Eevi Paasmäe: Inimeste kaasatus aitab meil luua paremat Eestit

Eevi Paasmäe

Kesknädal tegi intervjuu Riigikogu liikme ja Keskerakonna Ida-Virumaa piirkonna esimehe Eevi Paasmäega. Juttu tuleb algavast Riigikogu uuest hooajast, haridusest, pereväärtustest ja Eevi Paasmäe kodulinna Sillamäe arengust.

Alustate septembris tööd Riigikogus. Millised on teie ootused algavaks poliithooajaks?

Tulenevalt Riigikogu juhatuse otsusest sai minust Riigikogu liige tegelikult juba 29. juunil. Eesootavate valimiste tõttu tõotab tööperiood kujuneda aktiivseks ning pingeliseks. Erinevalt oma headest kolleegidest Keskfraktsioonis, kellel Riigikogu-kogemust rohkem, pean mina aga uue ametikohaga kiiresti kohanema.

Sellel lühikesel perioodil soovin kindlasti seista Ida-Virumaa huvide eest. Tulevikku vaadates leian, et on oluline tõsta eakate elukvaliteeti ning ellu viia Keskerakonna poolt pakutud 100-eurone pensionitõus. Samuti usun, et ettepanek toetada noori nende esmase kodu soetamisel väärib realiseerimist, sest elu on näidanud, et noored pered vajavad eluaseme soetamisel suuremat tuge, kui nad seda seni saanud.

Kuulute Keskerakonda 1994. aastast alates. Kuidas iseloomustaksite tänast, Jüri Ratase juhitavat erakonda?

Olla valitsuses, olla peaministripartei on see, mille nimel oleme elanud ja töötanud. Praegune Keskerakond on koostöövalmis, avatud, kõiki liikmeid kaasav ning näoga rahva poole.

Poliitika tegemise kõrval on oluline ka rahvast kuulata, ning selleks käivitati esimehe ettepanekul üritustesari „101 rahvakohtumist“. Töises keskkonnas mööduvad rahvakohtumised annavad võimaluse kõigile aktiivses poliitikas kaasa rääkida. Tunnustan seda rahvakohtumiste algatust ning leian, et just inimeste kaasatus aitab meil luua paremat Eestit.

Keskerakond on valitsuses olnud 2016. aasta novembrist.  Millist valitsuse otsust peate kõige olulisemaks Eesti inimeste heaolu tõstmisel?

Selle lühikese aja jooksul on tehtud häid ning Eesti inimeste jaoks olulisi otsuseid. Näiteks see, mida oleme teinud laste heaks: õpetajate palgatõus, et meie lapsed saaksid ka tulevikus kvaliteetset haridust; tugiteenuste toetamine alus- ja üldhariduses; lastetoetuste kasv.

Unustada ei saa ka juulist alustanud maakonnasisest tasuta ühistransporti. Leian, et selle otsusega pandi alus ühistranspordi uuele tulemisele ning kasutajate suur hulk on vaid selle tõestuseks. Näiteks Ida-Virumaal on reisijate arv võrreldes möödunud aastaga tõusnud üle 90 protsendi. Inimesed tõesti vajavad igapäevaselt tasuta ühistransporti ning sellega kaasnevaid võimalusi.

Sillamäel on alati olnud eriline koht teie südames. Kuidas inimesed täna Sillamäel elavad? Kas kultuuriüritusi toimub ning kas inimesed on pigem truud oma kodukohale või toimub ka väljaränne?

Olen Sillamäel olnud 1993. aastast peale, ning selle aja jooksul on elukeskkond linnas märkimisväärselt paranenud. Mul on heameel, et Sillamäel osatakse ressursse kasutada – hoitakse korras koole ja lasteaedu. Samuti on siin head võimalused huvitegevuse arendamiseks, sest linnas asuv spordibaas, muusikakool ja kultuurikeskus loovad selleks suurepärase eelduse.

Mind alati üllatavad esmakordselt Sillamäed külastavad inimesed, kes imestavad, kui puhas, omanäoline ja kaunis linn meil on. Kõigi sillamäelaste jaoks on see juba aga iseenesestmõistetav.

Eks väljarännet esineb igas Eestimaa paigas, sellepoolest ei erine Sillamäe teistest. Kuid linna arengu valguses arvan, et on ka neid, kes tulevikus tagasitee leiavad.

Sillamäel olete olnud pikalt hariduse eestseisja. Kuidas hindate linna tänast hariduselu. Mida soovite õpetajatele ja õpilastele 1. septembriks?

Olin Sillamäe abilinnapea hariduse, kultuuri ja sotsiaalelu valdkonnas aastail 2009–2018.

