Vajame erakorralist pensionitõusu

Tiit Terik, Riigikogu (Keskerakond)

Keskerakond läheb nendele valimistele sõnumi ja visiooniga õiglasest riigist. Mida mõtleme õiglase riigi all, kui räägime vanaduspensionist? Riik peab seisma hea selle eest, et vanaduspõlvest saaksid rõõmu tunda kõik inimesed. Ka kõik need, kel ei ole olnud võimalik igapäevaste kulutuste kõrvalt pensionipõlveks sääste koguda.

Keskerakond töötab selle nimel, et suurendada pensionide baasosa ja läbi viia erakorraline pensionitõus. Meie eesmärk on tõsta pensione erakorraliselt niipalju, et see koos indekseerimisega tooks pensionäridele praegusega võrreldes 100 eurot rohkem. Eestis elab väga suur hulk pensionäre suhtelises vaesuses ning selline erakorraline pensionitõus tooks kindlasti vajaliku muutuse.

Keskmine vanaduspension on täna alla suhtelise vaesuse piiri ning selleks, et eakad saaksid vaesuspiirist üle, oleks vajalik vähemalt 20-protsendine pensionitõus. Keskerakond näeb ette, et aastaks 2020 on pensionid koos indekseerimise ning erakorralise tõusuga 100 euro võrra kasvanud. Ka siis ei hüvitaks pension isegi tavapärases hooldekodus elamist, kuid oleks kahtlemata abiks nii eakatele endile kui ka nende lastele ja lastelastele, kel tuleb väga kitsastes oludeski oma vanemaid aidata. See on loomulik ja inimlik, kuid riigil tuleb siin appi tulla.

Jah, pensionide tõusu mainivad oma programmides mitmed erakonnad, püüdes üksteisest rohkem pakkuda. Keda uskuda? Tark inimene usub ikka neid, kes oma lubadusi varasemalt täitnud. Keskerakond on pensione ka varem ennaktempos tõstnud. Ja me soovime seda taas teha. Aastatel 2005–2007 tõstis Keskerakond koalitsioonis olles kahe aastaga pensione erakorraliselt 40%. Ka siis öeldi, et eelarves selleks raha ei ole ja et riik läheb lausa pankrotti. Me pankrotti ei läinud ja ilma erakorraliste tõusudeta oleks pension 100 eurot praegusest väiksem. Pensioni iga-aastase indekseerimisega me piisava kiirusega selles osas edasi ei liigu ja kõik erakonnad peaksid andma vastuse, mida pensionidega ette võtta.

Mul on hea meel, et olen juba praeguses koalitsioonis saanud Riigikogu liikmena anda oma panuse, et eakate toimetulek paraneks. Vaid paar näidet: suurenenud on tulumaksuvaba miinimum, hambaravihüvitis ja ravimitoetus. On ka neid, kes meid selle eest kritiseerivad ja on pensionitõusu vastu just rahalise koormuse tõttu riigieelarvele. Tõsi, see ongi suur raha, kuid see ei lähe Lõuna-Euroopa pensionäridele ega välismaa pankadele, vaid meie inimestele.

Meil on ka muid tulevikku suunatud algatusi, nagu näiteks pensionireform, kus madala palgaga inimesed ei jääks pensionipõlves veelgi ebavõrdsemasse olukorda, sest nende sissetulek ei andnud neile varasema süsteemi järgi pensioniosakuks ühte. Mõnel juhul tuleb inimesel teha kolm aastat rasket, kuid madala palgaga tööd selleks, et see läheks ühe pensioniaastana arvesse.

Keskerakond soovib inimeste tööd nii praegu kui ka vanaduspõlves hinnata mitte pelgalt palganumbri, vaid töökuse ja panuse järgi. Väike palk, mis on paljude väga vajalike erialade probleem, ei ole vähese motivatsiooni või püüdlikkuse küsimus. Tihti mainitakse näitena tuletõrjujaid või lasteaiaõpetajaid, aga palgaküsimus on terav enamikus teenindussektori ja töötleva tööstuse töökohtadel. Uus süsteem muudab pensionisüsteemi tulevikus õiglasemaks. Ja see on samm õiglasema riigi suunas.

Tänased eakad vajavad toimetulekuks aga kahtlemata enam, kui seda tänane pension võimaldab. Seepärast kutsun teid üles toetama Eesti Keskerakonda selleks, et saaksime kõikidele kahtlejatele näidata – pensionitõus on vajalik ja Eesti inimesed ootavad seda!

