Ajad muutuvad, tuuled pöörduvad

Jürgen Ligi, rahandusminister Danske rahapesu ajal. FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Aastaid on Reformierakond kritiseerinud Keskerakonda. Ja ega see kriitika ka täna vaibunud pole. Suurem vaenamine on aga hoopis EKRE-suunalt. Selline „puksimine” on alati hoogustunud just enne valimisi. Nii ka nüüd. Kahjuks võetakse jälle kasutusele ka „vene kaart”. Kõige värskem on rünne Tallinna linnavolikogus.

EKRE ridades Riigikogusse pürgiv Mart Saarso nimetas keskerakondlasest Tallinna linnavolikogu esimeest Mihhail Kõlvartit asiaadiks, kes ei sobi linnavolikogu saali. Mõttevahetus sai alguse sellesse ruumi riigilipu paigutamise asukoha teemadel, mis juba varem on sisekujundaja poolt oma kindla koha leidnud.

Tallinna linnavolikogu aseesimees Toivo Tootsen sõnas Delfile, et tema hinnangul on Saarso langenud reformierakondlase Kristen Michali valesid uskuma ning valimisnimekirjas kõrgel oleva kandidaadi räiged hinnangud näitavad tema sobimatust osaleda riigi juhtimises. Kahjuks Saarso on unustanud, et meil elab inimesi peaaegu 200 eri rahvusest ja et nende hulgas on ka Aasiast pärit inimesi.

EKRE sai hiljuti ise palju kriitikat oma pakutava majandusprogrammiga, kus pole vettpidavaid tulude allikaid.

Ka Reformierakond, kes üsna tihti nokib valitsusparteide kallal, on nüüd pisut tagasi tõmbunud. Kehvalt on oravatele mõjunud Andrei Korobeiniku lahkumine, nüüd  ka Imre Sooääre eemaldumine.

Reformierakonna mainet püüab pidevalt alla tirida ka Jürgen Ligi, kes pärast aruandmist oma tegevusest „Danske asjus“ toonase rahandusministrina ja finantsinspektsiooni esimehena hakkas hoopis süüdistama Jaanus Karilaidi, kes temalt selgitusi nõudis. Kahjuks väga kohatu käitumine.

Parempoolsed poliitikud on valimiste eel jälle hakanud venekeelse hariduse teemadel sõna võtma. Esimestena hakkasid  venekeelsete koolide ja lasteaedade totaalsest likvideerimisest rääkima reformierakondlased. Targemad pead lootsid, et erakonna uus juht Kaja Kallas lõpetab selle halva traditsiooni ära, seda aga ei toimunud. Nüüd on sellega liitunud ka Isamaa, tuues küsimuse Riigikogusse ja nimetades seda kõike „riiklikuks tähtsuseks”!

Tegelikult  on vana ja pikka aega kestnud Reformierakonna, Keskerakonna ja Isamaa vastandumine ja „vene kaardiga“ põrutamised läbi leierdatud. Need ei mõju enam valijatele, ja erakonnad, kes seda mõistavad, tulevad ka valimistel võitjaks!

Kn

15 kommentaari
  1. No 6 aastat ago
    Reply

    ma ei saa aru, kui keegi on asiaat, siis miks ei tohi seda talle öelda? Mõne aasta eest oli Venemaalgi väga levinud väljend “kaukaaslase väljanägemisega”. Kas varsti peame ka meie häbenema hakkama, kui meid eestlaseks nimetab, siis kas see on ilmtingimata SÕIM, või on see äkki tunnustus, et vaatamata asiaatidele ja slaavlastele oleme ikka olemas? Selline mulje sellest umbluust jääb. Ja kui keegi on neeger, siis ta on ju neeger, miks teda hakata kutsuma hiinlaseks või eskimoks ja mis sellest muutub?
    Tehke endale seal kambas, valitsuses ja toimetuses selgeks, keda kelleks tohib või PEAB nimetama.

  2. to no ohhoo 6 aastat ago
    Reply

    Sa ei mõista, et to Sarso on fašistliku mõttelaadiga tegelinski!
    Sõna asiaat on esitatud ülihalvustavas varjundis!
    Kõlvart on metmeid kordi rohkem eestimeelne, kui ludri Sarso.
    Aga Ekre tõi meile matsid ja nii see ka on…

    • Oled 6 aastat ago

      vist eilane. Asiaat on aasialane. ja neeger on neegrirassi kuuluv tumeda nahaga inimene (algselt Aafrikas, hiljem ka Ameerikas ja mujalgi), mustanahaline.
      Näited tõlgetest:
      Ma olen geist asiaat – I’m a gay Asian.
      21% asiaate, … – 21 percent Asian, …
      paks asiaat juuksepikendustega – fat Asian with hair extensions

      aasialane, asiaat, kollane – halvustavalt pilusilm, kili

      Delfi 29.03.2001. kirjutas: Wang Zhizhi on esimene asiaat NBA-s.
      Õhtuleht 11.12.2009.: Narkosurma kahtlusalused: üks eestlane, üks asiaat, kolm aafriklast ja kolm soomlast.
      TV3: Võrumaal on eilse ja tänase päeva jooksul tabanud 28 asiaadist illegaali.

