Yana Toom ja ülekohtune kriitika

Fotol: Yana Toom

Ikka ja jälle on parempoolses peavoolumeedias hammaste vahel Vene telekanalid. Yana Toomile heidetakse ette, et miks ta käib Vladimir Solovjovi saates esinemas. Aga miks mitte?

See on tegelikult ainuvõimalus suure auditooriumi ees nii Eesti kui ka Euroopa poliitikat kaitsta. Seal ei saa otsesaates suud kinni panna. Igatahes, need korrad, kui Yana Toom on sõna saanud, on ta igati väärikalt oma seisukohti kaitsnud. Meeldib see või mitte Venemaa vaatajaile, on nende asi otsustada.

Las Venemaa elab oma elu. Meie aga räägime venekeelsete inimeste integreerimisest Eesti ühiskonda. Räägime seda taasiseseisvumisest alates. Samas on paraku nii, et rääkides venekeelsega eesti keeles, kipume ise kohe üle minema vene keelele. Ja siis muidugi tekib vastaspoolel häbitunne ja ta ei üritagi end eesti keeles väljendada. Seda mõtet avaldas ka Yana Toom, andes intervjuu rahvusvahelisele uudistekanalile France 24.

Meie „koduajakirjandus“ hakkas kohe süüdistama, et naispoliitik halvustavat meie kodust õhkkonda? Tegelikult aga: „Viimasel ajal on asjad paranemas: eesti koolid on vene keele õpetamisest huvitatud ja vene noored õpivad eesti keelt,” rääkis Toom tolles intervjuus. On arusaadav, et on vaja õppida teineteise kultuuri, korraldada vahetusi, parandada kontakte õpilaste vahel eri koolides.
Aastaid tagasi käivitatud riigitelevisiooni kanal ETV+ pole ennast mitte kuidagi õigustanud. Paraku jääb mulje, et nende saated on tehtud vaid venekeelsetele ajakirjanikele. Nüüd asub ametisse juba kolmas selle kanali juht Ekaterina Taklaja. Kas midagi ka saadetes muutub? Eks elu näitab.

Ammu pole saladus, et paljud eestlased  vaatavad Telias rohkelt transleeritavaid Vene kanaleid. Praegu veel meie riigi kanalite rahalised võimalused ei küündi nende omadele ligi, eriti kultuuri, meelelahutuse ja filmide osas.

Eesti ja vene kultuur on kardinaalselt erinevad. Nii nagu paljud ei vaata keelebarjääri tõttu  Vene kanaleid, siis selleks, et venekeelsed  sooviks meie omi vaadata, peab tegema midagi asjalikku, mis paneb ka venelased meie kanalitest huvituma.

Sammu selles suunas on astunud Tallinna TV, kus laupäevahommikuti kell 09:55 läheb eetrisse „Subboteja”, mis pikkade reklaamide tõttu ei saanud varem armsaks ühes eratelevisioonis. Seda saadet juhivad mahlaka sõnaga Vene Draamateatri endised näitlejad Aleksandr Zukerman ning Mihhail Vladislavlev, kes  on tandemina sama iseäralik kui nende juhitud hommikuprogramm tervikuna. Seal ühenduvad kirgede möll, terased tähelepanekud, hoolikas ettevalmistus ja muhe huumor. Saade on kakskeelne ja venekeelsed lõigud on varustatud eestikeelsete subtiitritega. Ja mis vägagi oluline, saateid  ei killustata TTV-s reklaamidega

Head vaatamist!

Kesknädal

35 kommentaari
  1. selge ja õiglane 6 aastat ago
    Reply

    Üle pika aja üks selge ja asjaline kirjutis nii kenast vene-eestlasest ja targast TTV televisioonist.
    Paneb imestama see julgus, millega läheb Yana üleriigilisesse telemagasini ja seletab suurele Venemaale meie õigusi. Räägib lühidalt aga tabavalt.
    Kannatab ära saatejuhi solvangud ja liigse loba ja siis vaid paari lausega paneb paika maailma tõeterad.
    Olen üsna tihti neid Ukrainat ja Pribaltikat solvavaid saateid vaadanud. Yana esinemisi näinud vast kolmel-neljal korral.
    IGATAHRS SUPER!
    Muidugi on see meie riigi vastastele ja kohalikele komudele-sotsidele vastukarva.
    Teine tubli lüke on TTV saade Laupäev. Vaat niimoodi ongi vaja integreeruda ja seda Tallinna Televisioon oskab teha.
    Tubli!

