Keskerakond plaanib ravijärjekordi vähendada poole võrra

Jaak Aab. Foto: Madis Sinivee
11 kommentaari
 1. Maali Maalt 3 aastat ago
  Reply

  Miks nad siis juba ei siis vähenda ravijärjekordi?
  On ju Keskerakond võimul…

  • Sest 3 aastat ago

   neil on vaja lihtsalt möliseda: kavandame, plaanime, tahame, …

  • maali maalt 3 aastat ago

   Edgar oleks ammugi järjekorrad kaotanud.

 2. Sabu 3 aastat ago
  Reply

  saab lühendada vaid ajutiselt, arukam oleks nad kaotada. Kuid see on võimalik kahtmoodi:
  1) rohkem arste;
  2) vahelt saba ära lõigata.
  Esimest saaks teha lihtsalt – tuleb arstidel tõsta palka 2 korda. Pean silma stegutsevaid arste, mitte kabinettides istuvaid ametnikke.
  Teine lahend on huvitavam. Sest kui on pidev saba kestusega 4 kuud, siis tuleks kiirkorras need nõudmised rahuldada ja 4 kuud ootamist ongi vahelt lõigatud. Edasi juba veelgi järgmise valimise eel 2 kuud jne kuni sabu enam pole.
  Viimase eeskujuk on sabad ostukeskustes. Kui sabas on 10 ostjat, pannakse tööle 2 kassat juurde ja 3-4 minutiga on saba kadunud.
  Kui veel küsida, kes tuleks meie tänasele palgale tööle, siis loomulikult arstid vaesematest kohtadest. Näiteks Ukrainast, Põhja-Koreast, Indiast, Moldovast, Mongooliast. Kuid siis on vaja tõlke. Nemad ju meil ei läbi 9-kuulisi eesti keele kursuseid nagu kunagi NSVL-i kõrgkoolidesse toodud muukad. Või tuleks ka meil sellised kursused luua? Vean kihla, et Mailis oleks vastu. Samuti EKRE. Üks ei taha eesti keelt võimutsema, teine ei taha muukaid sisse. Nii et paras paar.
  Lõpuks jääb üle tõdeda, et mölisemisest kaugemale ei jõutagi. Kui just vahelt ärasurijad ei aita.

 3. mnjah 3 aastat ago
  Reply

  Lihtsalt raha pumpamine süsteemi ei aita, sest alati on neid kes selle kavalalt endale sahkerdavad ja teenust ikkagi ei saa.
  Vaja on tõhustada kontrolli süsteemis toimuva üle. Vaadata üle kehtestatud normatiivid. Illustreerin siis näitega ka. Palun tehke mulle selgeks, miks on perearsti järjekorrad pikenenud ühes ja samas asumis võrreldes varasema ajaga ja seda veel olukorras kus asumi enda elanikkonna arv on kahanenud. Kas tõesti on inimesed kõik haigemaks jäänud või on midagi muud mäda. Vanasti läksid arsti juurde ja järg oli uksetaga ka siis kui aeg oli kinni pandud. Nüüd lähed ja istud üksinda ukse taga ja ootad kuni vastuvõtule saad. On mulje jäänud et ühe patsiendi peale määratakse liiga pikk aeg ja see ei lasegi rohkem inimesi vastu võtta ja tekivad järjekorrad, mis minu arvates on meditsiini enda poolt tekitatud probleem, et raha juurde lunida. Enne kui raha toppima hakkate, tuleks selgeks teha ikkagi kitsaskohad. Raha andmisega on alati selline asi, et saajal on koguaeg vähe ja loll on see kes põhjust ei leia, miks seda veelgi rohkem vaja on. Kui korda majja ei suuda luua ja effektiivsust ei tõsteta, siis jäätegi s seda raha sinna tampima lõpmatuseni. Aga see et vähemalt kord aastas inimesele kõik analüüsid tehtaks, see on väärt mõte. Ja tegelikult võiks üks valve perearst olla ka nädalavahetustel, vähemalt aleviku tasandil juba. Perearstil ei tohi üldse järjekordi olla. Kui jään haigeks siis kohe samal päeval või hiljemalt järgmisel päeval peab saama jutule. Mis mõtet on sinna minna nädala pärast kui haigus on juba möödumas. Olen nii aru saanud et haiguse korral on vaja ikkagi kohe alustada raviga, mitte oodata ja vaadata, mis see haigus meiega teeb.

  • Ainus 3 aastat ago

   toimiv lahend on jurde palgata umbes 200 arsti välismaalt odavamatest riikidest ja need kindlustada tõlkidega. Tuleb küll maksta 2 eest, kuid rahvas saab kiiresti ravi kätte.

