Mis on lahti meie ajakirjandusega?

15. detsembri Postimehe juhtkiri kandis pealkirja „Vaja on muutusi“. Eesti suurim päevaleht väidab: „Libauudistega on nagu propagandaga: meetodid on vanad, kuid oluliselt on paranenud tehnilised vahendid nende levitamiseks.“ Samas kõrval on noore ajakirjaniku kolumn, milles süüdistatakse otsejoones paari erakonda valetamises.

Postimehes on lõppeval aastal olnud palju niiöelda enda sisse, ajakirjanduse sisusse vaatavaid kirjutisi. Eesti Meedia on praegu vaieldamatult kõige suurem ja võimsam ajakirjanduskontsern Eestis, hõlmates nii trükiväljaandeid kui ka raadiot ja televisiooni. Talle kuuluvad ju kogunisti 3 telekanalit ja populaarseim eraraadiojaam Kuku. Millest siis nii suur mure libauudiste pärast? Kas need tõesti ohustavad „tõelise ja tõepärase ajakirjanduse“ positsioone ning külvavad massidesse segadust ja valet?

Mäletatavasti aasta eest muretseti meie ajakirjanduses leviva sisuturunduse pärast, mille eristamine ausaist uudistest oli üha raskem. Telekanaleist uudiseid jälgides polegi enam väga kerge aru saada, kus algab erapooletu sõnum või kus lõpeb reklaam. Kommertsreklaamile on kehtestatud konkreetsed nõuded, ja see peaks olema selgelt eristatav muust sisust. Ent kuidas eristada uudistesaate sees tasakaalustatud sisu kallutatust või manipuleerivast? Eriti mis puudutab poliitikat, nii sisemaist kui ka välismaist. Ka meie suurematel ajalehtedel on ju siiski teatud parteiline taust. Kui Kesknädal  on ausalt erakondliku taustaga rahva poliitikaleht, siis Postimehest või Eesti Päevalehest pole võimalik mingeid otsesõnu vihjeid maailmavaate kohta välja lugeda. Ehk siiski, just juhtkirjad ja ka püsikolumnistide kaader võimaldab mingeid paralleele tõmmata. Pikka aega on räägitud Postimehe Reformi-meelsusest ja Päevalehe kaldumisest sotside või Isamaa poole.

Et tegu eraäridega, siis on raske midagi ette heita. Küllap omanikering määrabki põhisuuna. Mis on aga selle aasta jooksul silma hakanud, on päevalehtede toimetustes üha kiirenev verevahetus. Reporterid muutuvad üha nooremaks ja rõõsamaks, küllap ka kogenematumaks. Mõned staažikamad ajakirjanikud aga vahetavad toimetusi või lahkuvad üldse suhtekorraldajaiks. Äsja avaldati Riigikontrolli audit niinimetatud vallalehtede kohta, milles heideti eelkõige Tallinna linnameediale ette politiseeritust. Selle peale tahaks küsida: kas ka selline audit võib olla kallutatud? Võib-olla tuleks nõuda muutusi ka selliste auditite puhul, ja miks mitte ka kogu meediat valvsalt jälgivais muudes organites? Eestis tegutseb Pressinõukogu, kuid üldiselt jääb mulje, et see organ tegeleb pisiasjadega, üldisemaid suundumusi mitte hinnates ega neist järeldusi mitte tehes. Palju aastaid on Keskerakond olnud meie peavoolumeedias peksupoisiks. Nüüd on see erakond aga saanud pea kõige populaarsemaks, aga eriti häid sõnu tema kohta meie meedias siiski ei leidu. Ikka otsitakse teemasid, millega erakonnale „küüneviha sisse ajada“. Samas kõrval on aga kuulda nutulaulu, et Reformierakonna populaarsus kahaneb, või siis sajatamist EKRE suunas.

Tulles tagasi niinimetatud libauudiste juurde, siis nende peamise allikana nähakse sotsiaalmeediat ja laiemalt internetis levivaid kõmulisi uudiseid. Ka alguses mainitud juhtkirjas kuulutatakse peaaegu kadu Facebookile ja Twitterile. Ometi on just need tehnilised vahendid märgatavalt avardanud inimeste teadmisi, võimaldavad vaba arvamuste vahetamist, minnes mööda toimetuslikust kontrollist, mis sageli võib muutuda tsensuuriks. Kui palju on muutunud meie maailmapilt paari aastakümne taguse ajaga võrreldes, muutunud rikkamaks ja mitmekülgsemaks. Hädaldamine teemal, et on vaja muutusi, viitab pigem soovile ajakirjandusvabadust piirata ning juhtida seda teatud eliidigruppidele sobivasse voolusängi. Kui selliseid tendentse ilmneb, siis oleks ehk õigem päevalehe päisesse kirjutadagi, kelle huve see väljaanne esindab, missugust poliitikat ajab ja keda soovitab valida. Mäletatavasti on ju mõned ajalehed enne valimisi üles tunnistanud oma poliitilise eelistuse. Küllap on see isegi palju ausam, kui oma eelistused peita ridade vahele.

