Kuhu me ikkagi liigume?

Foto: Dmitri Kotjuh/Scanpix

Kogu uue iseseisvusaja on Eesti väliskaubandus olnud puudujäägis – kõikunud aastati 1 miljardi euro ümber; 2017. aastal oli puudujääk lausa 2 miljardit! Puudujääk pole alati paha, aga Eestist on aastatega siiski välja läinud üle 25 miljardi enam (!) kui sisse tulnud – oleme, lihtsustatult öeldes, sellevõrra vaesemaks jäänud…

Samas on Euroopa majandusveduri Saksamaa väliskaubandus ülejäägis ja raha tuleb sisse rohkem kui läheb välja. Kuid meie kilkame: Eestil läheb nii hästi, oleme edukad! Kel hästi, kel mitte? – isegi EL ametnikud on märganud meil Euroopa üht suurimat sotsiaalset ebavõrdsust (millest targu eriti ei räägita).

Miks olete valinud sellise ameerikaliku mudeli? – kirtsutasid Eestis nina minu Saksa ja Soome kolleegid juba aastate eest. Kõik meie sotsiaal-majanduslikud käsitlused on ju IDEOLOOGILISED! 1990-ndate algul oli võimalus paar aastat töötada koos Taani kolleegidega DEVS-projekti raames kutseõppe uute põhimõtete kallal (sellest lähemalt mu raamatus „Õpetajana kooliilmas ja ilmakoolis“, 2014).

Seepärast kordan lõpmatult: õppida tuleb edukatelt väikeriikidelt! Aga meid „võluti“ 19. sajandi Ameerika vabaturu majandusmudeliga (ja seda lausa tänini). Kui 1995. aastal tehti kokkuvõtteid DEVS-projektist, siis väitsid toonased poliitikud: Taani sotsialismi (?) pole meile vaja, ja haridusminister sõitiski anglosaksi maadesse „kogemuste järele“…  Masuga kukkus Eesti majandus üle 15%, Taanis üldse mitte, kuid see-eest oli meil „õige ideoloogia“…

Riigi jõukuse aluseks on eelkõige SUURTOOTMINE. Uurigem, miks Taanis (ka Saksas jne) toodab üks inimene ligi kolm korda rohkem kui Eestis. Juba 10–15 aastat tagasi oleks meil pidanud töötama mõni võimas piimapulbritootja ja ka tselluloosikombinaat. Annab ju Soome rikkusest ca kolmandiku paberi- ja tselluloositööstus. Nii poleks vaja olnud hävitada meie piimakarju ja -farme. Nüüd ei taheta Eestis isegi suuremat kanafarmi näha – äkki tuleb haisu!?

Oleme tänu oma Saksa kolleegidele (normaalselt) rikka Saksamaa aastatega risti-põiki läbi sõitnud. Kõikjal tootmise, looduse ja inimeste ladus KOOSTOIMIMINE. Olgu Harzi-Tüüringi metsad, Mecklenburgi järvistu põldudega, Maagimäestiku ja Baieri põllud metsade-mägedega, ürgne Spreewald või 1000-aastaste kirikutega Harz! Just turismitalu Baierimaal oli kodune – seal tundsime ka sõnnikuhaisu…

Viimased 25 aastat oleme „oodanud“ eriti välisinvestoreid või – projektitame EL-i rahadega (ettevõtlus?). Välisinvestor toob raha vaid selle tagasisaamiseks suure (!) kasumiga. Üle kümne aasta tagasi müüdi edukas Valga lihakombinaat Soome investorile. „Ei jõua enam meie bürokraatidega võidelda“ – olevat öelnud omanik. Kui tulevad välismaalased, siis kummardavad ametnikud maani (nii eestilik!). Ainult, et nad viivad siit vaikselt välja ka saadud kasumi (töörõõm jääb meile!).

