Natalia Malleus: Muudame iga-aastase arstikontrolli vajalikuks

Natalia Malleus

Endine telediktor ja saatejuht Natalia Malleus kandideerib valimistel Keskerakonna nimekirjas Põhja-Tallinna, Haabersti ja Kristiine valimisringkonnas. Praegu peaministri nõunikuna töötav Malleus peab vajalikuks iga-aastase tervisekontrolli sisseseadmist.

Millised on praegu teie tööd ja tegemised?

Viimased kaks aastat olen töötanud peaminister Jüri Ratase nõunikuna. See ametikoht võib esmapilgul tekitada isegi segadust, kuid tegelikult olen tavaline ametnik, kes peab istuma palju arvuti taga, olema täpne oma väljendites, organiseerima peaministri kohtumisi paljude inimestega ning olema valmis rõõmsalt nii hommikul pool seitse kui ka südaööl täitma kiireid riiklikke ülesandeid. Aga mul on hea meel töötada Toompeal koos tublide kolleegidega ning olen Jüri Ratasele tänulik, et ta kutsus mind oma meeskonda.

See on minu elus esimene töökoht riigiametnikuna, sest varem töötasin kogu aeg televisioonis. Praegu saan aru, kui tohutult tähtis on olnud see kogemustepagas ning sotsiaalsed kontaktid kogu Eestis, mida andsid televisioonis töötatud aastad. Olgu selleks siis „Aktuaalse Kaamera“ diktori või toimetajana, erinevate projektide elluviijana ETV-s või ka korrespondendina venekeelses kanalis PBK.

Peaministri juures tegelen praegu teemadega, mis on seotud venekeelse elanikkonnaga. Need puudutavad nii haridust, ettevõtlust, rahvusrühmade tegevust kui ka näiteks peaministri visiite Ida-Virumaale. Vahel tuleb lausa teha sünkroontõlget eesti keelest vene keelde.

Miks otsustasite lisaks veel Riigikogu valimistel kandideerida?

Kandideerin valimistel juba mitmendat korda. 2007. aasta Riigikogu valimistel hääletas minu poolt 1299 inimest Harju- ja Raplamaal. See oli erakondlikus pingereas ringkonna neljas tulemus, mis oli uustulnukale väga hea saavutus. Tallinna linnavolikogus olen juba mitmendat koosseisu.

Praegu pean tähtsaks toetada valimistel Keskerakonda, mis on palju muutunud seoses Jüri Ratase asumisega erakonna esimeheks. Tal on palju ideid ja ta on siiras oma pühendumuses millegi nimel pingutama. Erakonna valimisloosung „Õiglane riik kõigile!“ on juba täidetud valitsuses tehtud reaalsete otsustega. Samas tuleb veelgi edasi minna ning mulle ei valmistanud raskusi otsustamaks, kas osaleda valimistel või mitte.

Kandideerite Põhja-Tallinna, Haabersti ja Kristiine valimisringkonnas. Mis seob teid sellega?

Kui räägitakse kinomajast „Rahu“ või nn Kopli liinidest, siis mulle pole need lihtsalt sõnakõlksud. „Rahus“ seisime kunagi pikkades kinosabades, et pääseda vaatama „Fantoomi“ seanssi. Elasin Alasi tänavas Kopli liinide kõrval ning kohalikud huligaanid mind ei puutunud, sest olime naabrid kommunaalkorteritest. Lõpetasin matemaatikaklassi 15. keskkoolis, mis asus kohe Sitsi trammipeatuse kõrval.

Õismäe aga sündis minu silme all. Seal, kus praegu kõrguvad kortermajad, jalutasime kunagi oma tulevase abikaasaga, kui läksime külla tema vanematele, kes elasid Harku järve ääres. Kõigis neis paigus olen hiljem liikunud mikrofoni ja kaameraga korduvalt ringi, kui tegime koos kolleegide Aleksandr Tsukermani ja Mihhail Vladislavleviga saadet „Teie pealinn“. Ning need saated polnud ainult  uutest avatavatest lasteaedadest, remonditud koolidest või uutest parkidest. Inimesed pöördusid meie poole konkreetsete muredega ning me arutasime neid eetris ametnikega ja proovisime leida lahendusi.

Millised lubadused need on, mida hakkate ellu viima valituks osutudes?

Viimasel ajal tegelen palju valdkonnaga, mis puudutab tervena elatud aastaid inimese elus. See on nii sotsiaalne kui ka meditsiiniline probleem. Euroopa statistilises võrdluses näeme välja üsna tagasihoidlikud – meil on meeste keskmine eluiga lühem kui tervena elatud aastad mõnes muus riigis.

Keskerakonna valimisprogrammis on ühe punktina kirjas, et muuta iga-aastane arstlik ülevaatus perearsti juures kõigile vajalikuks. Selleks on muidugi vaja leida lisavahendeid. Kuid see on seda väärt, sest iga-aastane kontroll distsiplineeriks inimesi, paneks neid rohkem tegelema spordiga ning sunniks tihedamini vaatama taldrikule, mida me sööme. Ning kui on märgata probleeme, siis saab juba varakult kasutusele võtta meetmeid oma tervise heaks.

Kas ja kuidas saate veel valimiskampaaniat teha?

Kui pealinna erinevates kohtades pannakse püsti erakonna valimistelgid, olen kohal. Kui kuulete ukse taga helistavat inimest nimega Natalia Malleus, siis olen see mina, valmis teiega suhtlema.

Küsis Aivar Jarne

3 kommentaari
 1. Nii 2 aastat ago
  Reply

  et seltsimehed, minge iga aasta ja tõestage, et teil aasta jooksul pole jalg otsa kasvanud või pimesoolikas asemele tekkinud.

 2. Aivar 2 aastat ago
  Reply

  Huvitav, pasapartei juba kaks aastat võimul, kuid miskipärast hakkab hirmus tegemine peale lähenevate valimiste aegu…
  Loodan, et see baaba minu ukse taha ei tule, peksaksin pika luuaga minema.

 3. ??? 2 aastat ago
  Reply

  EI SAA PRAEGUGI SOOLE KOLPOSKOOP. SÕELUURINGUID KÕIGILE VANUSEGRUPPIDELE TEHTUD …!!!!
  MISSUGUSEST KONTROLLIST RÄÄGITE??? Ei pääse onkoloog-nahaarsti juurde kui 6 kuu pärast!!!
  MISMOODI SEE KONTROLL KÄIKS?
  Rahvas käib metaboose sündroomiga ringi alates 40 eluaastast, perearst iitsagi mitte -ootab VÄLJAKUJUNENUD rõhku ja diabeeti…POEST EI SAA NORMAALSET TOITU ILMA GLÜKOOSI,FRUKTOOSI JA RASVADETA ! Mis kontroll aitab. No ei jaksa ise mustikaid kuivatada ja kapsast keeta pidevalt.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.