Jaan Männik: Kas EKRE taotleb tõepoolest 21. sajandil etnilist puhastust?

Keskerakonna Noortekogu volikogu esimehe Jaan Männiku hinnangul on EKRE noorteliikumise eilne üleskutse, mille kohaselt peaksid kaitsevägi ja riigi jõustruktuurid suhtuma kriitiliselt riigisaladusega töötavate ohvitseride mitte-eesti päritolusse, põhjendusega, et “veri on paksem kui vesi”, küüniline ja absurdne. Seesuguse avaldusega taotlevad noored konservatiivid justkui etnilist puhastust Eesti ühiskonnas.

„Rahvuslikku vaenu õhutavatel avaldustel ei ole meie ühiskonnas kohta. Ma nõustun täielikult peaminister Jüri Ratase öelduga, et riigireetmine on üks rängemaid kuritegusid, mida üldse sooritada ja selle suhtes puuduvad vabandused. Kuid nõuda selle valguses ennekõike Eestis elavate venelaste etnilist profileerimist, on lubamatu! EKRE noorte avaldus näitab, et nende võõraviha ei tunne mingeid piire ja võimaluse korral võetaks Eesti ühiskonnas ette tõsine puhastuskuur. Leian, et EKRE esimees Mart Helme peab selgelt välja ütlema, kas nende erakond taotlebki noorteorganisatsiooni väljahõigatud absurdsust,“ kommenteeris kesknoorte esindaja Jaan Männik.

Männik küsis irooniliselt: „Kuhu EKRE selle piiri etniliselt puhta eestlase ja võõra vahele tõmmata plaaniks? Kas tagasi tuleb minna kaks-kolm põlvkonda või mitu sajandit? Seesuguste avaldustega me integratsioonile ega ühtse ühiskonna ehitamisele küll kuidagi kaasa ei aita. Tean isiklikult paljusid vene rahvusest inimesi, keda pean Eesti patrioodiks ning kes vajaduse korral kaitseksid Eesti iseseisvust. Sinise Äratuse tehtud avaldus on järjekordne katse rõhuda enda marurahvuslusele, kuid seekordse väljaöelduga mindi selgelt üle võlli.“

„Rahvusvaheline julgeolek on üldiselt olnud Eesti erakondade seas küsimuseks, kus kõik hoiavad peaasjalikult sarnast joont, mitte ei tõmba seda valimisvõitlusse. Kahju, et EKRE noored siin headest tavadest hälbivad. Jagan täielikult kaitsepolitseiameti peadirektori Arnold Sinisalu arvamust, kes sõnas, et on äärmiselt rumal öelda, et kõik vene rahvusest isikud on potentsiaalsed reeturid. Ka EKRE-l on aeg seda mõista,“ lõpetas Männik.

Kesknädal.ee

9 kommentaari
  1. Nagu 6 aastat ago
    Reply

    näha, valmistuvad ka kesknoored liitumiseks EKREga, et saaks valistuse moodustada. Muidu ei heidetaks neile ette, et võiks nagu tagasihoidlikumad olla, muidu on raske koostööd teha. Meie VENELASED ja VENEKEELSED ei saaks meist aru! Aga eestlased PEAVAD ARU SAAMA, et keskbandel on koostööleping Eesti vaenlasega nr 1 ning see on puutumatu nagu koostöölepinglase poolt anastatud Krimm.

    • to Kultuura 6 aastat ago

      ei noh muidugi, kõik on ju üdini kahtlane, isegi mingi suvaline kommentaaror on sinu jaoks kahtlane. Kindlasti mõlgutad nüüd mõtteid, kes krt veel mina olla võiksin. Kindlasti mingi KGB-snik, eks. Ega sinu ajuollus ju midagi muud ette kujutada ei suudagi. Et Sa ka ära ei väsi, lihtsalt nii vastik on lugeda ühe indiviidi mingeid kibestumusi. Miks pead oma enda pahupoolt pidevalt demonstreerima? Pakub sulle see mingit naudingut või? Tunnen kaasa, sa jooksed peaga vastu seina, saad iga kord haiget, aga järgi ei mõista kah jätta. Märtsis 2019 saad sellise paugu, et ei tunne enam kalviatuuril tähtigi ära.

  2. Vaagija 6 aastat ago
    Reply

    Lugege seda koostöölepingut ja te veendute, et see hõlmab vaid kahe naaberriigi kultuurisidemeid – Eesti kultuuripäevad Peterburis ja Moskvas ning Vene kultuuripäevad Tallinnas.

    • Kultuura 6 aastat ago

      on väga peen värk, sest selle varju võib vägagi palju poliitilist rünnakut peita. Ega asjata tee Putini bande (mis on koostöös keskbandega) takistusi sugri rahvuste kooskäimisele ja õitsemisele. Eriti peaks seda teadma seltsimees Vaagija, kes oma ahelates pidi Siberis punanurgas käima Leninit ja Stalinit ümmardamas. Või on Alzheimer mälust jupi välja lõiganud?

  3. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Ega see paha pole, sest EKRE on siiski rahvuslikult meelestatud konservatiivne erakond ja 2 erakonna kokkupuuted annavad kindlasti hea tulemuse. Aga mis puutub Krimmi, siis elanikud on seal väga rahul -nende sissetulekud suurenesid, poed on kaupa täis. Krimm oli ju eluaeg olnud Venemaa osa ja ainult sellepärast, et Krimmi pääses ainult läbi Ukraina, siis Stalin andis ta Ukrainale. Seal põhiliselt elasidki venelased ja tatarlased. Kõik oli ju tehtud ÜRO reglemendi järgi, nii nagu ka meie iseseisvumine. Kõigepealt märts 1914a. oli referendum ja siis Krimmi senat kuulutas ennast iseseisvaks Venemaa koosseisus.

    • Kui 6 aastat ago

      üks lubab +5 ja teine -5, siis on mõlemad küll suured lubajad aga tulemuseks on 0.

  4. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Vabandust, aasta nr. oli 2014a. mitte 1914a. nagu ma valetasin.

    • Üksikute 6 aastat ago

      piirkondade ühepoolsed rahvahääletused on õigustühised. Krimmi rahvahääletus oleks olnud õiguspärane siis, kui ta oleks selleks loa saanud Ukraina keskvalitsuselt. Ning riigist eraldumisel oleks pidanud ka ülejäänud Ukraina osa sama hääletama. Oleks nad Krimmi eraldumise heaks kiitnud, oleks Krimm ka riikidevahelise õiguse järgi vaba oma tulevikku määrama. Mis tahes rahvahääletus okupeerituse seisundis ei saa aga ka siis olla õiguslik.
      Saan aru, et Maalile makstakse taolise punase sopa eest, kuid ega see asja õigusta.

  5. Rahvusepuhastus 6 aastat ago
    Reply

    on meil vägagi vajalik, kuid seda ei tehta. Isegi EKRE nõuab, et siinsed sitikad peaksid õppima eesti keele selgeks, et saaksid imbuda Eestisse. Tähendab see aga seda, et nende sitikate Eestisse jätmine on ka EKRE eesmärk! Peaks aga olema nii, et muukeelsed peaksid jääma oma emakeele juurde ehk tundma end siin võimalikult ebakindlalt ning otsima tee siit välja. Kui veel arvestada, et vanemad tiblad surevad eest peagi välja, siis langeks ka nende osatähtsus järsult. Pole oluline, et kunagist 95% me niipea ei saavuta, kuid ka 75% või 85% eestlaskonda on saavutus omaette.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.