Poliitilise vägivalla oht püsib kõrge

Tallinn, 26.11.2018 EKRE meeleavaldus Riigikogu ees. Foto Tairo Lutter/Scanpix

Andres Laiapea, poliitikavaatleja

EKRE meeleavaldus Toompeal, mis väljus  kontrolli alt, ning sellele järgnenud Martin Helme ähvardus jätkata olukorra eskaleerimist on muutnud paljud inimesed murelikuks. Poliitilise vägivalla oht ei kao maailmast kunagi, kuid praegu on tõesti ärevad ajad.

Poliitilise vägivallani viib üldjuhul oponentide dehumaniseerimine, nende kujutamine ebainimliku kurjuse kehastajatena. Vägivalla kasutajad ise peavad seda tavaliselt enesekaitseks, mis on vajalik, et hoida ära veel hullemat, olgu selleks siis parem- või vasakäärmuslaste võimuletulek või pagulashordide saabumine.

Objektiivselt võttes ei ähvarda Eestit praegu ükski neist asjadest. Suurim oht seisneb hoopis hirmus, mida inimesed nende asjade ees tunnevad, sest hirmu mõjul võidakse laskuda väga äärmuslike tegudeni. Selliseid hirme õhutatakse demagoogia abil, mille üheks oluliseks komponendiks on oponentide seisukohtade ja mõtete moonutamine. Just seetõttu soovitakse vältida ka rahulikku dialoogi, mis võimaldaks teisel osapoolel oma arusaamu selgitada.

Euroopas on ärevad ajad

Euroopa Liidu julgeolekuvolinik Julian King märkis eelmisel aastal, et tema ei tea ühtegi Euroopa Liidu liikmesriiki, mida mingil moel ei mõjutaks parempoolne vägivaldne ekstremism. Selle oluliseks päästikuks on kujutelm läänemaailma islamiseerumisest. Paremäärmuslased ise näevad oma tegevuses Lääne tsivilisatsiooni kaitsmist.

Suurbritannias leidis eelmisel aastal aset viis paremäärmuslastele omistatud terrorirünnakut. Mõned neist ebaõnnestusid, aga mitte kõik. 19. juunil sõitis üks mees, kes oli tuntud moslemite vihkajana, kaubikuga otse palvetavate moslemite massi. Üks inimene sai surma ja kümme vigastada. Vaid neli päeva hiljem sõitis teine mees, kes oli tuntud erakonna Britain First toetajana, Londonis autoga india restorani. Mitmed inimesed said vigastada. Teine rünnak oli ilmselt inspireeritud esimesest.

Saksamaal vahistati eelmisel aastal üks sõjaväelane, kes oli Süüriast pärit sõjapõgenikuna esinedes asüüli taotlenud, väidetavalt kavatsusega mõrvata Saksa juhtivpoliitikuid. Ta lootis, et jättes mulje nagu oleks seda teinud immigrant, õnnestub saavutada muudatusi riigi sisserändepoliitikas. Samuti vahistati kaks meest, kes olid asunud varuma laskemoona ja tegema muid ettevalmistusi selleks, et võtta kinni ja tappa vasakpoolseid poliitikuid, kes olid nende arvates süüdi selles, et ühiskonnas on kord kokku varisemas.

Selline on tänapäeva Euroopa. Niisuguseid väiksemaid tümitamisi, mis leidsid aset EKRE meeleavaldusel, ei jõua keegi enam kokkugi lugeda. Kahjuks on need jõudnud nüüd ka Eestisse.

Hirm on halb teejuht

Pauk ei pruugi tulla aga üldse sellest suunast, kust seda enamasti kardetakse. Breiviki veretöö järellainetuses tungis 2011. aasta augustis Eesti kaitseministeeriumisse ju hoopis üks püstoliga relvastatud vasakparteilane, kes kasutas ka lõhkepakette ja suitsupommi. Ta lasti tulevahetuse käigus maha ning seetõttu ei olnud tema motiive võimalik täpselt välja selgitada, kuid on teada, et ta üritas leida toonast kaitseministrit Mart Laari, pidades teda nähtavasti vastutavaks oma isiklike hädade eest.