Tuleb kindlasti küsida, millal algab Eestis fosforiiditootmine? Või on akadeemik Anto Raukas meil ainus tõsiselt Eestile mõtlev inimene?.. Oleme ju nagu koerad heinasao otsas – ei söö ise ega anna ka teistele! Tutvustasin kolleeg Klausile kunagi Valgas uusi kaubanduskeskusi. Ta naeratas ja küsis: „Näita nüüd mõnd uut tootmisettevõtet ka…“ Nii inimlik küsimus (kahjuks saksapärane)!

Peep Leppik,  PhD

20 kommentaari
  1. Olen 6 aastat ago
    Reply

    Peebuga nõus põhimõtteliselt, ent mitte üksikasjades. Me tõesti enam midagi olulist ei tooda, sõltume alltööde pakkumistest ehk hiinastumisest. Ning kuna me oleme ülimal tpüüdlikud, siis oleme varsti ka hiinlastest vaesemad. Kus on meie kingad, jalgrattad, telekad, autod, potid-pannid, tuulutid, külmkapid, … no ei viitsi kõike üles lugeda. “Uku” toodanguga tervet Eestit ülal ei hoia.
    Kuid ma ei saa peebuga nõustuda, et peaksime hakkama massiliselt fosforiiti kaevandama hakkama. Miks? See ju tehisväetis, mille vastu meie mahemajandajad ju kogu aeg üha enam võitlevad. Kas nüüd loome olukorra, kus me ise peame järgima mahetootmist, muu Euroopa ja maailm aga las mürgitavad ennast meie fosfosrväetistega? Kas selline soov sobib riiklikuks eesmärgiks? Ootan, et Peep sellele endapüstitatud küsimusele ka vastaks.
    Või vihje tsellukatehasele. On selge, et Peep toetab tselluka ehitamist Emajõe äärde, et las reostab, teda see ei koti. Kuigi isegi mitte roheliselt mõtlevale inimesele peaks selge olema, et Peipsi vesikonda mingeid reostavaid suurtootmisi ehitada EI TOHI!
    Peebuke pole vist kunagi käinud Ida-Virumaal ega tea sellepärast, milline tõrvajõgi oli Purtse jõgi alates Püssist, või millised tõrvajärved laiusid tuhamägede all. Samuti ei saa puhtas lumes mänginud Peebuke ettegi kujutada, et Kohtla-Järvel oli lumi juba paar päeva pärast lumesadu juba tumehall ja nädala pärast must. Kui astusid jalaga läbi lumehange, siis olid selgelt näha kõhnad ja paksud mustad tuhakihid, mis selgelt näitasid ära, millal ja kui palju lund sadas või ei sadanud.
    Pole oluline, et tsellukas sellist reostust ei tekita, kuid asi on samas laadis 2108.a tasemel. Ajaga muidugi palju muutub puhtamaks, näiteks või Kehra ja Kohila paberivabrikud, kuid see reostus ei kao. Võimalik on tsellukat küll toota, kuid palju kergemat koormust ümbritsevale loodusele luues. See tähendab aga seda, et ühe suure monstrumi asemel saaks ehitada mitu väiksemat metsarikastesse kohtadesse ning kergemini reostust vastuvõtva Läänemere jõgikondade aladele. Kui Peebuke viitsiks vaadata meie metsade kaarti, siis ta näeks, et meil on suurepärased kohad looduslikuks reostamiseks Läänemaal ja Pärnumaal. Seal saaks ka kohalikes kolgastes elu sisse puhuda, sest külad on kas pooltühjad või juba tühjendatud. Kui aga küsid ärikatelt, kas mõni teine koht ei sobiks, sest hüpatakse kohe põõsasse, et ei sobi, sest hiinlastele need teised kohad ei meeldi, sest PAPPI ehk persepühkimispaberit tuleks meie looduse arvelt vähem!
    Kindlasti oleks Peep nõudnud ka põlevkivi põletamise suurendamist aga kuna see on põlu all, siis igaks juhuks ta selle lollusega luhejaid ärritama ei hakanud.
    Peebuke ei anna aga virisemise kõrvalt nõu, mida me siis peaks tootma ja kuidas end muu maailma toodetega reostamise vastu võidelda. Eriti oludes, kus maailm vaevleb kasvava ületootmise tähe all.

