Simson: kella keeramise lõpetamise osas tuleb leida üksmeel

Foto: Scanpix

Koos oma Euroopa Liidu kolleegidega esmaspäeval Austrias kella keeramise lõpetamist arutanud majandus- ja taristuminister Kadri Simson märkis, et otsuse langetamiseks tuleb leida üksmeel. 

Simsoni sõnul toetab Eesti kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides iga-aastase suve- ja talveajale ülemineku lõpetamist. Simsoni sõnul tuleb aga muudatusi ellu viies leida võimalikult harmoneeritud lähenemine, mis ei muudaks seisu Euroopa siseturul tänasest ootamatult keerulisemaks.

Komisjoni ettepanek oli kellakeeramine lõpetada juba järgmisel aastal. Mitmed liikmesriigid pidasid sellist ajaraami liiga ambitsioonikaks, mistõttu on Austria eesistujana teinud ettepaneku seda pikendada, et anda liikmesriikidele rohkem aega viia läbi põhjalikumaid siseriiklikke ning regionaalseid konsultatsioone. Eesistuja ettepaneku kohaselt võiks kellakeeramise lõpetada 2021. aastal.

„Kui kellakeeramine kaotada, siis tuleb otsustada, kas jääda talveajale või suveajale. Teeme naaberriikidega tihedat koostööd saavutamaks tulevikus võimalikult harmoneeritud lähenemine. Seesugustel alustel tuleks otsuseid langetada kogu Euroopas,“ rääkis Simson.

Simson kohtus Austrias eraldi ka Soome kolleeg Anne Berneriga, kus tuli samuti arutelu alla kellakeeramise küsimus.

„Meie jaoks on tähtis leida lahendus, mis on vastuvõetav enamusele. Näiteks puhtalt ettevõtjate seisukohast vaadates on selge, et nende jaoks on kõige olulisem, et ajavöönd oleks võimalikult ühtne. Soome oli antud muudatuse algatajaks ning toetab selgelt kellakeeramise lõpetamist ning esialgsed konsultatsioonid näitasid suuremat tuge jätkamaks vööndi- ehk talveajas,“ lisas Kadri Simson.

Euroopa Liidu kehtiva suveaja korra kohaselt tuleb kaks korda aastas vastavalt muutuvale päevavalgusajale kella keerata, et teatava perioodi päevavalgust maksimaalselt ära kasutada. Samas on kaks korda aastas toimuva kellakeeramise vajalikkust üha enam kahtluse alla seatud.

Euroopa Komisjon korraldas hiljuti ka avaliku konsultatsiooni, mille käigus saadi 4,6 miljonit vastust; 84 protsenti vastajatest pooldas kaks korda aastas toimuva kellakeeramise lõpetamist ja 16 protsenti soovis seda säilitada. Eelnevast lähtudes tegi Euroopa Komisjon ettepaneku lõpetada EL-is aastaaegadega seotud kellakeeramine, tagades samas, et liikmesriigid säilitavad pädevuse otsustada oma vööndiaja üle, eelkõige aga selle üle, kas nad lähevad alaliselt üle nende suveajale vastavale vööndiajale või kohaldavad alaliselt praegust vööndiaega.

EL-i ministrid: Kellakeeramise lõpetamine 2019. aastal ei ole reaalne

Enamik Euroopa Liidu transpordiministritest ei pea realistlikuks Euroopa Komisjoni ettepanekut loobuda kellakeeramisest juba järgmisel aastal.

“Kui seame sihiks teha seda 2019. aastal nagu komisjon soovitas, ei toeta seda enamik liikmesriike,” ütles Austria transpordiminister Norbert Hofer mitteametlikul kohtumisel Grazis.

Hofer ütles esmaspäeval, et kuigi enamik liikmesriike on sellega põhimõtteliselt nõus ning Austria sooviks seda teha “niipea kui võimalik”, on 2019. aasta liiga ambitsioonikas.

