Juhtkiri: Üleskutse ajakirjandusele

Indrek Veiserik

Viimasel ajal on räägitud palju sellest, et sotsiaalmeedia võidukäik on loonud uue reaalsuse, kus tekivad ideoloogiliselt kallutatud kõlakojad. Neis levivad libauudised ja “alternatiivsed faktid”, mis loovad inimestele moonutatud ettekujutuse tegelikkusest.

Ma ei oleks sellega päriselt nõus. 11 aasta jooksul Kesknädalas töötanuna olen alati toetanud alternatiivsete, nurgataguste ja reformierakondliku mentaliteediga jõukurite poolt põlastatud ideede esitamist leheveergudel. Seda joont on hoitud alates Kesknädala loomisest 1999. aastal. Alternatiivne idee ei saa ega tohi olla halb ainult sellepärast, et ta on alternatiivne või moonutab tegelikkust. Juhul kui tegelikkus on jõudnud piisavalt väärastunud tasemele, siis ongi vaja seda muuta. Hukkamõistetavaks teeb alternatiivse idee ikkagi seotus valega.

Seega pole lausvale esitamine tõe pähe, lugejate tunnetega manipuleerimine ning vihaõhutamine teatud inimgrupi vastu Kesknädalale aktsepteeritav.

Miks ma seda kõike räägin? Käes on valimiste aasta. 3. märtsil toimuvad Riigikogu valimised, 26. mail Euroopa Parlamendi valimised. Mõlemal juhul on kaalul väga palju. Märtsis Eesti jaoks, mais kogu Euroopa jaoks. Käes on ärevad ajad. Mitmetes riikides – sõltumata sellest, kas seal on võimul liberaalid, nagu Prantsusmaal, või rahvuskonservatiivid, nagu Ungaris – on poliitika kandunud tänavatele ja viinud vägivaldsete kokkupõrgeteni. Loodame, et Eestis midagi sellist ei juhtu. Kuid palju sõltub ka poliitikute vastutustundest.

Tänapäeval konkureerivad kõik Eesti meediakanalid omavahel üsna pisikese auditooriumi tähelepanu pärast. Selline on karm reaalsus, milles meil tuleb tegutseda. Oht libastuda ja soov mastaapse ideoloogilise kallutatusega enne valimisi välja tulla oleks meediaväljaannetel suur.

Keskmõte: Alternatiivne idee ei saa ega tohi olla halb ainult sellepärast, et ta on alternatiivne. Hukkamõistetavaks teeb alternatiivse idee ikkagi seotus valega.

Seetõttu kutsun Eestis tegutsevaid väljaandeid uue aasta algul ühise laua taha tulema ja uuendama Eesti ajakirjanduseetika koodeksit. Eesti Päevaleht, Postimees, Eesti Ekspress, Uued Uudised, Objektiiv, Maaleht, Kesknädal jt. peaksid alla kirjutama dokumendile, mis sisaldaks järgmisi mõtteid:

Meil ei ole raske tunnistada, et väärt ideid võib tulla nii paremalt kui ka vasakult, nii liberaalidelt kui ka konservatiividelt. Meie kui ajakirjandusväljaannete ülesandeks on neid omavahel kokku sobitada. Hoidudes seda tehes ideoloogilistest dogmadest, eelarvamustest ja silmaklappidest. Ainult selliselt võime jõuda stabiilse arenguni, mis tagab heaolu ja õiglase ühiskonna kõigile.

Usume siiralt, et demokraatliku ühiskonna toimimise eeltingimus on kommunikatsioonivabadus. See ei tähenda, et igaühel peab olema õigus vabalt valetada. Kui vabadusega ei kaasne vastutust, saame tagajärjeks anarhia.

Ebatäpse, moonutatud või eksitava informatsiooni avaldamine on alati kahetsusväärne. Kui mõni väljaanne tegeleb sellega täiesti sihilikult ja väga järjekindlalt, tuleb selline tegevus ülejäänud meediaväljaannete poolt hukka mõista. Tõlgendused ja hinnangud sõltuvad vaatepunktist ning arvamused võivad olla erinevad, kuid faktid on pühad. Ebaõige informatsiooni ilmumise korral oleme alati valmis seda parandama. Ja vajaduse korral ka vabandama. Meie eetika ei luba vägivallale, vandalismile ja avaliku korra rikkumisele õhutamist.

