Minister Mailis Reps: kasutame eesti keelt igal pool ja igal võimalusel

Foto: Haridus- ja Teadusministeerium

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps ütles keelefoorumi avamisel, et eesti keel on just nii tugev, kui tugevaks me ta ise teeme, mis olukordades seda kasutame ja kui tähtsaks peame. 

„Iga keelekasutusvaldkond on oluline, kasutagem eesti keelt igal pool ja igal võimalusel,“ sõnas Reps. „Keel ei ole vaid keeleteadlaste asi, keelega puutuvad kokku kõik eestimaalased ja meie külalised. Keel on suur osa meie identiteedist, iseolemisest, minevikust ja tulevikust.“

Minister märkis, et keelefoorum on hea näide eesti keele kasutusest. „Hoolimata ürituse rahvusvahelisusest on kõik eestlastelt eestlastele peetud ettekanded, keelefoorumi paneeldiskussioon ja arutelud eestikeelsed. Eesti suudab vahendada oma keelt naabritele ja naabrite keeli eestlastele. Hoidkem ja tähtsustagem emakeelt ja riigikeelt, kuid toogem siia ka keelelist rikkust ja paljusust ning mõelgem, kuidas erinevate rahvuste esindajad saaksid Eesti elus osaleda.“

Minister Mailis Reps lisas, et keelefoorumil on sel aastal oluline roll ka tulevikku silmas pidades. Nimelt on Haridus- ja Teadusministeerium asunud koostama keelepoliitika põhialuseid ning uut keele-, noorte-, teadus- ja hariduspoliitikat siduvat strateegiat. „Mõlema dokumendi koostamiseks vajame mõtteid kõigilt, kes keelt kasutavad, seda arendavad, edendavad ja kalliks peavad,“ ütles minister ja kutsus foorumil osalejaid üles oma mõtteid saali paigaldatud postkasti postitama.

Eesti hariduse suurmees Peeter Põld kirjutas enam kui sada aastat tagasi, et igal õppeainel on teataval määral oma keel ja iga õppetund olgu samal ajal ka keeletund. „Ka täna püüdleme selle poole, et iga õpetaja, olgu ta käsitöö või füüsikatunnis klassi ees, kannab keeleõpetaja missiooni ja õpetab oma aine kõrval ka eesti keelt,“ kõneles minister Mailis Reps. „Meil on sihiks, et eestikeelne alusharidus oleks kättesaadav sõltumata lapse emakeelest. Üldhariduses on sõltuvalt piirkonnast mudeleid mitu, kuid nende kõigi suunaks on ühtluskool, kus pakutakse kvaliteetset eesti keele ja eestikeelset õpet, ent toetatakse ka õpilase emakeele ja kultuuri säilimist. Kõrghariduses tuleb leida tasakaal eestikeelse ja võõrkeelse õppe vahel, et eestikeelse kõrghariduse edendamise kõrval oleksime kõrgel tasemel ka rahvusvaheliselt.“

Keelefoorum toimub täna ja homme hotellis Swissotel (Tornimäe 3). Foorumi korraldavad Tartu Ülikool, Haridus- ja Teadusministeerium ning Eesti keelenõukogu.

Foorumi ajakava.

4 kommentaari
  1. Mailis 6 aastat ago
    Reply

    võib ju seda rääkida, kui ta pole Eestis kuigi laialt ringi liikunud. Mõnes kohas sõimataks ta nägu täis, kui pa estonski pizdit.

  2. Kõik 6 aastat ago
    Reply

    koolid peavad jääma ühekeelseks, venekeelsed venekeelseteks ja eestikeelsed eestikeelseteks. Siis saavad lapsed parima hariduse ja parima suhtluse. Samuti saavad nad ise teha valiku edasiseks eluks, kas Eestis, Venemaal või mujal. Mitte mingil juhul ei tohi hakata eestlasi lõimima venekeelsetega. Jurka, ära tee külmkapi ust lahti!

  3. vaatasin.... 6 aastat ago
    Reply

    …eile “Kuuuurijat” ja seal andis “tooni” 7 aastat tagasi Eestisse “Õnne” tooma tulnud umbkeelne rinnakas venelanna. Nõudis valjuhäälselt tehase sulgemist. Enamus vestlusest käis “iseenensest mõistetavalt” vene keeles. Ja siis julgeb see venestajast haridusminister rääkida siin eesti keele kaitsmisest ja hoidmisest kui kogu tema erakond soosib vene keele vohamist. Kas keegi seletaks, kuidas ikkagi tuleb igal aastal Venemaalt tuhandeid putinlasi siia, kes neid laseb ja kes teadlikult seda soosib, suurendades venelaste osakaalu rahvastikust. Tallinnas on vist juba pool või isegi üle venelased. Muidugi kogu selle vene basaari peale lasti lugu “Peatage Lasnamäe!” Seda ei peata aga keegi, vähemalt niikaua kui sellised võimul on. Keskerakond, sotsid, Eesti 200 eesotsas internats Kallasega ja reeturitest valetajate “isamaalastega”. Õudne milline seltskond Eesti hävitajaid.

    • Mailis 6 aastat ago

      on ju tuntud kremli käsi. Mäletate, kuidas ta sugride juures käis ja pärast hõiskas, kuidas vankad sugride keeli hoiavad ja toetavad. Kuigi lapsed peavad koolis kohe hakkama vene keeles õppima.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.