4 kommentaari
  1. Kulla 6 aastat ago
    Reply

    Tiidu, ei vaja me ERAKORRALIST pinsialtkäemaksu, vaid vajame PÕHIMÕTTELISELT UUT elatisrahaseadust. Kus KÕIK surmaeelikud oleks võrdselt käsitletud (sest nad ei loo midagi võrdselt), samuti saaks täiselatisraha täissandid ja õppivad noored earühmas 17…23 (vanust määrates olen arvestanud just arstiks õppijaid). Juba laps earümas 0…5 saaks 55% täiselatisrahast (praegu seega 330€ kuus) ja edasi 6-aastaste earühmade kaupa 15% kaupa enam kuni täiselatisrahani välja. Kuid: KES EI TÖÖTA, SEE EI SÖÖ! Viimane tähendab seda, et mingeid töötuse abirahasid ja muid altkäemakse mis tahes toetuste nime all EI ANTAKS! Tuleb loobuda sotsialistlikust teise arvel elamise põhimõttest.
    Nii et, Tiidu, tee eelnõu valmis, paari nädalaga saad ehk hakkamagi. Siis esitage see oma bandega riigikogus arutlusele, meelitage ka isamaareeturid ja pedekad oma paati ja võtke vastu. Kes vastu on, VIHKAB OMA RAHVAST!

  2. ?! 6 aastat ago
    Reply

    100 euri ei ole mingi ERAKORRALINE tõus, vaid ERAKORRALISEKS võiks nimetada 40-50% tõusu, alustades kõige suuremate summadega kõige VAESEMATEST. Ime et MÕNEL VEEL HING SEES nende kerjuserahadega.
    Aga öelge nüüd, kulla härra, mida mina tegema pean ? Maja ,kus elan, hakatakse renoveerima. KÕIK on siin jõukamad kui üksielav 300-ne pensionär, kel tervis tõõle ka minna ei luba.
    Renov.kulud tulevad 50-150 eur. Millest neid maksan lisaks kommunaalidele ??? Ootan teie 100 euri veel 2 aastat?
    Aga juba 3 kuuga on võimalik sundvõõrandamine. Toimub see ainuoksjonil. Saadavast rahast ei jatku mitte mingiks eluasemeks. Omavalitsus maksab siis,kui nad nii otsustavad ja mitte kuipalju otsustavad ja vaid normipinna alusel, kui üldse. Olenemata sellest ,et katuse M2 jäävad normipinna sisse,aga kuna 2 korrust,siis võidakse pool katuserahast maksta. Otsustajad kohalikud asjamehed-volinikud, kellel ikka keegi huvitatud võileiva eest mu kodu saama. Peakokkuostja peatööandja ja tema ainuoksjonil tavaliselt ostabki.Seega hinnad alla löödud ja see kajastub katastris. Maaklerifirmade hindajad “hindavadki” nende ainuoksjonite naeruväärsete hindade alusel ja maaklerid ei tohi ka müüa palju kallimalt.Et kohalikud hinnad sellised. Ka ostja jälgib.
    Ei arvestata ehituse tegelikku väärtust, kohalikku keskkonda,taristut jm.
    Mis ma teie arvates teen nüüd siis. ???
    MIKS VÕETI NII LOLL SEADUS VASTU ILMA PUHVERFONDI LOOMATA MINUSUGUSTE JAOKS. Võõras mure???
    PUHVERFOND OLEKS TASUNUD RENOV:, OMANIK OLEKS IKKA OMANIKUKS JÄÄNUD – võlaga,ajatatud võlaga.
    SURMA KORRAL OLEKS OMAVALITSUS VÕI PÄRIJA TASUNUD VÕLA JA SAANUD OMANIKUKS VÕI OLEKS OMANIK ELUAJAL ISE MÜÜNUD, SIIS KUI SEE ÕNNESTUNUKS = TALLE OLEKS JÄÄNUD MÜÜGIAEGA ELU LÕPUNI.
    KAS ÜLDSE KEEGI MÕTLEB KA.?
    PRAEGU ON PAHA TUNNE, ET SEE 100 kubrikut ON ROHKEM HOOLDUFIRMADE RÕÕMUKS LISATUD.
    SEEGI HELGE UNISTUS – KUI TE VÕIMULE SAATE, KUI KOALITS. NÕUSTUB. AGA 3 KUUD ON KUUSE ALLA TÕSTMISE AEG. KAS MUL MUUD TEHA POLE KUI KOHUT KÄIA? MIS TERVIS ÜTLEB SELLISE PINGE PEALE ? MIKS TE MULLE SELLISE S…ta OMETI KORRALDASITE? ILUS LAUL SEE, ET KÕIK OLEME EESTI INIMESED.

  3. Toetame valitsust. 6 aastat ago
    Reply

    Töötav pensionär selle valitsuse otsusega peab maksma tulumaksu. Samas Ratta valitsus räägib pensionäride toetamisest ja õnnelikust elust. Pidevalt valed ja hämamised. See on sellele valitsusele omane.
    Nüüd veebruarist tõuseb elektri hind ja palju. Nälgivaid inimesi palju juures. See valitsus tuleb kukutada.

  4. Tahaks teada! 6 aastat ago
    Reply

    Millal need väljamaa pangad Eesti Vabariigis likvideeritakse ? Nemad ei hooli Eesti panganduse susteemist mitte karvavordki, vaid neil on omad seadused ja tegemised. Kas toesti ei leidu hakkaja mehi, naisi, kes teeks toelised Eesti Vabariigi pangad. Kaua me neid nuumame. Viid raha panka, maksa teenust, ulekanded, votad raha ja jalle maksad. Kaua voib. Tuleb nist hakata sele kasutama????

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.