Simson arutab koos Euroopa kolleegidega kella keeramise teemat

Foto: Scanpix

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson osaleb esmaspäeval ja teisipäeval Austrias Euroopa Liidu transpordiministrite kohtumisel, kus ministrid arutavad kestlike transpordilahenduste, liiklusohutuse ja kella keeramise teemadel.

„Eesti on teinud põhimõttelise otsuse, et mõistlik on kella keeramine tulevikus lõpetada. Aga see otsus oli protsessi lihtsam osa.“ ütles Kadri Simson. „Nii Eestil kui paljudel teistel Euroopa Liidu riikidel on vaja koostöös naabritega selgusele jõuda, kas mõistlik oleks valida oma vööndiaeg või sellest tund varasem suveaeg,“ lisas minister.

Simsoni sõnul on Euroopa Liidul ambitsioonikas plaan vähendada aastaks 2030 liiklusõnnetuste arvu poole võrra. „Eesti ambitsioon on isegi suurem ehk lähtume nullvisioonist, mis näeb ette raskete liiklusõnnetuste viimise miinimumini. Selleks investeerime teede ohutumaks muutmisse, raudteeliikluse arendusse ning võtame kasutusele uudsed tehnoloogilised lahendused nagu isejuhtivad autod,“ rääkis Simson.

Lisaks kohtub minister Simson Euroopa Komisjoni transpordivolinik Violeta Bulci ja Soome transpordiminister Anne Berneriga.

BNS

9 kommentaari
  1. Ei talveajale! 6 aastat ago
    Reply

    Milleks tekitada kunstlikult pimedust juurde valides talveaja??!
    Miks võtta töötavalt inimesel shanss saada pisutki valget sügistalvisel ajal peale töö lõppu??!Kui valite talveaja, siis on see just nii.
    Talveag sobib mõnele üksikule jõukale rantjeele,kes talve võibolla hoopis kuskil Hispaanias lebotab.Keskerakonna tavalisele valijale talveaeg ei sobi.Rahvas on selgelt väljendanud,et tahab suveaega!

  2. kasu 6 aastat ago
    Reply

    ..ja see mingi totter jutt, et peame olema ühes ajas soomega ei päde absoluutselt! Euroopa riikidega ole eri vööndis niikuinii aga see pole kellegil euroopaga suhtlemist takistanud! Enamikul eestlastest pole soomega miskit pistmist,põtrade elu ei puutu meisse.

  3. Kas 6 aastat ago
    Reply

    nii lihtsa asja lahendamiseks on vaja miljoneid rahva raha raisata? Kui ei viitsi kella kruttida, siis tuleb viia elu oma alal tund või paar varasemaks ja ongi meil soovitud suveaeg käes. Ärkame kell 5 ja uinume kell 21. Ning seda järgivad KÕIK asutised. Ka tööpäev asutistes, koolides ja mujal algab 2 tundi varem. Ja lapsed pekstakse 2 tundi varem tudile.
    Teine lahend on muidugi püsiva ajavööndi kehtestamine, sest inimene on juba selline jobu, kes vabatahtlikult kella ei jälgi ega järgi. Siin peame lähtuma oma vajadustest, mitte mingite põtrade omast. Neil põhjas nagunii suvel päev pikk ja talvel pikk öö, ajavööndi osatähtsus on seal 0.

  4. Pean 6 aastat ago
    Reply

    katariinale ja teistele põmmpeadele selgeks tegema vist puust, kuidas selle valge ajaga meil lood on.
    Täna on 29.10., päike tõuseb (minu juures Kagu-Eestis) 07.19, keskpäev on 11.55, loojub 16.32.
    Kui me oleks üleval 7…23 või 5…21, jääks valge aeg 07.19…16.32 ehk 9t 13m mõlemal juhul tervikuna sisse ning mingit valge aja võitu või kaotust poleks.
    Kui võtan aluseks 24.06., siis päike tõuseb 03.10, on tipus 12.14 ja loojub 21.19.
    Kui oleme ärkvel 7…23, näeks me valget aega 07.00…21.19 ehk valge oleks 14t 19m.
    Kui oleme ärkvel 5…21, oleks meil valge aeg 05.00…21.00 ehk valget aega saaks me täielikult 16 tundi.
    Jagan nüüd 16/14,31666, saan valge aja võiduks 11,7%. On seda vähe?
    Ma ei saa aru, millest me üldse möliseme?

  5. u. 6 aastat ago
    Reply

    Soomlasi võib mõista, neil on pikk ja väsitav polaarsuvi ning nad tahavad talveajas pisut puhata…

    • Põtradel 6 aastat ago

      pole üldse oluline, mis ajavöönd on. Nende põhi ulatub 70° alla ja suvel päevad pikad ja talvel lühikesed, valget aega on suvel paksult ja talvel natike.
      Samuti pole ajavööndil mõju ekvaatoril ja kuni 30° laiuseni. Valget aega saab võita vaid laiustel 35°…55°. Ja ka seal on arukam oma elu viia varasemaks. Vahemeremaades on nagunii keskpäeval siesta ja vahivad hilja õhtuni tänavatel kohvikute telekast jalkat. Kui ka need viia varasemaks 2 tundi, oleks ka seal asjad korras ja mingit kruttimist poleks kuskil vaja.

  6. paluks suveaega 6 aastat ago
    Reply

    Siin pole isegi millegi üle vaielda. Kõige pimedam aeg on november ja detsember ja talveajaga hakkab pimedaks minema juba peale nelja pärastlõunat. Töötajad kes teevad välitöid, nende jaoks on tööpäev 1 h lühem. Olgu selle hommikuse ajaga kuidas on ja võib-olla ei hakatagi kell 8 kohe tööle, vaid tehakse ettevalmistusi, aga kella neljast asjad kokku pakkida on ikka täielik jama.
    Ja muidugi annab suvine aeg just suvel nii palju juurde. On veel meeles see ajajärk kus olime mingis teises ajavööndis ja augustis oli kell kaheksa õhtul juba täiesti pime. Igaljuhul palun jääda suveajale.

  7. Tahan suveaega 6 aastat ago
    Reply

    Mis sinul, Simpson nendest kuramuse põtradest nüüd nii palju? Sina oled eesti minister, sa arvesta eesti rahva huvidega!
    Ei taha talveaega! Kunstlikult pimedust juurde tekitada, miks?
    Praegu on hea näide- mäletate, eelmisel nädala oli veel suht ok, aga see nädal on ülimalt pikad ja pimedad õhtud platsis nagu nõiväel, mis siis, et pole veel isegi november.

  8. Miks 6 aastat ago
    Reply

    arutatakse TEEMAT, kui on vaja arutada KELLAKEERAMISE LÕPETAMIST?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.