Riigikogu kiitis heaks avalduse ÜRO globaalse ränderaamistiku kohta

Kuvatõmmis Välisministeeriumi kodulehelt

Riigikogu kiitis esmaspäevasel täiendaval istungil heaks avalduse ÜRO globaalse ränderaamistiku kohta.

Avalduse heakskiitmise poolt oli 41 riigikogu saadikut ning vastu oli 27. Erapooletuid ei olnud.

Avalduse poolt hääletasid Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikud. Ka toetasid avaldust Margus Tsahkna ja Monika Haukanõmm.

Eelnõu vastu hääletasid Isamaa, EKRE-st ja Vabaerakonna saadikud ning neli fraktsiooni mittekuuluvat saadikut. Reformierakondlased ei hääletanud.

Avalduses (on kirjas, et ÜRO globaalne ränderaamistik on õiguslikult mittesiduv koostööraamistik, seda on rõhutanud ka Eesti Vabariigi õiguskantsler. See on ÜRO liikmesriikide poolt ühiselt läbi arutatud deklaratsioon, mis annab võimaluse parandada rahvusvahelist rändealast koostööd, sealhulgas ennetada ebaseaduslikku rännet ja võidelda inimkaubanduse ja -smugeldamisega ning kaitsta Eesti inimeste õigusi välisriikides.

Riigikogu rõhutab avalduses globaalses ränderaamistikus esile toodud vääramatut põhimõtet, et igal riigil on õigus kujundada oma rändepoliitikat ise kooskõlas rahvusvahelise õigusega. Avalduses tuuakse välja globaalse ränderaamistiku põhimõtted, mida riigikogu rõhutab.

Riigikogu väljendab lootust, et globaalses ränderaamistikus nimetatud eesmärgid aitavad kaasa ebaseadusliku rände vastu võitlemisele ja selle vähendamisele, leevendades muuhulgas negatiivseid tagajärgi selle ohvrite jaoks. Avalduse kohaselt toetab riigikogu ränderaamistiku vastuvõtmist.

Muudatusettepanekuid läbi vaadates leidis 86 poolthäälega toetust Vabaerakonna fraktsiooni ettepanek asendada avalduse teise lõigu alguses sõnad „Globaalne ränderaamistik rõhutab“ nii, et teise lõigu sõnastus on järgmine: „Eesti Riigikogu rõhutab Raamistikus esile toodud vääramatut põhimõtet, et igal riigil on suveräänne õigus kujundada oma rändepoliitikat ise kooskõlas rahvusvahelise õigusega.“

87 poolthäälega leidis toetust ka Vabaerakonna fraktsiooni muudatusettepanek asendada avalduse kolmandas lõigus sõna „toetamisel“ sõnaga „käsitlemisel“. Vastu oli üks saadik.

Samuti 87 poolthäälega toetas Riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni ettepanekut asendada avalduse eelviimases lõigus sõna „veendumust“ sõnaga „lootust“.

Toetust ei leidnud juhtivkomisjoni ettepanek asendada avalduse teksti lõik „Eesti Vabariigi Riigikogu toetab ÜRO Globaalse Ränderaamistiku vastuvõtmist“ lõiguga: „Riigikogu peab vajalikuks, et Vabariigi Valitsus otsustaks globaalse ränderaamistikuga liitumise üle arvestades käesolevas avalduses kirjeldatud põhimõtteid ning Vabariigi Valitsuse 22. märtsil 2018. aastal võetud seisukohti globaalse ränderaamistiku läbirääkimistel.“. Ettepaneku poolt oli 43 ja vastu 52 saadikut.

Toetust ei leidnud ka juhtivkomisjoni ettepanek täiendada avalduse teksti uue lõikega ja sõnastada järgmiselt: „Riigikogu on veendunud, et Vabariigi Valitsus korraldab välissuhtlemisseaduse § 8 lõike 1 punkti 12 alusel Riigikogu antud suuniste täitmise.“ Ettepaneku vastu oli 94 ja poolt mitte ükski saadik.

BNS

3 kommentaari
 1. tänan.... 2 aastat ago
  Reply

  ..Keskerakonda ja sotse südamest, kolisin puukuuri, et teha ruumi oma ehitatud kodus nii venelastele, kui süürlastele, nii geenialastele kui afganistaanlastele, nii vietnamlastele, nii bantu neegritele kui Kadõrovi võitlejatele, nii Donbassi, ukrainlaste tapmisest väsinud separatistidele. Hakkasin ka suhahiili ja araabia keelt õppima, vene keelt tönkan vanast ajast. Külmkapi vedasin ka toitu täis—–nii, et “Tere tulemast!” –ega eestlastel polegi ju eluõigust, see õigus on ainult suurrahvastel , nii et veelkord tänud.

 2. Ratale ja ausalt. 2 aastat ago
  Reply

  Nüüd oleme siis jõudnud selleni, kus Keskerakond laguneb ja paljud erakondlased on peaministri pooldajate vastu. Keerasid kaka kokku reformid ja lubasid paremat elu. Nüüd siis inimestel kõri kinni keeratud ja seda tegi ju praegune valitsus. Ei ole võimatu, et koalitsioon on juba kokku pandud ja sellest teatas EKRE. Koalitsioonis jälle reformikad, rahva poolt vihatud erakond. Siit inimesed näevad, et ei ole praegusel valitsusel huvi seista inimeste eest. Punti võetakse endised kurnajad. Peaasi, et pirukas praegustel hammaste vahel. Enda heaolu on ikka tähtsam ja esikohal. Te astusite välja provokaator Tarandi kaitseks. Sellega sülitasite uuesti rahvale näkku. Me ju ise nägime mis tegelikult toimus. Rahvas on oma hinnangu andnud toimunule ja peaminister ei ole rahvas. On häbi, et niisugune joodikust ampelmann ( nüüd teatas, et ta juba kaua ei joo ) esindab meie rahvast suure raha eest. Ratas, kas ei ole häbi?
  Kahjuks ma ei ole enam kindel, et Keskerakond võimule saab. Harilikult on elus nii, et valedega haaratud võim ei püsi kaua. On ka ütlus, et õlle hinda tõstev valitsus kukub kolinal. Savisaar rajas meie erakonna suurte raskustega ja mitmel korral alatustega proovisite võimu haarata. Lõpuks lavastustega saavutasite seda, et võim saadud. Kahju.
  Kui hävitate meie erakonna, siis jääb praegustel valitsejatel võimalus riigist lahkuda. Rahvas võib teile teha tarandit.

 3. Nüüd 2 aastat ago
  Reply

  jääb Jurkale üle saata mingi kloun ka Murraakuši mutukate meelitamisleppele alla kirjutama. Eilsete sündmuste ajel sobiks selleks klouniks jota-Tarand. Saab taas pildil olla ja seekord pole ka karta, et pea lendaks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.