Indrek Veiserik

Kesknädala peatoimetaja

 

 

7 kommentaari
 1. keegi kirjasõber 2 aastat ago
  Reply

  JA KUI KA SÜNNIB, NAGU SOOVITE …/???…/ EI TOIMI SEE RIIGIKOGUS, MINISTEERIUMIDES, AMETITES, OMAVALITSUSTES, jm.ASJULISTE ja JUPIJUMALATE PUHUL. NAD LIHTSALT EI TEE VÄLJAGI, VAID ISTUVAD EDASI OMA MÕNUSAS MÄGRAURUS.
  SEST KUI SEE NII POLEKS, POLEKS EESTI PENSIONID KERJUSLIKUD – TERVIST JA VIIMASTE AASTATE RAHU HÄVITAVAD, OLEKS IDEAALNE KODUTEENINDUSVÕRGUSTIK, MIS REAGEERIB IGALE VAJADUSELE KOHESELET, PAINDLIKULT, IGALE UUELE VAJADUSELE-SOOVILE EGA NAERUVÄÄRISTA SEDA.(suitsiidiabi,mitte eutan.ära vahetada,oleks ka). EAKATE ELUASEMED OLEKSID REMONDITUD JA KORRASTATUD VASTAVALT N E N D E SOOVIDELE, VAJADUSTELE. MEDITSIINITÖÖTAJAD EI PÕLGAKS VANAINIMESI VANADUSEST TINGITUD PUUETE JA VAJADUSTE PÄRAST. jne.jne.jne.
  VASTU OLEKSID VÕETUD AMMUILMA KARUSNAHAFARMIDE PIDAMISE KEELUSTAMINE JA KÕIK SELLEGA SEONDUV.
  LOOMAKAITSESEADUSI OLEKS KARMISTATUD ROHKEMGI VEEL KUI LOOMAKAITSJAD OMA TAGASIHOIDLIKKUSES KÜSINUD ON.HIRMUST, ET MUIDU EI VÕETA MIDAGI VASTU. MIDA SIIS VASTU VÕETI SEL ALAL.
  EI RAIUTAKS MEIE METSI, KUI HIINLASED TEEVAD ILUSAT PABERIT AMMUGI KAEVANDUSJÄÄKIDEST _MAA MINERAALIDEST JA ÄRAVISATUD PLASTIKUST. SELLE TEHNOL. OSTMINE ILMSELT KÄIB ÜLE JÕU EGA OLE RENTAABEL RIKKURITELE, KES TSELLUVABRIKUID TEHA TAHAVAD JA ÄRA LAASTATA TERVE MAA.
  EI EHITATAKS TUULEPARKE, KUI UUS TEHNOLOOGIA ON AMMU LEIUTATUD- TUULELOHEDENA,MIS LENDAVAD TUULE POOLE JA PÜÜAVAD SELLE KINNI JA EDASTAVAD ENERGIA .
  KUI EESTI EIU TAHA ARENEDA UUTES, EETILISTES SUUNDADES, VAID TEOTSENA VANADE,PRAGMAATILISTE VÕTETEGA RIKKURITE RÕÕMUKS, NAGU KILPLASED, SIIS PAREM ÄRGU TEHKU ÜLDSE MIDAGI.
  TULEVAD TEISED KES TEEVAD, TAHAVAD, OSKAVAD, JA KEL EETIKA NING EMPAATIA, OLGU SIIS MINGIST USUNDIST VÕI JUMALAST ANT.

 2. Nüüd 2 aastat ago
  Reply

  siis näen, kes on 11 aastat valetanud ja valet õigeks või seaduslikuks kuulutanud ning räägib pettustest kui enesestmõistetavatest Eesti asjadest. Miks Indrek ei kirjuta oma “TÕEMEELES” näiteks riigikogu valimisest kui järjekordsest pettusest, sest valimisseadus ei vasta ülema põhiseaduse AINUnõudele jaoitada hääled VÕRDELISELT (põhiseaduses on see sõnastatud küll orjameelselt PROPORTSIONAALSEKS, mis aga sisu ei muuda). Vean ette kihla et see TÕEMEELNE Indrek midagi taolist ei kirjuta, sest ka tema on vaimult ORI. Ta teeb kõike seda, mis on tema bandele KASULIK, mitte erapooletult ÕIGLANE ja seaduslikult ÕIGE.
  Samuti võiks jalast heita siputuspüksid kunagiste mõistetega nagu vasak:parem, liberaal:Konservatiiv, meie ajas on neil hoopis teised tähendused ja enamjaolt ka kattuvad, kus piiriajamine viib ise rappa lobjakate, samostite, pariste ja teiste sopapildujate juurde.
  Mida vajame? Vajame üheselt arusaadavaid PÕHIMÕTTEID, mitte nende üle targutamist ega nende muutmist ilaks, mida võib venitada kuhu ja palju tahes.
  Indrek, sul on veel KURADI palju õppida. Kui selles eas enam midagi õpitakse.

