Maksim Butšenkov: Tapal on meeskonnatöö esmatähtis

Maksim Butšenkov

Tänavune sügis tõi Tapa valla poliitikaellu uue hingamise. Pärast võimupööret ja uue koalitsiooni moodustamist juhib vallavolikogu Keskerakonna liige Maksim Butšenkov. Kehakultuurlase haridusega ja võrkpallitreeneri kogemustega Butšenkov peab väga oluliseks Tapale ujula ehitamist, uue väljundi leidmist põlisele Tapa vaksalile. Eesmärke ja unistusi on temal ning uuel koalitsioonil teisigi.

Kui kaua ja tugevasti nüüdse vallakeskuse Tapaga seotud olete?

Tapa on minu sünnilinn. Mõned aastad elasin ka Venemaal, gümnaasiumi lõpetasin aga taas Tapal. Olen siin mänginud võrkpalli ja tegutsenud ka treenerina. Nii et – seosed selle paigaga on väga tihedad.

Mis on olulisemad märgusõnad Tapa linnale ja vallale?

Tapa üheks sümboliks on Tapa raudteejaam, mis praegu pole ehituslikult küll kõige paremas seisus, kuid vähehaaval oleme püüdnud seda korda teha. Teema, millega põhjalikumalt tegelema peaks, on haldusreformi tulemusena ühinenud Tapa ja Tamsalu piirkonna sisuline liitmine eesmärgil, et inimesed tunnetaksid, et nad elavad ühtses Tapa vallas.

Tuleme tagasi vana raudteejaama juurde. Kaks aastat tagasi mängis teatriühendus „R.A.A.A.M“ siin Siberi teatrimehe Aleksei Pessengovi lavastust „Aleksei Karenin”. Kas selles sarnaseid kultuurisündmusi võiks põlises vaksalis veel teoks saada?

Ma arvan, et küll. Tapa raudteejaam on väga atraktiivne paik, mis tõmbab inimesi oma olemasoluga. Nii tuleks mõelda, mida seal veel teha saaks. Üks idee oleks loomemajanduskeskus. Võiks kaaluda ka raudteejaama üürile andmist ettevõtlikele inimestele, kellel on mõni huvitav mõte.

Teie kaalukamaks valimislubaduseks kandideerimisel Keskerakonna esinumbrina  Tapa vallavolikogusse oli ujula ehitamine Tapale. Kuivõrd Keskerakonna koalitsiooni saamine selle mõtte elluviimise reaalsemaks teeb?

Valitsus tegi Riigikogule ettepaneku planeerida Tapa ujula ehituseks 200 000 eurot. Praegune koalitsioon peab ujulat Tapa jaoks väga oluliseks. Meie esmane plaan on kaasata ujula ehitamisele investoreid erasektorist. Ujula hakkab endast kujutama terviklikku spordikompleksi, kuhu võiks ehitada suure saali ja spaa koos saunaga. Kui olin Kunda spordikeskuse juhataja, ehitati ka sellesse linna ujula. Lasteaiajuhataja ütles mulle, et pärast ujula valmimist vähenes laste haigestumine tunduvalt.

Mitu aastat olete olnud Keskerakonnas ja Tapa linnavolikogus?

Volikogus olen olnud üheksa aastat. Esmakordselt valiti mind Tapa volikogusse 2009. aastal. Keskerakonda kuulun 10 aastat.

Kuidas poliitikahuvi üldse alguse sai?

õpetasin Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna, spetsialiseerudes võrkpallile. Tallinna Ülikoolis läbisin magistriõppe. Poliitikasse kutsusid mind toonased Keskerakonna eestvedajad Tapalt. Kui Keskerakonda astusin, oli mu eesmärgiks kaasa aidata venekeelse hariduse püsimajäämisele Tapal. Kohe algul hakkasin ka  ujula ehitamisele mõtlema.

Tekkis ka keerulisi olukordi. Kolm Keskerakonna esindajat Tapa volikogus andsid mulle lahkumisavalduse. Nii jäin üksinda Keskerakonda esindama. See oli mulle esimeseks suuremaks väljakutseks poliitikas. Pärast valiti mind vallavolikogusse juba enda loodud keskerakondlaste-meeskonnaga.

Kui ootamatult tekkis praeguses Tapa vallavolikogus uus koalitsioon?

Piisavalt ootamatult. Katsed koalitsiooni teha olid siiski varem, kuid Reformierakond otsustas siiski jätkata vana koalitsiooniga. Nüüd õnnestus siiski kokku leppida moodustada kolmikliit, kuhu kuuluvad Keskerakond, Reformierakond ja valimisliit „Koostöö“. Eelmise koalitsiooni moodustasid valimisliit „Valgejõgi“ ja Reformierakond.

Mida saab volikogu esimees otseselt teha volikogu töö tulemuslikumaks muutmiseks?

Väga hea kogemuse on andnud kaheksa aastat opositsioonis olemist. Tänu sellele on tekkinud arusaam, et koalitsioon ja opositsioon ei tohiks vastanduda vaid peaksid püüdma koostööd teha. Tegelikult planeeris sama ka eelmine koalitsioon, kuid tundub, et asi ebaõnnestus. Mina püüan aga reaalset koostööd teha. Et kolmikliidul on vaid ühe häälega enamus, peame eelnõude läbiminekuks otsima toetust ka opositsioonilt, mis tähendab, et kuskil tuleb teha kompromisse. Põhjalikuma hinnangu volikogu tööle saaks ehk anda kolme aasta pärast.

Kuivõrd saate volikogu töös rakendada kehakultuurlase haridust?

