JUHTKIRI: Noored poliitikud peavad pakkuma uut sisu ja olema avatud meelega

Jaan Männik, Keskerakonna Noortekogu esimees

Keskerakonna Noortekogu aktiivsed liikmed kogunesid 6. oktoobril Tallinnas, et maha pidada tänavune kesknoorte kongress ning valida endale uus juhatus ja esimees, kellega minna vastu valimistele. Värsked valikud on tehtud ning noortekogu uue esimehena näen, et kokku sai löögivõimeline seltskond erinevatest piirkondadest üle kogu Eesti. Meie eesmärk on erakonna noortekogu arendada, jätta seljataha vahepealne seisak ja murda kuvand tüüpilisest noorpoliitikust, kelle jaoks väline sära on justkui tähtsam sisust.

Keskerakonna noortekogu on minu hinnangul nagu Ameerika Ühendriigid. Oleme ajalooliselt suured, võimsa taustaga, kuid aastatega oma sära ning kunagise hoo kaotanud. Viimased juhid on küll noortekogu vahepealsest august välja tõmmanud ning organisatsioonile elu taas sisse puhunud, kuid nüüd on vaja astuda järgmine samm.

Reaalsus on lihtsalt selline, et noortekogude tippajad on möödas. See ei ole ainult kesknoorte mure – vastupidi, ma ütleks, et meil on endiselt kõige aktiivsem ja sisukam noorteühendus. Kuid tänapäeva noori ei meelita lihtlabase nänni, pidude ja välise säraga. Vaja on sisu.

Minu eesmärk noortekogu esimehena on anda võimalus just sisukate arutelude tekkeks, et tuleksime välja ideedega, mis kõnetavad noori. Ma ei loo illusioone, et me tõmbame enda ridadesse suuri masse. Pigem loodan sellele, et koos aktiivsete klubide ja juhatusega suudame luua sellise löögivõimelise üksuse, kes annab kõigile teistele silmad ette. Soovin kindlasti noortekogu liikmeskonda suurendada, kuid seda tuleb teha realistiks jäädes. Nagu ütles Jakob Hurt: „Kui me ei saa suureks rahvaarvult, peame saama suureks vaimult!“ Kui meie ideed on huvitavad ja noori kaasavad, siis tuleb ka uusi liikmeid.

Olgem ausad – noorte poliitikute kuvand ei ole just kiita. Siinkohal ei aita kaasa ka ärplevad noorpoliitikud, kelle tegevusest ei jää meelde muu kui värvilised sokid ja puulipsud. Liiga palju püütakse silma paista just välimuselt, selle asemel, et rääkida asjast. Tuleb olla reaalselt huvitav isiksus. Väline sära ei saa kunagi asendada sisu. Soovin noorte poliitikute kuvandit muuta – me kõik ei ole ühe õnnekolmeteistkümneliku malliga loodud kuivikud, lakutud soenguga ja prillidega, kel rolliks olla erakonna tankistid. Reaalselt. Aga kus viga näed laita, seal tule ja aita. Seda ma soovin ka teha.

Töötan igapäevaselt majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni nõunikuna ning näen ja tean, millised probleemid Eestimaad vaevavad. Olen ise pärit Lääne-Virumaa pisikesest külast nimega Koeravere. Näen, kuidas maapiirkonnad inimestest tühjaks jooksevad ja noored välismaale pagevad. Tööpõld Eesti murede lahendamisel on lai – on aeg käised käärida ja tegutsema asuda.

Me oleme noortekogu – ja seepärast tuleb meil asju ajada uuenduslikult ja teisiti. Uue põlvkonna poliitikud peavad olema avatud meelega, aktiivsed ja iseseisva mõtlemisega. Loodan, et noored keskerakondlased räägivad minu eestvedamisel senisest enam kaasa ühiskondlikel teemadel. Noortel on ideid ja ettepanekuid, mida tasub kuulata!

1 Kommentaar
  1. Kas 6 aastat ago
    Reply

    AVATUD MEEL tähendab igasuguse lääne sopa sissetoomist?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.