Aastakümneid ikka sama teema…

Eevi Geidik, pensionär Rakverest

Seda on elatusvahendite puudujääk – vaesus. Ärritavalt mõjub jõuka rahvakihi kelkimine, et nemad pole kunagi nii hästi elanud kui praegu. Kuidas nad ometi võivad ära unustada, et vanaduspensionärid ja invaliidid – kolmandik Eesti elanikkonnast – ei ela kaugeltki hästi; pooled nendest on lausa vaesuses ja viletsuses. Jõukama seltskonna hääl meedias loomulikult domineerib, sest vaeste hädaldamist ei taha keegi kuulda ega lugeda.

Ajakirjandus aga peab siiski olema kogu rahva teenistuses; vaeste inimeste häält maha vaikida ei tohi!

Tuttavate invaliidide virelemist kõrvalt vaadates olen aru saanud, et nad suudaksid oma olukorda mõnevõrra parandada, kui püüaksid oma eluõiguse eest võidelda. Tahan jagada oma kogemusi, et tõestada: võitlusvaimust on alati kasu!

Mu kadunud abikaasa oli üheksa aastat invaliid ja pidi iga kolme aasta järel esitama pensioniametile uued dokumendid. Ta tegi seda täpselt ettenähtud ajaks, aga ühel pensionipäeval ikkagi raha üle ei kantud. (Selgituseks: see juhtus üheksakümnendatel, kui olin pikaajaline töötu, meie noorim laps käis alles koolis, ning terve pere elas abikaasa pensionist.)

Läksingi siis pensioniametisse õiendama. Ametnik teatas muretult: raha kantakse üle järgmisel pensionipäeval. Küsisin talt, millest peab inimene kuu aega elama, aga vastust ma ei saanud. Seejärel teatasin: „Mina siit hoonest enne ei lahku, kui pension on üle kantud!“ Ametnik asuski telefoni piinama, võttis kümmekond kõnet, ja tunni aja pärast teatas, et pensioniraha on üle kantud. Nii lihtne see oligi!

Üks meeldejääv juhus leidis aset paarkümmend aastat tagasi, kui ühel mu tuttaval – töötul üksikemal – oli tarvis kolm last kooli saata, aga lastel kooliriideid polnud ja emal raha ka mitte. Läksin siis Väike-Maarja vallavalitsusse ja selgitasin, millistes oludes kõnealune pere elab. Ilma liigsete sekeldusteta ostis vald neile lastele riided selga. Nii suurt vastutulelikkust pole ma edaspidises elus enam kohanud.

Enesekiitus on mõnikord asjakohane, kui ta äratab võitlusvaimu nendes, kes on taltsalt valmis häda ja viletsusega leppima. Rusikareegel on selline, et omavalitsuselt saab abi inimene, kes seda nõuab. Kui abipaluja on silmanähtavalt arg ja asjatundmatu, on tema eemalepeletamine lihtne, ja mingit toetust ta ei saagi, olgu tema elatustase kuitahes armetu.

Sobiv näide on käepärast. Mu tuttaval 50-aastasel invaliidil pole hambaid suus. Ta elab oma tütre juures, kes üksinda peab ülal 4-liikmelist peret. Tapa vald võiks väga vabalt aidata hambaproteesid kinni maksta (invaliidsuspensionist niisugust kulutust teha on ilmvõimatu), sest vallal on praegu suurel hulgal n-ö muidusaadud raha – Tapa ja Tamsalu valla ühinemise toetus oli ligi poolteist miljonit eurot. Sellest summast murdosa kulutamine invaliidide abistamiseks oleks õiglane tegu.

Vaesus on teema, mis mitte iialgi päevakorrast ei kao, kelkigu jõukas rahvakiht kuitahes palju. Isikud, kes oma hea eluga avalikkuse ees kiitlevad, parem tehku annetusi suurte perede abistamiseks, et takistada vaesuse edasikandumist praeguselt põlvkonnalt tulevastele põlvedele.

10 kommentaari
  1. Kas 6 aastat ago
    Reply

    need või sarnased näited tõestavad meile, et riigis puudub valitsemises kindel süsteem. Miks peab igaüks käima omale palukest kerjamas? Selle võimatustamine peaks olema just valitsuse ülesanne.
    On keegi töötu, tuleb talle pakkuda mis tahes asendustööd, mis ei vaja uue kuts eomandamist. Kuulab korra ohutustehnika loengu ära ja annab allkirja, järgmistel kordadel enam vaja ei lähe. Meil on nii palju koristada, tee äärtes, metsas, ruumides. Palju on lammutada vanu sigalaid ja lautu, ka vanu maju, kus enam ei elata paarkümmend aastat.
    Miks töötutele tööd ei pakuta? Ametnikule on muidugi lihtsam rahva arvelt abiraha üle kanda, las olla töötu edasi.
    Mis poliitika selline on?
    Teine lugu on iseenda toimetulek majandamises. Küll kõrvalt nähtud, kuidas 500€ teenitakse aga üks ei saa kuidagi hakkama, teisel jääb sajakas üle. Kui hakkad uurima, siis üks lällab, teine elab rahulikult nagu tavalisele inimesele kohane. Sellist vahet küll valitsus enam korraldama ei pea. Nii et tehke enne kindlaks, kes mille pärast toime ei tule. Kas ta laaberdab palga maha, ei viitsi tööd teha või midagi muud.