 3. karihiir 2 aastat ago
  Reply

  Kardan,et on üsna ükskõik, kuidas valitakse ja kas üldse, sest inimesed on ikka nii pealiskaudsed, egoistlikud ,salamisi kraapijad, saajad,mitte andjad, suure kivi taga suure suuga,pugejad-mida nimetvad arukuseks, et jumala eest, tehke mis tahate. Mul on allergia kõüigist neist parteidest ja trügijatest.
  Aint kitsed kärneriteks. Mõni kits pudistab midagi maha ka, pensionil karihiirtele, mis suhu ei mahu. Teised tee sedagi.
  Ei mõista, miks Indrek sulle jalgu jäi.

  • Muidugi 2 aastat ago

   on Indrek tühine mutter selles keskbande petumasinas, kuid kui ta nii armsalt ja rõõsa näoga tuleb äkki välja hüüdlausega, et HAKKAME AUSAKS, siis kõlab see võltsilt. Taolise lehe toimetaja EI SAA EGA TOHI olla aus! Järelikult on ka tema hüüdlaused võltsid, muidu saaks ta ju kinga. Olla taolistes bandelehtedes toimetajaks on sama, mis ENSV-s oli kuulumine realiikmena NLKP-sse. Nagu vilets vabandus, et muidu ei saanud, rahvast nöökima oleks tulnud tatarlased ja hutsuulid, kas sellist ENSV-d me tahtsimegi!.

 4. Nüüd 2 aastat ago
  Reply

  ongi Indrekul kena pähemääritud võimalus täita iseenda üleskutset olla aus ja õiglane. just eraldas Ratta Jurka valitsus miljoni ühele eraomanikule lohutuseks, et tema omand kanditaks eteisele eraomanikule. Jutt muidugi uuest kaevandusest Kiviõli kandis.
  Indrek võikski ausalt kirjutada, palju siis “uus” omanik valitsusele pistis või ROHKEM pistis, et taoline sekkumine eraettevõtjate kisklemisse üles osta? Miks valitsus otsustab, et tõstame Maali korterist välja ja sokutame Juuli sisse? Kas sellepärast, et Maali kulutab vähem elektrit ning tema ja temasuguste arvelt saab mõni multimiljonär vähem pappi vahelt teha? Või on Juuli sitahunnik suurem ning sellega saab põldu rohkem väetada, millest taas saame rohkem toodangut ja toodangult makse?
  Loodan, et Indrek ei hakka jurkalikult JURAMA midagi õigusest ja õiglusest. Isegi kui terve valitsus ähvardaks Indreku täis teha ja jumala meelevalda välja visata. Mis eest, et Indrek pole veel ise seda üleskutset kellegagi alla kirjutanud, kuid ta on vähemalt avaldanud selleks valmidust. Vaatame, palju ja mida maksab Indreku TÕDE!
  Jään ootama!

 5. to muidugi 2 aastat ago
  Reply

  See hutsuulidevõimalus seisab veel ees. Piibliski olla öeldud, et kollane rass võidab. Siis alles tunnete ..omal nahal PRAGMATISMI tema täies hiilguses, mida seni olete kummardanud. Oi oi oi!
  Majanduslikult oli ENSV korras rohkem – aga eetiliselt sama hull, aga teistpidi = EI ARENENUD EETILISELT, MIS OLIGI TEMA LÕPU PÕHJUS, TEGELIK PÕHJUS, MAJANDUSLANGUSE PÕHJUS.
  Plaanimajandus põld sugugist paha. iseenesest.

 6. uskmatu 2 aastat ago
  Reply

  “Usume siiralt, et demokraatliku ühiskonna toimimise eeltingimus on kommunikatsioonivabadus” ! Niikaua kui meedia omanikud üle maailma avaldavad ja fabritseerivad lausvalet,mille kohe trollid igasuguses sotsmeedias võimendavad,pole loota meie ühiskonnas mingit inimlikkust vaid ainult mõnitamist,ärapanemist !
  Meedia omanikel puudub igasugune vastutus avaldatu ees.Kaeba kohtusse-meie kohtusüsteem on viidud niikaugele-“Kui on raha siis võid õigust nõuda aga …. “!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.