    • eestlane on arg inimene 6 aastat ago

      Ei julge eestlane astuda venelase kaitseks. Venelased on julgemad.
      Jana Toom on ehe näide ausast ja õiglasest poliitikust.
      Paljus oli ta savisaarlane aga mis selles paha?
      Tema ei häbene oma mõtteid öelda.

  2. Vaagija 6 aastat ago
    Reply

    Yana Toom on Eesti aus ja õiglane poliitik.

    • eestlane olen 6 aastat ago

      Siinelanuna ei taha Jaana tunnistada, et selge enamik (täpne osakaal kõigub sõltuvalt tingimustest, kuid lõimuda mittesoovijate korduvad eestlusevaenulikud seisukohad annavad tunnetatavalt vahemiku 75…90%) siinsetest muukatest ei näe Eestit kui eestlaste maad, kus nemad on külaliselanikeks ehk ajutiseks nähuks.
      Arusaamatuks jääb aga Kersti kui võltspresidendi ületähtsutamine, sest president on õigustelt poliitiline impotent.
      Kui Jaana suudaks mõelda eestlaslikult, siis ta ehk mõistaks, et eestlaste VIHA asemel on tegu ENESEKAITSEGA kõige võõra vastu, mis hävitab meie enesetunnetuse juuri. Selleks pole ainult vene ja inglise keele pealesurumine avalikult (koolides) ja kaudselt (lasteaedades), vaid ka meie eluviisile vaenulik pedestamine ja islaamistamine. Kes siis seisab meie eest kui mitte meie ise?

  3. Miks 6 aastat ago
    Reply

    mina tean hoopis BaabaJaana vastust France24-le, kus ta laulis puhtalt kremlisoppa, et need kuradi eestlased ei taha siinsete kolonistidega lõimuda. Kas nüüd on Kesknädalale antud käsk see ümberpööratuks valetada?

    • mats kirjutas 6 aastat ago

      KAS KÕIK SAID ARU?

  4. õpetagem "miksile" viisakust 6 aastat ago
    Reply

    Sa kaunis inimeseloom hakka ometi viisakaks! Naiterahvas pole mingi paapa!
    Loe orginaal France läbija sealt on tema tekst võetud SÕNASÕNUTSI!
    Pole ilus rumalusi rääkida kultuursete inimeste ajalehes!
    Kõik mis kirjutati on õige.
    Seega öpi lugema!

    • Mina 6 aastat ago

      vaatasin seda otse, kus Jaana laulis vastuse kenas inglise keeles. Seega ei saanud tegu olla mingi eksimusega, et keelt ei oska ja sõnad läksid segi.

  5. Aja Lugu 6 aastat ago
    Reply

    “…selleks, et venekeelsed sooviks meie omi vaadata, peab tegema midagi asjalikku, mis paneb ka venelased meie kanalitest huvituma…” Õige tähelepanek! Kuid probleem ei ole selles, et meil on teletegemiseks vähem raha. Ja ega kultuurisaadete vaatamise pärast meie tegelased ei olegi närvis ega püüa vene kanaleid keelustada.
    Nii eesti kui ka vene kanalid räägivad Tõtt ja ainult Tõde! Kuid kumbki neist ei too meieni Kogu Tõde! Ja selleks, et tõele lähemale jõuda, tuleb paratamatult jälgida mõlemat kanalit.
    Poolik tõde pidavat olema üks vale alaliikidest.

