Peaminister Ratas: Jaan Tõnisson näitas, et rahvuslike aadete eest saab võidelda ka kõige keerulisematel aegadel

Jaan Tõnisson

Tartu Pauluse kirik, Tartu, 22. detsember 2018 – Rahvuslike aadete eest tuleb ja saab võidelda ka kõige keerulisematel aegadel, ütles peaminister Jüri Ratas Tartu Pauluse kirikus Jaan Tõnissoni 150. sünniaastapäeva jumalateenistusel peetud kõnes.

Peaminister Ratas tõi välja, et Tõnisson oli suurmees, kes suutis elu jooksul uskumatult palju. „Ta jõudis teenida meie riiki mitmekordse valitsusjuhina, Maapäeva ja Asutava Kogu saadikuna, Ajutise Valitsuse ministri ning Riigikogu esimehena. Tõnisson näitas oma elu ja tegevusega kõikidele kaasaegsetele, et kui ühendada truudus kõrgetele eesmärkidele ning sihikindel töö, siis on võimalik tuua need ideaalid elupraktikasse,“ märkis peaminister.

Jaan Tõnisson mängis suurt rolli Eesti ühiskonnas ka Postimehe peatoimetajana. „Lehe peatoimetaja roll ning lehe välja andmine polnud toona kindlasti lihtne. Samas teame praegu väga hästi, milline on olnud Postimehe kaal meie kultuuriloos,“ osutas peaminister suurmehe tähtsusele Eesti ajakirjanduse arengus.

Peaminister rääkis ka, et Eesti praeguses valitsushoones, Stenbocki majas on Riigivanemate saalis teiste riigimeeste portreede seas ka Jaan Tõnissoni oma.

„Maalide juures on kirjas meie suurmeeste surma-aastad ning need on paraku üleliia sarnased. Jaan Tõnissoni portree all on 1941. aasta järel küsimärk ning tema elu lõpust pole meile palju teada. Raske on kujutleda, kas riigijuhid söandasid toona isegi unistada, et ühel päeval saame tähistada oma riigi sajandat juubelit. Riigivanemate saalis saan ma alati kindlust teadmisest, et me kõik pingutame iga päev, et ükski põlvkond meie tulevates sajandites ei kahtleks,“ ütles Ratas.

Jaan Tõnisson sündis 22. detsembril 1868. aastal Viljandi vallas Mursi Talus.

9 kommentaari
 1. Naljakas 3 aastat ago
  Reply

  et seda räägib see, kes ise nende aadete vastu võitleb. Täidab Puutini käske, sokutab tiblasid soojadele kohtadele ja meelitab igasugu mutukaid sisse. Kõike ainult selleks, et aated vahetada paari Angela õlalepatustuse ja Junkru breežnevliku kallistuse vastu.

 2. Ja 3 aastat ago
  Reply

  seda räägib see, kes ise on vahetanud aated Puutini käskude vastu, sokutab tiblasid soojadele kohtadele ja meelitab meeleldi igasugu mutukaid Eestisse rahva kaela elama.

 3. Ja 3 aastat ago
  Reply

  seda räägib see, kes ise on vahetanud aated Puutini käskude vastu, sokutab tiblakaid soojadele kohtadele ja meelitab meeleldi igasugu mutukaid Eestisse rahva kaela elama.

 4. Tohhoo 3 aastat ago
  Reply

  Mida Jurka ise on teinud aadete heaks?

 5. Ele 3 aastat ago
  Reply

  Kõige parem rahvuslike aadete eest võitleja on olnud alati E.Savisaar, suurepärane, aus hooliv ja tark poliitik.

 6. Ele 3 aastat ago
  Reply

  Kõige parem rahvuslike aadete eest võitleja on olnud läbi aegade E.Savisaar, tark, aus, hooliv ja töökas poliitik.

