Ratas avas Kasahstanis poliitvangide mälestuskivi ning külastas eesti juurtega küla

Alžiri mälestuskivi

Peaminister Jüri Ratas avas Kasahstanis Alžiri mälestuskivi, mis on pühendatud kõigi poliitiliste repressioonide ja totalitarismi ohvrite mälestuseks.

Mälestuskivi meenutab laagrit, kuhu Nõukogude võim vangistas aastatel 1937-1953 ligi 18 000 naist, kelle abikaasa oli n-ö kodumaa reetmise eest vangi mõistetud. Laagris olid 62 rahvusest naised, paljud neist lastega, ning nende seas oli teadaolevalt 21 eestlast.

„Neid naisi ja lapsi tabas koletu inimsusevastane kuritegu. Kohutav ebaõiglus ja tragöödia, mida on raske unustada ja andestada,“ sõnas Ratas. „Sellised hetked nagu täna meenutavad meile mineviku koledusi, kuid loodan, et pakuvad ka lohutust ning aitavad leida hingerahu tulevikuks.“

Pärastlõunal tutvus peaminister killukesega Eesti ajaloost Kasahstanis, kui külastas 125-aastast eesti juurtega Petrovka küla. „Eriti südamlik oli tutvumine varsti 90. sünnipäeva tähistavaproua Aliide Mägiga ning eesti keeles kõnelemine temaga. Välismaal eestlastega kohtudes olen ikka ja jälle liigutatud nähes, kuidas eesti keelt ja kultuuri põlvest põlve uhkusega edasi kantakse,“ tõdes Ratas.

Petrovka on peaministri sõnul innustav näide sellest, kuidas erinevad rahvad suudavad sõbralikult ja üksmeelselt koos elada. 1930ndatel elas Petrovkas paarsada inimest – kasahhid ning sisserändajad Balti riikidest, Saksamaalt ja mujalt. Paljud elanikest rääkisid kolme keelt. Eesti lastel oli võimalik koolis õppida oma emakeeles. Tänapäeval on Petrovka kaasaegne asula, kus elab 1200 inimest 20 erinevast rahvusest, kel kõigil on vabadus elada oma tavade ja kultuuri järgi.

Täna ennelõunal kohtus Ratas Kasahstani president Nursultan Nazarbajeviga ning osales Astana äriinkubaatori avamisel. Ratas kinnitas Nazarbajevile, et Kasahstan on oluline partner nii Eestile kui  Euroopa Liidule ning Eesti ettevõtjatel on suur huvi elavdada kaubandussuhteid kasahhidega.

Lisaks kohtus Ratas parlamendi alamkoja esimehe ja Kasahstani-Eesti sõprusrühmaga ning Senati esimehega.

Kesknädal.ee

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.