      Samuti on asiaat aasialase ametlik tõlge afrikaansis.

      Nii et asiaat viitab selgelt mingile aasiapärasusele ning see on Kimmi juures ilmne. Lihtsalt on emme geen tugevam kui eestlasest issi oma. Juba gregor Mendel tõestas oma katsetega, et ühe geen võib kõikufa 25…75%, mitte ei jagune raudselt 50:50. Kõlvarti Kimmil ongi emme geen 75% ja eesti oma 25%.

      Kui keegi mingi sõnaga mõtleb head või halba, siis on see tema enda asi. Sellepärast ei saa sõnu kuulutada keelatuteks. Nagu praegu on kuulutaud keelatuteks paljud märgid. Ja meil ka sõnad, mida kasutasid igapäevaselt meie esivanemad: munn, türa, vitt jmt. Sest me HÄBENEME oma esivanemaid, oma päritolu üldse ja eesti keelt. aga MIKS?

  3. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Keskerakondlastel pole aega tegeleda laimuga, sest nad teevad tööd meie inimeste heaks ja saavad hääli tublidelt, ausatelt ja hoolivatelt inimestelt, kes oskavad hinnata töötulemusi ja ei usu laimu ja valet. Aga Reformierakond peab ju ka kuidagi hääli saama. Töötulemusi neil ju pole ette näidata, vaesus aina kasvas, anti välja üks vale otsus teise järgi. Nemad saavad hääli laimu, vassimise ja vihavaenu õhutamise teel. Peavoolumeedia aitab kaasa ja paistab, et ka õigusmõistmine on nende hallata. Aastaid on Isamaa erakond kasutanud ka samu võtteid nagu oravaparteilased, aga vahepeal nagu oli ausam periood, kuid poolehoidu oli vähem. Eks Kross tõi neile ka varem hääli oma alatu tegevusega. Tahetakse iga hinna eest saada võimule. Reformi tagatoa tegelased kasutavad kõige muu halva seas eriti alatuid võtteid otsides süüdistusi ausatele inimestele ja püüavad kõrvaldada oma teelt segajad. Mul on kahju, et EKRE poliitikud püüavad ka valesti hääli saada. Alguses olin ma neist heal arvamisel ja mõtlesin isegi, et nad sobiksid koostööd tegema Keskerakonnaga. Kurb. et Rahvaliit aeti alatult laiali.

  4. Kõlvarti mõneaastatagused "unistused" 6 aastat ago
    Reply

    …….”Eestis kaks riigikeelt, kusjuures eestlased peavad oskama kahte keelt, venelased ainult oma “magutšit”. “Käed eemale vene koolist!”—-las umbkeelsus vohab, see haakub ilusti esimese punktiga. Kui on ametlikult kaks riigikeelt, siis kõik olgu tõlgitud kahte keelde. Kõlvart ja tema parteikaaslased ehitavad Vene riiki Eesti riigi sisse. Kurat võtaks, kas Venemaa on ikka veel väike, et kõik need venestajad sinna ära ei mahuks. Eestlased viiakse viimse piirini ja siis aretakse silmad punni: “Ei tea, mis neil eestlastel viga on, et ei saa aru “suuresty vene hingest!”. Täpselt nagu praegu Ukrainas toimuv——“Mina võtan sinult maa käest ja siis imestan, mis sul ometi viga on, oleme ju niiiiiiiiiiii head, et veri lendab!” Seligeris see sama Kõlvart võttis eesti juhtidelt “päid maha”—-nüüd on omasuguste Eesti vihkajate abil võimul meie pealinnas. Kui madalale võib Keskerakond veel langeda. Tõeliselt oma maad armastavad inimesed ei suudaks olla ühes paadis selliste teiste riikide ja rahvaste halvustajate ja lootjatega, et kaob nii eestlane kui tema keel.

