Ratas: Eesti peab seadma esiplaanile oma inimeste heaolu ja õigused

Peaminister Jüri Ratas ütles Abhaasia eestlaste kodakondsusmuret kommenteerides, et Eesti riik peab alati seadma esiplaanile oma inimeste heaolu ja õigused.

Mitte kunagi ei tohi riigi eksimuste või vastuoluliste tõlgenduste tõttu kannatada süütud inimesed, kirjutas Ratas sotsiaalvõrgustiks Facebook. Abhaasias elava Eesti pere juhtum on tema sõnul ilmekas näide, kus riik peab üles näitama enam empaatiat ja mõistmist ning otsima võimalusi, kuidas oma inimesi aidata, mitte põhjendusi, miks seda teha ei saa. “Kui on tahe, on ka tee,” kirjutas ta.

“Meil tuleb ühiselt ehitada õiglast riiki, kes hoiab ja väärtustab oma inimesi nii kodus kui välismaal,” kirjutas Ratas. “Ainult nii saab Eesti olla kasvava rahvaarvuga riik, kus sündinud noored soovivad elada, töötada ja pere luua ning varasematel aastatel lahkunud inimesed ja nende järeltulijad naasta. Seetõttu peab ka meie kodakondsuspoliitika olema hooliv ja kaasav, mitte tõrjuv ning ühiskonda omadeks ja võõrasteks jaotav.”

Kolmapäeval anti sisse eelnõu kodakondsusseaduse selle punkti muutmiseks, mis ütleb, et need, kellele on riik ekslikult kodakondsuse andnud, loetakse ikkagi kodanikeks, sest inimesed pole eksimuses süüdis. Eksitusega kodakondsuse saanud inimese passi kallale saab minna ainult siis, kui inimene kujutab reaalset julgeolekuohtu. Topeltkodakondsus poleks enam takistuseks. Kodakondsusseadus seda küll ei luba, ent põhiseadus ütleb jällegi, et sünnijärgset kodakondsust ei tohi kelleltki ära võtta. Nii on paljud eestimaalased topeltkodakondsed.

BNS/Kesknädal.ee

2 kommentaari
 1. Selge 2 aastat ago
  Reply

  pilt, et enne valimist saab teha püha propagandat ja näidata end heategijana. Tegelikult ei suuda aga Jurka mitte millegagi tõestada, et mingid sätted on olnud vastuolulised. Seal on selgelt kirjas, et rahulepingu järgselt ei saa lugeda kodanikeks neid, kes siis kodakondsust ei tahtnud. Olgu nad emakeelelelt kes tahes. Seadused peavad ühtviisi kehtima kõikide suhtes. Seega ei mingeid erandeid ega taas ALTKÄEMAKSE!

 2. ei usu 2 aastat ago
  Reply

  Artiklist jääb mulje, et esiplaanil peavad olema noorte huvid – tööjõud! Krimmi eestlastel on tööjõulisi liikmeid.
  Kuna aga jutt läks eetilistele väärtustele kui võtmeküsimusel, siis sellega antud artkli probleemi = krimmieestlaste
  kodakondsus või mitte sellega ei lahenda -tegemist on taas ühe koalitsioonipartnerite ajuvaba seadusesusserdusega.
  Kui aga rääkida edasi artiklis toodud eetilisest loosungist -oma elanike heaolu jms.- siis vaataks ikka kõigepealt pensionäride kerjuseelu peale ja peale seda peaks olema nagu häbi selliseid loosungeid hüüdagi.
  Küsige Reinsalu kontori käest, mispärast susserdasid kokku “seadustesse” nõude, et üksikud pensionärid peavad KÜ renoveerimistes võrdselt jõukamatega kaasa tegema, tulemata selle pealegi, et leitaks mingid kergendavad abinõud nende niigi viletsa elu võimatuks muutmise asemel. Olukorda on mainitud küllalt, kuid ilmselgelt ei taheta seda märgata.
  Vanasti, kui inimesed käisid eetikat ja lohutust selle olemasolule kirikutest otsimas, peeti olulisemaks truudust sellele ja elle esindajale jumalale, mitte koalitsioonipartneritele, kui nad saatana teid astusid.
  kõige eelpoolkirjeldatu valgusel jääb antud kõne õõnsaks.
  Väikesed poisid unistavad ikka rohkemast hulgast tinasõduritest, et mängulahinguid pidada, asjamehed tööliste hulgast, kellede abil rikastuda jne.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.