Varnja ohvrihingedele rahupaik oma külasse

Varnja ohvrikivi. Foto: Eduard Vokk

Riina Rossa, luuletaja-kirjanik Viljandis

Mind sundis hinge kriipiv missioonitunne meenutama raskeid aegu – ajaloo pahupoolt Varnja külas, minu sünnikohas. 1941. aasta suvi jäi sealtkandi elanikele mällu kui õuduste aeg. Punase terrori ohvrite arv üha kasvas. 11.–15. juulini mõrvati üle kümne kohaliku eestlase.

Mul on heategevusprojekt: müün ohvrikivi rahastamiseks oma raamatuid (Mõõknaine; Tulilind; Tuultejumal Aiolus; Helletused ja väikesed luuleraamatud). Ohvrikivi on juba valmis – marmorisse on jäädvustatud 12 ohvri nimed – ja vaid ootab Varnjasse paigutamise kohta. Ilmselt tuleks see panna Rätsepa talu suurte tammede keskele, kus toimus kõige hirmsam veretöö. Läbirääkimisi konkreetse koha suhtes hakkan pidama Peipsiääre vallaga.

Ettevõtmise taga on MTÜ Varnja Eesti Seltsi liikmed. Mälestusmärgi juurde tahab MTÜ teha väikese palvela, kus Varnja kunagised ja praegused eestlased saaks kohtuda.

 

2 kommentaari
  1. Ott 6 aastat ago
    Reply

    Stalinismi kuriteod on hirmsad. paljud said kannatada, aga kõige rohkem vene intelligents. Eks anti käsk kätte keda peab hävitama ja kas täideviijad polnud omad. Siberisse saatmisega oli sama lugu, Teatud arv pidi olema täis. Kaebusi esitasid ikka oma rahvuskaaslased. Põhjuseid oli mitmeid. Ega keegi võõras seda ei teadnud, et tublid talupidajad elasid jõukalt ja tehti kulakuks. Kas siin polnud mängus mitte kadedus, Peale selle kui kulakud viidi Siberisse tekkisid uusmaasaajad, kes said valmis talupidamise. Kui tervet peret ei viidud Siberisse leiti teistviisi karistusi. Tean ühte kohtunikku, kes viidi laevale, kus oli ka teisi. See laev oli mõeldud uputamiseks. Aga üks uputajatest ütles talle selges eesti keeles, et põgene ära–sa olid aus kohtunik. Uputajad rääkisid eesti keelt. Olen nii vana, et olin ülikooli teisel kursusel, kui Stalin suri. Nutjaid leidus, aga keegi kaebas, et mina olin muianud ja mind taheti ülikoolist välja visata. Venemaa oli esimene, kes Stalini kuriteod hukka mõistis, kuid kahjuks alles peale surma.Leninismi ja stalinismi kuritegude tagajärjel sai vene intelligents kannatada, neid lausa hävitati. Oli jube aeg ka mee rahvale.

  2. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Minule jääb meelde õuduste aeg, mis meenutab stalinismi kuritegusid mil peeti jahti E.Savisaarele.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.