võib kindel olla, et nõu erakonnakaaslastele ta tegelikult andis palju.

Riigikogu liige sai Jaanus Karilaidist 2015. aastal, Kalev Kallo asendusliikmena.

„Eesti rahvaarv peab kahanemise asemel kasvama, ja seda peavad poliitikud kõikvõimalike programmide ja meetmetega teostama.  Täisväärtuslik elu peab olema võimalik ka väljaspool Tallinna „kuldset ringi“, aga maakonnad lähenevad oma elanike arvult kriitilisele piirile,“ kirjutab Karilaid Riigikogu kodulehel. Ta pakub välja ka retsepti – väites, et olukorda on võimalik muuta nii töökohtade kui ka kapitali suunamisega väljapoole Harjumaad. Samuti peab ta oluliseks maksuerisusi.

Jaanus Karilaid räägib seda regionaalpoliitilisi olusid põhjalikult tundes. Oli ta ju peaaegu kümme aastat (2006–2015) Haapsalu linnavolikogu esimees ja jätkab seda ametit ka tänini. Ta võitleb seniajani Haapsalu raudtee taastamise eest, leides, et Läänemaa ei tohiks Mandri-Eestis jääda ainsaks piirkonnaks, kus puudub reisirongiliiklus.

Poliitik ei saa ega tohi kõigile meeldida. Ning Jaanus Karilaid seda ei püüagi. Ta ütleb oma seisukohti välja ka siis, kui märkab liigset konservatismi või superliberalismi, mis viib kergesti moraalilanguseni. 2015. aasta lõpul põhjendas Jaanus Karilaid Keskerakonna juhatuses tehtud otsust taotleda “Eesti ühiskonda lõhestava kooseluseaduse tühistamist probleemsusega“.

Ajaloohuvilisena vaatab Jaanus Karilaid ajalugu mitte must-valgetes toonides, kus on kangelased ja antikangelased, vaid mitmetoonisena. Riigikogus moodustatud vabadussõjalaste rehabiliteerimise toetusrühma esimehena on ta öelnud: „Päts, Laidoner ja Tõnisson peavad Eesti ajaloo parnassil peatselt ruumi tegema Artur Sirgule ja tema mõttekaaslastele.“

Jaanus Karilaidi nagu paljusid mõtteerksaid, teotahtelisi ja missioonitundelisi poliitikuid ootab jätkuvalt ees huvitav ja vastutusrikas aeg. Lähenemas on Keskerakonna kongress ja 2019. aasta Riigikogu valimised. Hoian pöialt tublile erakonnakaaslasele nooremast põlvkonnast.

Võitle, Jaanus!

17 kommentaari
  1. Huvitav 6 aastat ago
    Reply

    milleks selline pugejalik kiidulaul Toomalt? Palju talle maksti? Näiteks mulle ja paljudele teistele ei tuleks pähegi hakata tasuta ülistama Ustimenkot, Kaldat, Arakat, Hitlerit, Stalinit ja mõnda teist veel.

  2. Maali Maalt 6 aastat ago
    Reply

    Jaanus Karilaid on ajudeta poliitbroiler kes pole päevagi tööd teinud.
    Tänu savisaare tagumiku lakkumisele on ta ülendatud keskerakonnas kõrgemale toiduahela positsoonile.

  3. lj 6 aastat ago
    Reply

    Meeletu pugemislugu, kohe ei saanud aru, milles asi. Kui aga autori nime nägin, siis oli kõik selge. Toomas Pauri äriidee tipppoliitikas püsimiseks ongi ju see, et piiramatult kõigi võtmeinimeste ees pugeda. Kas on Pauril mingi poliitsõnum? Mingi teema? Midagi ette näidata riigikogus istumise ajast? Mõni sisuline sõnavõtt kasvõi? Lihtsalt istumine ja eesotsas püsimine tänu pugemisele. Nüüd siis järgmine pugemissamm oma karjääri kindlusatmiseks. Ainuke probleem on selles, et puhtalt pugemisega ei pruugi ka lõputult hakkama saada. Auu Keskerakond, vaadake, milline riigikogu liige teil Pauri näol on! Lihtsalt ajab meeletutes kogustes rahva raha enda taskusse (meeletu riigikogu palk, kuluhüvitised) ja siis vaid pugemist suudab vastu pakkuda. Parteil on ikka vastutus, mida tema liikmed riigikogus teevad.

    • Maali Maalt 6 aastat ago

      Savisaarele pugemine meeldis, kõige suuremad tallalakkujad saidki tema ajal edutatud.
      Siret Kotka sai ka Selveri kassapidajast erakonna aseesimehks läbi Savisaare voodi.