Kui püüda vastata pealkirjas esitatud küsimusele, siis kindlasti pole midagi hirmsat lahti. Küll aga läheksid asjalood hulluks, kui asetataks tõkkeid vabale infolevikule, tulgu see siis kust maailmakandist tahes. Ajakirjandus jääb elavaks ainult siis, kui ta ise ei hakka takistama alternatiivsust, soovi jõuda tõele lähemale, kasutades selleks ka mittetraditsioonilisi kanaleid või allikaid. Kriitiline meel peab säilima, kuid ohkama sellepärast nagu oleks sotsiaalmeedia tulekuga on midagi hullusti lahti, kindlasti ei tohiks.

Kn

12 kommentaari
  1. Kuna 6 aastat ago
    Reply

    ise seda sopalehte Postimeest ei loe, siis ei oska selle kohta midagi ütleda. Kuid kallutatud või suunatud on ka teised lehekesed ja veebis Delfi kõigepealt. Selgelt on tajutav Luige Hansu ja ta kannupoiste kihk peksta helmeid ja rattaid, kahju tuntakse kallaste allakäigust, seedrid ja talvikud on ette maha maetud, oodatakse imelist sündi Каллас’elt. Juba enne selle sündi kiideti taevani, et messia on tulekul ja me saame peagi tuhandeid muslimeid meie usuleigust leevendama ja neegreid meie sugu parandama.
    Kuid tuleb tunnistada, et ka rattad annavad endavastasusele oma vankalembusega õli juurde. Mailise vene keele sokutamine meie koolidesse ja Jaana lärm eestlaste mittesobivusest vankade sekka on selge tunnus, et edgarlik venestamiskava on samamoodi elus nagu koostööleping okupantidega. Ja jääb arusaamatuks seltsimes Kn-i märkus nagu Kesknädal olevat AUSALT(!) erakondliku taustaga RAHVA poliitikaleht. Kas Tarmo Tamm, Raimond Kaljulaid, Maarika Tuus-Laul ongi see RAHVAS? Mis sest et AUSALT erakondliku taustaga.
    Kui Niitsoo Viktor tänaval kusi, siis ka tema tegi seda AUSALT ning oli erakondliku taustaga.
    On vist vedanud, et ma pole kursis säutsudega ja lõustalehel ma samuti ei käi. Juba algul sain aru, et siis peaks kogu aeg valvel olema aga mis siis vabast ajast saab? Kuid eks ajuloputajad seepärast seal töllerdagi, sest see on nende leib.

  2. Nii 6 aastat ago
    Reply

    et kui keskbande valitsus kandib ühtede omanike maa teiste arvele ja ajalehed seda arvustama hakkavad, siis on see PÄHH? Praegu on Kiviõli maadega just taoline stalinism käimas. Kesknädal muidugi püüab seda salastada niikaua kui saab ja kui enam ei saa, siis sõnastab selle röövi ümber nii, et JOKK.Et pappi ikka RÖÖVITUD omanikele natike jagati ka ja MIS TE OMANIKUD MÖLISETE, kui keskbandel, pedestajatel ja isamaareeturitel ON RAHA VAJA!
    Kuidas aga tegelikult toimida taoliste maavaldustega, mis röövitakse Reilpeldiku alla, nüüd Kiviõli kaevanduse jaoks? Mitte ei tule jagada ühekordset pappi, vaid tuleb maksta kestvat RENTI kasutatava aja eest. Ning ei pea seda tegema muu inimene Torgust või Värskast, vaid see eratootja, kes seal ehitab, kaevandab ja toodab. Loomulikult peab olema ka kindel leping, mille mittetäitmisel tootja/ehitaja/kaevandaja peab oma tegevuse peatama kuni võlg pole tasutud. Kui ületatakse aga mõistlik piir (2…3 kuud), siis se eraomand riigistatakse ja uue omaniku leidmatusel ka tegevus lõpetatakse.
    Ehk annab Jurka vastuse ega poe umbluude seljataha? Ning Kesknädal võiks samuti ette vaadata, et pärast ei tuleks sõnu süüa ja iseendale vastu rääkida.