  2. liberaalne anarhia 6 aastat ago
    Reply

    OLEN EELKIRJUTAJAGA NÕUS. ÄRA SAE OKSA, KUS ISTUD – LOODUS JA EETILINE ARENG ON NEED OKSAD, KUS ISTUB HULK INIMNÄOLISI AHVE.
    Eesti vajab NOKIAT – PLAANIMAJANDUS ANNAB SELLE TALLE. Mitte liberaalne anarhia.

  3. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Oleks juba aeg hakata rääkima Laari kuritegelikkusest Eesti riigi vastu. Tegelikult Laar oli täielik võhik poliitikas ja majanduselus. Teda kasutati lihtsalt ära malenupuna alates 1992a. USA saatkonna poolt. Tuleb meelde intervjuu Raimo Käguga, kus ta ütles, et Laar käis igal hommikul kohvi joomas USA saatkonnas ja käskusid kuulamas. Miks eemaldati valitsemise juurest E.Savisaar? Savisaar oli liiga rahvuslikult meelestatud ja ta oli ainuke poliitik, kes jagas majandust. Laarile suruti peale Milton Friedmani majanduse mudelit, millest autor ise ka lõpuks loobus. Laar sai suure autasu selle eest, et ta viis Eesti majanduse täielikult auku. USA-l oli kõige tähtsam, et nad said siia sõjaväe baasi ehitada ja allutada Eesti täielikult USA-le. Paneb imestama, kuidas meie ,,mittevalitud,, president austab meest, kes hävitas Eesti.

    • Ära 6 aastat ago

      puhu udujuttu. Kui Eesti sai iseseisvust de facto jätkata, siis ei osanud ükski tuntud nimi midagi ette võtta, samuti mitte majandusest. Käis rohkem tule kustutamine. Midagi ära lõppes, siis kohe kisa lahti. Ei suudetud kontrollida hindu ja varusid, sellest ka toidukaardid ja võilao lahtimurdmine. Häda pikendas ka see, et pukis olid just need põhulõuad, kes peale mölisemise muud ei osanud. Vähegi majanduslikult mõtlevad tegelased haistsid kohe rikastumisvõimalusi ning hoidusid võimumängudest eemale. Neile oli vaja võimureid vaid neile sobivate otsuste vastuvõtmiseks, et rahva tagant varastamine paistaks seaduslikuna.
      Majanduslikult pädevam oli juba valitsus 3. riigikogu ajal, eelmised 7 aastat läksid varastamise tähe all. Kuid siis põrkusid juba erinevad majandamisvõtted ning midagi püsivat ei saanudki tekkida. Ministrid olid reeglina lollpead, sageli ei usutud nõunikke, set ei kannatatud oodata tulemusi, taheti ruttu head elu.
      Selliste jõukude sõjana on meil majanduselu kestnud tänaseni. Pole meil ühtset majandamismudelit, kapitalismi püütakse lämmatada sotsialistlike võtetega ja võimu vahetudes vastupidi.

  4. Kuido Säde 6 aastat ago
    Reply

    Riigikohus tühistas Hiiumaale tuulepargi rajamiseks koostatud planeeringu ehk kilplaste riik!

