Ratas kutsus Kertši juhtumi tõttu kokku valitsuse julgeolekukomisjoni

Vene sõjalennukid Kertši väina kohal. 25. november 2018. REUTERS/Pavel Rebrov/Scanpix

Stenbocki maja, 26. november 2018 – Peaminister Jüri Ratas kutsus erakorraliselt kokku Vabariigi Valitsuse julgeolekukomisjoni, et arutada Kertši väinas ja selle lähipiirkonnas merel toimuvat Venemaa agressiooni Ukraina vastu. Komisjon koguneb Stenbocki majas täna kell 16.30.

“Kertši väinas toimunu on tõsine rahvusvahelise õiguse rikkumine,” märkis Ratas. “Mõistan hukka Venemaa tegevuse Ukraina mereväealuste hõivamisel, Kertši väina sulgemise ning agressiooni Ukraina vastu. Toetan ÜRO, Euroopa Liidu ja NATO edasisi samme Ukraina toetuseks.”

Valitsuse julgeolekukomisjon koordineerib julgeolekuasutuste ja kaitseväeluure tegevust, analüüsib ja hindab riigi julgeoleku olukorda, määrab kindlaks riigi julgeolekualase teabe vajadused ning täidab muid seadusega või valitsuse pandud ülesandeid.

Valitsuse julgeolekukomisjoni esimees on peaminister, valitsuse liikmetest kuuluvad sellesse ka ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister, justiitsminister, kaitseminister, majandus- ja taristuminister, rahandusminister, siseminister ja välisminister.

13 kommentaari
 1. Kas 2 aastat ago
  Reply

  läheb lõpuks lahti? Mis siis kui Jurka äkki Voovale teatab, et võtab koostöölepingu külmkapist välja, sulatab üles ja põletab ära? On seda jama Voovale vaja?

 2. maali maalt 2 aastat ago
  Reply

  Ma loodan, et Ratas siiski tunneb rahvusvahelist õigust ja riikide omavahelisi leppeid. Kertši väin on Venemaa territooriumil. Siiani läbisid seda väina kogu aeg Ukraina laevad, ainult, et neil tuli Venemaa piirivalvele helistada ning kokku leppida ja siis lastakse need laevad läbi. Nüüd aga tungisid 3 laeva ette teatamata väina ja tahtsid sõita Aasovi merre. Kuna piirivalvele midagi ei teatatud, siis loeti seda Venemaa piiride rikkumiseks. Venemaa piirivalve laev surus need 3 laeva tagasi ja selle madina käigus said kannatada 3 Ukraina meremeest. See on ju selge, et Porošenko tahtis korraldada provokatsiooni, kuna tema valimisreiting oli väga madal.Porošenko andis maailmale teada sellest intsidendist enne veel, kui 3 laeva polnud veel väina jõudnudki. Tuletab meelde, kuidas USA Riigidepartemangus liikus ringi kiri, et Venemaa lasi alla Malaisia lennuki, kusjuures lennuk oli alles õhus. See on dokumentaalselt tõestatud.

 3. Jane 2 aastat ago
  Reply

  Vaatamata sellele, et meie peaminister on tubli mees ja on palju head teinud meie riigile olen kategooriliselt selle vastu, et ta sekkub teiste riikide siseasjadesse. Pealegi ta ei tea, kuidas lood tegelikult on. Ukraina püüab kogu aeg Venemaad süüdistada igasugustes kuritöödes, mida nad pole teinud. See, et kunagi kiideti heaks verine ja ebaseaduslik võimuvahetus Kiievis on kuritegu, sest seal hukkusid inimesed. Ukraina valitsus ei hoolitse oma vaeste eest nagu tegid ka meie eelmised valitsused. Seal laimatakse venelasi nagu meilgi. Paralleele on palju, aga need on halvad asjad. Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi ja Venemaal elavad ukrainlased on väga rahul. Ukraina president ja teda ümbritsevad poliitikud valetavad ja vassivad ja meil toimitakse samuti Reformi tagatoas. Ukrainas elavad venelased, kes põgenesid surmahirmus Venemaale räägivad ju mis seal tegelikult toimus ja Venemaal elavad ukrainlased samuti.

 4. Ele 2 aastat ago
  Reply

  Maali Maalt on tark ja õiglane inimene ja mulle meeldivad tema kommentaarid.

 5. Enn 2 aastat ago
  Reply

  Eks need ukraina laevad lasti Venemaale kuuluvaase väina luba küsimata ja kindlasti meelega, et pärast Venemaad süüdistada, kui nad keelduvad neid laevu läbi laskmast. Ukraina valitsus teeb kõik, mis võimalik et Venemaad süüdistada. No jaa, eks uskujaid leidub. Igaüks võib uskuda, mida tahab, aga pole mõtet sekkuda eriti nii väikesel ja vaesel riigil nagu meie. Meist ei olene midagi, pealegi on meil selletagi omal palju probleeme.

  • Kertši 2 aastat ago

   väin ei kuulu Venemaale, see veeala on pooleks Ukrainaga. Ja läbisõiduõigus kehtib kõikidele riikidele maailmas. Isegi allveelaevad tohivad läbi sõita, kuid veeväljasurvelises seisundis.