  6. ajalugu tagasipoolt 6 aastat ago
    Reply

    Tolle Salovjovi asemel meenutaks, et
    NSV Liitu ei suutnud lagundada ei vastupanuliikujad, Eesti kongress ega ka Rahvarinne.Kõik need olid vaid marginaalsed liikumised, mida Moskvas ei tarvitsetud märgatagi. Meenutagem, et NSV Liidus elas sel ajal ligi 250 miljonit inimest meie 1,5 miljoni vastu. NSV Liit hakkas lagunema KGB-st, kelle töötajad olid reeglina haritud, laia silmaringiga ja kes teadsid milline elatustase oli välismaal ja milline NSV Liidus. Ka nemad, vaatamata oma ideoloogiale, soovisid koos perekondadega hakata kunagi inimese moodi elama.Tihti oli KGB-lane kommunistlikust ideoloogiast sama kaugel kui Maa Kuust. Oldi lihtsalt mugaval ja tasuval ametikohal.
    Just KGB noorem ja keskealine seltskond kes nägi ja mõistis , et samamoodi enam edasi minna ei saa , muutis oma senist repressiivset tegevust. Esmalt asendati vastupanuliikumises osavõtjate represseerimine räige sõimu ja äärmisel juhul töökohtadelt vallandamisega. Hiljem lihtsalt piirdus asi jälgimisega, sest kuidagi oli ju tarvis palk välja teenida. Jälgida oli lihtne, sest vastupanuliikumised kubisesid koputajatest ja kaastöölistest.
    Pärast NSV Liidu lagunemist suundus valdav enamik KGB-lasi ärisse, tihti mafialaadsesse. Ja edukalt, sest neil oli kasutada laialdane ja paljudesse riikidesse ulatuv võrgustik.
    Eesti Kongressi ja sellega seotud isikute tegemisi tuleks täna väga tähelepanelikult analüüsida , sest nende tegevus seadis korduvalt ohtu meie iseseisvumise. Milleks oli see vajalik? Kas ikka oli tegemist ainult isiklike ambitsioonidega või tegutseti kellegi käsul? KGB käsul!

    • ekre teb ise paremisti 6 aastat ago

      “Inimene on ikka nii suur siga, kui tal olla lastakse,” lausus parteijuht Mart Helme. Vene mentaliteet dikteerib hirmu vabaduse ees ja hirmu otsingu ees probleemi iseseisvaks lahendamiseks. Vene tsivilisatsiooni alus põhineb vajadusel isakese-eeskostja järele, «isandas, kes tuleb ja otsustab, mida teha». Putin ongi see «isanda» kuju vene Euroopale. «Putin tuleb ja päästab meid, oodake» – see on sõnum, mida päevast päeva formuleeritakse ja tiražeeritakse kogu vene maailmas Solovjovi ja tema Kremli tellijate poolt projektiga Elagu Moskva. Kreml. Putin.

  7. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Jaanast rohkem huvitab mind sellise tegelase nagu Igor Gräsin! Lõpuks sai mees unistuste töökoha ja unistuste palga, lubades kohe euronõukogus tegutsema hakata…, aga see vennike ikka siin TTVs suud kõverdamas lolli ila ajamas! Mees, miks sa ei toeta seal, suure palga otsas mõistust, miks sa ei astu välja Poola ja Ungari kaitseks? Mida sa sinna nii palavalt trügisid? See sulle nii vastumeelne ühendus maksab sulle suurt raha, käi siis vähemalt kohal ja seisa riikide õiguste eest1 Ei , TTVs vaja mullitada mitu korda päevas.

    • gärsin on juut 6 aastat ago

      Aga juut ei torma, karga.
      Tema teenib palka mõlemal poolel.
      TTV on hea koht rääkida jumalasõna õpinguist.
      Bursselis aga ei pea rääkima.
      Sääl on õlled ja viinad tasuta, et ikka rahvas majas püsiks.
      Muidu kolavad mujal.

  8. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Olen nii mõnigi kord sattunud Solovjovi saatele, kus osaleb ka Jaana Toom. Pean Toomi kiituseks ütlema, et ta on üks erudeeritumaid osavõtjaid selles rahvusvahelises seltskonnas. Seal esinevad ja diskuteerivad politoloogid USA-st, Iisraelist, Poolast, Ukrainast, Saksamaalt, Inglismaalt jm. Seal igaüks kaitseb oma riigi seisukohti. Toom on alati kaitsnud nii EL kui ka Eesti riiki ja eestlasi.

