Keskerakonna esinumbrid Tallinnas Reformierakonnale: lõpetage välispoliitikaga mängimine sisepoliitika ja valimiste huvides

Kuvatõmmis Välisministeeriumi kodulehelt

Keskerakonna esinumbrid Tallinnas – linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvart, linnapea Taavi Aas ja Põhja-Tallinna vanem Raimond Kaljulaid – kutsuvad Reformierakonda üles ÜRO ränderaamistikku käsitleva Riigikogu avalduse arutelul käituma konstruktiivselt ning lähtuma parteiliste huvide asemel Eesti välis- ja julgeolekupoliitilistest riiklikest huvidest. Nad tegid sellega seoses järgmise avalduse:

Austatud Reformierakonna saadikud Riigikogus

Riigikogu menetleb ÜRO rändelepet puudutavat avaldust. Reformierakond väldib kõigiti selle avalduse suhtes selge seisukoha võtmist. Ühed reformierakondlased räägivad ühte, teised teist. Keegi ei saa aru, mis on Reformierakonna positsioon. Põhjus on selles, et Reformierakond soovib kasutada tekkinud olukorda sisepoliitilistel eesmärkidel, pidades silmas lähenevaid valimisi. Ebaselge olukord võimaldab populistlikel jõududel ühiskonda lõhestada ja kahjustab Eesti välispoliitilist tõsiseltvõetavust. Inimesed ootavad Reformierakonnalt selget vastust, kas nad on avalduse poolt või vastu. Kahetsusväärne, et Reformierakond ei julge vastutust võtta, et olla osa lahendusest, mitte probleemist.

Aastaid tagasi kirjutas Siim Kallas Euroopa komisjoni asepresidendina, et tema jaoks on Eesti kogu rahvusvahelise tegevuse eesmärgiks olnud põhimõte “ei iial enam üksi”. Sellest põhimõttest lähtudes on Eesti alati pidanud oluliseks rahvusvaheliste kokkulepete, rahvusvahelise õiguse, rahvusvaheliste institutsioonide ja rahvusvahelise koostöö reeglitele põhinevat maailmakorda ning osalemist rahvusvaheliste institutsioonide töös.

Meil on väga kahju, kui Reformierakond nüüd neist olulistest põhimõtetest loobub, seab selle asemel  esikohale kitsad erakondlikud huvid ja mõtleb Eesti tuleviku asemel ainult enda tulemusele kolme kuu pärast toimuvatel valimistel. Sellega vahetab Reformierakond enda pikaajalised põhimõtted ja Eesti huvid peenrahaks.

Ka Eesti Vabariigi pealinna elanikele on oluline, et Eesti oleks usaldusväärne ja arusaadava käitumisega rahvusvahelise kogukonna liige ning me panustaks jõudumööda ka rahvusvaheliste institutsioonide töösse. Kutsume Reformierakonda olema riigimehelikud, tunnetama vastutust, mida Eesti rahvusvahelises tegevuses kannab iga Eesti erakond ning lõpetama asjatu kauplemise ja mängu, mida Riigikogus rändelepet käsitleva avalduse suhtes mängitakse.

Arusaadav, et ees on valimised ja iga erakond pingutab, et teha tugev tulemus. Arusaadav, et suurim opositsioonierakond soovib valitsusele oponeerida. Kuid olulisi välispoliitilisi küsimusi ei ole õige tuua sisepoliitiliste ambitsioonide ohvriks. Keskerakond ei teeks seda kunagi.

Mihhail Kõlvart, Tallinna Linnavolikogu esimees ja Keskerakonna esinumber Kesklinnas, Lasnamäel ja Pirital

Taavi Aas, Tallinna linnapea ja Keskerakonna esinumber Mustamäel ja Nõmmel

Raimond Kaljulaid, Põhja-Tallinna vanem ja Keskerakonna esinumber Haaberstis, Kristiines ja Põhja-Tallinnas

6 kommentaari
  1. Ilmselgelt 6 aastat ago
    Reply

    on see Kimmi, Taavi ja Raimondo austusavaldus muutustevihkajatele tellimustööke. Ainult unustatakse ära, et soojast kohakesest ehk rahast tähtsam on siiski rahvas. Mis sest et eestlased pole paljudele neist kolmest või isegi kõigile omad, tuleb ikkagi vaadata tulevikku ja seista oma kestlikkuse eest. Paneb imestama, et ka Kimm, Taavi ja Raimondo pole taibanud, et kui mingi lepe pole siduv (nagu seda pidevalt kaagutatakse), siis polegi sellega vaja end siduda. Või on see mittesiduvus lollile rahvale ehk ka valijale, mitte aga neile kolmele kaagutajale? Ja kas Kimm, Taavi ja Raimondo ise on selle leppe ka inglise, vene, korea ja prantsuse keeles läbi lugenud ja keeliti võrrelnud? Ning uurinud ka vastete tähendusvälju, mida selle all tõlgendada saab? Võib ju vabalt välja kukkuda samuti nagu negatiivse kasvuga.

