Karilaid: õiguskomisjon ootab Ligi selgitusi jagama

Foto:Meelis Meilbaum/Scanpix

Riigikogu õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid ütles, et ootab endist rahandusministrit Jürgen Ligi Danske panga rahapesu juhtumis selle nädala neljapäeval komisjoni selgitusi jagama.

„Kui me välistame poliitilise vastutuse, siis me ei jõua selles küsimuses tõele lähemale,“ ütles Karilaid. „Riiki juhivad poliitikud mitte ametnikud.“

Justiitsminister Urmas Reinsalu ütles Riigikogu ees Danske panga rahapesu juhtumi kohta, et Eesti Vabariik on suveräänne riik ja suveräänses riigis kehtib totaalse vastutuse põhimõte.

„Meie vastutame oma riigis kõige eest, mis toimub siin meie riigi piirides,“ ütles Reinsalu. „Ei ole niisugust asja, et on mingid ekstraterritoriaalsed tegevused, mis meie riigi õigusruumis toimivad ja mille eest meie riik distantseerib vastutusest. Ei ole niisugust asja, ei saa kunagi olema üheski iseseisvas riigis.“

Reinsalu sõnul veel toimuvad asjakohased menetlused tõe välja selgitamiseks.

„Vabariigi Valitsusel on plaanis läbi viia analüüs, mitte üksnes õiguslik, vaid tegelikult käsitleda kõiki erinevaid tahke, mis võivad puudutada siis tegelikult Danske panga rahapesujuhtumit ja loomulikult sh ka erinevat riigiasutuste tegevust, nendevahelist koordinatsiooni ja samme, millal kes millest teadlikuks sai ja millised olid siis tegevused,“ ütles Reinsalu.

Reinsalu sõnul eksisteerib ka poliitiline vastutus. „Siin ei ole mingit kahtlustki ütleme, poliitiline vastutus realiseerub,“ märkis Reinsalu.

Õiguskomisjoni esimehe Karilaidi sõnul põhines justiitsminister oma vastustes Riigikogu ees paljuski õiguskomisjonis seni toimunud ärakuulamistel. „Täitevvõim saab parlamentaarsest kontrollist täiendavat informatsiooni,“ märkis Karilaid.

Esmaspäeval vastas justiitsminister Reinsalu riigikogu ees 20 Riigikogu liikme poolt esitatud arupärimisele, mis puudutas Danske panga rahapesu juhtumit.

Kesknädal.ee

1 Kommentaar
  1. Tegelik 3 aastat ago
    Reply

    põhjus on puudulikus seadusandluses. Miks ei kohustata näiteks välispankadelt aruannet läbikäinud rahahulkade üle. Kust ja kellelt tuli ja kuhu kellele läks. Ning nõudma kahtlasel juhul ka tausta, et oleks isikuliselt teada, kes millegi eest vastutab. Seda meil pole ja nii tehaksegi Eestist rahapesu kanal.
    Kes aga teeb Eestis seadusi? Riigikogu! Seda aga vormiliselt, sest need tatikad ise ei saaks sellega hakkamagi. Sisuliselt sokutavad seaduseelnõu neile totakatele politikaanidele ette ministeeriumid, neile aga meie käpardid rahandusest. Näiteks Eesti pank ise ei soovigi mingit ülesannet endale võtta, seda huvitab, et nende piiratud kohustused oleks täidetud.
    Kes on täna võimul? Keskbande! Kas Karilaid kuulub keskbandesse? Kuulub! kas tema nüüd nõuab seaduste muutmist, et välistada tulevikus taoline rahapesu? Kindlasti mitte! Sest taolisi jamasid on vaja vaid noka lahtitegemiseks, et oleks mille kallal ennast avalikkusele näidata, kui kõva mees ta on. See ongi lihtne põhjus, miks meil midagi paremuse suunas ei muutu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.