Tartumaa võõrustas Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmeid

Valguta seltsimajja oli möödunud neljapäeval kogunenud 30 inimest. Valgutast, Rõngust, Puhjast ja mujalt Elva vallast pärit inimesed tulid kohtuma Riigikogu Keskerakonna fraktsiooniga. Kohal olid Riigikogu liikmed Marika Tuus-Laul, Eevi Paasmäe ja Toomas Väinaste.

Tartumaa piirkonna juhatuse liige Kaare Schults teeb lühikese sissejuhatuse. Pidulikult kaetud laua taga alustatakse „101 rahvakohtumise“ teemal, mis toimub 8. novembril Rõngu rahvamajas, ning tuletatakse meelde ka jõulupeo plaane.

Tartu- ja Jõgevamaa piirkonnast Riigikokku valitud Marika Tuus-Laul tervitab tartumaalasi rõõmsa sõnumiga: Keskerakonna reiting on 30%, kõigist erakondadest kõrgeim! Järgnevad Reformierakond (28%), EKRE (17%), sotsiaaldemokraadid (12%) ja Isamaa (5%).

Kohtumisel osalejad arutavad Keskerakonna seisu Tartumaal. Mõni inimene on Tartumaa piirkonna senise esimehe Peeter Ernitsa lahkumise tõttu ärevil: “Reedel-laupäeval veel istuti koos ja arutati asju, esmaspäeval aga tuli šokeeriv uudis, et Peeter Ernits on erakonnast EKRE-sse lahkunud.“ Õnneks pole erakonnast koos temaga palju inimesi lahkunud – neid on kokku umbes 10.

Eevi Paasmäe, kes on ise Ida-Virumaa piirkonda juhtinud aastast 1994, tõdeb, et see teema on valuline. Ta nõustub, et inimesel on õigus sedaviisi toimida, kuid on siiski vastu kampaaniakorras erakonda ja sealt välja astumisele.

Toomas Väinaste, Lääne-Virumaa endine ettevõtja ja Vinni valla endine vallavanem, tõstatab ka järgmise olulise teema – tasuta ühistranspordi. Selle projektiga minnakse edasi, kogutakse statistikat, kus ja kui palju inimesi sõidab, et saada selgust nõudluse vajalikkuses. Marika Tuus-Laul lisab, et liinide tihendamiseks annab riik järgmisel aastal raha juurde.

Paasmäe ütleb, et rünnak tasuta ühistranspordi vastu on räige, kuid Eestimaa inimestele on tasuta ühistransport väga vajalik.

Tuus-Laulu sõnul lisandub järgmisel aastal Tallinna–Tartu liinile ka uusi ronge.

Tuus-Laul selgitab järgmise aasta eelarvet, mis suurendab inimeste heaolu. Järgmisel aastal jätkub õpetajate palgatõus, millega õpetajate keskmine palk jõuab 1500 euro tasemele, kultuuritöötajate keskmine palk tõuseb 1280 euro tasemeni. Samuti kasvavad ka näiteks lasteaiaõpetajate ja sotsiaalhoolekande spetsialistide sissetulekud. Samuti tõusevad märkimisväärselt politseinike ja päästjate palgad.

Tuus-Laul tutvustab Keskerakonna valimislubadust tõsta pensione erakorraliselt 100 euro võrra.

Väinaste viskab õhku küsimuse: Miks Reformierakond üldse valimistel hääli saab? Rahva seast pakutakse: Sellepärast, et vaesemad inimesed arvavad, et siis on ehk ka endal nende kombel võimalik rikkaks saada…

Väinaste ütles, et oravate poolt hääletavad eakad rohkem teadmatusest või valimislubaduste pärast. Rahva hulgas settib välja tõdemus: Reformierakond lubab, aga Keskerakond teeb.  Reformierakond lubas juba aastaid tagasi topeltpensioni, kuid unustas lubaduse niipea, kui oli eakatelt valijahääled kätte saanud. Keskerakond lubas erakorralist pensionitõusu ja täitis lubaduse. Tuus-Laul meenutab, et aastatel 2005–2007 tõusis pension kahe aastaga erakorraliselt ligi 40%. Ka siis heideti Keskerakonnale ette, et sellist järsku tõusu ei saa teha. Sellele vaatamata tõus tehti; ilma selleta oleksid pensionid hetkel 100 eurot väiksemad.

Rahvakohtumisega Valguta seltsimajas jäävad rahule nii võõrustajad kui ka külalised. Esimesed said otseallikast infot oluliste päevakajaliste teemade kohta ja teised tundsid rõõmu rahva suurest poliitikahuvist.

Järgmisel päeval tutvustas Elva vallavolikogu aseesimees, erakonnakaaslane Peeter Laasik Keskerakonna fraktsiooni liikmetele Elva vallavalitsust. Vallavanem Toomas Järveoja andis ülevaate haldusreformist ja valdade ühinemisprotsessist.

Pärast vallajuhtidega kohaliku poliitika üle arutlemist ootas saadikuid ees rahvakohtumine Elva Matkamajas ja päevakeskuses. Kohtumiste põhiteemadeks kujunesid pensionid ja tasuta ühistransport.

Marika Tuus-Laul tõdes kahe päeva kokkuvõttes: Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed olid Tartumaale oodatud ning said igati sooja vastuvõtu osaliseks.

Toomas Raag

1 Kommentaar
  1. Tuttav 6 aastat ago
    Reply

    laul: RIIK annab, RIIK kingib. Ei tea kust see küstiline RIIK selle raha võtab? Kas eelarvest nagu Sestri kutt arvas? Siis olete ju samal tasemel.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.