    • Maali maalt 6 aastat ago

      See maali on liba.

  9. yanatoomikumis 6 aastat ago
    Reply

    käib tantsupidu

  10. uskumatu naiivsus (kui mitte öelda kuritegelik sovieti pähemäärimine)... 6 aastat ago
    Reply

    See grimassitav ja eesti keelt ning eestlasi põlgav suurvene šovinist ei ole kunagi Eestit kaitsnud, ta on kaitsnud ainult ja ainult tankide sabas siiatrüginud ja end kõigile pähemäärinud ebaseaduslikke immigrante—Stalini räpaste unistuste täideviijaid. Alustades tema halvustavatest kirjutistest ajakirjanikuna olles, PBK -s oma õelat sõnnikut laotamas või nüüd Euroopa Parlamendis olles, täites Kremli korraldusi Süüria massimõrtsukaga kohtudes ja viimane, intervjuus Prantsuse väljaandele nurises eestlaste väheses soovis venelastega integreeruda. Ta on jah Solovjovi saates paar korda Eestit “kaitsnud”—kui seda tõeliselt teeks, sinna teda enam tagasi ei kutsutaks. Nii,et ärge olge naiivsed ja ainult kesikud võivad sellele Eesti vaenulikule olevusele positiivsuse silte külge kleepida, enamus eestlastest vihkab (või on ükskõikne, vältides sovetiga suhtlemist ja talle käe sirutamisest, (hiljem ei suuda kuidagi kätt puhtaks saada) nii seda Toomi kui selge venestamissihiga Kõlvartit ( pidevalt on vaja ainsana Euroopa linnadest just Tallinnas oma “totaalseid diktante” läbi viia( ja muidugi kõige põlastusväärsemad on eestlased, kes neid upitavad ja soosivad, Meie pealinn on praktiliselt venelaste käes, andke riik ka, siis ehk vähemalt ei hakata meid kohe tapma—-mõne aja pärast küll on ees normaalsetel eestlastel “tasuta” reis Siberisse.

    • Jaana 6 aastat ago

      on puhas kremli propagandist. Kui temasugune oleks Furmanovi asemel saadetud Tšapai juurde politrukiks, siis poleks me Tšapaist mitte kunagi kuulnud.

    • mnjah 6 aastat ago

      olen täheldanud et tarku naisi mehed ei salli ja eriti veel sellised mehed, kes ise kipuvad lati alt läbi jooksma. Üks selline on siin oma tatiläraka jälle maha jätnud ja ennast veel rahvaks tituleerinud. Suurushullustus on haigus ja seda peab ravima. Kui inimene vaatab peeglisse ja näeb seal rahvahulkasid, siis on midagi ikka väga valesti.
      Y.Toom on selge ütlemise ja mõtlemisega otsekohene poliitik ja mulle ta meeldib. Alati ei saa ühegi poliitikuga 100%-liselt nõustuda, aga üldjoontes räägib Y.Toom õiget juttu ja mis peamine, ta ei keeruta ja tundub ka aus inimene olevat.