Võib muidugi üksnes spekuleerida, kust ta selleks innustust sai, kuid tõenäoliselt oli Laar tema silmis “sama veregrupiga” nagu Breivik. Nüüd on Eestis järjest rohkem inimesi, kelle silmis on “sama veregrupiga” EKRE ja selle toetajad. Osad neist on teinud küll ise palju selleks, et see nii oleks, kuid seadnud seda tehes suurde ohtu ka teised.

Tahan sellega öelda, et pingelises valimiseelses olukorras on põhjust karta mitte üksnes EKRE poolt üleskeeratud inimeste väljumist kontrolli alt, vaid ka seda, et mõni antifa võib sõita autoga nende meeleavaldusse sisse.

Martin Helme on öelnud, et eestlased ei oska iseseisvust hinnata, sest iseseisvuse taastamine toimus veretult. Täna võib selle peale vastata: kuna iseseisvuse taastamine toimus veretult, leidub Eestis inimesi, kes ei oska hinnata ühiskondliku rahu ja poliitika vägivallatuse väärtust. Kurb, kui nende vastutustundetus peaks viima tõsisemate tagajärgedeni. Mõne poliitiku juhtlauseks võib küll olla “Mida halvem, seda parem!”, aga ühiskonnale tervikuna see kindlasti kasuks ei tule.

18 kommentaari
  1. Huvitav 6 aastat ago
    Reply

    kes ka kui palju selliste lapselike lullude eest maksab? Või teeb Andres omast arust/arunatukesest “järeldusi”, millel pole loogikaga mingit pistmist?
    Kas siis läheb mingi meeleavaldus kontrolli alt, kui üks provo kõvemat lärmi teeb? Ja et ei läheks, tuleks enne kõigil suu ja käed kinni siduda? Mõistus, tule koju!
    Ei maksa vägivalda mujal kanda üle siia. Meil ei saa Jota Tarandit mitte milleski võrrelda lääneliiduvabariikides sinnameelitatud muslimite kuritegudega. Kui meil nimetada Jota Tarandit äärmuslaseks, siis kes on need muslimid, kes relvaga inimesi massimõrvavad? Kas terrorist või mõrvar on siis leebem nimetus kui mingi tehislik “äärmuslane”?
    Kes on TEGELIKULT praegu ühiskonna lõhestajad, kas sellele on Andres vastuse leidnud või vähemalt püüdnud leida? Kes püüab meid ja eriti lapsi pedestada? Sotsid! Kes püüavad siia igasugu inimrämpsu üle ilma meelitada? Sotsid! Kes püüavad inimesi igasuguste maksudega röövida? Sotsid! Loomulikult on ka isamaareeturite, keskbandiitide ja muutustevaenlaste käpad räpased, kuid VEDURIJUHT on ikkagi Assinovski ja ta naispedekatest kari. Vedurisse püüab pugeda ka Эстония99 klikk, kuid loodetavasti neil see ei õnnestu. Segadusi nad siiski ässitada suudavad, sest neid toetavad nii Luige Hansu solkmeedia kui ka ERRi mandunud punameelne tiblaklikk.
    Ja veel küsimus: kas sõnaõiguse vabaduse kasutamine on äärmuslus ehk Andresele meeldivamal solkkujul ekstremism?
    Alati on arukam haigust ära hoida, kui hiljem seda ravida, eriti kui võid hoopis ise enneaegu hauda sattuda.

    • to huvitav 6 aastat ago

      küll ekrelastel käib see lihtsalt, süüdi on sotsid, järgmisena Eesti200, jne, jne. Aga ise on illikukukesed ja vaesed kannatajad. No te ajate ju naerma, kelleks te eestimaalasi peate? Teie valijad hakkavad üha enam meenutama mingi kummalise ususekti liikmeid, kellele antakse iga pühapäevasel palvetunnil TRE raadio kaudu juhised järgneva nädala tegutsemiseks. Eestlane pole olnud kunagi nii vihane kui praegu ja seda kutsustakse teadlikult ülesse. Sellega tegeleb üks poliitiline erakond päevast päeva, sest see tundubki olevat eesmärk omaette. Lugesin kusagilt et politsei püüab juba juhtunud intsidentide juurteni jõuda. No tore kui sinna ka jõutaks, sest kõrvalvaatajana on mulle isiklikult ammu juba selge, et seda mida külvad, seda ka lõikad. Kui meeleavalduse sisu ja sõnumid ja artibuutika ongi sellised, mis ärritavad, siis viha põhjust tulebki sealt otsida. Nii lihtne see ongi. Martin Helme halab FB-s kuidas neile peavoolumeedia aina liiga teeb, aga sellest vaikib, et just ekre enda trollid seda peavoolumeediat toidavadki. Ei tuleks sealt neid nupukesi, kui nad ISE ei kommenteeriks ja klikiks. Soovitan lugeda PM Kaugvere arvamuslugu, tema kirjeldab kõige täpsemini, millest sellised asjad alguse saavad ja see kõik vaatab peeglist vastu igaühel meist, kes seda viha, vaenu ja vaenlasi otsivad. EKRE on kindlasti erakondadest vaieldamatult liidripositsioonil ühiskonna lõhestamisel. Kui teised erakonnad kraaklevad omavahel, siis ekre lõhestab rahvast selle sõna kõige otsesemas tähenduses. Ja see on väga väga halb.

