Uuring: viiendik elanikest kardab äärmuslaste võimuletulekut

Pagulased. Foto: Meelis Meilbaum/Scanpix

Viiendik Eesti elanikest kardab äärmuslaste ja populistide võimuletulekut, selgus Postimehe ja BNS-i tellitud Kantar Emori uuringust.

Erinevate Eestit ohustavate võimalike arengute seas tõi äärmuslaste võimuletõusu esile suurim hulk inimesi, pisut vähem kardetakse uut majanduskriisi, edastas Postimees esmaspäeval.

Kümme aastat pärast eelmist majanduskriisi ja ajal, mil õhus on tunda järgmise kriisi lõhna, tunnistas 13 protsenti vastanuist hirmu uue majanduskrahhi ees, kirjutas leht. Majanduskriisi kardavad muulased tunduvalt rohkem kui eestlased. Muu rahvuse esindajate hulgas on see hirmude nimekirjas teisel, eestlaste seas alles viiendal kohal, selgus küsitlusest.

Tähelepanuväärne on, et palgatöötajate seas on hirm majanduskriisi ees kolm korda suurem kui ettevõtjate hulgas, märgib Postimees.

Kui muudes sotsiaal-demograafilistes rühmades väga suuri erinevusi ei ole, siis erakondade toetajate võrdluses eristub hirmude tunnetamine selgelt. Kantar Emori uuringueksperdi, sotsioloog Aivar Voogi sõnul viitab see üheselt, et erakondi valitakse väärtuste põhjal.

Massiimmigratsiooni kardab iga kümnes vastaja. Teistest sotsiaaldemograafilistest rühmadest eristub selgelt Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) valija. Iga neljas selle erakonna valija ütles, et kardab kõige enam massiimmigratsiooni. Valimiseelistuste võrdluses järgneb Isamaa valija. Massiimmigratsiooni vastasus on mõlema konservatiivse erakonna programmis kesksel kohal.

Samas ei ole suur sisseränne Isamaa valijate esimene hirm. Populistide või äärmuslaste võimu juurde saamist kardavad lõppenud nädalal rändeteemal suurt jäikust näidanud Isamaa partei valijad tervelt kaks korda rohkem.

EKRE valija kardab massiimmigratsioonist rohkem suveräänsuse loovutamist Euroopa Liidule. Seda kardavad ka Keskerakonna valijad, teiste parteide toetajate hulgas kardetakse seda minimaalselt.

“Nähtavasti on see seotud vanusega,” kommenteeris Voog suveräänsushirmu kõrget kohta peaministripartei toetajate hulgas. “Kuna Keskerakonna toetajate hulgas on palju vanemaealisi ja suveräänsuse loovutamist kardavadki just vanemaealised, ongi see ühtlasi ka Keskerakonna toetajate hirm,” lisas ta.

Kõige vanemas vanuserühmas ehk 50–84-aastaste inimeste hulgas nimetati äärmuslaste ja massiimmigratsiooni järel just seda kolmanda peamise hirmuna. Kõige nooremas vanuserühmas kardeti seda väga vähe.

“Taasiseseisvunud Eestis või vahetult enne taasiseseisvumist sündinud noored ei ole võimuvahetust kogenud. Vanemaealistel on neid kogemusi rohkem. Nad mäletavad ja teavad, kui habras see kõik on,” kommenteeris Voog.

See-eest kartsid noored sallimatuse suurenemist. Seda nimetasid suurima hirmuna ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valijad.

Noorte ja maaelanike hulgas nimetati teistest enam peamise hirmuna ka looduskeskkonna hävimist. Mõistagi oli see hirm ka Eestimaa Roheliste valijal.

Küsimusele , kas hirmud on inimestel endal tekkinud või võimendasid neid tuntavalt meelepärase erakonna sõnumid, leiab Voog, et siin on nii üht kui ka teist. “Inimesele ei saa sisendada seda, mille suhtes tal eeldusi pole. Sõnum kinnistub siis, kui inimesel on endal juba valmisolek ja ta ise midagi sarnast arvab. Kuid tõsi on, et erakonnad saavad kommunikatsiooniga neid hirme võimendada või pisendada,” lausus Voog Postimehele.

Kantar Emor küsitles novembri keskel veebiintervjuude abil 1237 Eesti elanikku vanuses 15–84 aastat.

BNS

3 kommentaari
 1. Aja Lugu 2 aastat ago
  Reply

  Kas mõned meie poliitikud, nt. välisminister Mikser (SDE) ja U. Paet on nõus mistahes eesti rahva huvid ohvriks tooma selle nimel, et “Eesti mainet” tõsta või hoida?Ja avama tee massimigratsioonile? Tegelikult käis ja käib kogu see salatsemine selle nimel, et saada ÜRO Julgeolekunõukogusse üks järjekordne kuulekas hääletaja.Hääletaja, kes garanteeritult tõstab kätt nii nagu “Headuse telje” riigid.
  Maailm vajab Julgeolekunõukogusse isepäist ja oma riigi huvisid esindavat liiget. Sinna sobiks näiteks Ungari, kes on juba julenud vastu hakata Euroopa vägevatele.

 2. Kas 2 aastat ago
  Reply

  leeninliku sotsialismiehitamine käib ka äärmusluse alla? Või mutukate sissemeelitamine? Ja kõikidele teistele pugemine? Oma rahva reetmine?

 3. Jah 2 aastat ago
  Reply

  See oleks katastroof kui Reformierakond jälle võimule saaks. Vaesus aina kasvas kuni jõudsime elatustaseme poolest viimaste hulka. Töötulemusi neil polnud. Nüüd püütakse heastada nende vigu, aga kui oravad võimule tulevad taas siis läheb jälle kõik kolinal allamäge.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.