    Riigikohtu halduskolleegium lahendas MTÜ Hiiu Tuul kassatsioonkaebuse, milles vaidlustati 20. juunil 2016. aastal Hiiu maavanema käskkirjaga kehtestatud mereplaneering. Planeeringuga olid kindlaks määratud alad, kus tuuleenergiat toota tohiks…” ML 8.08.2018.
    Tore, et kahe aastaga jõuti juba mingisuguselegi vahepealsele otsusesele. Kuid Hiiu tuulepargi keskkonnamõjul on ka teine aspekt. Vaidlusalusele territooriumile on võimalik paigaldada tuulegeneraatoreid koguvõimsusega 1800MW, sellest Nelja Energia OÜ 1100MW ja Baltic Blue Energy OÜ 700MW. Kuna tuul ei puhu iga päev optimaalse tugevusega, võib nendest aasta keskmisena kätte saada 1/3 nimivõimsusest ehk 600MW. Võrdluseks, Eesti tarbimine kõigub kusagil 1000MW piires. 1KWh tootmiseks kulub meie elektrijaamades ligikaudu 1,5 kg põlevkivi. 600MW võimsuse hoidmiseks, mille võiksid toota tuulegeneraatorid, laseme ööpaevas 2160 tonni ja aastas ligi 8 000 000( 8 miljonit !!!) tonni põlevkivi korstnasse! Kohtusaaga on kestnud juba 2 aastat ja kestab veel teadmata kaua, ikka 2160 tonni põlevkivi päevas ja 8 milj. tonni aastas! Seega on kahe aastaga, mis on möödunud Hiiu maavanema käskkirja vaidlustamisest lennanud tuulde vähemalt 16 miljonit tonni põlevkivi, mis võinuks jääda kaevandamata ja keskkond rikkumata. Aga tants kestab veel! Siia tuleb lisada veel miljonid tonnid välja toodud aherainet, segipaisatud maapind, rikutud põhjaveed, loendamatud tonnid atmosfääri paisatud CO2,, tuhanded tonnid tervist kahjustavaid mikroskoopilisi tolmu ja tahmaosakesi ja palju muud. Ühtesid eestimaa kodanikke häirib vaade 10-12 km kaugusel meres pöörlevatele tuugenitele, teistel eestimaa kodanike tekivad lõhkamistest praod majasentesse, kaevud jäävad kuivaks, paugutamisest põhjustatud igapäevasest stressist pole mõtet rääkidagi.

    • Kui 6 aastat ago

      lähtuda vaatest merele, siis võiks üles tõsta ka vaade merelt Tallinnale. Vaadake milline monstrum on kunagisest kilukarbivaatest tehtud. Need uued rikkurite ahnusekoopad ei kõlba linnapilti juba kohapealt vaadates, rääkimata Naissaare ja Aegna vahelt tulles. Ja hullemaks läheb. Juba Võrgu Eha luulutas, et palju on veel rannikul vabu rohealasid, oh kui tore oleks ka nendest lahti saada ja rikkuritele maha ärida.

    • Eesti Siseministeeriumi andmeil Eesti-sisese energia vajaduse katab mõne suure tuulepargiga ära.
      http://www.sirp.ee/s1-artiklid/arhitektuur/ueleriigiline-planeering-kellele-ja-milleks/

  5. to Kuido 6 aastat ago
    Reply

    MILLEKS te soovitaksite seda põlevkivi siis kasutada?
    Säilitada tulevastele põlvedele?
    Nemad seda eeldatavasti ei vaja, meie aga küll, sest TUULEGENERAATYORID ON ISSANDA NUHTLUS.
    METSARAIE SAMUTI.
    Kuna vene elektrit kardame ,siis jääbki põlevkivi. Saastumine ei priuugi olla vaid must tolm ja tuhk. Saastumine on igasugused tervistkahjustavad mürad -kuulmatud ja kuuldamatud ja looduse laastamine.