“Teatud valdkondades on vajalikud tehnilised ettevalmistused, näiteks lennundusest on öeldud, et neil kulub ettevalmistusteks vähemalt 18 kuud,” ütles Hofer. “Lisaks tuleks kanda hoolt, et Euroopas ei tekiks “ajavööndite lapitekk”,” lisas minister, viidates võimalusele, et naaberriigid valivad püsivaks ajaks suve-  või talveaja.

Eesti ja Leedu ministrid väljendasid kellakeeramise lõpetamise suhtes valmisolekut, kuid teised riigid olid ettevaatlikumad.

“Vajame selleks põhjalikku avalikku debatti. Seda ei ole veel tehtud, nii et Taani seisukoha selgitamiseks kulub aega,” ütles Taani transpordiminister Ole Birk Olesen.

AFPBNS-Kesknädal.ee

6 kommentaari
  1. simsonile hoiatus 6 aastat ago
    Reply

    Mida sa, simson, selle üksmeele all silmas pead. Eestlaste absoluutne enamik soovib suveaega. Paar rikkurit, kellel on poogen, kas siis ülbusest või künismist ja paar lolli öövampiiri tahavad talveaega. Sina simson tahad aga teha soomlste järgi. See on väga vale- esiteks on Soome nii kaugel põhjas, et kella liigutamine ei anna enam mingit efekti ja teiseks on Soome eestist natuke lääne pool ka, vaata kaarti ! Sa, simson mõtle oma rahva peale, põdrakari ei ole sinu rahvas. Mind ei koti need soomlased ja nende kellaajad absoluutselt, ma tahan, et peale tööd oleks õhtud siin Eestimaal valged.

    ps Kui sina ja Ratas meile pimeduse kehtestate, siis HEAD AEGA, mina, ma kes ma keskerakonda toetasin , EI VALI ENAM IIAL tEID!

  2. Katariina 6 aastat ago
    Reply

    pole kunagi ise mõtelnud, täidab alati kellegi käske.
    Vabalt võib olla selline olukord, et Soomes on ajavöönd UTC+2, Eestis UTC+4 ja Lätis UTC+3. Vaja on vaid kellaajad asutistes viia üheaegseks, näidaku kell mida tahes.

  3. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Millega on siis poliitbroilerist “majandusminister” tegelenud kahe aasta jooksul valitsuses? “Tasuta” bussisõit ja nüüd kirendavad kõik ajalehed mingi kellakeeramise piltidest ja mulinast! Ja ongi kõik! Savisaare kellakeerajast “asjatundja” ei tea ööd ega päeva Eesti oma probleemidest, vist ei tahagi teada, muidugi on parem vööra raha eest maailmas ringi sõita ja ennast piltidel särada lasta. Kahjuks Eesti poliitika koosneb ainult kretiinidest ja varastest, kes jälle raiskavad tohutu hulga raha enda valituks promomisel, et ikka ja jälle suure raha otsas mullikesi puhuda ja rahvast lollitada.

    • Sellised 6 aastat ago

      mujale ju ei kõlbagi kui ministriks.

  4. Kui 6 aastat ago
    Reply

    üks tahab üht ja teine teist, siis üksmeelt ei saa kuidagi leida. Üks peab teisele alluma. Või mõtleb mõni, et minnakse üle poolele tunnile? Maailmas selliseid näiteid on, kuid kas see on siin arukas? Peame lähtuma ikka oma huvidest, mitte kuidas põdrad või lätakad meie peale vaatavad.

  5. Esivanemate aeg? 6 aastat ago
    Reply

    Kell tuleb panna sellisesse aega, kui oli 150 a tagasi = SEE MEIE ÕIGE AEG ja sinna jätta. Küllap oli see talveaeg.
    Pooldan TALVEAEGA- SAAME MAGADAGI VÄHEMALT, kui niigi stressab ja VAESUSEKÄPPA IMEMA PEAB.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.