  2. Miks? 6 aastat ago
    Reply

    Nagu meedia kirjutab siis praegu pidi võimul olema vasakpoolne valitsus ja varsti juba kaks aastat? Vasakpoolsus peks vist tähendama võrdsemat ühiselt loodud hüvede jägamist? Hüvede loomisel on oma osa andnud ju kõik nii vanad kui noored , nii põllumees,bussijuht,koristaja jne.Samuti itimees, prokurör või riigkogu liige. Aga kuidas on siis võimalik,et 21% kogu elanikonnast ja 40% pensionäridest elab allpool vaesuspiiri ja mingi osa elab rikkuses ja kuulutab meedias,et eestil läheb hästi???kus on nende inimeste ja parteide südemetunnistus,moraal ja empaatiavõime? Kui Kreeka riik kes on sadu miljardeid võlgu ja pidi kohe-kohe kokku kukkuma suutis maksta kõikidele oma pensionäridele kellel pension oli väiksem kui 800€ toetust veel c800€ siis meie vasakpoolne.valitsus kes peaks võrdsemat suhtumist inimestesse esmatätsaks pidama seda ei suuda? Isegi see ühekordne toetus115 euri kõikidele vaesematele pensinäridele keda on 40% käis meie vasakpoolsele valitsusele üle jõu? Hakati kohe vahet tegema,et kes on üksi elav ja kes on üksik ja kes on abielus ja kes mitte? Naeruväärne,ja seda riigilt kes kiitleb”Eestil läheb hästi”. Lõpuks küsiks veelkord,kas eesti valitsejate aju ehitus on tõesti selline, et neil puudub empaatiavõime ,arusaamine õiglusest,heast ja kurjast?

  3. Julius Lux 6 aastat ago
    Reply

    Nii valelikku valitsus kui praegu, annab ikka otsida. Meenub, kuidas praegune peaminister ja endine Keskerakonna juht Jüri Ratas kritiseeris kütuseaktsiiside tõstmist ja haldusreformi sundläbiviimist. Mul on siiani see tabel isegi alles. Kui Keskerakond sai võimule, siis unustati kiiresti varasemad lubadused . Üha enam süveneb teadmine, et alla 800 euro kuus teenivate perede inimesed ei olegi inimesed. Lubati suurt tulu tulumaksu minimumi viimisega 500 euroni. Kõvasti kisatud “Suure” raha juurde saamise kõrval võetakse kütuste aktsiiside (ka maagaasi) tõstmisega ja sellega lk,kkaasneva üldise hinnatõusu kaudu see raha topelt: Lausa küüniline oli lugeda, et Maaelu ministeerium tahab väikeettevõtjate ja seega hobi aiapidajate jaoks väetise hinda tosta 1000 korda. Tule taevas appi. Kas hävitame ka iluaiad ja koduaiad täielikult? Kui paljud väikesepalgalised peavad käima isikliku autoga tööle 50 või enama km kaugusele. Ja kui ta saab palka brutos 600 harvemal juhul 700 eurot, millest arvatakse maha maksud, siis järelejäänud rahast kulub aiunuüksi töölkäimiseks pool palgast, Aga maksta omn vaja kalli elektri, toasooja ja muude kiires tempos kasvavate maksude pärast, Ettevõtjana on mul piinlik lugeda, et elektri ja maagaasi aktsiisi maksmine tõstab konkurentsivõimet. Mis kuradi konkurentsiuvõimet??? Rajasin oma firma ilma igasuguse toetuseta ja maksin oma töötajatele poolteise kordset piirkonna keskmist palka ja firma töötas ikka kasumiga. Kui välismaised suurfirmad ei saa soovitud asuurt kasumit, siis meie valitsus on oma inimeste elukvaliteedi parandamise asemel valmis kohe kummardama välis ja suurfirmade omanike ees. Üheski välisriigi pangas ei võ0eta selliseid teenustasusid kui SEB ja SWEDBank võtavad Eesti inimestelt. Aga valitsus vahib ainult pealt ja ei liiguta sõrmegi : Ka jääb arusaamatuks, kuidas suudavad välismaal toitliustus ja majutusasutused hakkama saada poole või isegi enamjagu väiksemate majutustasudega. Hiljutri mitmes riigis ööbinuna saan kinnitada, et kõige kallim ööbimine koos hommikusöögiga oli 15 eurot ja see oli vähemalt 3 tärni hotellis. Meil ei saa sellise raha eest isegi hostelis vüi turismitalus kämpingus ööbida. Seega on tegemist saamatu ja oma rahvast mittehooliva valitsusega.

