Lasnamäe sai oma ajaloo raamatukaante vahele

Lasnamäe linnaosavalitsuse poolt välja antud raamat „Lasnamäe lood. Matk iidsetest aegadest tulevikku“ on pühendatud Eesti Vabariigi 100. ja Lasnamäe linnaosa 25. sünnipäevale.

Idee selle raamatu väljaandmisest hõljus õhus juba pikemat aega. Otseseks ajendiks sai Tallinna Giidide Ühingu esindajate mure, et neil ei ole piisavalt kaasaegset informatsiooni Lasnamäe vaatamisväärsustest ning nendest kohtadest, kuhu viia meie linna külalisi. Oluliseks teguriks sai ka Lasnamäelt valitud Tallinna volikogu liikmete üksmeelne toetus kavatsusele jäädvustada linnaosa ajalugu eraldi väljaandes. Kõige tegusamaks volinikuks osutus ajaloolane ja pedagoog Aleksandr Zdankevitš, kes ise osales selle raamatu mitme peatüki koostamisel.

Esimene raamat Lasnamäe ajaloost – Robert Nermani sulest ilmunud „Lasnamäe ajalugu“ – anti välja 20 aastat tagasi. Sellest ajast on linnaosa palju muutunud. Neist muutustest saime lugeda küll meediast või töödokumentidest, kuid käepärast polnud väljaannet, kuhu oleks kogutud põnevad lood Lasnamäe olulisematest objektidest. Nüüd on selline ülevaade olemas.

Väljaande autoril Josef  Katsil õnnestus kirjeldada Lasnamäe ajalugu selliselt, justkui oleks tema ise olnud kirjeldatud sündmuste pealtnägijaks, mis siis, et Lasnamäe ajalugu algas tuhanded aastad tagasi, kui sellel alal tekkis esimene inimasustus.  Trükis koosneb neljateistkümnest peatükist, mis kirjeldavad Lasnamäe jaoks kõige olulisemaid objekte. Huvitavat ja põnevat lugemist leiate Lasnamäe majaka, Dvigateli tehase, õigeusukiriku ja Priisle kaarte kohta. Raamatu illustreerimisel on kasutatud nii arhiivifotosid kui ka nüüdisaegseid pilte. Kogumik on kättesaadav kõigile digikujul (https://issuu.com/tallinnlv/docs/valmis_1_sisukorraga/1?ff&e=2913996%2F64159401)

Usun, et raamat pakub huvi nii pealinna giididele kui ka kõigile lasnamäelastele, kes soovivad oma kodukanti paremini tundma õppida või lihtsalt silmaringi laiendada. Miks mitte kasutada seda lausa koolitundides? Seda enam, et raamat on kakskeelne (eesti ja vene keeles). Põnevat lugemist!

Maria Jufereva,

Lasnamäe linnaosa vanem

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.