Riigireformi puudutav debatt on oluline

Enn Eesmaa

Enn Eesmaa, Riigikogu I aseesimees

Hindan kõrgelt Riigireformi Sihtasutuse töökust, mis on formuleerunud esimesteks ettepanekuteks. Riigikogu juhatuse liikmena võin tõdeda, et paljud neist teemadest on arutelul olnud nii Keskerakonna fraktsioonis kui ka juhatuse koosolekutel. Nii mõnegi ideega võib suures plaanis nõustuda, kuid samas vajavad neist mitmed selgitusi.

Riigikogu valimised avatud nimekirjade alusel on aastaid olnud ühiskonnas läbivaks teemaks ning kuigi üldine visioon on õilsameelne, siis suurimaks miinuseks on oht, et meie parlamendi koosseis hakkab koosnema suuremas osas n-ö populaarsetest häälemagnetitest. Samuti oleme arutanud võimalust piirata järjestikku Riigikogu liikmeks oleku aega, kuid sellega karistame mitmeid häid poliitikuid ning suurendame võimalust, et nad poliitikasse ei naase.

Riigikogu liikmete arvu vähendamine ja igale liikmele nõunike värbamine on ka varasemalt ühiskonnas kirgi tekitanud, kuid praegune poliitiline seis selleks lootust ei anna. Viimaste küsitluste raames pole võimatu, et pärast valimisi on meil parlamendis kõigest neli suuremat erakonda ning väiksema liikmetearvu puhul see tõenäosus ainult suureneb. Ühtlasi suurendab see parlamendiliikmete töökoormust komisjonides, kus ma praegusel hetkel ei näe võimalust seda vähendada. Samuti on raske toetada ideed anda igale parlamendiliikmele isiklik apoliitiline abiline. Ühelt poolt tahame Riigikogu ja üleüldse valitsussektori töökohti vähendada, aga siis tooksime Riigikokku 100 töötajat juurde – see ei kõla mõistlikult. Tuletan meelde, et kõigil fraktsioonidel ning komisjonidel juba on olemas nõunikud, kes oma tööga väga hästi hakkama saavad.

Haldusreform pole ühekordne otsus, vaid pikk protsess, kus riigi ja omavalitsuste koostöö ja ühine areng on olulisem kui kunagi varem.

Nii mõnegi inimese suust olen kuulnud: haldusreform on valmis, aga millised on tulemused? Ei, reformi esimesed sammud on tehtud ning eesotsas regionaalministriga käib igapäevane töö, kuidas muuta Eesti haldussüsteem tõhusamaks, mis reaalselt muudaks paremaks iga eestlase elu, olenemata tema elukohast. Oleme arutanud, kuidas viia valitsemine inimestele võimalikult lähedale ning kaasata meie kodanikke oluliste otsuste tegemisse. Haldusreform pole ühekordne otsus, vaid pikk protsess, kus riigi ja omavalitsuste koostöö ja ühine areng on olulisem kui kunagi varem. Õnneks on ka koostöö riigi ja omavalitsuste vahel viimastel aastatel tublisti paranenud.

Mitmedki parlamendiliikmed toetavad mõtet ära kaotada Riigikogu liikmete kuluhüvitised. Seda oleme ühtlasi ka juhatuses arutanud, kuid ühtset, kõiki rahuldavat alternatiivi pole leitud. Nõustun, et tuleks luua rohkem võimalusi poliitilisteks debattideks nii erakonnaesimeeste kui ka teiste poliitikute vahel. Samuti toetan, et teatud küsimustes tuleks kaaluda ja võtta arvesse rahvaküsitlusi või -hääletusi.

Keskerakond on aastaid toetanud ideed valida Eesti Vabariigi president just rahvahääletusel. Ühtlasi usun, et Riigikogu praegune koosseis seisab seadusloome vähendamise ja lihtsustamise eest. Vähemasti Keskerakonna programmis on see üks väga olulistest eesmärkidest. Igal õigusaktil peab olema reaalne ja tavakodanikule arusaadav kasutus.

Riigikogu juhatuse liikmena pean oluliseks Riigireformi Sihtasutuse ettepanekuid ning toetan arutelusid, mis aitaksid Eesti riiki juhtida veel tõhusamalt ja eesmärgipärasemalt.