    • Mina 6 aastat ago

      muidugi konservant pole ja Tre raadiot ei kuula, kuid senistest vihapursetest suudan selgesti eristada suuna konservantide suunas ja pihta. Seda juba mitu aastat kusjuures. Eriti haisevad sellest vihast Luige Hansu sopatehased. Tasapisi annavad oma panuse ka Postimees ja bandede lehekesed, käesoleval juhul ka Kesknädal.
      Piisab ka kui võrrelda kuidas on konservante algusest peale tulistatud, Эстония99 aga on juba enne sündi olnud pailaps ja ette valitsuse liikmeks kuulutatud. Loomulikult tekitab see segadust ka keskbandes, sest üksi valitsust kokku ei pane ja kui mäeotsa pääsejaid on 5…6, siis on raske ka valitsust kokku mökerdada, sest oma lubadused nülitakse maha. Nii ongi konservantidest loobutud ning hakatud eelistama teise liikmena Kalda-muti etsoonetseid, nendega ju kergem läbi rääkida, langevad ju keskbande klikigi põhimõtted paljuski ühte. Jurka, Kata, Mailis, Kimm, Miša1 ja Miša2, Jaanast rääkimata on ju samameelsed kui need Кристина estoonetsid.
      Postimeest ei loe ma juba aastat 3 või 4. Isegi katseks sinna pilku visates kisub oksele nagu Mikko Marianner.

    • to Mina 6 aastat ago

      väidad et ise konservant ei ole, aga viskud nende kaitsele hirmsatmoodi. Vahelduseks võiks inimene lihtsalt aus olla ja silmaklapid peast võtta. EKRE ikka täitsa oma käega ja kaabude all peituvate peadega on selle jama ISE endale kokku keetnud, et neid ei taheta. Näe Ernits üritas ka kõik KE kaela ajada, aga kukkus läbi oma valega. Valel on lühikesed jalad. Aga PM arvamuslugusid võid sellegipoolest lugeda, need on seal teinekord päris huvitavad, muidugi kui usk ikka lubab midagi muud tarbida, peale Objektiivide ja Uute uudiste.

    • Loputan 6 aastat ago

      ka konservante kui vaja (mul nendega mõneski küsimuses suured bastumeelsused), kuid siin on tegu ikkagi nende meeleavaldusele lubamatu sissetungiga. Jota Tarand on teada anarhist, mis sest et nüüd pedekate ridades, ta on varemgi korduvalt teistelt mikreid rebinud ja püünele pugenud. Ta ei austa ühiselu reegleid ja sülitab teistele seda enam, mida kõrgemas ametis ja tugevama kaitse all ta on. Tema kallaletungi kohta politsei keeldus asja algatamast, tema minemakihutamine sai aga kohe asja käima peale. Sama juhtus selle saksaga, kes tuli oma merkellikke hüüdlauseid röökima ja minema tõrjuti. Kuigi talle avaldati survet vaikselt maha rahuneda, lõi politsei ikkagi lärmi, et vaja ikka konservandid süüdlaseks tembeldada.
      Need on tõigad must-valgel ja isegi keemaraga selgesti nähtavad. Kui just pimedat ei taheta teeselda.
      Kas oleks midagi juhtunud, kui poleks olnud Jota Tarandit ja seda saksa ülbitsemas? MITTE KUI MIDAGI!