  11. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    To Uskumatu … Te vist elate ikka veel eelmise sajandi 50-ndates. Kui te nii hirmsasti kardate Siberisse sattuda, siis soovitan teil enne tutvuda selle praeguse kandiga kas turismireisile sõites, või konsulteerida enne nendega, kes seal on käinud. Arvan, et jääte selle reisiga väga rahule. Ei ole see Venemaa nendest Baltimaadest nii väga huvitatud. Tänased noored venelased ütlevad, et NSVLiidu koospidamine oli Venemaale väga kahjulik. Venemaa maksis kõikidele Liiduvabariikidele kõvasti dotatsioone. paar aastat tagasi avati arhiivides Stalini viimased kirjad ja ettekanded aastatest 1950-1953 s.t. tema surmani. Nendel aastatel oli Stalin kõvas opositsioonis Keskkomiteega just Liiduvabariikide küsimuses. Ta sai aru, et suur osa Venemaa rikkustest läks just Lõuna-Ameerika, NSVLiidu vabariikide ja teiste nn ,,sõprade,, ülalpidamiseks. Sõjajärgsetel aastatel ei olnud sellist vastuseisu ja külma sõda nagu praegu.Ta sai aru koos Beriaga, et see Liit tuleb lammutada, millega lõpuks sai hakkama ka Gorbatšov ja Jeltsin. Kui te vaatate seda viimast NLKP kongressi 1950-ndate alguses, siis näete, et Stalin istus teistest kaugel eraldi Keskkomiteest ja juba siis hakati teda võimult tagasi tõukama. Praegu juba käivadki jutud, et ta lihtsalt tapeti. Venemaa praegu ei karda nii USA-d kui ka NATO-t, sest teab, et nad on sõjaliselt nõrgemad, kui Venemaa, vaid Hiinat, kes vaatab rohkem Siberi avaruste peale, mis kunagi kuulusid neile. Macron isegi tahab luua Euroopa armeed koos Venemaaga USA suureneva võimu vastu, aga vastu on britid ja poolakad. Brittidest võib ju aru saada, sest nemad olid mõlemate Maailmasõdade alustajad. Brittide käes on ju Maailmapangad.

    • Aja Lugu 6 aastat ago

      Varem või hiljem toimub maailmas võimu ümberjagamine. Euroopa Liidus on üha enam riike, kes sooviksid omada Venemaaga normaalseid suhteid. Ja varem või hiljem saab Venemaa Euroopa liidu liikmeks. Aga see oleks õudusunenägu USA-le. Uus liit ületaks nii majanduslikult kui ka rahva arvult USA-d. Ka sõjaliselt oleks EL vääriline vastane, vastane keda ei tasuks isegi üritada võita. USA peaks loobuma oma hegemoooni staatusest ja leppima maailmas II või isegi III kohaga, Hiina järel. Venemaa oli, on ja peab jääma vaenlaseks selle pärast , et muidu ei saa!

    • Asi 6 aastat ago

      pole üldse mingis ebamäärases Venemaas, vaid Venemaa klikis. Nemad elavad suurvene šovinismi vaimus ning neid ei huvita põrmugi mingid vastikud väikeriigid, need lihtsalt lömastatakse, kui tekib vajadus. Vajaduse teket aga meie tajuda ei suuda.
      Teiseks liikumapanevaks jõuks on venelaste mõtteviis ise – ainult nemad ja mitte keegi teine. Kuid viiakse seda ellu pohhuistlikult, see annabki ka väikerahvastele võimaluse elus püsida ja midagi ka omaette nikerdada. Kuid vallutuskavad on neil enmaikul veres. Vaadake kuidas nad oma seniseid veriseid tegusid õigustavad. nad võtavad enesestmõistetavalt, kui teised rahvused neile allutatakse ja alluvad, ning sealt pääseda õnnestub vaid venelaste nõrkuse korral. Käib see samuti peaasjalikult ääremaade rahvsute kohta, sisemaal pole mordvalastel, tatarlastel, neenetsitel õhkõrna lootustki kehtestada oma riiki. Ning ma ei imesta kui ka meie tiblastunud eestlaskonnast enamik seda õigustab.

  12. Maalile 6 aastat ago
    Reply

    Mul ei ole sinu pidevate targutuste peale mitte midagi öelda. Keskerakonna võim on muutnud Eesti enamikule eestlastest, võõraks lärmakaks , karjamentaliteeti viljelevaks. Ebameeldiv pealepressiv russism, meele-ja elulaad. Napakas jutt “Venemaa ei tahagi” räägi tittedele. Tahab ja kuidas veel. Sellele monstrumriigile on pidevalt oma maast vähe ja vähe, otseselt jah ei rünnata NATO liikmesriiki, seda enam soiutakse venelaste raskest elust, kes ka ajades siit hädaorust minema ei lähe. Nagu kitiga kinni, suumulgud vahus—ja selliste eestkõnelejaks ongi see üdini ebameeldiv soviett Toom ja teine –salakaval Kõlvart. Neid vingujaid “kannatajate” eestkõnelejaid on veel hulgi, alates Blintsovast ja lõpetades Stalnuhhiniga—-peaasi, et saaks vinguda ja nõuda, nõuda, nõuda ühelt pisikeselt rahvalt, kes peab päevast-päeva oma eksistentsi eest võitlema pealepressiva, agressiivse ivanide jätkuva invasatsiooni ees.

