Ratas: Eestil on maailma keskkonnaotsuste kujundamisel oluline roll

Foto: Jürgen Randma (Riigikantselei)

Stenbocki maja, 5. september 2018 – “Rääkides pidevalt majanduse kasvust ja arengust, ei tohi me ära unustada, et riikide areng ei saa toimuda keskkonna arvelt. Meie kõigi ülesanne on keskkonda kaitsta ning anda mitmekesine loodus ja maailm edasi ka meie järeltulevatele põlvedele,” ütles peaminister Jüri Ratas täna ÜRO keskkonnakonverentsi avamisel Kultuurikatlas.

Eesti võõrustab koostöös ÜRO Keskkonnaprogrammiga nii kõrgetasemelist konverentsi esmakordselt.

Ratas tõi oma sõnavõtus välja, et lisaks keskkonnahoiule ning säästlikule majandamisele on Eesti teistele riikidele teejuhiks ka oma innovaatiliste lahendustega. Eesti on kohanenud ülemaailmsete suundumustega ning integreerinud need edukalt oma e-teenustesse. “Näiteks on Eestis digitaalselt kättesaadav mitmesugune keskkonnaalane teave. Lisaks saavad ettevõtted taotleda erinevaid keskkonnavaldkonda puudutavaid lube elektroonselt,” ütles Ratas ning lisas, et kogutud info aitab meil omakorda hinnata keskkonnaalaseid suundumusi ja teha valdkonna planeerimisel analüüsitud ning teadmistepõhiseid otsuseid.

Innovaatilised keskkonda parandavad lahendused on ka järgmisel aastal toimuva ÜRO keskkonnaassamblee peateemaks.

Veel rõhutas Ratas Eesti jätkuvat suundumust teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni arendamisel. “Seda toetab meie ülikoolide, uurimisasutuste ning ettevõtete vaheline edukas koostöö ning tõdemus, et Eesti on innovatsiooniindeksi kasvukiiruse poolest Euroopa Liidus üks esimesi,” lõpetas Ratas.

ÜRO keskkonnafoorumil antakse ülevaade maailma keskkonnaolukorrast. Valdkonna tipp-spetsialistid koos ettevõtjate ning huvirühmadega tutvustavad maailma keskkonnaprioriteete ning liikmesriigid annavad edasi oma parimaid praktikaid keskkonna hoidmisel. Eesti tutvustab osalejatele oma innovatiivseid lahendusi keskkonnaseisundi parandamisel ning valdkondliku info kogumisel.

Kesknädal.ee

3 kommentaari
 1. Kadri Simson pani veto tuulepargile ja sellega keeras loodusele ja inimestele sitta.

 2. to elektrits aab 3 aastat ago
  Reply

  Kui pr. Simson pani veto tuulepargile, siis tegi ta jälle ühe VÄGA ÕIGE OTSUSE!

 3. KUIDAS KAITSTA KESKKONDA 3 aastat ago
  Reply

  Kas metsade ja turba ahjuajamine ja mistahes muuks otstarbeks raie on keskkonna kaitsmine???
  Mind paneb imestama, et kõikide nende jubedate äriplaanide – tuulepargid, metsa hävitamine igal viisil,
  et nende kõrval POLE ARUTATUD SOOJAPUMPADE JAGAMIST RAHVALE /VAESEMATELE TASUTA/JA MAASOOJUSJAAMADE TEKITAMIST.
  Rootsi nii tegi, kui alustas soojapumpade juurutamist riigis küttevahendina, jagades tasuta eramajadele neid pumpasid, kohustusega teatud aastad neid kasutada ,seejärel jäid nad kasutajale tasuta.Nii olen lugenud.
  Arvestades EESTI HULLUMEELSET KIHISTUMIST ja VAESEMATE KIHTIDE, NAGU ÜKSKPENSIONÄRID, HÄBIVÄÄRSET VILETSUST,kes ei suuda ahjegi ehitada-parandada, TULEKS SELLISTELE JAGADA SOOJUSPUMPI TASUTA, SELMET KESKKONDA SAASTATA, HÄVITADA ja TEKITADA MÕTTETULT KALLEID SUUREHITISI, PÕHJENDAMATULT KALLIKS AETUD . Olgu nad siis osaliselt doteeritud Euroopa poolt või mitte.
  Soojapumpasid võiksime isegi toota ja teha nende kasutamine kohustuslikuks kõigile.Ka majade ülimalt kahtlased soojustamisviisid kaotaks aktuaalsuse kui ühistu tekitaks näit. maasoojuspumba tervele majadegrupile. Väikeste onnide ja suvilaonnide elanikud-pensionärid saaksid õhksoojuspumba tasuta. 1500.-euri ei suuda nad eales maksta.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.