100 head soovi Eesti maaelule

Foto: Katrin Press / Maaeluministeerium.

Täna, 12. novembril saab Maaeluministeerium saja-aastaseks, mille puhul kingime Eesti maaelule 100 head soovi.

„Põllumajandus, kalandus, toidutootmine ja toidukultuur on oluline osa Eesti identiteedist. Maaeluministeerium kõige maalähedasema ministeeriumina vaatab 100. juubeli täitumisel ka tulevikku,“ sõnas maaeluminister Tarmo Tamm. „Sellest tekkis ka mõte koguda kokku 100 head soovi, mis näitavad, millist maaelu meie rahvas soovib ja mis on kingitus kõigile Eesti inimestele ja Eesti Vabariigile.“

Head inimesed soovisid Eesti maaelule näiteks järgmist.

 • Et jätkuks laste rõõmuhõiskeid rohelisele põllule loomi ajades, mõnusat linnulaulu ja et ikka aktiivne elu jätkuks ka kõige kaugemas Eestimaa nurgakeses.
 • Et hea ja puhas Eesti toit oleks ka tulevikus kättesaadav kõikidele Eesti elanikele.
 • Et rohkem inimesi leiaks tee maaeluni ja saaksid selle väärtusest aru!
 • Et ka 100 aasta pärast kasvaks meie põldudel vili ja kartul, oma käega saaks aiast võtta marju ning värske piim on omast käest!
 • Et igal lapsel oleks võimalus veeta osa oma suvest maal, ärgata linnulaulu peale, joosta õue, noppida marju peenralt, õppida maatöid tegema, hoolitseda loomade eest, juua värsket piima, omada kohustusi talumajapidamises. See annab lapsele imeilusad mälestused, hingelise tasakaalu ja armastuse kodumaa vastu kogu eluks!
 • Põllumajanduslikult soodsaid ilmasid ja tarku tehnikaid, et maa saaks võimalikult palju saaki anda.
 • Jaksu Eesti sigadele, et peekoniviilud kasvataksid ikka meie poegadest tugevad mehed.
 • Et Eesti lapsed teavad, kust tuleb piim ja kuidas valmib toit. Soovin, et oma eriala valides suunduvad paljud noored põllumajandusse ning hoiavad elu maal hõõgumas või isegi leegitsemas.
 • Et ka 100 aasta pärast saab põldudel imetleda kasvavat vilja, et maale sõites on tee ääres lehmad, lambad ja hobused, et sigu saab taas vabalt pidada ja linnud on õnnelikud.
 • Et vanemad oskaksid lastele ka 100 aasta pärast teha päris pannkooke, sülti ja võib-olla isegi verivorsti.

Vaata kõiki häid soove ministeeriumi kodulehelt.

Ministeeriumi asutamise ajaks loetakse 12. novembrit 1918. aastal, kui pärast okupatsioonivägede lahkumist Maanõukogu Vanematekogu otsusega määrati põllutöö- ja toitlusministriks doktor Jaan Raamot. Ministeerium on oma tegevusaja jooksul kandnud mitut erinevat nime ja olnud Toitlusministeerium, Põllutööministeerium ning Põllumajandusministeerium ja viimastel aastatel Maaeluministeerium. Maaeluministeeriumi 100. juubelil tunnustas maaeluminister 74 maaelu edendajat ministeeriumi teenetemärgiga.

Maaeluministeerium kinkis Eesti Vabariigile lisaks 100 heale soovile kuus toidusündmust: avatud kalasadamate päeva, Pärnumaa maitsete aasta, avatud toidutööstuste nädala, avatud talude päeva, Eesti hommikusöögi Eesti toiduteel ja Eesti toidu kuu ning juubeliks valminud raamatu „Eesti maaelu piltides“.

2018. aastal möödub 100 aastat Eesti Vabariigi loomisest. Lähemat infot juubeliürituste kohta saab veebilehelt www.EV100.ee.

2 kommentaari
 1. Pole 2 aastat ago
  Reply

  vaja pilduda 100 SOOVI, mis nagunii ei täitu, sest pole, kes neid täidaks. Oleks piisanud vaid 1-st LUBADUSEST, et maainimest edaspidi enam ei nöögita. Viidaks sellest poolgi ellu, oleks kasu maarahvale 100 tühja sooviga võrreldes tohutu.

 2. Nii 2 aastat ago
  Reply

  palju sealiha soovimine SOLVAB muslimeid ning see pole küll asjakohane. Vaat kui mõni mutukas kaebab teid Euroopa mutukate sissesahkerdamise kohtusse, siis alles saate miljardilisi kahjunõudeid. Küsige võltsvälisministrilt Miksrilt, tema luges lapsena isegi Leninit ja Marksu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.