Stalnuhhin: kuidas saab allkirjastada petitsiooni, mis ohustab kogu Ida-Virumaad?

Puldis Mihhail Stalnuhhin, FOTO: EERO VABAMÄGI/SCANPIX

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Mihhail Stalnuhhin ütles täna Riigikogus Eesti põlevkivienergeetika tulevikku puudutaval arutelul, et enne allkirjade kogumist põlevkivitööstuse kaotamiseks tuleb mõelda, mis juhtub peaaegu 13 000 töö kaotava Ida-Virumaa elanikuga.

Stalnuhhini sõnul ei saa ta aru, kuidas saab 1079 digiallkirjaga tulla välja selliste ettepanekutega, mis panevad löögi alla 6000 töökohta konkreetses tööstussektoris, pluss 7000 töökohta veel kaudselt nende kõrval. „Parimaks võtmeks tööhõive kasvu edendamisel sellises tööstuspiirkonnas nagu Ida-Virumaa on tööstuspargid,“ märkis Stalnuhhin. „Teine asi, mis vajab arendamist, on transpordi infrastruktuuri arendamine. Kuna mina liigun iga nädal Narvast Tallinnasse ja Tallinnast Narva, siis infrastruktuur ei vasta praegu vajadustele.“

Kokkuvõttes märkis Mihhail Stalnuhhin, et energeetika see valdkond, mis igal riigil peab olema iseseisev ja teistest sõltumatu.

„Kui see sõltuks minust, siis juba homme alustaks Eesti Energia uute plokkide ehitamist Narva elektrijaamades,“ sõnas Stalnuhhin. “Aga kuna Riigikogu on põlevkivienergeetikas juba oma seisukoha kujundanud, siis soovitaks veel suuremat tähelepanu pöörata keemiatööstusele. Me rääkisime ainult energeetikast. Vaja on rääkida kahest asjast – põlevkivienergeetikast ja põlevkivikeemiast. Need on omavahel seotud, need on väga lähedased ja teisel võib-olla on rohkem šansse ellu jääda kui esimesel. Aga tööjõudu, kvalifitseeritud kaadrit sellesama põlevkivikeemia jaoks on võimalik võtta ka energeetikast.“

Stalnuhhin meenutas, et Kreenholmi Manufaktuuris töötas kunagi iga kuues Narva elanik, kuid nende töö kaotamisele ei pööranud hiljem keegi tähelepanu. „See oli meie, kohaliku omavalitsuse probleem, töö kaotanud inimeste probleem, mitte keegi ei tunnistanud seda riigi probleemiks,“ sõnas Stalnuhhin. „Kaks aastat tagasi hakkas olukord muutuma ning riik pöörama suuremat tähelepanu Ida-Virumaale.“Riigikogu arutas täna oluliselt tähtsa riikliku küsimusena „Eesti vajab põlevkivienergeetikast väljumise strateegiat ehk PÕXITit“.

Kesknädal.ee

5 kommentaari
  1. Tuleb 6 aastat ago
    Reply

    täiesti erinevalt vaadata põlevkivi lauspõletamist ja keemiatööstust. Põlevkiviga ilma soojendamine on lollus kümnendas astmes ja see tuleb lõpetada järsult ja ruttu. Kui häda käes, hakatakse ruttu otsima uusi lahendeid. Ja siis kaotab valitsusklikk ka tõkked muude allikate juurutamisel. Tuletan meelde, et täna teeb neid tõkkeid just keskbande! Ja sinna kuulub ka Miša.
    Kuid et säiliks meie kaevanduskogemus ja ka keemiatööstus saaks tööd, oleks vaja jätkata põlevkivi kaevandamist kuni 2 miljoni tonni ulatuses. Vähemalt esialgu, pärast võib see samuti vastavalt vajadusele langeda või tõusta.

  2. tõnn 6 aastat ago
    Reply

    imelikult käib see tants, riik võttab ära EE kasumi nn. dividendid, mis on ju meie kõigi taskust kooritud, EE peab siis lunima endale tagasi, et õlitehast teha. veel imelikum on asi eesti postiga, või omnivaga, nimetage seda kuidas tahate. kirjade, ajalehtede kanne toob kahjumit, hiina pakkid aga kasumit. nüüd on targad, michal nende seas, see uus minister, palo asemel ka, et see kahjumiga pool tuleks riigieelarvest kinni maksta, pakkide pooll aga erastada. oleks ju loogiline, et kasumi poolega kaetaks see kahjumiga osa, kui raha ikkagi ei jätku, tuleks korrigeerida ülemakstud omnibussi, või mis ta on , bosside palka, ja siis võib tõesti riigi-eelarvest abi anda. post kui niisugune peaks ikka riigi oma olema. lenin tegi mässu, esimesi objekte, mida ta vallutas olid postiasutused!

    • Valitsuse 6 aastat ago

      eesmärk on ikkagi rahva raha kantida. Miljoniküsimus: kes on valitsuses?

  3. Äla 6 aastat ago
    Reply

    kalda onu Miissa. Petitsjoon on ainult palvekili ja palvel pole meie Estoonias jõudu.

  4. küsimus sm. Stalnuhhin, ile 6 aastat ago
    Reply

    Ei saa enne vanasse kaevu sülitada, kui uut terendamas pole. Seega ei panda täna-homme kaevandusi kinni ja kas üldse pannakse. Põlevkivi annab väärindada, mitte arutult ahju ajada. Seega ei ähvarda tööst ilma jäämine kaevureid küll aga energeetikuid. Teatavasti elab Ida-Virumaal vene kodakondsusega venelased. Seega ei hooli nad ei sellest riigist ega sellest maast. Siit küsimus:—-” Mis takistab neil naasta ajaloolisele kodumaale, mille kodanikud nad on kui siinpool Narva jõge töö otsas on!” “Miks te pidevalt ähvardate rahutustega—ilmselt see ju siis ongi teie loomuses—kui on ju võimalus elada seal, kus tegelikult hing elada ihkab?”

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.