Ratas mõistis hukka Venemaa tegevuse Kertši väinas

Vene sõjalennukid Kertši väina kohal. 25. november 2018. REUTERS/Pavel Rebrov/Scanpix

Peaminister Jüri Ratas mõistis hukka Vene relvajõudude tegevuse Kertši väinas, kus Vene sõjalaevad ründasid ja hõivasid kolm Ukraina alust.

“Kertši väinas toimunu on tõsine rahvusvahelise õiguse rikkumine. Mõistan hukka Venemaa tegevuse Ukraina mereväealuste hõivamisel, Kertši väina sulgemise ning agressiooni Ukraina vastu. Toetan Euroopa Liidu ja NATO üleskutset pingelise olukorra de-eskaleerimiseks, et vältida konflikti edasist arenemist,” kirjutas Ratas öösel sotsiaalmeedia vahendusel.

Venemaa tegevust kritiseeris hilisõhtul ka välisminister Sven Mikser.

Esmaspäeval koguneb ÜRO Julgeolekunõukogu erakorralisele istungile toimuvat arutama.

Ukraina parlament arutab esmaspäeval eriistungil sõjaseisukorra kehtestamist.

BNS

8 kommentaari
 1. Tohoh! 2 aastat ago
  Reply

  Svenn kritiseerib, Jurka mõistab hukka! Kas nüüd äkki Kersti tunneb kaasa?

 2. Võin 2 aastat ago
  Reply

  Jurkale tasuta nõu anda. Kuna ka eesti on Nato liige, siis tehku Jurka ettepanek, et Nato suleb vankadele kõik tähtsamad väinad: Bosporus, Sund ja Gibraltar, lisaks ka Suessi kanal või BabelMandabi väin. Kohe kukub Voovake halisema ja pröökama, et rikutakse tema õigust. Kuid peab siiski taanduma, sest rusikas on nina all.
  Jurka, edumeelne osa meie 3. ilmasõjaeelsest maailmast ootab sinu otsustavaid samme!

 3. maali maalt 2 aastat ago
  Reply

  Ei saa aru, miks on meil, ühel pisikesel koloniaalriigil, vaja oma nina sinna mängudesse toppida. Porošenko kuulutas välja sõjaseisukorra. See tähendab, et märtsikuised presidendi valimised võivad lükkuda edasi, mida ta ka madala reitingu tõttu soovis. Huvitav, kui meie vetesse tuleks Venemaa laevad ilma loata, millega see asi lõpeb. Kindlasti oleks Eesti pool tule avanud.
  28.sept. Ukrainas Hersoni linnas toimus nõupidamine, kus osales ka Porošenko esindaja Krimmis B.Babin, kus otsustati Kertši sild õhku lasta ja Venemaale sõda provotseerida. Nendel 3-l sõjalaeval oli väga palju lõhkeainet. Porošenko saatis oma meremehed kindlasse surma.

  • Jäta 2 aastat ago

   loll jutt. Tavalistel abilaevadel pole mingit lõhkemoona pardal ega trümmis. Samuti ei tehta nii avalikult terroritegusid,s elleks peaks peast sama soe olema nagu meie kolmikbandede liidu ninamehed on.

 4. maali maalt 2 aastat ago
  Reply

  To Jäta. Neid 3 väikest laeva nimetati sõjalaevadeks, kuna nendel kõikidel olid laskevalmis (45 kraadi all) kahurid peal. Piltidel näidati laeva lael olevaid relvasid -Kalašnikovi automaadid ja oranžid pakid lõhkeainet. Kõigil 3-l laeval olid Ukraina Sõjaväe Vastuluure ohvitserid ja tunnistasid (täna oli Simferopolis kohus), et nad pidid jõuga silla alt läbi murdma ja ei tohtinud vastata Venemaa rannavalve helistamisele. Porošenko selle provokatsiooniga saatis nad kindlasse surma, sest need 3 sõjalaeva tungisid Venemaa territoriaalvetesse ja valmistusid lahinguks. Hea, et neil jätkus niipalju oidu, et laskma ei hakatud. 3 meremeest on praegu haiglas kergete vigastustega -ühel on käsi katki, teisel on õla trauma ja komandal puusa pehmete kudede trauma. Eile vaatasin meie kaitseministri Luige juttu, kus ta valetas, et 6 meremeest said väga raskelt vigastada ja, et selle provokatsiooni korraldasid venelased. Tundus, et isegi Kaldrel oli piinlik seda valet kuulata. Välislehtedes näitasid taas ennast eestlased esimestena (S.Mikser) , avaldades häbi-häbi Venemaale, kes ise korraldas selle provokatsiooni ja vägisi vedas Ukraina sõjalaevad Venemaa territoriaalvetesse.

