Peaminister: Eesti toetab Gruusiat teel Euroopa Liitu

Jüri Ratas tänasel kohtumisel Gruusia parlamendi spiikri Irakli Kobakhidzega. Foto: Jürgen Randma (Riigikantselei)

Stenbocki maja, 19. detsember 2018 – Peaminister Jüri Ratas kinnitas tänasel kohtumisel Gruusia parlamendi spiikri Irakli Kobakhidzega Eesti jätkuvat toetust Gruusiale lõimumisel Euroopa Liidu ja NATOga ning pidas oluliseks kahepoolsete majandussuhete tihendamist.

Peaminister Ratase sõnul on Eesti igati valmis toetama Gruusiat oma kogemuste jagamisega ELi ja NATOsse pürgimiseks vajalike reformide elluviimisel. „Gruusia on teinud tublit tööd ning seda tuleb jätkata,“ sõnas Ratas ning tõi esile ka koostööd Eesti Idapartnerluse Keskusega.

Ratas ja Kobakhidze kõnelesid julgeolekust ning inimõiguste- ja humanitaarolukorrast Venemaa poolt okupeeritud Gruusia aladel Abhaasias ja Lõuna-Osseetias. Peaminister rõhutas Eesti toetust Gruusia territoriaalsele terviklikkusele ja suveräänsusele.

Gruusia on Eestile oluline arengukoostöö sihtriik, kellega on praegu käimas 21 projekti. Viimase 12 aasta jooksul on Eesti panustanud arengukoostöös Gruusiasse ligi üheksa miljonit eurot.

Peaminister Ratase sõnul on Eesti ja Gruusia väga head sõbrad, keda ühendavad lähedased poliitilised suhted ning tihe koostöö pea kõikides valdkondades, näiteks hariduse, turisminduse ja kultuuri alal. „Kindlasti soovime näha tihedamat majanduskoostööd ja kaubavahetust meie ettevõtjate vahel ning ka investeeringute kasvu,“ lausus Ratas. Peaminister avaldas heameelt ka Eesti ja Gruusia parlamendi tiheda koostöö üle.

Gruusia parlamendi spiikri sõnul on ELi ja Gruusia ulatuslik vabakaubandusleping aidanud kaasa kaubavahetuse kasvule ELi riikidega.

8 kommentaari
  1. Täiesti 6 aastat ago
    Reply

    arulage toetus. EL-ist tuleb hoiduda kui sea katkust aga Jurka soovitab seda Sakartvelo lollikestele. Et siis saate ka sakste arvel raha ehkki oma õigused annate ära.

  2. Ohoo 6 aastat ago
    Reply

    Mina olen igasuguse liidu vastane, riigid peavad iseseisvad olema. muidugi ma pooldan Keskerakonda, kuna ta saab hääli tubli töö eest ja mitte laimu ja vassimise teel nagu Reformierakond, pealegi ilma töötulemusteta. varem mulle meeldis kõik, mida tegid keskerakondlased, kuid praegu ei ole ma kõigega rahul.

  3. Sten 6 aastat ago
    Reply

    Eks seda Gruusiat on varem ka toetatud Laari ja Krossi poolt, kuid väga alatult. Kas mitte USA ei saatnud Gruusia presidendiks inimese, kes hiljem oli tagaotsitav oma alatute tegude pärast. arvan, et meie peaminister soovib Gruusiale head, kuid EL-u astumine on seotud suurte raskustega, sest tuleb täita teatud tingimusi ja see raskendab vaesemate inimeste toimetulekut. Minu lemmik on Norra, vaba ja õnnelik ilma igasuguse liiduta. me ei peaks oma nina toppima teiste riikide asjadesse, meil on omal palju probleeme. Ei ole me EL-s olles rikkamaks saanud, pole aidatud lõpetada ebainimlikud laimukampaaniad tublide inimeste suhtes mida harrastavad mõned Reformierakonna poliitikud, pole aidatud takistada vaesuse kasvu Reformierakonna valitsemise ajal. Võigas on venevastane tegevus ja heakskiit verisele ja ebaseaduslikule võimuvahetusele Kiievis, heakskiit Poroshenko tegevusele kes mõtleb välja aina uusi provokatsioone Venemaa suhtes, kes tahab sisse seada sõjaolukorra, et valimisi ei toimuks, sest tema pooldajaid on väheks jäänud, kuna riigis valitseb tohutu vaesus ja kaos. EL pole midagi teinud selle konflikti õiglaseks lahenduseks.