  4. uskmatu 6 aastat ago
    Reply

    Sõimate praegust valitsust aga kõik sai pandud paika juba 27 aastat tagasi.Lääpas vundamendile korralikku maja ei ehita ja täna püütakse meeleheitlikult seda vundamenti kõpitseda.
    Mis on täna valesti: Omavalitsuse reform oleks pidanud olema – üks maakond üks omavalitsus.
    Kehtestada oleks tulnud korralik astmeline tulumaks mitte mingi isamaalaste sotside üllitis.
    Koheselt luua maksupolitsei mis lõpetaks selle riigivarguse ! Praegu ei imesta eriti keegi kui tööta tööline või alampalka saav inimene ehitab maja,sõidab suht kalli autoga,puhkab Vahemere ääres või Miamis jne.

  5. Eestil läheb hästi! 6 aastat ago
    Reply

    Eile meedias esinenud peamin Ratas teatas” KE on plaanis tõsta pensione 2020aastal koos pensionite intekseerimisega 100€”.
    Esiteks, me ei tea kui suur tuleb see %? Kui eeldada,et see % tuleb sarnane viimaste aastate keskmisele ehk c 7% siis on pensioni tõus 400€ saaval pensionäril c 70€. 600€ saaval pensionäril tõuseb pension alla 60€ jne.Nüüd küsin: kas see ongi siis see paljukiidetud pensioni tõus millega tahetakse valimistel osta pensionäride hääli?

  6. Maarja isiklikult taeva äärelt 6 aastat ago
    Reply

    Teatud geenid kaovad kui neid ei kasutata ja tekivad st.miuunduvad selleks, mis vaja.
    Eestlased on ikka uhkustanud oma viikinglusega /vastukaaluks põlluoristele/, kes olid ju selged mereröövlid.
    Muidugi, neil tumedail aegadel olid veel kõiksugu sorti maaröövlid, mägiröövlid,kõrberüüvlid , metsaröövlid ja võsaröövlid. Asi millega uhkustada ? Sestap olid isandad kõvakäelised ja kirik karm.
    Aga riigijuhtimise geen, vaat see vaJAks kultiveerimist, lihvimist ja aega.
    Olen ehk ebaõiglane? aga mulle ei meeldi inimesed,eriti mehed, kes kiitlevad milegi oskamist aga ei oska ja teevad sellega hulga tüli. Nii on see kõigis asjus -ära tegele sellega, jumal hoidku, millega sa hakkama ei saa.
    Jätkugu värikust ja kriitikameelt kõigile tühikargajatele mistahes alal siin Maarjamaa pinnal.

  7. Rikkad 6 aastat ago
    Reply

    Käisime eile Cash&Carry kaupluslaos.Tavaliselt on selle juures olev parkla autosid täis ja kauplus ise inimestest tulvil, kassaaparaatide juures pikad järjekorrad.Eile aga oli parklas vaid üks auto ja pood tühi.Küsisin kassapidajalt, mis toimub.Ta ütles: kuu lõpp, inimestel on raha otsas.Vot nii, seltsimehed “Eesti inimesed pole kunagi elanud nii hästi…”Loomulikult ei mõelda siin odavate toidukaupluste külastajaid, vaid seda käputäit, kes voorib Tallinna Kaubamaja ja teiste “kõrgema seltskonna” kauplustes või sõidab välismaale ostlema.
    Suur osa aga elab palgapäevast/pensionipäevast palgapäevani/pensionipäevani ning enne seda on dieedil.Seda aga Sm-d Ratas ja Kaljulaid näha ei taha.

  8. Ele 6 aastat ago
    Reply

    Laari, Ansipi ja Rõivase valitsused on viinud meie paljud inimesed vaesusesse. Nende valitsuse ajal vaesus aina kasvas kuni olime jõudnud elatustaseme poolest viimaste hulka. Paljudes kohtades kaotati ära ravi saamise võimalus kohapeal, uuringuid ei saanud teha, ravi jäi hiljaks ja inimsed invaliidistusid. Mitte kordagi ei tõstetud abirahasid. Neid ei huvitanud, et osa inimesi elab viletsuses. Peavoolumeedia valetab ja vassib töötades reformikate heaks. Muidugi püüab keskerakondlik valitsus heastada seda halba, mis on eelnevalt tehtud.. Kui uuesti tuleks reformistlik valitasus oleks see katastroof meie riigile ja rahvale.

  9. No nii 6 aastat ago
    Reply

    EL-us vaadatakse rahulikult pealt kuidas meie vaesed peavad elama. Mõni ime kui seal on sellised inimesed nagu Ansip. Reformi erakonna poliitikud mõtlevad ainult sellele kuidas võimule saada, rahva elujärg neid ei huvita. Meie rahva suure osa vaesus neid ei huvita kuigi nad on ise süüdi vaesuse tekkimises. Oleme üks vaesemaid riike Euroopas. Tüütulemuste asemel saavad Reformierakonna poliitikud hääli laimu, vassimise ja vihavaenu õhutamise teel.

  10. Ratase kesksilmakirjalikkus 6 aastat ago
    Reply

    Nüüd on ratas ja tema keskvaleerakond lõpuks avanud end kui rahvavaenlaste sotside liitlased ja mõttekaaslased.Piisab, kui öelda: ÜRO Rändelepe.Sellest piisab.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.