    • to Maalile 6 aastat ago

      ah et Keskerakonna võim on muutnud eesti selliseks millest räägid. Kas tõesti on selle kahe aasta jooksul mil KE võimul olnud, toimunud nii tormilised arengud? Nüüd pingutasid küll üle.
      Ja kui sa arvad et Venemaa on nii tohutult huvitatud meie riigist, siis äkki annad mingi vastuse, miks nad seda senini ära võtnud pole. Arvad tõesti, et Venemaal pole sellist jõudu ja võimekust? Mina arvan et kui selline tahe venemaal oleks, siis Baltikumi võtmine ka praegu oleks suhteliselt lihtne. Ma ei tahaks halvustada NATO-t, aga märkimisväärne oli isegi viimane õppuse Okas kogunemine , kus suur hulk meie mehi ei suvatsenud isegi kohale ilmuda ja kui ilmusid, siis vingusid. Kas sellistega kavatsetakse venemaa vastu sõda võita? Ära aja naerma. Vene tondiga olete te valimisi võitnud, aga enam mitte. Üha raskem on eestlastele selgeks teha, miks peaks Putin ikka veel tulema Eestimaad tahtma kui ta seda seni tahtnud pole. 27 aastat olete seda trummi põristanud ja ei miskit. Lisaks sulle teadmiseks, et just äsja käis läbi uudis, et vene kogukond on kahanenud siin riigis. Neid ei ole enam nii palju järgi kui oli hiilgeaegadel. Järeldan, et just nemad on siit riigist lahkunud rohkem kui eestlased.Tead, kui sa tahad paanitseda, siis lase käia, aga paanikahoogude tagajärjed hoia endale.

    • Aja Lugu 6 aastat ago

      Miks me peame Venemaad surmavaenlaseks ja otsime meeleheitlikult ja ükskõik mis hinna eest abi NATO-st? Osutub, et kurja juureks on vallutusinstinkt !
      Juba loomariigist oleme me kõik kaasa saanud vallutusinstinkti. Vaadake kuidas kassid, koerad ja lõvid kaklevad oma territooriumi pärast! Loomariigis võideldakse oma jahiterritooriumi eest kuni surmani ja ega inimesedki alla ei jää. Algselt võideldi elu ja surma peale jahiterritooriumite eest, hiljem tulid lisaks eluruumile (Hitleril “Lebensraum”) mängu kuld, orjad, nafta,gaas, naised ja muud rikkused.
      Igaüks meist mõtleb oma rikutuse tasemel. Ka poliitikud, presidendid ja valitsejad. Muide, vallutusinstinkt on omane ka eestlastele. Kuidagi ei saa me loobuda unistamast Tartu rahuga kaotatud territooriumist. Isegi Lätiga olime valmis “Kilusõda” alustama! Vallutusinstinkt sundis grusiine osseetidega asustatud territooriumil kahte sõda pidama.Vallutusinstinkt on venelastel, ameeriklastel, Hitleril, Stalinil, Putinil. Kõigil surelikel!

  13. Kui mõistust oleks 6 aastat ago
    Reply

    Kommenteerijad ei mõista kõige tähtsamat: Yana on meie inimene.
    Venelasena seisab ta oma rahva eest. Eestlasena meie kõigi eet!
    Mustamine ja kõik muu on lausalollus.
    Vene hinge tuleb õppida mõistma.
    Ta kas vihastab või armastab. Kolmandat teed ei ole.
    Kas siin on selliseid kirjutajasid, kes tahavad meile neegreid?
    Kui nad saata Ida-Virumaale,siis on nädalaga meie maa neist puhas.
    Venelane eelistab meid rohkem kui neegerit.