 6. Ott 2 aastat ago
  Reply

  Kõigepealt tuleb vaadata, mis toimub meie riigis. Ma ei usu et Venemaal on mõnel erakonnal sellist kuritegelikku tagatuba nagu meil, nimelt Reformierakonna oma. Väga paljude alatute sepitsustele lisaks on nüüd tekkinud uus süüdistuste seeria, nimelt korruptsiooni süüdistus, ainult et kõige suuremad korruptsioonimeistrid on just reformistid ise, aga neid süüdi ei mõisteta. Teevad, mida tahavad, et võimule saada kasutades alatuid võtteid. Austan väga meie peaministrit, kuid leian, et ta ei peaks sekkuma teiste riikide siseasjadesse. See, mis tehti E.Savisaarega on ennekuulmatu kuritegu. Paistab, et keegi pole julgenud teda kaitsta kartes ise sattuda löögi alla. Eestimaa parimad ja ausamad inimesed ei usu et Savisaar oleks üldse milleski süüdi olnud. ja ega polnudki. Ma ei mõista miks ei kutsuta maailmakuulsaid selgeltnägijaid, et teada saada kuidas sattus see bakter Savisaare jalale ja kes on need süüdistuste väljamõtlejad. Need, kes keeldusid Savisaare vastu tunnistamast on pidanud poliitikast lahkuma. Tahaks teada, mis roll oli süüdistamistel meie kõige suuremal kurikaelal ja korruptsioonomeistril E.N.Krossil. Inimeste laimamine ja nende tervise rikkumine ei kuulu küll demokraatia ilmingute alla. Jätkem siis teiste riikide siseasjadesse oma nina toppimine ja hakkame oma kodumaal õiglust sisse seadma. Ma ei ole aru saanud kas õigusmõistmine on ikka õigetes kätes.

 7. Jälle mina 2 aastat ago
  Reply

  Ja mis see julgeoleku komisjon siis teeb.Ukraina president kardab et teda ei valita enam, sest ta on oma riigi vaesusesse viinud ja ihkab sõda. Sõja ajal presidendi valimisi ei ole ette nähtud. Ta suunas oma laevad luba küsimata Venemaa vetesse provokatsiooni mõttes. Arvan, et ka need mürgitamise lood on ukraina poliitikute sooritatud ja Venemaa kaela eaetud. Poleks uskunudki, et meie peaminister ka nende luulude õnge läheb.

  • Venemaa 2 aastat ago

   vesi on vaid idapoolsel alal. Ja miks peaks laev minema sinna, kui tal on vaja läbi sõita väinast Mariupolisse?

 8. Aivar 2 aastat ago
  Reply

  Patrjankanuusutajad jälle leilis

 9. maali maalt 2 aastat ago
  Reply

  ÜRO Merekonventsiooni lõikude 19 ja 21 järgi igal mereriigile kuulub maast 12 meremiili oma riigivett, kuhu teised riigid ei tohi loata sisse sõita. Ka Eesti sai omale 12 meremiili 1991a. Ainult, et mõnes kohas juhtus, kus Soome ja Eesti merepiirid langesid kokku ja Peterburgist tulevad laevad pidid meile samuti teada andma, kui nad sõitsid meie territoriaalvetest läbi. Kui L.Meri sai presidendiks kutsuti ta Moskvasse , pisteti talle nina alla ta KGB agendi Nikolajevi toimik ja nõuti meilt 4 meremiili territoriaalvete kehtestamist, muidu lubati avalikustada tema tegevus tervele maailmale KGB kaastöölisena. Mäletan väga hästi Riigikogu istungit, kui tollane välisminister T.Velleste nõudis riigikogulastelt 4 miili kehtestamist. Isamaa poisid ja reformikad olid sellega nõus, aga Keskerakond oli vastu. Kui laevad läbivad nii Dardanelle kui ka Bosporust peavad kõik laevad ennast registreerima ja maksma selle eest. Kertši väin on ÜRO andmetel algusest saadik kuulunud Venemaale. Siiamaani sõitsid sealt kogu aeg Ukraina laevad läbi, teatades 24 tundi enne ette, keegi neilt selle eest raha ei võtnud. Ukraina pool kirjutas ise sellele nõudele alla ja polnud mingit teisitimõtlemist. Ainult, et Hersonis 28.sept. leidsid Ukraina tegelased, et sild tuleb õhku lasta, mida mitu korda lubati ka Raadas. Kuna Porošenko presidendi valimiste reiting oli väga madal (8%) ja juhtis Timošenko, siis oli vaja midagi korraldada, et oma reitingut tõsta. Peale selle tuli ka Trumpi ja Putini kohtumine Argentiinas sel nädalavahetusel ära rikkuda.

 10. ei.... 2 aastat ago
  Reply

  …ta seda Lepingut puutu, see on ju tema tagatis võimule saamiseks, jäämiseks, et raudhammastega vägisi vabadusest vabastajad teda ja tema punti jätkuvalt valiks. Jürka peab olema siiski ettevaatlik oma Venemaa “Hukkamõistuga” ,—- vaata ette, et Ühaana ja Miša sind vildiga ei viskaks, need venelaste-stalinistide “häältemagnetid” on sulle Juuri eluliselt tähtsad. Ilma nendeta kaoks sa püünelt ja kogu su punt takkapihta.

 11. Ohoo 2 aastat ago
  Reply

  See on lihtsalt naeruväärne. Mis on meil pistmist Ukraina avantüüridega. No ja mis kasu on sellest, et Ratas kutsus kokku julgeolekukomisjoni, kas sellega muutus midagi. Kas mitte meie peaminister ei tegele asjadega mis meisse ei puutu. Seni kuni Poroshenko on võimul mõeldakse veel palju venevastaseid provokatsioone välja, ega me ei pea kõiki uskuma ega nendele reageerima.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.