 

 

5 kommentaari
  1. Kui 6 aastat ago
    Reply

    Enn hindab kellegi töökust, siis peab sel töökusel ka väärt tulemus olema. Aga kus ja milline?
    Mitte ainult kuluhüvitised, vaid ka palk tuleb riigikogulastel ära kaotada. Seda tööd tuleb teha hingega ja eesmärgipäraselt, kõike ohverdades. Nüüd aga saab iga lollpea mitmekordset keskmist, kui vaid hääletab nii nagu peremees käsib. Kas see Ennu arust pole ajuvaba?
    Kui keskbande toetab võltspresidendi otsevalimist, siis kus on vastav EELNÕU? Aega on vähe, varsti on valimine ja siis pannakse kõik varemlubatu tolmu alla. Muide, kui võltspresident valitaks otse rahva poolt, siis on karta, et ta muutub isegi seaduslikuks presidendiks. Sest senine Kdriorgu sokutamine võltsriigikogu poolt kaoks. Muidugi on ka siis võimalus sahkerdamiseks, nt häälte kogumine, kuid seda pole vaja, kui kandidaadid teeks kõigepealt läbi mõistuse testi. Siis kitsa silmaringiga rõivad ja rattad kukuks kohe läbi. Teine test oleks juba kehaline, sest vaja on tegusat ja tervet juhti. Näiteks peaks president suutma hüpata kõrgust 2/3 oma pikkusest. See välistaks sandid ja võimetud surmaeelikud. Ja 1.20 1.80-se kasvu juures pole sugugi palju.
    Samuti peaks esitama kandidaadile tingimuse, et ta pole viimase 5 aasta jooksul kuulunud ühtegi poliitilisse bandesse.
    Aga sellist kandidaati Enn ja ta bandekaaslased ei poolda. Sest see lõikaks ka neil tee Kadriorgu ära. Taas omakasu ja ahnus nagu Randjärve Laine puhul.
    Millest saab aga alguse riigireform? Loomulikult selle aluste muutmisest. Kas meil peavadki võimul olema ärikatele alluvad poliitbanded või võim peab kuuluma rahvale? Või ainult ühele, st kunnile, kes vaataks Eestit nagu oma omandit ning ka hoolitseks selle eest nagu oma asjade eest? meil pole isegi aluseid välja selgitatud. Küsitletaks eküll igasgu lolle küsimusi tuhandelt või 500-lt aga alustesse kardetakse tungida. Ka pole ehk mõistust, et selle peale tulla. Ning Enn pole mingi erand, eriti kui on bandes aastatega juba vaimselt nii mandunud.

    • mnjah 6 aastat ago

      äkki valgustad üldsust oma suure “tarkuse ja kogemuse pealt” mille eest need saadikud koju süüa ostma hakkavad kui nad tasuta tööd teevad. Või pidasid sa silmas, et nad tulevad oma igapäeva töölt ja alustavad peale seda Riigikogu tööga ja istungid hakkavad toimuma öösiti.
      Mulle meenutab selline tasuta töötegemine ja külluse ühiskond ühte riigikorda, milleni ei jõutudki. Kas meil on siin tegemist paadunud kommunistiga, kes oma lennukaid(aga lollakaid) ideid siin propageerib.

    • Sa 6 aastat ago

      vist ei kujuta ettegi, et tegelik mõttetöö tehakse üksi vaikuses, mitte möla saatel karjas. Ning teeb seda tööd siis see, kes juba oma ajutööga on rahalise kindlustatuse loonud. Ka on 21. sajand, kus pole vaja enam kellast kellani kohal istuda ja viina juua, vaid saadad sekundiga oma seisukoha vajalikule ringile.

  2. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Riigireformi aluseks peavad olema Edgari juhtnöörid ja tarkuseterad. Nii et Hundisilmale tuleb teha palverännak, sest tarkuse lätted on seal.

  3. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Need riigireformijad peaksid tingimata Savisaarega aru pidama, sest Edgar tõi meile vabaduse ja asutas selle riigi. Mingi austus vanameistri vastu peab ikka olema.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.