  • Polnud 2 aastat ago

   see mingi jotatarandilik provo, vaid tavaline läbisõit Ukraina ühest sadamast teise. Neil laevadel on peal vähimrelvastus enda kaitseks, isegi roostes rannavalvekaater Nigeerias oli paremini varustatud.
   Kui näidatakse laevade teed, siis on selge, et laevad sõitsid Ukraina vetes, mis on okupeeritud Venemaa poolt. Alupkast lõunapool lähenesid vankade Sobol, Don, Mangust ja Suzdalets ning jälitasid ukrainlasi. Kel 07.04 asuti Koktebelist lõunas, kui Don rammis ukrainlaste pukserit Jani Kaput. Edasine oli juba laevade hõivamine.
   Nii et laevad olid sellest Kertši väinast vägagi kaugel ega olnud sisenenud isegi laevateele, mis väinast läbi viib.
   Kuid meil ju seda kuskil ei näidata, ehkki see oleks ukrainlaste kasuks.
   Kui sul ka midagi teravat hellale kohale vajutatakse, siis tunnistad ka end süüdi, et Caesari mõrvasid ja Jessukese risti lõid.

 5. venelane.... 2 aastat ago
  Reply

  …ei tunnista ennast milleski süüdi, tema on puhas kui “Prillikivi”. Ei tunnistanud enda süüd kunstlikult tekitatud näljahädas Ukrainas 1930, ndatel, ei punaste terroriaastate laibavirnades, ei Katõni metsade tapatöödes, ei väikeriikide okupeerimsit ega teiste riikide territooriumite omastamist,tekitades nii “külmutatud konfliktipiirkondi” , ei Poola presidendilennuki “alla kukkumist”–samas ei anta lennuki frakki Poolale tagasi, vaid lastakse vihma ja lume käes “puhastuda) , ei Malaisia reisilennuki allatulistamist, ei oma kohalolu Donbassis ( vene “vabatahtlikud” võtavad nagu muuseas Venemaalt kaasa nii automaadid, laskemoona, raketid ja tankid, Venemaal neid vist iseteenindavas poes letil vabalt saada, —võta, mis meeldib.) , ei mürgitamisi , ei viimast ukraina laevade tulistamist ja hõivamist. Pole maailmas teist sellist alatut ja valelikku riiki, kes nõnda valetab, õgib kahe suu poolega ja siis salgab. Ja valetavad kõik, alates sellest üdini õelast kääbikust Putinist ja lõpetades “meie venelastega”.

 6. maali maalt 2 aastat ago
  Reply

  Merekonventsiooni järgi on igal mereriigil 12 meremiili piirivett. Aasovi merd nimetatakse üldse lombiks, sest see on kohati väga madal. Kertši väin on kohati, eriti põhjapool lai 4km ja kohati sügavus 4m. eriti endisel Ukraina poolel. Kui on 4km lai, siis 2km. kuulus Ukrainale (kuni 2014a.) ja 2km. Venemaale. Laevad tänu 2003a. kehtestatud omavahelisele kokkuleppele, mis toetus põhiliselt 2 riigi vahelisele sõpruslepingule 1997a. (Ukraina tühistas selle 6.sept. 2018a.), sõitsid Ukraina laevad läbi ilma maksuta Venemaa väina osast tänu lootsile. II M.S. ajal Saksamaa laevastikule sai saatuslikuks Kertši väin, kus väga palju uppus laevasid tänu kohutavatele karidele. Kuna nüüd enam leping ei kehtinud, siis Ukraina laevu lasti läbi nii, et nad pidid 24 tundi enne teatama ja aja kinni panema, et loots anda. Oktoobris läbis väina veel Ukraina laevad. Praegu pandi läbipääs kinni, sest Ukraina Raadas pidevalt tõstatati küsimus silla purukslaskmisest. Seekord oli Ukrainal teada, et momendil ei lasta laevu läbi. Rannavalve helistas neile, aga transponderid olid välja lülitatud ja keegi ei vastanud. Rannavalvel oli õigus puksida laevu. Ma arvan, et ka meie Eesti rannavalve oleks avanud tule, kui meie 4 meremiili sisse oleks ilmunud 3 vene sõjalaeva kuttummade meeskonnaga. See oli Porošenkol tänu inglastest Kiievis resideeruvate Kaitseministeeriumi nõunikele väga hästi ajastatud provokatsioon just Putini ja Trumpi hohtumise eel.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.