    • Sul 6 aastat ago

      mitu vasturääkivust ühes pundis.
      Põlevkivitootmist tuleks vähendada 2 miljoni tonnini aastas. Mingid kaevandamiskogemused peaksid ikkagi säilima, kabinetis pole see võimalik. Juba niipalju hõlmaks 10 aasta toodangut.
      Kuid põlevkivi oleks meile varuks, kui mujal taastumatud varud kaovad või muutuvad vähenedes mõistusevastaselt kalliks. Pole oluline, et 100 või 150 aasta pärast, ka siis inimesed elavad.
      Pealegi saab põlevkivi kasutada keemiatööstuses. Paljutki me praegu veel ei oska, ajaga aga saaks oskusi juurde.
      Tuulikud on meie tulevik juba sellepärast, et tuul ei kulu ega kao. Ning rahvastiku vähenedes jääb meile rohelist loodust inimes ekohta seda enam. Praegune vastuseis on ajutine lolluse puhang. Kui näiteks Hiiumaal tagataks elanikele tasuta tuulikuelekter, muudaks 90% oma meelt. Nii et vahel on ka ahnus see hoob, mis mõistuse persest pähe surub.
      Ei tea kedagi, kes üldse metsa ei saeks. Just nimelt saeks, sest kirvega enam metsa ei SAETA. Kuid saagida tuleb arukalt. Mille vastu meil täna eksitakse? Toon loetelu:
      Langid on liiga suured, 20ha ja rohkemgi.
      Puid saetakse mitmel naaberlangil korraga või 1-2-aastase vahega. Peaks aga olema nii, et naaberlangil tohiks puid saagida alles 10-12-aastase vahega. Siis juba tekib kõrvallangile uue metsa alge.
      Paljudes kohtades on teede äär ja asulate äär samuti paljaks saetud. Ometi teati juba vanasti, et metsariba või hekk kaitseb talvel teed tuisu vastu. Mõned soojad talved on meid teinud lodevaks pohhuistiks ning tulevikku pole meil kombeks enam vaadata. Vist on kõigil meelest läinud 24.-25.11.2008. kui teed olid tõis tuisanud ja elu üle Eesti seisis? Tallinnas ehk veel midagi aeti lahti, külades 2-3 päeva bussid ei käinud ka kalli raha eest.
      Samuti peab metsa saagima nii, et varud jaotuksid ühtlaselt. Praegu meil on küll ülekasvanud puid, kuid noort metsa 20-30 aasta pärast enam samas koguses peale kasvamas pole. mida me tegime 90ndatel, et ei istutanud? Mitte keegi selle eest aga ei vastuta, pigem teostavad nüüd lagesaagimist.
      Mine jaluta metsateedel ringi, näed, kuidas 30-40-aastased kuuse- ja männinotid ootavad väljavedu, kuid nende täiskasvanuiga on 70-80 aastat.
      Seega, paljutki võime, kuid teha tuleb kõike mõistusega, mitte ahnitsedes täna ja kõik.

  6. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    To Ära. Minuga pole mõtet vaielda, vaid tutvuge M.Friedmani üllitistega. Kõige rohkem soovitan lugeda pool aastat tagasi New York Times,is ilmunud Clintoni ja Jeltsini vahelised kõnelused. Selge oli see, et NSVLiidu lagunemisega tekkis USA-l võimalus Venemaale 1:0 ära teha.USA-s ilmusid juba kaardid, kuidas Venemaa, milliste riikide vahel ära jaotatakse. Venemaal oli, mida krabada. Jeltsini ajal kõikides ministeeriumites istusid USA nõunikud ja töökeel oli inglise keel. Suur osa maavarade korporatsioone kuulusid ameeriklastele. Käis tohutu varastamine ja korruptsioon. Jeltsini unistus oli Venemaast teha USA moodi riik. 1996a. presidendi valimiste ajaks kahanes Jeltsini populaarsus 10%. Jeltsin palus Clintonilt raha, muidu ta kaotab valimised. Sellest on näha, et põhitähelepanu oli suunatud Venemaale ja Baltiriigid neid eriti ei huvitanud. Mis oli Friedmani maj. õpetuse põhimõte -osta kõik sisse, tööstust pole vaja arendada. Ainuke küsimus tekib, mille eest sisse osta, kui ei ole raha. Reformierakonnas oli majandusteadlane Uno Mereste, kes kirjutas oma raamatus, et ainuke peaminister, kes jagas majandust, oli Savisaar. Tuletage meelde IME ilmumist. Baltiriigid on olnud kogu aeg vahendiks, et hävitada Venemaa. N.Y.Times kirjutas ka sellest, kuidas 1965a. valmistuti USA-s NSVLiidu ja Ida-Euroopa täielikuks hävitamiseks tuumapommiga. Ainult, et nad ei mõelnud selle peale, et seda maad poleks saanud keegi enam tuhandeid aastaid kasutada.