 7. ikka.... 3 aastat ago
  Reply

  ….käige minu sõnade, mitte tegude järgi.Seesama Ratas jutustab vabadusest,käib selle vabaduse eest võidelnute haudadel pärgi panemas ja suusoojaks rääkimas ja siis on kaelakuti okupantidega koos, nendesamadega, kelle vastu hauasolejad võitlesid. Kas saab olla veel silmakirjalikumat inimest. Eks Keskbande on tegelikult selliseid täis, eestlastele räägivad esivanemate austusest, kui nad püüdsid oma elu hinnaga eestlust säilitada, samas istuvad selle üdini mäda ja eestlasi vihkava Toomiga ühe laua taha. Eesti suurim oht on nii siinsed sovietid kui piiritagune Kurjuse Impeerium, mitte EKRE, kes julgeb valukohtadest avalikult rääkida, aga just sellest erakonnast püütakse teha vaenlast nr. 1 Samas ei tähenda kesikutele mitte midagi aprill 2007, siis märatsesid omad.

 8. Nonoh 3 aastat ago
  Reply

  Ääretult labane inimene nimega Ja võiks enne viinauimast välja magada ja siis kirjutada või parem üldse mitte kirjutada. Sellised ongi Reformierakonna valijad, kes ei hooli vaestest ja usuvad nende valesid ja vihavaenu õhutamist. Putin muuseas on Poroshenkoga võrreldes palju parem. Tal on jäänud vähe poolehoidjaid oma maal ja sellepõrast tahab ta seada sisse sõjaolukorra mõeldes välja igasuguseid avantüüre ja ajades need Venemaa kaela. Ukrainas on veel palju rohkem vaeseid kui meil, näiteks pension on meie rahas 80 eurot kuus. EL ei taha seda vaest riiki oma liikmeks. Mina olen alati olnud Keskerakonna poolt, sest keskerakondlased on ainukesed kes hoolivad meie inimestest ka kõige vaesematest ja saavad hääli tubli töö eest, aga mulle ei meeldi, et nad on hakanud toetama Ukrainat ja usuvad nende valesid.praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud, aga ka keskerakondlased on neile selja keeranud. Mulle ei meeldi sekkumine teiste riikide siseasjadesse. Aga Reformierakonna senises töös pole olnud mitte ühtegi positiivset otsust, mis oleks meie elu paremaks teinud, vaesus aina kasvas. Nemad saavad hääli mitte töötulemuste järgi vaid laimu, vihavaenu õhutamise ja vassimise järgi. Nad on viinud meie elatustaseme viimaste hulka.

 9. nonoh on ääretult labane inimene.... 3 aastat ago
  Reply

  Nii võib kirjutada ainult soviett või pidevalt auru all olev inimene. Ah, et Putin parem kui Ukraina valitud Riigipea. Krimm võeti kõiki Rahvusvahelisi seadusi eirates. Ukraina andis ära tuumarelva, see samm oleks pidanud tagama Ukraina piiride puutumatuse. Sellele dokumendile oli allkirja andnud ka Venemaa. Aga sellele kurjale kääbusele Kremlist ei lugenud mingid kokkulepped, silmakirjaks oli vaja referendumit (kui viia läbi referendumid Kuriilidel, Karjalas, endisel Ida-Preisimaal, mis tulemused oleks, võite arvata—ainult teietaoline rumal inimene elaks Venemaa taolises riigis). Donbass taheti täpselt sama võttega võtta. “Humanitaarabi” autod toovad salaja Donbassi relvi, mitte ei saa neid kaupluse riiulitelt, samuti veetakse nn. “vabatahtlikke”—-nende himu käib terve lõuna piirkonna järgi, et tagada maismaa ühendus Krimmiga, Ukraina on ees. Mis puutub J. Ratasesse, siis oma arvamust ma ei muuda, viia pärg meie vabaduse eest võidelnute haudadele ja järgmine päev suruda kätt neil, kes heameelega selle vabaduse meilt taaskord võtaks , (nende arvamus pole ju muutunud, seda näeme igal aastal 9 mai sabatitel, kui kuulutatakse ennast Eesti “vabastajateks”—tõeline vabastaja vabastab ja lahkub, mitte ei muuda riigikorda ja ei vea oma tsiviilkarnisoni “vabastatu” kukile elama ) on ikka eriline silmakirjalikkus. Pisut võiks olla piinlik. Tundub, et Keskerakonna liikmetelt seda soovida, on ikka väga palju loodetud. Kõik käib endiselt nõukogulikult pakasuha tasemel.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.