Eesmaa: Reformierakond taganeb senise välispoliitilise joone toetamisest

Keskerakonna välissekretär, Riigikogu I asespiiker Enn Eesmaa sõnas, et Reformierakonna juhtpoliitikute kahepalgalised sõnumid ning ränderaamistiku avalduses kaasa rääkimisest loobumine tähendaks sisuliselt erakonna senisest välispoliitilisest joonest loobumist.

Kuigi Reformierakonna esimees Kaja Kallas on ÜRO raamistikuga ühinemist toetanud ning korduvalt on sellega ühinemise vajalikkust avalikult toonitanud ka endine välisminister Urmas Paet, viitab Reformierakond ränderaamistiku avalduse mitte toetamisele Riigikogus. „Reformierakond on ohverdamas senise välispoliitika eelseisvatele valimistele,“ tõdes Eesmaa, kelle sõnul mängib suurim opositsioonipartei reitingute nimel topeltmängu.

Eesmaa lisas, et ka Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid on öelnud, et vajadusel tuleb kompakti parlamendiga arutada ning opositsiooni kriitika Riigikogu võimalikule seisukohavõtule on põhjendamatu. „Täiesti arusaamatu on Kaja Kallase seisukoht, et nad on nõus vaid siis aktiivselt riigi asjades kaasa mõtlema, kui nad on valitsuse juhterakond. Opositsiooni kuulumine ei tohi tähendada las minna suhtumist,“ märkis Eesmaa.

Ta sõnas, et Reformierakond on sõnades aastaid näidanud end välispoliitilise suuna hoidjana, kuid täna seatakse erakonna reitingud kõrgemale Eesti riigi välispoliitilistest huvidest. „See pole riigimehelik käitumine erakonnalt, mis on aastaid peaministrierakonna vastutust kandnud. Paraku on väga keeruline edaspidi Reformierakonna põhimõtteid ning erakonna juhtide öeldut usaldada ja tõsiselt võtta,“ tõi Eesmaa välja.

Keskerakonna juhatuse liige lisas, et tänane otsus näitab selgelt Reformierakonna ja EKRE vaadete lähenemist. „Liberaalse ja innovatiivse erakonna kuvand on langenud tolmu ning asemele on tulnud käremeelne poliitika, kus erakonna nägu kujundavad Kristen Michal ja Jürgen Ligi. Selles valguses on arusaadav, miks Eesti 200 on Reformierakonda järjekindlalt asendamas ka Eesti inimeste südames,“ leidis Eesmaa.

Kesknädal.ee

2 kommentaari
 1. Kuidas 2 aastat ago
  Reply

  said kirjaoskamatud Kristen ja Jürgen seda mutukate sissemeelitamise sundlepet arutada ja pooldada, kui selle tõlge ilmus päevavalgele alles nüüd. Sedagi vigases tõlkes, sest Svenn kui ise inkat õppinud, oli öösel lihtsalt väsinud ega suutnud enam sõnadele vasteid leida. Või kartis neid karme vasteid, mis oleks kohe kõik paljastanud. Et vastalistel tuleb suu kinni teipida, mutukatele tuleb luua paremad elamistingimused kui omadel jne.
  Miks aga Svenn ise ei pakkunud sinna selliseid punkte, et iga mutukas peab tööle hakkama kohe saabumisele järgnevast kuupäevast ja täie auruga? Kas kartis, et siis lähevad mutukad veel kiiremini kottu palmi alla tagasi?
  Toon Ennule ka näite elust, mida ikka ette tuleb:
  Võetakse vastu seadus või lepe või midagi muud, kus selgelt kirjas “Igasse külalist tuleb vastu võtta nii, et ta tunneks sinu juures nagu oma kodus”. Ja tulevadki karjaga Abdurahmaanid ja Jussufid oma 4 naise ja 20 lapsega sinu juurde ja tahavad end tunda nagu kodus. Ja kuna nemad on külalised, siis kuidas sa hakkad varem vastuvõetud sätte vastu?
  Kas pole parem jääda ikka põhimõtte juurde “My home is my vastle”. Loodan et Enn sai aru, mitte nagu unine Svenn?

 2. tänasele ..... 2 aastat ago
  Reply

  …poliitilisele “eliidile” (Venemaa lepingupartnerile) on tähtis senine välispoliitiline joon, mitte rahva arvamus. Kas see on riik, kes tantsib teiste pilli järgi, küll Moskva, küll Brüsseli, omamata oma arvamust. Seda “joont” tuleb muuta, vastavalt oma riigi ja rahva julgeolekule ja vajadustele , mitte välise klantspildi plekkideta säilitamisele. Eesti ja Läti on niigi maailmas ühed suurima immigrantide hulgaga riike maailmas ja nüüd arutult nõustuda mingi “joone” pärast on ikka äärmiselt vastutustundetu. Aga mida ongi politikaanidelt oodata—-Venemaa on ka üks selle ränderaamistiku pooldaja, nii et piiriehituse võiks kohe lõpetada, milleks raha sinna mõtetult tampida, venelaste hordid hakkavad kohe siiapoole liikuma, kui leping allkirjastatud. Lõunast tulijad täidavad kõigepealt “heaoluriigid” ja siis leiavad tee ka siia. Hämmastav on see, et jutu järgi see “leping” ei kohusta millekski, siis miks ikka selle nimel tõmmelda? Alatus Eesti nimelises riigis ruulib ja kesikud, sotsid, oravad hakkavad rõõmust käsi hõõruma kui eestlased lämbuvad lõplikult nii idast kui lõunast pealepressivate “külaliste” all. Ja sellised on siis “Riigimehed”.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.