    • IME 6 aastat ago

      oli mõeldud ENSV-le. Kui Eesti sai võimaluse iseseisvust jätkata, siis oli tühi auk, sest IME enam ei toiminud, sest mõtted olid nõukogulikult sotsialistlikud, mitte kapitalistlikud. Ja seda on Edgar ja ta kamp kinnitanud ka senised 27 aastat, sest sotsialismiehitamine käib suure hooga. Laiutavad mingid kerjavad hädalised, kel jääb uueks lällamiseks mõnikümmend eurot puudu jmt. Näen neid igas kuus, kui nad taas valda kerjama lähevad, pakutavaid töökohti aga vastu ei võta.

  7. 1)NSVL-s polnud kodutuid sest eluase oli tasuta.
    2) Puudusid kodukulud sest toasoojus ja gaas toidu valmistamiseks oli tasuta.
    3) Polnud puudust kannatavaid inimesi,toitu jagus piisavalt ja oli odav.
    4) Polnud vaja maksta Eluaseme laenu terve elu sest pankasid ei eksisteerinud.
    5)Spordisaalid ja huvialaringid olid tasuta.
    6) Haridus oli tasuta ja palju etem kui Oxfordi oma.
    7)Elu oli rahulik ja muretu sest kusagile polnud kiiret.
    8) Inimesed olid oennelikud.
    9) Inimesed puhkasid Musta mere aares,transport sinna oli poolmuidu. Ka Eestis oli palju kuurorte,tuntud oli P2rnu kuurort.
    10) Traktoristide pidustused ja eriti veel pulmad olid rahvarohked.
    Pikad lauad vaarusid roogade raskuse all. Kaasajal saab ainult unistada sellistest pidustustest ja vaadata vaid Hollywoodi filmidest kuidas Itaalia maffioosod panevad pidu pikkade laudade tags kus on sadu inimesi-nii kuis NSVL-s traktoristid panid pidu.
    11) NSVL-s ehitati kosmoselaev SSI millisest USA suudab vaid unistada sest neil puuduvad teadmised ja raha sellise ehutamiseks.
    12) NSVL-i juhtisid juudid kes tapsid maha 66 miljonit inimest.
    Vaata otsingust Aleksandr Solnzenits6n 66 millions people killed by Jews Bolsheviks.
    13) NSVL ei lagunenud aga reorganiseeriti EL-ks.

  8. 16:38
    Miks tapeti Muammar Gaddafi?

    * Nicolas Sarkozy laenas valimiskampaaniaks üle $50 miljoni, mida ei suutnud tagasi maksta
    * Riigis oli hea elujärg ja majanduslik õitseng
    * * Igaühel oli õigus elamispinnale:
    * * * Kinnisvaraäri ja vahendus oli keelatud
    * * * Intressivaba laen korteri ostmiseks
    * * * Noorpaar sai pere rajamiseks $64000 elamispinna soetamiseks
    * * * Korterti üürimine tasuta
    * * * Tasuta elekter
    * Üliodav bensiin, 1 liiter maksis $0.14
    * Tasuta haridus ja meditsiin
    * Sünnitoetus vanematele $5000
    * Lastetoetus $1000 aastas
    * Minimaalne töötukindlustus $730
    * Sulges riigis NATO baasid
    * Medõe palk alates $1000
    * Ühekordne äri alustmise toetus $20000
    * Madalad maksud ja lõivud
    * SKP elaniku kohta $14000
    * Õppimine välismaal riigi toega
    * Osa ravimeid tasuta
    * Ravimite võltsimine karistatav surmanuhtlusega
    * Kuiv seadus
    * Riigi toetus auto soetamisele 50%, sõjaväelastel 65%
    * Võimule saades lõi riigist välja rahvusvahelised suurkorporatsioonid
    * Keskmine eluiga riigis kasvas tema võimu ajal 51.5 aastalt 74.5 aastale
    * Muutis Liibüa sõltumatuks rahvusvahelistest pankadest ja tema eeskujul tahtsid seda teha veel 12 nö araabiamaad.