    • Mets 6 aastat ago

      Aasta on uus, aga see tegelane laulab ikka oma vanu ja äraleierdatud laule. Muide, ma ei lugenud seda ˇkommentaariˇ, piisas pilguheitmisest.

    • to Nii 6 aastat ago

      enne kui siia klõbistama tuled, vii ennast uudistega kurssi, nimelt seda Kiviõli teemat ei võetud täna päevakordagi. Kuigi eile pasundati seda delfis ja ka ERR-is. Peavoolu meedia töötab nagu ühe inimese taktikepi all kuigi omanikud on erinevad. Seda olen juba aastaid täheldanud, et juhtnöörid tulevad justkui ühest ja samast kohast. Kui antakse käsk rääkida kohe kohe saabuvast majanduskriisist, siis võid kindel olla et seda tuleb igalt poolt. Ainus mida ei tule on kriis ise. Või kui oli see meeletu alkoaktsiide ja piirikaubanduse teema, siis täpselt samamoodi kõik panid käsikäes olgu see siis EPL, delfi, ÕL või PM. Aga oh õnnetust rahvas on ka targemaks saanud ja ei loe enam neid artikleid, ei kommenteeri ja ei vaata enam saateid ka. Ega Kanal2 niisama seal asju ei paki, vaatajaskond langes trastiliselt. Ei vaadanud minagi ammu juba Reporterit, sest see on nii labaselt kallutatud ja ikka arvatakse et valija on loll kui lauajalg ja millestki aru ei saa. Nüüd promovad seda EKRE-t nii kuis jaksavad(ärge arvake et negatiivsed uudised pole kasulikud) Oi kuidas veel on. Oma trollid toidavad klikkide ja kommentaaridega ja muudkui tuleb ja erakond pidevalt pildil. Aga jah, see et kõikvõimalikud artiklid esimesena just teatud tegelaste poolt sisse õnnistatakse, see on eesmärgipärane tegevus ja kaob siit peale valimisi ära. Põhimõte on ikka üks, mittemiski mida KE teeb, pole hea, kõik on üdini ja läbinisti halb. Isegi eilses lumetormis oli KE süüdi.

  3. Põrgupõhja Jürka 6 aastat ago
    Reply

    Ei saa enam voodissegi minna – ronib too Eve-Eve sinna ka oma pakkumistega järele. Võtan õite natist kinni ja viin kus su õige koht. Seal neid pandimajapidajaid ja laenuandjaid kateldes mulisemas küll. On meilgi oma pidusöögid…
    Põle ammu enam koju saandki….

  4. Vaatasin 6 aastat ago
    Reply

    järgmise nädala telekava ja mis ma näen – Heimari saadet enam polegi! Tuli küll meelde, et Heimar ise ütles, et ta saab esinemiskeelu (nagu Jurka, Mailis, jaana, Õudukas jt pulgad), sest julgeb tahta veel 4-ks aastaks mäeotsa pugeda. Kuid teised? Ei Urmi ega Mart sellist sihti pole seadnud. Võtku 3. liige juurde ja uus kolmik asenduseks jätkab. Nüüd Kesknädalal polegi oma saadet isegi TTV-s. Nii ei saa ka mina aru, mis on lahti meie ajakirjandusega?

  5. Eve 6 aastat ago
    Reply

    Ma ei mõista kus on õppinud peavoolumeedia ajakirjanikud valetama, vassima ja laimama Eestimaa parimaid inimesi. no muidugi nad ei saagi õigust kirjutada sest siis aetakse nad töölt minema. Rikas ajalehe omanik on peremees, kes teenendab reformikaid. Jube, mis toimub meie maal. Imelik, et paljud inimesed usuvad seda jama ja hääletavad reformistide poolt. Nendel inimestel pole kahju paljudest vaestest kelle elu on rikkunud ära Reformierakonna poliitikud.

  6. Vello 6 aastat ago
    Reply

    Aeg oleks vast aru saada, et sõltumatut ajakirjandust polegi olemas. ja pole kunagi olnud. Rääkida saab vaid ajakirjandusvabadusest ja ajakirjanduslikust pluralismist, mis ideaalolukorras peaksid tagama info tasakaalustatuse ja vaba juurdepääsu sellele kõigile kes seda iganes siis ka ei soovi. Kusjuures enamus inimesi jääb nii või teisiti truuks neile kõige meelepärasemale infoallikale ja kui valik puudub, siis vaid kõige kättesaadavamale ja sealt saabki alguse vana hea ja meile hästituttav ajupesu ja ühe, valitseva arvamuse ajastu, kus siis kõik mis sellega ei sobitu kuulutatakse libauudisteks või milleks iganes sellele halvustavat eesliidet lisades.

