Reformijärgsed omavalitsused peavad sünnipäeva

Haldusreformi käigus ühinenud omavalitsused peavad oma esimest sünnipäeva. Aasta tagasi, peale kohalike valimistulemuste väljakuulutamist, alustasid uutes piirides tegutsemist 51 omavalitsust.

„Paljudel ühinenud omavalitsustel on täis saanud esimene aasta. Soovin õnne ja kiidan neid tehtud töö eest,“ ütles riigihalduse minister Janek Mäggi. „Uue juhtimisstruktuuri ja õigusaktide loomisel on nähtud palju vaeva. Värskes rollis olemine ei ole olnud kerge, kuid sellest hoolimata on kohalikud omavalitsused suurepäraselt hakkama saanud. Loodan, et järgnev aasta on juba leebem ning kohalik elu saab areneda rahulikus, tavapärases rütmis.“

Peale haldusterritoriaalset reformi jäi senise 213 kohaliku omavalitsuse asemel alles 79 omavalitsust – kokku 15 linna ja 64 valda. Neist 51 peavad oma esimest sünnipäeva ühinenud omavalitsusena ning ülejäänud 28 omavalitsust jätkavad vanades piirides. Enne reformi oli alla 5000 elanikuga omavalitsusi 169 ning pärast haldusreformi jäi neid 17. Kui enne ühinemisi oli omavalitsuste keskmine elanike arv natukene üle 6000 inimese, siis pärast ühinemisi on see rohkem kui 17 000.

Täna täitub aasta Paide linnal ning Tartu, Hiiumaa, Mustvee, Haljala, Vinni ja Viljandi vallal. Ühinenud omavalitsuste täpsed sünnikuupäevad ehk viimaste kohalike valimiste väljakuulutamise ajad leiate siit.

Kesknädal.ee

1 Kommentaar
  1. Aasta 3 aastat ago
    Reply

    on liiga väike aeg, et erilisi muutusi tunda. Küll on paljud ettevõtted suletud, bussiliiklus on kehvemaks läinud. Muidu aga muid muutusi pole märgata. Ahjaa, valavalitsus on kaugemale läinud, enam ei tunne juhid inimesi ja vastupidi. Varem võis vallaelanik kohe otse vallavanemale helistada, nüüd PANGE END JÄRJEKORDA. Kokkuvõttes ehk eluke on pisut kehvemaks läinud, just äärekülades. Keskused peaks kehvemate arvel aga paremini elama. See ju bandede eesmärk oligi, et niiviisi maaelu külades välja suretada.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.