  9. Me võrdsustame iga uue idee kommunismi või diktatuuriga kuna meid on üles kasvatatud kartma seda mis on uus.
    Filmi

    Zeitgeist liikumise film”Paradiis või unustus”
    http://youtu.be/KphWsnhZ4Ag
    tiitrid:

    Raha peale üles ehitatud materialistlik ühiskond on võlts ühiskond.Meie ühiskond jääb ajalukku kui inimese madalaim arengutase.Meil on oskused,teadmised,tehnoloogia ja suutlikkus luua täiesti uus tsivilisatsioon.

    (Jaque Frsco) Elu 1929. aasta suure majanduskriisi ajal aitas vormida mu sotsiaalset teadlikkust.Sel ajajärgul mõistsin,et planeet Maa oli endine:vabrikud olid töökorras ja ressursid olid samuti olemas aga inimestel polnud raha,et kaupu osta.Ma tundsin,et reeglid, mille järgi mängime,olid iganenud ja ebapiisavad.Häda,sõda ja kannatud olid ajendiks mu elutööle.Mind motiveerisid ka valitsuste ebakompetentsus,akadeemiline maailm ja teaduslike lahenduste vähesus.Mõistsin,et üksikute inimestega töötamise asemel oleks palju tõhusam kultuur ümber kujundada.Sellest sai alguse eluaegne lahenduste otsimine arvukatele probleemidele mis meil tänapäeval on.

    See ettekanne on teostatav plaan sotsiaalseks muutuseks,mis tegutseb rahumeelse ja jätkusuutliku ülemaailmse tsivilisatsiooni suunas kus inimeses,tehnoloogia ja loodus eksisteerivad koos.See kirjeldab alternatiivi mille poole püüelda kus inimõigused ei esine ainul paberil,vaid on eluviisiks.Selle nimi on Veenus Projekt.
    Selle asutaja Jacque Fresco,kutsub üles kultuuri ümber kujundama selliseks kus sõjad,vaesus,nälg,võlad ja inimeste asjatu kannatamine oleksid mitte ainult ärahoitavad, vaid täiesti vastuvõetamatud.On aina selgem,et midagi vähemat toob kaasa vaid tänaste probleemide jätkumise.Hädaldamine ilma lahendusi pakkumata ei anna midagi.Veenus Projekti uurimiskeskus mille ehitasid Fresco ja Roxanne Meadows asub Venuses,Floridas.
    See tegeleb paljude meie murede algpõhjustega.Kuid mis on meie probleemide algpõhjusteks?
    LÄBIKUKKUNUD SÜSTEEMID
    Praeguseks on järele jäänud väga vähe alternatiive,sest me liigume meie enda loodud kokkupõrkekursil.Eilsed lahendused ei ole enam asjakohased.Võttes arvesse juba keskkonnale tehtud kahju oleme kiiresti jõudmas punkti kust pole tagasiteed kus loodus määrab edasise suuna.Me kas jätkame endiselt vanamoodsate kommete ja mõtteviisidega seades seeläbi ohtu oma tuleviku või rakendame väärtused mis on sobivamad jätkusuutlikule ühiskonnale kus on rohkem vabadusi ja võimalusi. Ameerika ühiskond on mõjutanud oma inimesi hankima igal aastal uue auto,ostma uue teleri või stereo.Me oleme ülimalt radikaalsed aga meie sotsiaalsed ja poliitilised asutused pole muutunud ja ses osas me stagneerume sest me võrdsustame iga uue idee kommunismi või diktatuuriga kuna meid on üles kasvatatud kartma seda mis on uus.