  4. uskmatu 6 aastat ago
    Reply

    Kahjuks me kiidame takka kõiki mis meile ettekirjutatud.Kui vaja siis kiidame ja toetame Gruusiat või Ukrainat,kui vaja siis laidame Kataloonia ja Šotimaa iseseisvus pürgimusi jne.
    Millal jõuab kätte aeg kui oma peaga mõtlema hakatakse ?

  5. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Huvitav oli välismeedias (brittide) lugeda, er britid saadavad Odessast oma sõjalaeva koos OBCE vaatlejatega Kertši väina vaatama, kas nemad saavad sealt läbi või mitte. Bosporuse väina (kuulub Türgile) läbivad laevad peavad ette teatama 44 päeva enne ja selgitama, mis laev see on, mida nad veavad ja siis pannakse need laevad järjekorda ja määratakse loots. Kuna Kertši väin kuulub samuti Venemaale ja ta süvis on väga väike, kohati 4m., siis seal peab ette teatama 24-48 tundi ette ja samuti pannakse järjekorda ning määratakse loots. Türgis on nii, et kui mõni laev tahab läbida ilma loata, siis ranna piirivalve avab täistule peale. Need on Türgi seadused. Kertši juhtumis oligi tekitatud provokatsioon, et ei teatatud ette ja kõnedele ka ei vastatud. Äravõetud pardažurnaalis oli märge, et väevõimuga läbida väin, vastamata telefoni kõnedele. Selle peale muidugi asus piirivalve oma kohustusi täitma, vastasel korral oleks nad läinud tribunali alla, et ei täitnud mereseadust. Septembris ometigi läbis Ukraina laevade karavan väina etteteatamisega ja lootsiga. Milleks siis nüüd oli seda tsirkust vaja teha.

  6. Enn 6 aastat ago
    Reply

    Tsirkust oli vaja teha, et Venemaale ära panna kättemaksuks. Kõik, mida Ukraina teeb saab kiidu osaliseks, isegi verine võimuvahetus Kiievis. See oli ju selleks, et eelmine president leidis, et Ukraina pole valmis veel täitma EL-u astumise tingimusi ja nüüd, kuna ei pöörata tähelepanu rahva vaesumisele ja tingimuste täitmine on veelgi raskem, ei tahetagi neid EL-u. Poola pole ka valmis EL-u tingimusi täitma, aga eks kasu saavad vaid mõned inimesed nagu ka teiste riikide puhul. Rahva elu EL-us olles paremaks ei lähe. Meie elatustase langes seal olles viimaste hulka. Muidugi oli see reformistlike valitsuste süü, aga ega Brüsselis ka selle takistamiseks midagi ette ei võetud.

  7. Nojah 6 aastat ago
    Reply

    Suurbritannia on hakanud tegutsema käsikäes Ukrainaga. Aga eks skandaalide väljamõtlejad on ikka Poroshenko ja tema pooldajad. Seda imelikum on Suurbritannia tegutsemine. Isegi Ukrainas väljamõeldud mürgitamine meeldis neile.

  8. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Olen alati olnud Keskerakonna pooldaja, sest keskerakondlased teevad tööd inimeste heaks ja ei raiska aega laimu peale. Kuid ma ei leia, et meie peaminister peaks sekkuma teiste riikide siseasjadesse ja las Poola ise otsustab, mida teha. Meie peaminister vist tahab edaspidi Brüsselisse saada tööle, et nii kangesti tegeleb EL-u tegemistega. Brüsselis on palju poliitikuid, kes saavad head palka, aga tolku sellest on vähe.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.