    • mischa mötted 6 aastat ago

      Siinelanuna ei taha Miša tunnistada, et selge enamik (täpne osakaal kõigub sõltuvalt tingimustest, kuid lõimuda mittesoovijate korduvad eestlusevaenulikud seisukohad annavad tunnetatavalt vahemiku 75…90%) siinsetest muukatest ei näe Eestit kui eestlaste maad, kus nemad on külaliselanikeks ehk ajutiseks nähuks.
      Arusaamatuks jääb aga Kersti kui võltspresidendi ületähtsutamine, sest president on õigustelt poliitiline impotent.
      Kui Miša suudaks mõelda mitte põhjakorealikult, vaid eestlaslikult, siis ta ehk mõistaks, et eestlaste VIHA asemel on tegu ENESEKAITSEGA kõige võõra vastu, mis hävitab meie enesetunnetuse juuri. Selleks pole ainult vene ja inglise keele pealesurumine avalikult (koolides) ja kaudselt (lasteaedades), vaid ka meie eluviisile vaenulik pedestamine ja islaamistamine. Kes siis seisab meie eest kui mitte meie ise?
      Võibolla Mišagi on mõne väärnähu vastu, kuid ta EI JULGE nende vastu välja astuda, sest ei lähe kokku keskbande sotsialisiehitava põhimõttega ning ta võib sattuda ka ninameeste põlu alla.
      Kurb aga Miša peidetud vastuviha kõlab nagu tõdemus muust maailmast, et kui valge vaatab tõsise pilguga neegrit, siis on see rassism, aga kui neeger peksab valge vaeseomaks, siis tuleb kaasa tunda neegrile, sest valged pole teinud kõike, et neeger tunneks end koduselt.
      Aga mis mõtet on Kõlvartil küsida neid ÜLIOLULISI ja ÜLISENSITIIVSEID küsimusi mingilt täiesti mittelegitiimselt naisterahvalt, kelle väheste toetajate-kiibitsejate ehk klakööride tõeline vaimne muster ei erini kübetki tollest kaadrist, kes aastaid kiibitsesid Edgari ümber…! Aga noh, formaalselt on see vorming Miša poolt muidugi õigustatud, sest mida enam paljastub tolle mõtetu Buratiina täielik saepurust sisu, seda lähemale nihkub päev, mil taastub ÕIGUSRIIK, kus Presidendi valib põhiseaduses ühemõtteliselt selleks volitatud seltskond – EESTIMAA RAHVAS !

    • massidest 6 aastat ago

      Venelased ja teised slaavlased viisid küll massimõrvad täide, kuid töötasid need välja ja andsid käsu juhtkonnas võimutsenud juudid. 1930ndatel toimus aga selline pööre, et Stalin hakkas omakorda neid juute koristama, et ise rahvast mõrvata. Kuna Stalin oli õigeusklik, siis sai ta järelikult jumalalt vastava ilmutuse ning ette õigeksmõistva otsuse. Jäägem ausateks!

    • Jäägem ausateks! 6 aastat ago

      NSVLiit, kas siis grusiinist Vissarion Džugašvili või ukrainlasest Nikita Khrushchevi, juhtimisel järgis 100% USA eeskuju. USA-s on, vaatamata emakeelele, üks rahvas. Need on “ameeriklased”. NSV Liidus on , vaatamata emakeelele üks rahvas. Need on “nõukogude inimesed”. Nii nagu ameeriklased rändavad osariigist osariiki, oli ja on ka nõukogude inimeste lemmiklauluks :”Moi adress ne dom i ne ulitsa.Moi adress Sovetskii Sojuz!” Miks üks ja sama asi on USA-s hea aga NSVLiidus halb? NSV Liidu lõid ja valitsesid , seega on vastutavad kõikide sigaduste eest: venelasest Volodja Uljanov, grusiinist Vissarion Džugašvili , ukrainlasest Nikita Khrushchev ja teine Ukraina päriolu Леонід Ілліч Брежнєв.Grusiini ja ukrainlaste teened repressioonides ja meie okupatsioonis on kordades suuremad kui venelasest Uljanovil. Venelane Uljanov, muide, andis Eestile ja teistele baltikumi riikidele 1920 aastal isesseisvuse. Uue , tänaseni kestva iseseisvuse saime jälle venelaselt Boris Jeltsinilt, aga mitte meie sõpradelt grusiinidelt ja ukrainlastelt.

  5. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Kuulge, kas selline tegelane nagu Jane Eve Ene on tõesti olemas?

    • Kindlasti 6 aastat ago

      on. Ja selliseid on tuhandeid. Ega muidu keskbande veerandit poolthäältest saa. Nüüd altkäemaksudega ehk isegi kolmandiku, eestlane on ju ostetav ja müüdav narts.

