Hans Kruusamäge motiveerib Riigikogusse kandideerima kalakasvatuse tulevik

Rukkiseltsi poolt kuningaks kuulutatud suurim rukkikasvataja Hans Kruusamägi

Tuleval aastal valitava Riigikogu koosseisus võib olla ka „kuningas”. See oleks Rukkikuningas, teravilja- ja kalakasvatusega tegelev ettevõtja Hans Kruusamägi. Parlamenti pürgib karismaatiline läänevirumaalane Keskerakonna nimekirjas ja tal on soov neid valdkondi tõsiselt edendada.

Mis on teie suurim unistus, kui osutute valituks 2019. aasta Riigikogu valimistel?

Tahan parlamendis igakülgselt seista kalakasvatajate huvide eest. Viimastel aastatel on kahes Eesti kalakasvanduses esinenud viiruslikud haigused, mille tagajärjel peavad  selle valdkonna ettevõtjad kalakasvanduse tühjaks tegema. See muudab kalakasvajate olukorra sarnaseks seakasvatajate omaga sigade katku ajal ja järel. Me saatsime Maaeluministeeriumisse kirja, et kalakasvatajad saaksid ka toetust uue karja soetamisel. Muidu võime selle majandusharu Eestimaalt ära pühkida. Vaatame, kui kiiresti suudetakse meie taotlusele reageerida. Kalakasvatust tuleks Eestis doteerida selliselt nagu ka teistes maades, kus tootjale lausa peale makstakse.

Tahan võidelda ka selle eest, et Eesti kalakasvatajate toodang oleks turul võrdses konkurentsis välisriikidest, näiteks Norrast, imporditavate kaladega. Muidu on meie kalakasvatajal varsti sein ees.

Kas Eesti rahvas on piisavalt rukkiusku?

Arenguruumi veel on. Seda arvestades teebki Eesti Rukki Selts tugevasti rukkipropagandat. Toimus Eesti Vabariigi sajandale aastapäevale pühendatud aktsioon „100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba”. Eesmärk on ikka rukkiusk Eestisse tagasi tuua. Probleemiks on ka liiga madalad rukkihinnad, mis on isegi kaerahindadest madalamad. Mis tänavu koristatud rukkisse puutub, siis on see äärmiselt kvaliteetne, vaatamata madalale saagikusele.

Olete panustanud palju spordi arengusse ja kaasa aidanud ka Georg Lurichi kuju paigaldamisele Väike-Maarjasse. Mida võiks rohkem ette võtta terve keha ja vaimu huvides?

Pean vajalikuks, et maapiirkondades oleks inimestel sportimiseks samasugused võimalused kui linnades. Selleks tuleks paindlikumaks teha ka kohalikud bussiühendused, et lapsed saaksid paremini treeningutel käia. Pole normaalne, et vanemad oma tööajast lapsi treeningutele ja huviringidesse veavad. See peaks olema lahendatud ikka ühistranspordi abil. Muidu võib mõnigi poiss või tüdruk jääda ilma võimalusest tegelda oma huvialaga.

Ja minu suurimaks püüdluseks ongi maaelu püsima jäämine ja hea käekäik ning hoolitsemine selle eest, et oleks võimalik normaalselt elada ka suurematest keskustest kaugemale jäävates väikestes külades.

Küsis Jaan Lukas

3 kommentaari
  1. Ega 6 aastat ago
    Reply

    siis riigikogus kalu kasvatata. Selleks peaks Hans hakkama kalakasvatuse ministriks. Kuid kui keskbande järgmist valistust ei moodusta, siis ka seda kohta ei tule ja Hansust ministrit ei saa. Pealegi, kui tolgendad pidevalt Tallinna ja Rakvere vahet, siis oma töö jääb poolikuks eha varsti koputab uksele pankrot.

  2. Kui 6 aastat ago
    Reply

    ma Simunas ja Irlas tööl olin, pidi Hans olema 14 või 15. Järelikult pidi seal koolis käima. Võibolla isegi bussijaamas nägin teda aga siis ära ei tundnud. Oletan, et nüüd kasvatab ta kala Käru tee ääres, sinna kunagi tiigid asutati.

  3. Ete 6 aastat ago
    Reply

    Keskerakonnas on hoolivad ja tublid inimesed. Igaüks neist püüab midagi head teha meie riigile ja rahvale. Vastupidiselt reformikatele ei halvustata ega laimata kedagi, sest selleks ei jätku aega. Reformi tagatoas on terve seltskond kes lööb aega surnuks süüdistuste otsimisega tublidele inimestele segades nende tööd ja rikkudes nende tervist. Keskerakondlased teevad kõik mis võimalik inimeste heaks, igaüks annab oma panuse.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.