 4. Ott 3 aastat ago
  Reply

  Kui palju halba on teinud reformistlikud valitsused ei suuda üles lugeda ja üks nendest on ravijärjekorrad. See et kaotati arstiabi saamise võimalus kohapeal oli minu arvates kriminaalne kuritegu. Kui Reformi tagatoa tegelased saavad taas võimule siis on jube mõelda mis meid ees ootab. Ei tule meelde ühtegi õiget asja, mida nad tegid. Keskerakond püüab heastada tehtud vigu. Palju on juba ära tehtud selle lühikese ajaga, ainult et peavoolumeedia ei valguste tehtud tööd vaid halvustab ja vassib. Segajaid on palju-ise ei tee ja teistel ei lase rahulikult tööd teha. Julmalt laimatakse parimaid inimesi. Seal Reformi tagatoas on terve seltskond, kes saab raha valestsenaariumide koostamise eest. Arvan, et üks julmemaid on E.N.Kross.

  • Põhjus 3 aastat ago

   on siiski arstiõppe korraldamatuses. Kuna kõrgharidus peab olema tasuline, siis on ka kõrgkooli tasuta lõpetanu rahva ees võlglane. Võlga saaks kustutada nii, et lõpetanu PEAB töötama oma erialal Eestis 5 aastat. Kuna arstiõpe on keskmisest kallim, siis on ka arstiõpe väga kallis ning lõpeatnu võlg rahva ees suur. Miks pole korraldatud nii, et arstiksõppinu peale ülikooli peab töötama Eestis ETTENÄHTUD kohas 5 aastat? Mida on teinud keskbande? Mitte midasgi! Pole igatahes kuulnud sellisest seaduseelnõust sekunditki.
   Muidugi saaks arstikutse saanu end vabaks osta, kuid raske raha eest. Või terve õppe algusest peale ise kinni maksta. Nendele see töökohustus ei laieneks.
   Kui ka 5 aastat lõpeb, siis on arst valikus vaba, mingu või Gröönimaale. Kuid uus arst tuleb peale ning arstiabi on tagatud igal juhul.
   Nii et tühipalja lärmamise asemel tehku Jaaguke vastav seaduseelnõu ja valitsuses olles on seda ka lihtne läbi suruda.

  • mnjah to Põhjus 3 aastat ago

   kas sa ei leia, et tahad ühelt Valitsuselt korraga ja nii väikese aja jooksul liiga palju. Järgmised 4 aastat saavad olema muutuste aastad kui rumal rahvas muidugi reformareid tagasi võimule ei upita. Kas tõesti on nii raske aru saada, et kõike ei saa korraga muuta ja igat otsust tuleb põhjalikult kaaluda ja läbi mõelda ja ka tagajärgedele mõelda. Lahmimine pole kunagi edu toonud ja õnneks pole Keskerakond ka lahminud. Kas sa kujutad ikka ette kui Ratas oleks pühkinud luuaga platsi puhtaks, vahetanud kõik vähegi tähtsamad ametnikud välja ja hakanud järske reforme tegema. Andke ometi aega atra seada ja vaatame, milline koalitsioon peale järgmisi valimisi kokku saadakse. Vastavalt sellele pannakse ka prioriteedid paika, mida saab ära teha ja mida mitte. Praegune koalitsioon oligi selline et teatud asjad lükati vaiba all ja ega muud võimalust ei olnudki. Ühisosa tuleb leida ja need ka ellu viia. Ja üldse meenutab mulle sinu ettepanek nõukaaega kus ka koolist suunamisega tööle asunud inimene ei tohtinud lahkuda enne teatud aega ja minu arust see küll demokraatlik ei olnud. Arstidele tuleb luua motivatsioon, et nad ei läheks siit ära. Pigem on seni olnud vastupidi.

  • Üldse 3 aastat ago

   ei nõua palju. Seaduseelnõu peab 1.-le lugemisele minema 7 töönädala jooksul, edasi otsutab lugemised juba nn juhtivkomisjon. Igatahes on iga lihtseaduse eelnõu võimalik toore jõuga vastu võtta vähemalt 3ndas kuus.
   Ja nüüd küsin: kui kaua on keskbande seda valitsust juhtinud? Raskelt üle 3 kuu. Ning seaduseelnõusid ei koosta ainult 1 seltsimees kordamööda, vaid valitsuses on selleks mitukümmend urgitsejat, kellele anna vaid kätte uue eelnõu põhialused ja nad võtavad kohe ette Saksamaa vastava seaduse tõlke ja moonutavad siis selle “eestilikuks” ehk klikile meelepäraseks.
   Nii et lärm seaduste puudumise üle on täiesti laest võetud. Neid lihtsalt EI TEHTA! Sest parem on viriseda kui midagi teha.

 5. Tervelt 3 aastat ago
  Reply

  2 aastat Eestit valitsenud ja alles nüüd avastavad, et on mingid järjekorrad! Ja alles enne valimist hakatakse alles PLAANIMA, kuidas neid järjekordi lühemaks teha. Kas nõmedamat valitsust saab veel olla?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.