  7. uskmatu 6 aastat ago
    Reply

    Ajakirjandusega pole lahti midagi.Kõik käib õiget rada mööda st.sõima Putinit ja venelasi,vahel hulka ka mõnita Savisaart ja EKRE`t,küta üles sõjahüsteerijat,kiida Ukraina korruptante jne.
    Meil on tegelikkuses kahe meediaomaniku vahel valida ja mõnes asjas on need täiesti sarnased. Uudistest ligi 25% on laus valed st.on kajastatud kellegi arvamust tõe pähe,edasi 20% uudistest on moonutatud kehva tõlkimise tõttu,30%kiidab lihtsalt tühja tähja ja ülistab olematuid väärtusi,25% on tõesed sest need kajastavad kohalikku ilma,liiklust jne.Püüa ainult mõne meedia nn.püha lehma kohta kirjutada tõde seejuures ilma igasuguse sõimuta ja kohe sinu kommentaar ei vasta tingimustele.
    Maailmas toimuv mis meediamagnaatidele ei meeldi jäetakse üldse kajastamata !
    See on meie tänapäeva täiesti vaba ajakirjandus !Pole ka imestada kui suureneb pidevalt mujalt maailmast uudiseid otsiv elanike hulk ja seejuures ka venemaalt.

    • Vello 6 aastat ago

      Hea kokkuvõte meie tänasest meediamaastikust ainult, et kaks meediamagnaati üksi selle kõige taga on. Kui nii, peaks olema nende sooviks teha maksimaalselt parim tulemus, mitte suurt osa oma toodangu potentsiaalseid tarbijaid lihtsalt eemale peletada. Ilmselt sõltub nende äri neist veelgi mõjukamatest “magnaatidest” kes need siis ka ei oleks või kus ei asuks. Maailm ja siin toimuv on üks põrgulikult keeruline värk ja paraku ei aita meie ajakirjandus kuidagi kaasa sellest arusaamisele ja mõistmisele vaid püüab isegi pealtnäha lihtsad asjad sedavõrd segaseks ajada, et võimalikult vähem inimesi aru saaks mis tegelikult toimub ja kuidas nendega manipuleeritakse ja neid kõige lihtlabasemal kombel oma huvides ära kasutatakse.

  8. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Lugesin kolmapäeval ilmuvas EE-s A.Hvostovi artikkelt ajakirjanduse valede anatoomiast. Praegust ajakirjandust ei saa kuidagi uskuda. 2017a. lugesin ühest Saksa väljaandest, kus nende tuntud ajakirjanik Udo Ulfkotte palus vabandust saksa rahvalt, kuna tema 10 a. tagasi sõlmis suure rahalise tehingu LKA-ga ja tema nime all avaldas USA kiitvaid artikleid ja valesid oma riigi kohta. Ulfkotte ütles tookord, et LKA kontrollib tervet maailma ajakirjandust. Kui 2017a. Trump kutsus ta Valgesse Majja, ostis talle isegi lennupiletid, siis enne ärasõitu leiti mees surnult oma kodus. Ka meie ajakirjandust tuleb võtta teatud koeffitsiendiga.

  9. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Skripalide mürgitamise tagamaadest ei ole meil midagi avaldatud. Eelmisel nädalal lõhkes maailma uudistes pomm. Anonymouse häkkerid (sinna kuulub ka Wiki Lyks) avaldasid dokumentide paketi, mis koostati juba 3a. tagasi brittide luure poolt. Nad juba 3a. tagasi organiseerisid Skripali märgitamise aktsiooni, et saaks venelasi süüdistada Albioni riigi rahva mürgitamises. Enne Solsberys toimunud draamat, võtsid luure eksperdid oma ridadesse keemilise relva eksperdi Porton Downi laboratooriumist. Kaasa haarati ka Skripali naaber, kes aitas kõvasti sellele aktsioonile kaasa. Mis siis britid sellega võitsid, on arusaamatu. Juba algusest peale oli ju näha, et aktsioon oli kehvasti organiseeritud, ühesõnaga sulepeast vaevaga välja imetud. Nii tegutseb ka tänapäeva ajakirjandus.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.