Taavi Aas: tulevikus peaks Tallinna ühistransport olema tasuta kõigile

Uued linnaliinibussid Vabaduse väljakul. Foto: Tairo Lutter/Scanpix

„Põhimõtteline kavatsus selleks on olemas, järgnevalt tegeleme sellele rahalise katte leidmisega. Üleminek tasuta ühistranspordile kõigi jaoks eeldab riigieelarvelist panustamist Tallinna ühistransporti, sest mitte-tallinlased võidavad sellega hüvesid,“ selgitas Aas. „Harjumaa ja Tallinn on sisuliselt üks tervik, kus inimesed liiguvad sõltumata haldusüksuste piiridest. Tasuta linnas, tasuta maakonnas – sellise ühtse loogikaga süsteem suurendaks ühistranspordi populaarsust ja kasutatavust.“

Linnapea sõnul eeldab Tallinna tasuta ühistranspordi laienemine kõigile sõltumata sissekirjutusest, et riigivõimu ja linnavõimu vahel jätkub head koostöötahet. „Riigikassale tähendaks Tallinna tasuta ühistranspordi rakendamine kõigile inimestele ligikaudu 5-6 miljoni eurost kulu,“ selgitas Aas. Sõiduõiguse laiendamine sissekirjutusest sõltumatult tähendaks eeldatavasti vajadust tihendada graafikuid, et vastata suurenevale nõudlusele.

Aas ütles, et kindlasti on kogu maailmas tulevikus rohkem kohti, kus ühistransport on tasuta ja arusaamad sellest, millised avalikud teenused peavad olema võimalikult kättesaadavad, on muutumas. „Viis aastat tagasi sõdis Reformierakond tasuta ühistranspordi vastu Tallinnas, aga nüüd enam mitte. Idee võetakse omaks.“

2 kommentaari
  1. Raha 4 aastat ago
    Reply

    on arukas pilduda siis, kui seda jääb ropult üle ja põletada ka ei viitsi. Seega on see lällamine Tallinnas veel varane, muidu ei kraabitaks mujalt pappi kokku, et saaks mõnd altkäemaksu lubada. Taavi ei oska majanduslikult mõtelda. Nagu Edgar, kes teiste jutu järgi kulutas aga pärast pidid teised leidma allikaid, kust puudujääki täita. Sealt ka võlad ja sahkerdamised.

    • mnjah 4 aastat ago

      ikka raha ja raha kogu aeg. Linn on ummikuid täis ja iga auto mis töötab kütusega, saastab keskkonda ja siin räägitakse aina rahast. Ise te elate selle saastunud õhu sees ja pole ju saladus et igal hommikul siseneb Tallinnasse tohutu hulk autosid väljastpoolt Tallinna, sest inimesed sõidavad tööle. Ainus viis autosid välja linnast saada ongi lasta kõigil Tallinnas tasuta sõita. Õige mõte.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.