Kas Riigikogu valimiste lähenemine suurendab huvi poliitika vastu?

Arnold Selge

Vello Leivategija, kauaaegne Jõgeva näidissovhoosi ja AS Perevara zootehnik, harrastusmesinik ja roosikasvataja

„Ma ise pole poliitikaga tegelenud ega üheski erakonnas kandideerinud. Teema huvitab aga küll. Valimiste eel jälgin ka ajakirjandust tähelepanelikumalt. Mul on tellitud kolm või neli ajalehte. Tundub, et pingelisem valimisvõitlus on alanud suuremates linnades. Jõgevamaal on olukord veel suhteliselt rahulik. Meedias on kuulda ka üksteisele solvavamat ütlemist. Poleemikat tekitab ka erakondade vahetamine. Selline jagelemine mulle eriti ei meeldi. Samas kardan, et asi läheb ikka ägedamaks. Poliitiline võitlus alles algab. Eesti tulevikku silmas pidades huvitab mind kõige rohkem ikka maaelu. Ma olen ikka elupäevad põllumees olnud.“

Arnold Selge, pensionipõlve pidav sporditegelane Tartumaalt Alatskivilt, kunagine Eesti korvpallinaiskonna peatreener

„Huvitusin poliitikast siis, kui astusin Rahvarindesse. Vahepeal huvi vähenes, eakamaks saades on see hakanud taas tekkima. Diskussioonid kutsuvad kaasa elama, kuid arvan, et üksteisele ärapanemist võiks vähem olla. Töötasin korvpallitreenerina aastaid Soomes. Siis sümpatiseeris mulle sealne Keskerakond Keskusta. Ka Eesti Keskerakond on edukalt meie riiki edasi viinud. Mõistagi jälgin valimiste eel põhjalikult ka spordiga seonduvat. Pooldan spordikoolide taastamist ja arvan, et spordiga peab saama tegeleda iga laps ja noor, olenemata tema kodusest majanduslikust olukorrast.“

Janika Lindsalu, põllumajandusettevõtja Jõgeva vallast Koimula külast

„Kevad ja suvi olid põllumeestele kiired ajad, mil poliitikasse polnud aega eriti süveneda. Nüüd sügise poole on mahti juba põhjalikumaks jälgimiseks. Tarvis on asjadega enam-vähem kursis olla. Lugedes ajalehti, vaadates-kuulates tele- ja raadiosaateid, jääb kõrva ja silma ka omajagu tülgastavat. Mida lähemale valimised tulevad, seda rohkem vist üksteise mahategemist tuleb. Häirib ka see, et kui viiakse tähelepanu tõsisematelt teemadelt pisiasjadele.

Vastumeelne on see, kui keegi maksumaksja raha eest Rahvusringhäälingus mingit jamajuttu ajab. Samas täiesti usaldusväärset infot ja arutelu leidub ka sotsiaalmeedias. Ennekõike ootan ma poliitikaelus kainet mõistust ja rohkem riigimehelikkust.

Enne elasin Torma, pärast haldusreformi aga Jõgeva vallas. Jõgeva valla tegemist on kiputud ka halvustama, aga elu siin on päris OK. Mina olen täiesti rahul.”

Mart Pruul, Väike-Maarja vallavolikogu majanduskomisjoni aseesimees, Simuna Vabatahtliku Päästekomando pealik ja korstnapühkija

„Ma ise suur poliitikahuviline pole. Ajalehti loen ja telerit vaatan niiöelda möödaminnes. Esmatähtsaks pean seda, et Väike-Maarja vallal hästi läheks. Mõistagi peab iga erakond oma eesmärke selgitama, põhjendama ja kaitsma. Aga vastastikku ärapanemine ja mahategemine – need on sellised peened mängud, millele tavainimesel on raske pihta saada.“

Markus Meier, Hugo Treffneri Gümnaasiumi abiturient, kodukohaks Antsla

„Jälgin huviga meediat. Järeldada võib, et valimisvõitluse lõõm on juba lõkkele löönud. Kui varem vastandasid ennast Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, siis nüüd on ennast hakanud vastandama EKRE ja Keskerakond. Tundub, et EKRE soovib sellist vastandamist. Mõnes mõttes pean vastandamist valeks. Sellega pannakse paika, et on valida, kas valge või must. Variante on aga kindlasti rohkem.“

Küsis Jaan Lukas

 

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.