    • mnjah 6 aastat ago

      Lisan siia M.Laari arvamusloost ühe lõigu, mis minu arvates on igati päevakohane. M.Laar kutsub kõiki poliitikuid käituma väärikalt EV 100 sünnipäeva aastal ja ütleb minu arvates välja selle peamise:
      “”Ma ei usu näiteks, et ÜRO rändelepingu toetajad sooviksid Eesti rahvast maa pealt kaotada või selle huve kahjustada, rääkimata massmigratsiooni edendamisest või selle vastased oleksid Putini sabarakud või poliitilised konjukturistid,” ütles Laar.”

    • Seda 6 aastat ago

      mutukate liikveleajamise lepet ei koostatud loomulikult Eestile mõeldes. Selle aluseks on islaamimaade ühine kava Euroopa vallutamiseks rände teel. Muslimite sündivus on 3-4 korda suurem kui vanadel eurooplastel, seega piisab 2-st põlvkonnast kui tehakse kohalikel põliselanikel elu kibedaks ning suruda nad kindlatesse raamidesse ehk panna enda heaks tööle. Eesti on ka nende silmis tühine prügi. Nagu meie ei mõtle iga päev mingitest bušmanitest ja tuvalulastest.
      Kuid puudutab see meid esialgu küll kaudselt, ent aegamisi peame alluma juba vastuvõetud põhimõtetele ja täitma EL-i direltiive ehk käsulaudu. Aga nende aluseks see “mitte kedagi mitte millekski mittesiduv” lepe ongi. Meil ainult ei suudeta vaadata 20, 50 ja 100 aastat ette ega tajuta ohte. Ja kui tajutaksegi, siis lüüaks ekäega, sest elatist saab teenida pugedes ja kuuletudes. Me pole mitte ainult lollid, vaid ka lühinägelikud ja ükskõiksed. See lööb välja meie elus juba iga päev.

  2. Aja Lugu 6 aastat ago
    Reply

    Miks Venemaa on rändelepingu poolt? Ei maksa arvata, et Venemaad ei häiriks migrandid, kuid nende pressiesindaja sõnades oli 100% tõtt, kui ta väitis: “Ise te (Lääneriigid ja USA) oma sekkumiste , pommitamiste ja sõdadega Lähis-Idas ning Aafrikas kutsusite esile inimeste massilise põgenemise oma kodudest. Sööge nüüd ise oma supp!”
    Venemaa ei vaja rändelepingut selleks, et Eestit ja Baltikumi oma inimestega asustada. Rahvast on tal eneselgi vähe.

    • See 6 aastat ago

      ränne oleks lahti läinud nagunii, vaid pisut hiljem ja kasvavas koguses. Ka varem on Euroopasse ja USAsse tungitud tuhandete kaupa, kuid need arvud on olnud ühtlased. Nüüd aga tekkis sellest kaup, inimkaubitsejad leidsid vahendi rahategemiseks. Neid toetab ka euroriikide seaduste “humaansus” et neid kõiki peab “aitama”. See oli juba 60ndatel olemas, kui britid ja prantslased avasid piirid oma kunagistele asumaadele nagu vabanduseks ja hüvitiseks. Saksamaa ja Skandinaavia tegid aga selelst hoopis tööjõu eesmärgil kauba. Kas sadade tuhandete türkide meelitamine Saksamaale on meelest läinud? Või Rootsis ja Taanis, kus kohalikud ei tahtnud enam teha “musta” tööd. Sama nähtus esineb ka meil ning see on samuti oht. Nii me meelitamegi sisse ahholle ja nulbašše, iivanid tulevad ise oma sugulaste juurde, sest Venemaal pole elu. Siitläinuid seal isegi vihatakse, isegi hüüdnimeks on neil vankadel tšuhhoonets.

  3. Olen 6 aastat ago
    Reply

    kolmikuga sama meelt: lõpetage see jura selle rändega ära ja ärge kirjutage alla! Kohe enamus rahvast rahul ja te ise ka ei häbene avalikkuse ette tulla.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.