  14. instinktidest 6 aastat ago
    Reply

    no mina olen siis instinktitu inimene, kes päriselt ka ei taha kedagi oma kodust välja ajada selleks, et seda endale saada. Mul puudub selline soov ja instinktidega pole sel midagi pistmist. Inimene on väidetavalt looduse kroon ja kõige targem ja arenenum liik siin maamunal ja vallutussoove ei julgeks mina küll instinktiks nimetada. See on läbi ajaloo toimunud mitte instuktiivselt vaid seda juhitakse teatud persoonide, liigikaaslaste poolt. Neid sündmuseid kutsutakse esile ja seda teeb väga väike grupp inimesi. Ajast aega on klikid juhtinud rahvamasse ja sellega oma haigeid unistusi ja eesmärke täitnud.
    Kui nüüd tagasi tänase teema juurde tulla, siis siingi on näha kuidas üksikud indiviidid üritavad iga hinna eest solvata, alavääristada, mõnitada teist rahvust ja iseennast kõrgemale tõstes. Et mitte mingil juhul ei tekiks sellist rahulikku kooseksisteerimise ja teineteise kõrval elamise tunnet. Siis kaoks koheselt üks suur poliitmalakas ära ja keegi peaks hakkama oma valimiskampaanias rääkima argiasjadest, millega pole enam võimalik masse kõnetada.
    Venemaa on küll meie naaber, aga tal on neid naabreid igal pool, kas kõik need riigid hirmutavad oma rahvast pidevalt võimaliku Venemaa sissetungi eest. Kas see on mujal riikides ka põhiline valimisteteema nagu meil see olnud on? Vaevalt see nii on ja näitab pigem meie poliitiliste erakondade ja nende eestkõnelejate nõrkust ja saamatust kõnetada oma valijaid. Selleks kasutatakse ebaausaid võtteid ja Y.Toomi sõimamine on üks nendest võtetest.

    • kaitseme jaanat! 6 aastat ago

      Vene naine ja nii ilus eesti keel!
      Juba see vajab kiitust. Haritud naine, laste ema.
      Valime tagasi EU Nõukogusse meid kaitsma!
      Igatahes.

    • rakomduju 6 aastat ago

      Rakomdujem v parlament!

  15. ......"kui MÕISTUST oleks,ile" 6 aastat ago
    Reply

    Venelane on “parem” dikteerija (nii nagu venelase käe läbi oli uhkem surra kui sakslase käe läbi, mõni siin lausa tunnistab seda siin uhkusega) , kui neeger või moslem. Vahe on suur ja käegakatsutav—-mustanahaliste ja moslemite arvukus ei saa meile mitte kunagi ohtlikuks rahva püsimajäämise seisukohalt, sest nende arv ei hakkaks kunagi ületama kriitilist piiri (olmetasandil konfliktid kindlasti kuid neid on soviettidega pidevalt), küll on aga ohtlik meile slaavlaste liiga suur osakaal rahvastikust ja just seda ja Venemaa pidevat ähvardamist, kasutavad ära nii Toom kui Kõlvart ( kes kahtlemata ongi Kremli mõjuagendid siin). Keskerakond Savisaare isiksuses upitas sellised Eestile vaenulikud inimesed püünele (eriti rõve on Kõlvarti juhtum, kus kriminaalist tehti “meie venelane”) ja seda ainult vihast eestlaste vastu, kes sellele manipuleerijale selja pöörasid. Ei Toom ega Kõlvart saa iialgi “meie inimesteks” ükskõik kui palju kesikud ja nende valijad neid ka eestlastele pähe ei määriks. Ausam oleks neil kahel aidata neid venelasi siit oma ajaloolisele kodumaale naasta, kellele EEsti riik ja eestlased täiesti vastukarva on. Käpp on mõlemal Kremlis sees, tehku ainult koostööd Kremli isandaga ja saabki rongid ette anda—pehmete magamisasemetega, mitte loomavagunitega, nagu meie esiemade-isadega tehti. Tuleme lilledega neid saatma, mitte püssipäradega peksma. Ärge arvake, et oleme unustanud——kesikud ja sotsid pole kogu eesti rahvas.