  10. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    To Ime. Loomulikult oli IME tol ajal esimene pääsuke, mis oli koostatud meie majandusteadlaste poolt Savisaare palvel. Sellest on möödas juba 30 aastat ja iga asi vananeb, nii nagu ka meie. Ei saagi olla, et asi, mis toimis 30 aastat tagasi oleks nagu dogma, mis toimiks ka 100 aasta pärast. Maailma areng ja inimmõistus liiguvad edasi tohutu kiirusega. IME oli oma aja pommiplahvatus veneaegses plaanimajanduses. Imestan neid inimesi, kes virisevad praegu, et mõelge kui halb oli meil elada EW või NSVliidu aegu -ei olnud televiisoreid, pesumasinaid ja nuti telefone. Ja kui halb oli veel orjaajal, kui pidime talvel viiskudega käima ja parkade asemel olid lambanahast joped.

    • IME 6 aastat ago

      poleks toiminud juba 1991.a sügisest peale. Sest majandussuhted olid muutunud ümberpöörduks.

  11. Eestile annab tiivad :

    1)Tasuta elekter : elektrits aabtasuta.blogspot.com
    2) Tasuta arstiabi :
    Janika Veski pakutava MMS-i olemuseks tegelikult on ravi aluseliste toitaine abil.
    3) Majade ehitamine ilma pangalaenuta talgute abil :
    ww w.juured.ee
    ww w.savimaja.ee
    4) Transport poolmuidu :
    h ttp://m.stins.biz/auto/
    5) Tasuta toasoojus : ht tp : / / m. stins. biz/ auto/

    6) Eesti oma raha ,vaata otsingust Eesti Veksel.

  12. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    To IME. See oli ju täitsa loomulik, sest meie sotsialismiaegne plaanimajandus läks üle kapitalismi mudelisse. Alati, kui riik läheb ühest formatsioonist teise, tekib suur osa inimesi, kes püüavad ebaseaduslikult omastada riigivarasid s.t. tekib vargamaffia. Meil tekkis maffia seoses Laari asumisega peaministriks. Vargused ja korruptsioon riiklikul s.t. valitsuse tasemel oli meil Euroopa üks suuremaid. Näiteid on siin küllalt -erastamised, ebaseaduslik rublatehing, Kallase VEB fondi ja panga afäärid, omandireform jne. Kõik need seaduserikkumised said toimuda samasuguste maffia õiguskaitse organitete heakskiidul. Sellest on möödas juba ligi 30 aastat, aga siiani veel helbime selle supi jäänuseid.

  13. põssa 6 aastat ago
    Reply

    Minu arust ei liigu me viimasel ajal kuhugi, pigem taandareneme. Majanduse “suurenemine” toimub ainult euro juurdetrüki arvelt.
    Kuna kommentaarides arutatakse ka IME teemal, siis see oli majanduse arengustrateegia NSVL siseselt, vähemalt IME juhtoinad ei osanud siis unes ka näha, et seis Eestis niipalju muutub. Ega praegugi ei saa mingit pikemaajalist plaani luua, läänele pole meie tööstust ega põllumajandust vaja (üksikud niššitooted on erand mis kinnitab reeglit). Ja vähe sellest, et Venemaale on rakendatud erinevad sanktsioonid (muidugi ka vastavalt vastusanktsioonid), tundub küll nii, et Venemaa üritab isegi sõbralikest riikidest võimalikult vähe sõltuda (Ukraina õppetund).
    Meeldib see või mitte, meie majandus saab areneda koostöös (kahjuks põhiliselt odava allhanketöödena) vanemate Euroopa riikidega. Ja muidugi tuleks lõpetada pidev rusika viibutamine ida suunas. Vene turg on läinud ja ei õnnestu meil enam ka vahendaja rolli saada aga suhetest Venemaaga sõltub ka võimekus Aasia suunas äri ajada.

  14. to elektrits aab 6 aastat ago
    Reply

    no lui sellised askad tiivad annavad Eestile, siis ENSVs olid need ttivad ju olemas…

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.