Sillamäe oli esimene omavalitsus maakonnas ja esimeste seas kogu Eestis, kes avas niinimetatud „puhta gümnaasiumi“. Minu ja ka tänaste linnajuhtide seisukoht on, et õpilasel peab olema võimalus saada oma kodukohas hea haridus, mistõttu peab kvaliteetne kooliharidus Sillamäel säilima. 1. septembri ootuses soovin õpetajatele jõudu ja tahet märgata igat õpilast ning teada, et iga laps on tark, andekas, edasipürgiv, oma huvide ja oma soovidega. Õpilastele soovin jõudu unustada suvine palavus ja puhkus ning ümber lülituda uude elurütmi: kuulamisele, avastamisele, otsimisele ja leidmisele. Olge sõbraks oma koolikaaslastele, sest kõik koos olete ikkagi suur ja armas koolipere!

Mil moel olete ise kaasa aidanud Sillamäe arengule?

Sillamäel on olnud ja on ka täna linna juhtimine meeskonnatöö, mistõttu ma end eraldi esile ei tooks. Kui on mõistlik ettepanek, leiab see alati toetust ja realiseerimist. Mulle meeldib olla uute ideede algataja ja genereerija, kuid mainimist väärivad sellised ettevõtmised nagu tänavu jaanuaris käivitunud linnasisene tasuta ühistransport, koolivõrgu korrastamine ning gümnaasiumi loomine ning sotsiaalhoolekande teenuste arendamine.

Mis on teie arvates need teemad, mis vajavad ühiskonnas lahendamist?

Eile oleksin tõstatanud teise teema, aga täna valutan südant noorte pärast. Viimased uudised tänavatel vägivallatsevatest noortest on tõstatanud minus küsimuse: kuidas me saaksime aidata noori, kes on ilma jäänud vanemlikust hoolest, kodusoojusest ja armastusest? Leian, et peame ühiskonnana jõudma selleni, et suudaksime märgata abivajavaid lapsi ja perekondi ning aidata neid enne, kui on liiga hilja.

Millised on teie jaoks tõelised pereväärtused?

Minu jaoks on pere kõige tähtsam, see on alustala. Siin on mulle märksõnadeks koostegemine ja koosolemine, usaldamine, hoolimine ja rääkimine. Tegelikult algavad pereväärtused pisiasjadest, kasvõi hommikusest tereütlemisest. Samuti on tähtis, et pereliikmed üksteist alati toetaksid ka siis, kui on raske. Oluline on leida aega üksteise jaoks. Ilmselt võibki tähtsaimaks pidada koosveedetud aega.

Kõigi nende tegevuste kõrval vajab inimene ka puhkust. Millega meeldib teil vabal ajal tegelda?

Ma ei ole nurgastukkuja-tüüp ning pigem veedan puhkust aktiivselt. Armastan reisida, kuid pakettreisi asemel eelistan koos pere või sõpradega ise reisikava kokku panna ning nautida iseotsustamist. Samuti käin meeleldi kontserdil ja teatris.

Meelsasti vaatan ka jalgpalli. Olen üsna häälekas kaasaelaja Sillamäe jalgpalluritele kodustaadionil, kuid mind võib kohata ka Lillekülas Eesti koondise jalgpallimatšidel.

Küsis Riigikogu Keskfraktsiooni nõunik Mathi Kivi

5 kommentaari
  1. Maali Maalt 6 aastat ago
    Reply

    Eevi Paasmäe on täiesti mõttetu muidusööja.

  2. Eevi 6 aastat ago
    Reply

    vist veel pole aru saanud, et suures jõugus ei aeta mingeid kodukoha asju, esikohal on jõugu kliki isiklikud huvid.

  3. POLE KOGENUD 6 aastat ago
    Reply

    Pole kogenud, et seda soovi saada kaasatud oleks kunagi suvatsetud vähimalgi määral ARVESTADA !

  4. Koolimaja peldikus poistest saavad peded
    Oh kooliaeg oh kooliaeg,millal sina tuled
    Mul on valmis juba pliiatsid ja suled

    Oh kooliaeg oh kooliaeg millal sina tuled
    Koolimaja peldikus poistest saavad peded !

    Koolikiusamise teemaga varajatakse koolide tegelikke probleeme :
    1) Narkodiilerite tegevust lastes narkoorjuse levitamisel.
    2)Homoaktivistide agressiivset aktiivsust noorte kallutamisel pederastiasse.
    3) Libahariduse peale surumist s.o. vale kooliprogrammi abil valede teadmiste pealesurumist.

  5. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Eelmine Maali Maalt on liba. Libaja, kas te tunnete isiklikult EeviPaasmäed. Mina teda ei tunne, ega oska ka hinnangut anda. Igal juhul tundub, et on toreda ja teguse inimesega tegu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.