  6. Eve 6 aastat ago
    Reply

    Sellised puksijad ja keskerakondlaste laimajad on alatud ajukääbikud, kes ei tohiks poliitikas olla, sest nad segavad teiste tööd ise mitte midagi tehes püüavad teisi halvustada. Häbi neile sest need laimajad on ääretult alatud ja labased.

    • Eve 6 aastat ago

      maetakse raudselt keskbandiitide ühishauda.

  7. on aeg mõista 6 aastat ago
    Reply

    Inimesed on asru saamas,et ekre tahab võimu haarata.
    Meie pruun ajastu oleks siis tulekul.
    Soomes kukkus samasugune partei ajalukku.
    Meie jorsid ei oska järeldusi teha.
    Lõpp tulgu Fašismi propagendale!

    • ekre lollust selgitamas 6 aastat ago

      Natsid ei olnud kiirteede usku, vaid pigem lõikasid juba Weimari vabariigi ajal langetatud otsustest propagandistlikku kasu, kirjutab ajaloolane Karsten Brüggemann.
      Leida Hitleris head, see on traditsioon. Varem tegid seda sakslased, kes otsisid võimalust enda isiklik minevik puhtaks pesta («me ei teadnud mitte midagi», «alguses polnud kõik nii halb» jne), tänasel päeval püüab osa inimesi kogu riigi minevikku ilusaks rääkida. Paremradikaalse partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) üks juhte Alexander Gauland nimetas 12 aasta pikkust Natsionaalsotsialistliku Saksa Töölispartei (NSDAP) diktatuuri «linnusitaks» Saksamaa tuhandeaastases ajaloos. Sellega murdis ta teadlikult vana liitvabariigi tabu ja käsitles kümneid miljoneid terrori-, holokausti- ja sõjaohvreid lihtsalt Saksamaa ajaloo paratamatute tsiviilohvritena.
      Samasse mustrisse sobib ka EKRE liikme Kadri Vilba avaldus eelmisel nädalal veebisaates «Otse Postimehest», kus ta süütut nägu tehes pani proovile tsiviliseeritud ühiskonna põhialused. Milline oleks aga tema väite ajalooline analüüs?
      Vilba seisukoht, et «Hitler pani Saksamaal teedeehituse käima», on vale juba selle poolest, et Adolf Hitler jätkas 1933. aastal üksnes Weimari vabariigi plaanide elluviimist, olles seejuures oma parteiga ennist nende vastu võidelnud. Öelda, et «tänu temale on Saksamaal väga tugev ja hea teedevõrgustik», vaatab esiteks mööda faktist, et kiirteed oleks ehitatud ka ilma Hitlerita. Teiseks on kolmekümnendatel aastatel ehitatud trassid vaid väike, täielikult ümberehitatud osa tänasest teedevõrgust.

  8. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Kõige rohkem kahju on Eestile 27a. jooksul teinud Isamaa k.a. IRL oma ahnusega ja lollustega. Eesti esitas Venemaale kompensatsiooni nõude 1,2 miljardi eurot. Miks nii vähe, sest Leedu suskas kohe 300 miljardit. Venelased esitasid neile kohe nõude anda Vilniuse linn tagasi Poolale, teiseks oli maksta Ignalina tuumaelektrijaam, mille täielikult ehitas Venemaa, sadamate ehitused jne. Leedu oleks pidanud neile mitu korda rohkem maksma. Meie Reinsalu esitas andmed, et II M.Sõjas langes 24 tuhat eestlast. Kes alustas sõda? Sõja tõttu 134400 inimest pani ajama välismaale. Alates 1991a. vaba Eesti tingimustes pani jooksu 200 tuhat eestlast. !948-1985a. jäi harimata miljon ha maad. Palju harimata ja maaparanduseta maid praeguses vabas Eestis on? Tööjõudu toodi mujalt sisse. Nüüd on veel hullem probleem tööjõuga, neegrid ei hakka eluilmas maad harima. Ma mäletan, kui me projekteerisime VIRU hotelli, kuidas soomlased said kõik dollarid Moskvast. Sama lugu oli ka Olümpiaehitustega, mida me projekteerisime. Rahad tulid kõik Moskvast, sest meie eelarves rahad lihtsalt puudusid. 1991a. läks meil veel hästi, et Jeltsin ei hakanud meile kaela määrima meie oma välisvõlga, sest kõik NSVLiidu ühised välisvõlad maksis kinni Venemaa. Meil oli ainult kokkulepe, et krooni tulekuga anname kõik rublad Venemaale tagasi. Isegi seda me ei teinud, nagu mäletate, et Laar müüs need tšetšeenidele, mille vastuantud dollaritest elavad Isamaa mehed siiani rantjeedena.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.