Poliitika käib ERJK-l üle mõistuse

Pildil ERJK liige KAAREL TARAND Foto: Erik Prozes/Scanpix

Alles sai Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni (ERJK) esimees Ardo Ojasalu iseenda hämara erakondliku rahastamise tõttu ametist priiks, kui Kaarel Tarand – tema asemik komisjonijuhina – näitab oma erakondlikku meelsust.

Eelmisel nädalal esitas tema juhitud ERJK 40 000 euro suuruse nõude Keskerakonnale, sest peab enne kohalikke valimisi telekanalis PBK eetris olnud saateid “Vene küsimus” Keskerakonna varjatud poliitreklaamiks. Nõue on esitatud seitsme PBK eetris olnud saate eest, mis olid eetris enne kohalikke valimisi eelmise aasta septembris ja oktoobris. Tarandi sõnul peab komisjon neid saateid Keskerakonna varireklaamiks.

Niisuguse otsuseni jõudis ERJK pärast seda, kui mõne valimistel lüüa saanud poliitiku arvates pidi uuritama valimiste-eelseid saateid, kus ühele erakonnale olevat rohkem tähelepanu pööratud kui teistele. Üheks niisuguseks märklauaks saigi Tallinna linna ja PBK lepinguline saade „Vene küsimus“.

Kurblooliselt on ERJK läinud oma põhitöö kõrval meediamaastiku erakondliku mõõtmise teele, mis isegi praegu, pool aastat enne valimisi on väga kirju. Loodame, et järgmine ettekirjutus tuleb näiteks Vabaerakonnale, sest just temast ja Ojasalust räägiti möödunud nädalal meedias ohtrasti. Võta ükskõik mis uudistesaade eesti või vene keeles! Ja mis see muud on kui „varjatud poliitreklaam“, nagu seda pidavat olema „Vene küsimus“.

Otsus selle venekeelse saate poliitilisuse kohta sündis Kaarel Tarandi peas ka pärast seda, kui ta oli tutvunud Tallinna Ülikooli meediapoliitika dotsendi Andres Jõesaare vastava analüüsiga. Sellesama Jõesaare, kes oli kunagi ühe konkureeriva telekanali TV3 eesotsas ning sai kriminaalkaristuse surmaga lõppenud liiklusavarii põhjustamise eest.

Kuigi Kaarel Tarandi varasemate sõnade põhjal on Keskerakond niigi „kuritegelik organisatsioon“, on selge, et kahtlased eksperdid, allikad ja juhid on komisjonil endal.

Kn

2 kommentaari
  1. Ma 6 aastat ago
    Reply

    ei vaidlusta rahva raha kulutamist enda reklaamimiseks, kuid kui esitatakse mingi kahjunõue, siis ei tohi see olla ligikaudselt ümmargune nagu siin 40000€. Kui tegemist on 7 saatega, siis peab ka iga kasumit põhjendama. Näiteks saade 1 tõi reklaamina sisse 7237,45€, saade 2 11034,11€ jne. Siis oleks huvitav teada saada, kas kokku tuleb 40000€ või hoopis 29887,31€ või 110564, 79€. Kas Karla saab sellega hakkama? Kui ei saa, siis mille põhjal on esitatud kahjunõue?

  2. tõsielust 6 aastat ago
    Reply

    Eestis on kujunenud olukord, kus klannipoliitika kõige suuremad räuskajad elavad ise patuga pooleks,aga on valmis teistele näpuga näitama, kes nende tsunfti ei kuulu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.