    • oeh 6 aastat ago

      Sa vastik vihkaja ja vaenuõhutaja, kas oled kordki kavõi üksainus kordki sellele mõelnud, et mis siis saaks kui üle maailma hakatakse eestlasi samal moel välja juhatama nagu sina venelasi juhatad. Sa oled ikka eriline frukt, ainult oma ninaots on see kõige lähem mida näed ja kõige muu jaoks silmi ei ole. No see on ju haige inimese jutt, kes vihkab ühte rahvust ja mittemiski enam ei loe. See mida soovid teistele, tuleb kaarega sulle endale tagasi ja see peab paika, selles ei tarvitse sul kahelda. Y.Toomil on taaskord õigus, sinusugusega polegi võimalik lõimuda. Sinuga ei taha tegemist teha tõenäoliselt mitte ühegi teise rahvuse inimene ja ka normaalne eestlane mitte.

  16. papaden 6 aastat ago
    Reply

    S prazdnikom papö ja ihneje babõ!

  17. Oehi, le 6 aastat ago
    Reply

    Eestlasi LUBATI JA LUBAB oma riiki antud asukoha riigi seaduste alustel. Venelaste enamus tuli siia peale sõda meist julmalt üle astudes, mitte mingit luba küsides–vastupidi, tuldi “Võitja” õigustega—võit nõrgemate ja endast üle saja korra väiksema rahva üle (enne sõda oli neid 5% piires–enamus vene intelligentsi esindajad, kes Lenini “õnnepäikese” eest põgenesid. Praeguse rahvasterände päästis valla Assad ja teda toetav Venemaa, aga mitte üks moslem ega must ei himusta teiste rahvaste kodumaad (olmetasandist siinkohal ei räägi) nagu seda venelased pidevalt teevad. Kui poleks pidevat ähvardamist —“Peter-I kupil!” Eto naša strana! “Tallin naša stolitsa!” “Eestlased kasigu Uuralitesse, kust te siia “Meie” maad tulite ära võtma—küsimusele, kus siis teie olite,kui meid sakslane 700 aastat orjastas, siis on mokk töllakil. Kõike endale saada, võõra himustamine —-iseloomustabki venelast ja selle veristeks näideteks on nii Dnestri-äärne, Krimm, Osseetia, Abhaasia, nn. LNR ja DNR, seesama Toom keda siin upitatakse ja kes sama stsenaariumi siin taotleb oma autonoomia jutuga– (valmistatakse ette pinnast tema ministriks saamiseks—-seda ta ju himustab, aga arvestage sellega, et tuleme välja nagu Toompea hõivamise ajal ja mingu siis see Toom tatistades läbi eestlaste “spaleeri” häbiga minema. Me ei lase sellisel iialgi ministriks saada. Mis puutub soovitusse neil, kellel halb siit ära minna, siis mis selles halba on, kui inimene läheb sinna, kus ta hing ja armastus ja jätab selja taha halva ja hirmsa diskrimineerimise, mida siin pidevalt kogeb. Eriti hea, et armastatud Putin neid tõesti koju kutsub ja mis on selles siis halba kui Toomi sugune kremloid neid aitab? Mis puutub siin sinu sajatusi minu aadressil siis mul on neist täiesti suva, sinusuguseid on õnneks meie hulgas vähemuses, kes lasevad venelastel endale pidevalt pähe lasta ja rahvusena solvata.

  18. siin nad on 6 aastat ago
    Reply

    Järgnevalt hulk reformierakonna trollide eestikeelseid labasusi.
    Seda on neile nende partei aastaid õpetanud.
    Vihata eestimeelseid venelasi.
    Ja ikka täiega.

    • Sellist 6 aastat ago

      kremljatškat ei saagi vihata, sellised tuleb üle elada. Tuleb ka oma vigadest õppida ja mitte sokutada mäeotsa ansipeid, kes annetavad omavoliliselt eestlusevihkajatele kodakonduse, et nood saaks üle ilma nende pilpapealhoidjaid sõimata.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.