Riik nõustab omavalitsusi kaasava eelarve koostamisel

Janek Mäggi Foto: Konstantin Sednev/Scanpix

Rahandusministeeriumis valmis omavalitsustele mõeldud kaasava eelarve juhend.

Kaasav eelarve annab inimestele võimaluse osaleda kohaliku raha kasutamise planeerimisel ja jaotamisel. Juhend on praktiline ning selle põhirõhk on soovitustel ja näidetel.

„Kaasav eelarve on tõhus demokraatia tööriist. Selle abil saavad inimesed omavalitsuse tegevust mõjutada igal aastal, ootamata järgmisi valimisi,“ ütles riigihalduse minister Janek Mäggi. „Oluline on volikogu tahe ja valmisolek oma inimestega avatult suhelda, tõsta kulude läbipaistvust ja suurendada usaldust kohalikus kogukonnas. See aitab inimestel paremini mõista omavalitsuse tegemisi ja raha kasutamise põhimõtteid.“

Kaasava eelarve suuruse määrab kohaliku omavalitsuse volikogu linna- või vallaeelarves. Seejärel saavad kõik omavalitsuse elanikud esitada määratud summa kasutamise kohta ideid. Nendeks on näiteks investeeringud avalikult kasutatavatesse objektidesse või avalikud omavalitsuse mainet kujundavad üritused. Kõikide ideede üle hääletavad samuti kohalikud elanikud ning tulemus on omavalitsusele siduv. Volikogu projektide valikusse ei sekku.

Juhend on hea tööriist eelkõige nendele omavalitsustele, kes kaasavat eelarvet veel ei rakenda. Samas on see kasuks ka ülejäänutele, kes võivad sealt leida huvitavaid nüansse ja ideid, kuidas protsessi paremaks muuta.

2018. aastal kasutas kaasava eelarve mudelit kokku 20 omavalitsust. Hääletajate osalus on olnud vahemikus kolm kuni kaheksa protsenti, mis on võrreldes teiste riikidega hea tulemus.

Kaasava eelarve juhendit vaata siit.

4 kommentaari
 1. ! 2 aastat ago
  Reply

  KONTROLLIMA PEATE NEID , PIDEVALT !
  Kõik sõltuvad kohalikust tööandjast ja muudest asjulistest,nendestsamadest volikogulastest.Keegi julge piiksugi teha, et äkki keegi kuuleb ja ütleb tema sugulase ämmale jne.
  Eestis on demokraatia aint Kesknädala kommentaariunis ….Mujal valitseb ” käsi peseb kätt” mentaliteet ja seegi ainult mater. sfääris…
  Kuis muidu oleks meil niipalju vaesust, kerjuspensionid ja selgelt inimeste arvamustele ja ettep.selja pööranud ministeeriumid,ametnikud,poliitikud jms.tewgelinskid-vintsked. Ja muidugi oma kõhualla kraapimise harjumus.

 2. Mäki 2 aastat ago
  Reply

  jutust jääb mulje, et omavalitsused riiki ei kuulugi, vaid on kuskil ufol või Marsil. Mäki võiks enne jutlustamist ka selgitada, mis tema kasutatud mõistete tähendused on. Nagu mingi Eero tõlgendas kogu aeg Arnoldi umbluusid.

 3. to to mäki 2 aastat ago
  Reply

  Ega EI KUULUGI.! Konn hüppas mätta otsa ja sai kuningaks -enese arvates. Valitsetakse aga just nendesamade mättakonnade abil karja ,st. rahvast – nagu vanglajuhid valitsevad blatnoide abil, tehase direkt. brigadiride abil, parteijuhid partorgide astmestiku abil jne.jne.
  Sest vaata, kui Tartu, teaduselinn ,suutis oma teadlaste jõupingutustega tsellutehasest vabaneda, siiis 2 omavalitsust lausa kutsusid tselluvabrikante enda maadele. Et 200 inimest saab tööd = nemad saavad valitud ja kummardatud ja “asjaD korda”. Aga asjad ei saa korda kusagil, kuhu see vm.tehas tuleb -hoopis korrast ära saavad nad.
  Sest hiinlased ei tarvita PUUTIKKUGI PABERI JMS, TEGEMISEKS, NEIL TEHNOKOOGIA, KUS PABER TEHAKSE KAEVANDUSTE JÄÄKIDEST, MINERAALIDEST, AHERAINEST + ÜMBERTÖÖTATUD PLASTIKUJÄÄGID.
  MEIL LÄHEB AGA KESTAHES VABRIKANT MINISTRI JUURDE, SURUB POLIITIKUTEL SUAREEL KÄTT JA SOSISTAB KÕRVA JA KASUTUSSE LÄHEB VANANENUD VIIS MIDAGI TOOTA. SELLE MAKSAVAD KINNI LOODUS, INIMESTE TERVIS. AGA ME SAAME TÖÖKOHTI ! VÄIDETAKSE,KUULUTATAKSE, TUUAKSE VANANENUD NÄITEID, SELMET JUURUTADA SEE UUS TEHNOLOOGIA. MITTE KEEGI EI TEA, ET SEE OLEMAS ON. LOBBYGRUPID LÄMMATAVAD HOOLEGA TEABE JA KIIDAVAD JA VALETAVAD. KAS LOBBYGRUPID ISEGI TEAVAD.? TULEVAD HINDAJAD FIRMAD VÄLISMAALT. KUS ON MEIE AUSAD TEADLASED ??? ILMSELT EI TEHTA NENDEST VÄLJAGI. EBAAUSAD AGA PANNAKSE VABRIKANTIE JÄRELE KIITMA.

 4. Kristjan Lible 2 aastat ago
  Reply

  Jorh Aadniel Mägggggi võib pasundada miskitest tööriistadest nõrkemiseni, aga meil siin Paunveres lähevad asjad ikka omasoodu.
  Eriti kummaline on see tööriistade jutt – nii et pressraud nurka ja ministriks – kas nii või?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.