  2. Mis 6 aastat ago
    Reply

    puutub poliitilisse vägivalda põhimõtteliselt, siis see on alati olemas siis, kui võim ei kuulu rahvale.
    Läbi viia on seda väga lihtne. Tuleb kokku mingi rühmitis, see koostab valimisseaduse, mille abil nad ise valitakse võimutsema ja valitsema. Nad pole rahva esindajad, sest nad ei tunne huvigi rahva soovide ja suhtumiste vastu, samuti ei korralda võim mingit hääletust, mis võib ohustada selle rühmitise võimulpüsimist. Rühmitis koostab ka põhiseaduse selliselt, et valimisvahelisel ajal oleks neile tagatud võim rahva üle. Kui rahvas asubki kliki omavoli ja vägivalla vastu, siis klikk saab juba põhiseaduslikult õiguse rahva “rahustamiseks” ehk laialipeksmiseks kasutada poegi rahva enda seast – relvastatud kampe – politseid, vajadusel ka ründeväge ja piirikaid, turvadest rääkimata.
    See ongi POLIITILINE VÄGIVALD, kui rahvas on “seaduslikult” orja seisundis.

    • Ja 6 aastat ago

      kui keegi sellest piiksatab, siis on ta kohe ÄÄRMUSLANE.

  3. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Kõige suurem vägivald, mis meie riigis on toime pandud on E.Savisaare tervise rikkumine. Ma ei mõista, miks ei kutsuta maailma tasemel selgeltnägijaid kohale, et segitada välja neid õudseid inimesi, kes on teda piinanud, koostanud valestsenaariume ja andnud valetunnistusi. Mis puutub EKRE-sse siis olen nendes pettunud. Vahepeal oli neil vaiksem periood aga siis nende populaarsus langes. Paistab, et mõnedele meeldib kisa. Reformierakond saab hääli laimu, vassimise ja vihavaenu õhutamise teel ilma töötulemusteta, sest nende valitsemise ajal vaesus aina kasvas.Peavoolumeedia võimendab veel nende tegemisi. katsuge midagi pooldavat kirjutada keskerakondlaste kohta ja õigust Reformierakonna kohta, siis kohe ei vasta kommentaar nende reeglistikule ja ta ei ilmu. Millegi pärast võib Kesknädala kommentaariumi kirjutada kõike ja kõik ilmub. Keskerakond on ainuke erakond kes saab hääli tubli töö eest. Mulle meeldis rohkem endine Keskerakond kuid ka praegune on teistest parem. Õudne on mõelda, et poliitikud, eriti just reformikad laimavad tublisid inimesi Ma ei teagi kas rusikavõitlus on halvem kui pidev inimeste tervise rikkumine, valesüüdistustega nagu teevad seda reformikad. Aga labane käitumine see on ja ei näita inimese intelligentsust.

    • Selgeltnägija 6 aastat ago

      Harri tuleb varsti ja kutsumatagi ning situb oma rea siia täiesti tasuta.

  4. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Oskab keegi öelda, kas see Jane nimeline on tõesti olemas, või ilmuvad sellised kommid mingi arvutivea tõttu?

    • Jane 6 aastat ago

      ongi üks kremli trollidest. Poole kohaga esindab lihasööjaid baktereid.

  5. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Edgar Savisaare (Tema nimi olgu kiidetud!) näite varal võime sedastada fakti, et poliitilise vägivalla oht püsib kõrge. Edgarit, kõige pühimat, üritati tappa kurja bakteriga, mis talle jala sisse istutati. Visa võitluse tulemusena Edgar siiski pääses eluga, olles sunnitud loovutama jala poliitilistele vaenlastele. Need korjasid jala üles ja tegid uue valitsuse. Edgarile ei öelnud nad isegi aitähki mitte, Hundisilmale ei ilmunud neist kabajantsikutest ükski, kuigi Kadri näituseks sahmerdas siinsamas lähedal Rakvere Lihakombinaadis.