  4. vvv 6 aastat ago
    Reply

    Kas Jaanus Karilaiul on mingi tähtpäev, mille puhul tema persooni esile tõstetakse? Loost see ei selgu. Isegi, kui oleks tähtpäev, siis ei peaks niivõrd imalalt pugema. Veelgi hullem on ju olukord, kui poetakse lihtsalt tühja koha pealt – midagi peaks tegema, katsuks siis pisut lakkuda. Hale. Ja kui Paur tahab pugeda, pugegu siis nelja silma all, mitte ajaleheveergudel. Miks kõik teised seda lugema peavad? Toomas Paur, kas tõesti väärib riigikogu palk ja kuluhüvitis seda, et oma eneseväärikus lõplikult ära anda? Kas tõesti?

  5. muigaja 6 aastat ago
    Reply

    küsiks siis kommentaatoritelt nii, et keda/mida tohib siin riigis üldse kiita peale EKRE ja Helmede? Nemad peamiselt teevad seda ise ja trollid on nii hoogu sattunud et ükskõik millisest erakonnast jutt käib siis juba tead mida kommentaariumis kirjutatakse. Enamus neist algavad nii, “EKRE on ainus erakond, kes seisab riigi ja rahva säilimise eest, jne, jne…. ainus valik on EKRE……” Ja selliseid kommentaare on kõik kohad täis. Ka siia kriblatakse selliseid.
    Kui nüüd Kesknädalas(see on KE häälekandja) ei tohi ka oma liikmeid kiita, sest ekrelastele ei meeldi ja nende jaoks ei eksisteerigi sellist mõistet nagu kiitmine, rahul olemine. Nemad on kõigi ja kõigega rahulolematud ja seda arusaama tullakse igale poole kuulutama kui viimset tõde.

    • Kui 6 aastat ago

      kedagi kiita, siis ikka mingi kindla rahvale kasuliku teo eest. Ning selle teo peab rahvas ka hea teona vastu võtma. Kuid meil käib ju ainult poliitbandede võimutsemine rahva üle, rahvalt pole ühegi elukorraldusliku küsimuse kohta mitte midagi küsitud.
      Antud TEOS on aga isegi kiitmisest kaugel, see on staalinlik ülistuslaul mitte millegi eest. Või kui, siis bandesisese ässitamise ja ussitamise eest. Seltsimees Paur nagu püüaks oma lookesega Siberisse küüditamisest pääseda.

  6. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Eelmised maalid on puha libad, kes tahavad Jaanust mustata. Jaanus on siiski tohutu karismaga, meeletult meeldiv mees.

    • Maale Maalt 6 aastat ago

      Kuigi eelmine on liba, on tal õigus: Jaanus on Edgari peegelpilt ning nii tuleb teda ka võtta. Elagu uus Edgar!

  7. Kuna 6 aastat ago
    Reply

    Paur on Lõuna-Eestist, siis ta ehk tõesti ei tea, et oma nime on õigus eestikeele reeglitevastaselt moonutada vaid Kerstil. Temast räägime kui KaljuLAIDIst, Jaanusest kui veel mitte Kadrioru elanikust ikka KariLAIUst.

  8. positsioon 6 aastat ago
    Reply

    Toomas, senimaani oli paljudel sinu toetajatel arusaam, et sa oled tegija, sul on selgroog ja sa ei pea oma kohta hoidma üksnes lömitamise, pugemise ja lipitsemisega. Kuna sa aga sellele teele oled läinud, siis jääb vägisi mulje, et sul enam muid väärtusi ei ole, et saaksid sirge seljaga oma asja ajada. Sa jätad haletsusväärse mulje oma toetajatele ja annad hea võimaluse enda ründamiseks oma konkurentidele.

  9. Täiesti 6 aastat ago
    Reply

    Põhja-Korea vaimus kirjatükk, Kim Toomas ei jääks sealgi häbisse.

  10. Vello 6 aastat ago
    Reply

    Mõne inimese meel on ikka muutlik. Alles kolm aastat tagasi väitis Toomas Paur: “Savisaart välistades eestlased õnnelikuks ei saa”. Nüüd aga hoiab ilmselt õnnest särades juba pöialt ühele mitte üksnes Savisaare välistajale vaid ka poliitilisele hauakaevajale. Kuidas saab selliseid üldse uskuda, usaldada või siis valijana endi esindajaks valida? Võib olla mõni ehk teabki sellele vastust, mina isiklikult küll mitte.

    • Paur 6 aastat ago

      on poliitiline prost, jätke see ka valimispäeval meelde.

  11. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Kõik Maali Maalt -4 tk. on libad. Kesknädala toimetusel paluks kustutada need libatud kommentaarid, kus puudub minu meili aadress. Ma panen alati juurde oma meili aadressi.

  12. Ele 6 aastat ago
    Reply

    Karilaid on tubli ja õiglane mees.Ainult alatud inimesed kirtutavad temast halvustavas toonis.

  13. Ka 6 aastat ago
    Reply

    mina hoian pöialt Kimile. Seda tahtis Toomas vist öelda, kui selle soperdisega maha sai.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.