Võrkpallis, mida kõige paremini tunnen, on väga oluline meeskonnamäng. Ka vallavolikogu tegevuse edukus sõltub tahtest ja oskusest teha meeskonnatööd. Peab oskama meeskonda luua, sest üksi ei saavuta mitte midagi. Paljud ütlevad praegu, et tänane Keskerakond on ühtne ja tegutseb hea meeskonnana. See on väga suur saavutus.

Küsis Jaan Lukas

5 kommentaari
  1. Vanasse 6 aastat ago
    Reply

    raudteejaama tuleks viia vallavalitsus ise. Kohe tehakse korda. Samuti saaks sinna viia paljud lasteringid ja väikespordisaalid (pinks, male, kabe). Tulek sisegi uhkem kui kunagi avamise ajal.

  2. mine..... 6 aastat ago
    Reply

    …võitle venekeelse hariduse eest Venemaal. Surmani tüdinenud nendest venelaste vingukooridest. Te olete siin ebaseaduslikult (Genfi Konventsioon &49), teie vanemad või vanavanemad olid sõjakuriteo kaasosalised—see on etniline puhastus, elanikkonna rahvusliku koosseisu vägivaldne muutmine, okupatsiooni käigus põlisrahva tapmine, deporteerimine. Te olite ja olete siiani “Kurjuse Impeeriumi” kuulekad tööriistad, siin sünd pole teie anastaja mõtteviisi karvavõrdki muutnud, ikka sama haige virin. MInge Saksamaale ja vaadake, kas seal saate oma “magutšiga” koolis õppida? . Venekeelset haridust antakse Venemaal, siin on muide Eesti Vabariik—ühe maailma mastaabis väikerahva ainuke asuala, kus peaks olema tagatud meie keele kestmine (Põhiseadus) ,areng ja kasutusala. Keskerakond püüab tõrjuda venestamispartei sõna—–siin on must-valgel :”Ma seisan venekeelse hariduse edasikestmise eest!”.

    • Teed 6 aastat ago

      vale propat. Vaja oleks just siinseid maksime, mišasid, vasjasid, Jurkat ja Mailist kiita, et nad suhtuvad vaenulikult eestikeelsesse haridusse. Kui meil oleks rangelt venekeelsed koolid, jääks venekeelne kogukond eestlaste omast eraldatuks ning neil oleks vähe väljavaateid siin elus läbi lüüa. Mis jääb neile üle? Minna kas matuška Rossijasse või kuskile mujale (nagu Edgari linnavalitsus kunagi pakkus), igatahes siit vastikust Eestist ära.
      Kui aga jätkata konservantide vaimus, siis venekeelsed ja -meelsed lõimuvad ka siin edukalt ja raskusi üleelavamatena suruvad eestlastest mugavad nohikud juhtivatelt kohtadelt välja. Vaata või uute mišade ja vasjade pealetungi juhtivatele kohtadele Tallinnas ja riigikogus. Üks on pugenud isegi Brüsselisse ja sõimab seal koos meie tallalakkujatega Eestit ja eestlust. Kuid varsti võib muukaid seal olla juba 2 ja 3, sellele me ei mõtlegi.
      Seda suudaks takistada ainult puhtad venekeelsed koolid ja lasteaiad, et nad ei saaks keelt selgeks ega suudaks siin läbi lüüa. Seega teeb ka Maksim õiget tööd ja toetab just venekeelsete mittelõimumist siia ühiskonda. Toetagem Maksimi ja teisi mišasid ja vasjasid!

  3. teed---ile 6 aastat ago
    Reply

    Ühest küljest teil õigus—umbkeelsus ei lase neil siin läbi lüüa ja nii mõnedki töökohad jäävad neile kättesaamatuks. Kuid selle umbkeelsuse pärast kannatavad ka eestlased. Juba mingit häbui tundmata, nõutakse vene keele oskust, kaupluses jõllitab kassas vene baba “Tševo,tševo!” Kui nad tahavad oma “automoomiat!”—saagu, selles getos käib siis asjaajamine vene keeles,õppigu oma keeles, kuid väljaspool selle geto piire on KÕIK RIIGIKEELES, ei mingeid järeleandmisi neile, saagu siis meist aru või ärgu saagu—-täiesti ükskõik. EEstlased tulevad sealt lihtsalt tulema ja mingu Kõik venelased sinna eraldatusse. Loomulikult peavad nad pidama üleval oma vangid, sandid, koolid ja haiglad. Jumal nendega, ega neist ju lahti saa—-kuhu venelane kirsa maha toetas—-see tema oma. Elame siis oma elu ja ärgem tükkigem teise territooriumile, eestlastele see sobiks, venelastel hakkab ilmselt vingumine uuesti pihta, esialgu ehk nauditakse oma autonoomiat.

    • Need 6 aastat ago

      näited tõestavadki, et pukis on valed bandiidid. Keskbande ju lähtub Putini käskudest, koostööleping nõuab seda. Putini eesmärk ongi sokutada temameelseid juhtkondadesse nii tavaelus kui ka sõjaväes. Mõnigi oleks veel kaugemale ehk kõrgemale jõudnud, kui nad ise poleks ahnusest ja pohhuistlikust suhtumisest lapsikuid vigu teinud. Kui vankad sama vaikselt imbuvad ühiskonda nagu muslimid Lääne-Euroopas ja ükskord imaami käsul tegutsema hakkavad, siis senine võim kukub ning riigipööre on toimunud. Muslimid on kannatlikumad ja tegutsevad sihipärasemalt, vanka tahab ruttu kõik kätte saada.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.