  6. vanamemm 6 aastat ago
    Reply

    Kui võim on rahvalt ära võetud, … kui “võim” ei kuula rahvast, pole seda juba pikemat aega teinud siis otsivad inimesed väljundit, et avaldada oma rahulolematust. Üks inimene ühe plakatiga ei suuda mitte midagi, isegi 1000 (kus siin rahvas on…..ilgub Tarand) paistab “võimule” vähe olema. Kust saab siis rahvas tuge ja väljundit? Ükski partei ei suudaks midagi, kui tal rahva hulgas kaasamõtlejaid ei oleks. Hüsteeriat kütavad aga üles võimuparteid, eesotsas Ratta ja Ossinovskiga– viimane on eriti -õelust täis niiditõmbaja, kes võiks analüüsida, miks erakonna reiting nii madal on, mitte pidevalt nädalate kaupa soiguda ja demonstreerida kõige jäledamat, organiseeritud (kuhu on kaasatud ka vasakpoolne ajakirjandus) vihkamist. Sõnadega tehakse palju rohkem haiget—vops tagumikku ununeb,valu kaob, kuid hingehaavad teevad haiget aastaid, kui üldse paranevad. Nii nagu seda on okupatsioon ja selle pealepressiv, dikteeriv, umbkeelne järelm. Nii väiksele rahvale (kus on juba ligi 30% võõraid,) on järjekordne võõraste pealepressimise laine hukutav. Ja see möla, et “Raamistik” millekski ei kohusta (milleks nähti siis vaeva paberi määrimiseks ja miks taheti see vaikselt rahva selja taga vastu võtta?) milleks siis üldse tõmmelda. Aga see on järjekordne suur VALE ,mida rahvas peaks vastuvaidlemata taluma. Rahvas tahetakse lammasteks teha, et need vaikselt määgides “Võimu” käest rohtu sööks ja võim määrab, millisel karjamaal nad tohivad olla. Autor on aga üks järjekordne haige “tolerast”. Vägivalda polegi olnud, ainuke, mis oli 2007aasta, kui “kallid” isehakanud kaasmaalased linna segi peksid ja varastasid. Aga need on ju teie valijad, seega ei mäleta.

    • vanamemmele 6 aastat ago

      vanamemmele peaks olema kohustuslik enne valimisi külastada Ungarit. Seal tehakse sulle puust ette ja värvitakse punaseks ka, et mis juhtuma hakkab kui helmesuguseid valid. Orban on olnud kogu aeg ekre suur eeskuju, nad on ise seda riiki eeskujuks toonud ja pidevalt. Ei osanud nemadki siin arvata, et olukord kahe aastaga nii trastiliselt muutub Ungaris. Aga nii on, et seal rahvas möllab ja täiega ja ega sellel Orbanil seal pikka pidu enam ei ole. Ka tema enda valijad on tema vastu. Orjatöö seadus, pluss veel palju muudki(seal ka kohtusüsteem võeti oma kontrolli alla), meedia, jne.
      Vanamemm tuleb nagu kassipoegki ninapidi selle hunniku sisse toppida, et aru saaks kui lolli juttu ta siin ajab. Kõt, kasi delfinaariumisse. Ise te ei kannata silmaotsastki teistsugust arvamust, ega luba oma mängumaale teisi, hakkate kohe jalaga taguma ja maadmööda lohistama. Mine Ungarisse, võid sinna jäädagi, sest siin te võimule ei saa mitte iialgi.

    • Ungari 6 aastat ago

      hakkas tasapisi tiblastuma ning kui uus mees püüab seda peatada või takistada, siis on see kohe jube õudne ja ekrelikult äärmuslik. Selline oli eelneva kommija sõnum.

    • to Ungari 6 aastat ago

      kas sa ise ka aru saad mida räägid? Hakkas tiblastuma?? Ja selle vastu võitlemiseks peab Orban ise kasutama tiblalikke võtteid(pisargaasi ja füüsilist vägivalda). Kui tahad midagi öelda, siis katsu ikka põhjendada ka. Minu sõnum oli suunatud eelkõige ekre valijatele, kõik pole kuld mis hiilgab. Võib ikka väga alt minna kui endal ajurakke vähevõitu.

    • Pisargaas 6 aastat ago

      kummikuulid ja toores jõud on teada ikka lääneriikidest. Kuid ka meie ei ütle ära toorest jõust, kui need närakad EESTLASED peaks oma kalli võltsvalitsuse vastu astuma. Kui vankad ja muud mutukad korraldavad pronksiöö, siis oleme maatasa ja katsume hea sõnaga seda lämmatada, pärast aga mõistame nende laamendamis eõigeks ja viime isegi ausamba jalamile pärgi ja lilli.

  7. Vello 6 aastat ago
    Reply

    Seni kuni riiki juhivad kindla käega paika pandud nukuvalitsused on pööblil targem poliitikaga oma pead mitte vaevata ja mõelda selle asemel parem praktilisematele asjadele.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.