Sarapuu Kallasele: miks peab reformierakond edasipüüdlikeks vaid üle 2000 euro teenivaid inimesi?

Kersti Sarapuu

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu peab ebaõigeks Kaja Kallase väiteid, et praegune maksureform karistab edasipüüdlikust ajal, mil pooled Eesti töötajatest teenivad alla 1000 euro.

Sarapuu sõnas, et maksuteema on riigikogu valimistel kahtlemata üks olulisemaid küsimusi ning on teema, mis Keskerakonda ja Reformierakonda tugevalt eristab. „Maksureform jättis just madalamat ja keskmist palka teenivatele inimestele enam raha kätte ning mõnikümmend eurot enam panustavad 2000 eurot ja enam kuus teenivad inimesed. See pole kindlasti edasipüüdlike inimeste karistamine. Maksusüsteem peab Keskerakonna hinnangul toetama ka madalamat palka teenivaid inimesi,“ rõhutas Sarapuu.

Riigikogulane ütles, et on väga palju ja vajalikke ameteid, kus palganumber ei vasta veel nende inimeste tegelikule panusele. „On ebaõige viidata, et sajad tuhanded inimesed, kes maksureformiga võitsid, pole edasipüüdlikud või ei soovi pingutada oma töökohal,“ leidis keskerakondlane.

Ta lisas, et Reformierakonna plaan „lihtsast“ maksusüsteemist tähendab tulumaksuvabastuse tõstmist 500 euroni ehk seda, et alla 1776 euro teenivad inimesed, sealhulgas pensionärid, ei võida maksumuudatusest midagi. „Küll aga kasvab üle 2100 euro teenivate inimeste sissetulek kuus 100 euro võrra ehk samapalju, mida meie soovime panustada pensionikasvu,“ tõdes Sarapuu ja tõi välja, et Eesti pensionäride vaesusrisk on Euroopa kõrgeim.

Rahanduskomisjoni liige meenutas, et reformierakondlase Taavi Rõivase valitsemise ajal võttis riik toonaselt 430-euroselt miinimumpalgalt tulumaksuna ligi 50 eurot, sest 2016. aastal oli tulumaksuvaba miinimum 170 eurot. „Paraku oli see Reformierakonna soovitud „lihtsuse“ hind.“

Rahandusministeeriumi blogis avaldatud maksureformi numbrid eelmise aasta kohta näitavad, et 87 protsendil tulusaajatest tulumaksumäär langes või jäi samaks. Rahandusministeeriumi andmetel võitis netosissetulekus 78% Eesti tööealisest elanikkonnast ning 57% pensioniealisest elanikkonnast. Seejuures jäi 5% tööealistest ja 37% pensioniealistest netosissetulek samaks.

6 kommentaari
  1. Edasipüüdlik 6 aastat ago
    Reply

    on see, kes töötab rohkem. Näide otse elust. Tehases treib üks 20 tööpäevaga 500 punni, 1€ tükk. Suurema osa ajast mängib piljardit ja teeb keskbandelikku propat. Teine piljardit ei mängi ega tee ka ühelegi bandele reklaami, teeb sama ajaga 1500 sama punni. Esimene saab kuus puhtalt kätte 500€, teiselt võetakse üle 500€ maha 20% ehk saab seega 500+800 = 1300€. Loob ühiskonnale 3 korda rohkem väärtusi aga saab esimesega võrreldes 2,6 korda rohkem. Kokkuvõttes kepitakse teda 200€-ga. See ongi karistus edasipüüdlikkuse eest. See röövitud 200€ aga läheb jaotamiseks just laisemale esimesele ja teistele temasugustele. See on juba keskbande arusaam sotsialistlikust võrdõiguslikkusest. Ja ükski Mikko, Alender ega Tuus ei oksenda.

  2. Kuna 6 aastat ago
    Reply

    mul ajalehed ei käi, siis kasti ka ei vaata. Kuid täna jäi silma, et oli taas sinna topitud totrat reklaami ja muu pahna seas ka rehvikate Kagueestlane. Huvi pärast viskasin pilgu sisse, kui hästi ma peagi elama peaks hakkama. Ja mida ma lugesin? teen muidugi õela kokkuvõtte:
    Hanno pevkur – tahab oma mitmel ametikohal talletatud käpardlikkust jätkata ka uues võltsriigikogus.
    Liina Kersna – kus ta kõik ära pole käinud ja igatüht toetanud ja abikaasale truu olnud ning püüab võltsriigikogulasena vanaviisi jätkata.
    Maido Ruusmann – käigu see Tõrva vald kus kurat, tema tahab pugeda võltsriigikokku.
    Andrus Seeme – täpselt samad sõnad, ainult tahab oma ülimalt oskuslikust juhtimisest ilma jätta Kanepi valla.
    Margus Lepik – sama Valga valla kohta.
    Einike Mölder – ei taha enam olla tubli emme, maamutt ega noortega tegeleda, mäeotsas on rahulikum.
    Aivar Rosenberg – Roosu talu enam ei huvita, Toompeal rahulikum mullikesi ajada ja lolle küsimusi küsida.
    Ülo Needo – olnud kõva ehitaja ja taastaja, nüüd aga jääb pinsist vajaka ja lisa tuleb otsida Toompea kaval-Antsu otsatust sukast.
    Anti Haugas – ei taha enam ettevõtlusega tegeleda ja inimeste eest hoolt kanda. Ka tahab ta, et pinss jääks eelarvest 2 korda rohkem maha ehk 10%-lise eelarve kasvu juures tahab pinssi tõsta 5%. Et 10 aasta pärast oleks pinss 651€, mitte aga 800 või 1000€. Muidu pilt on hästi välja tulnud, täitsa maaka mõõdu annab välja.
    Peeter Sibul – ei taha enam Räpina haiglat juhtida, vaid Toompeal mõnes kohas arglikult vahele pobiseda. Kui ninamehed (Kaja, Kristen, Jürgen, Rain, Keit) lubavad.
    Veel pean ütlema, et leht oli küll värviline (sinine ja kõllane) aga sitasti kujundatud, isegi Põhja-Korea oranžid ja beežid plakatid on etemad.
    Huvitav, et miljoneid liigutav bande ei oska lehtegi kujundada.

  3. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Ma ei mõista mis inimesed need üldse on, kes valivad Reformierakonda. Meie vabast Eestist on nende tõttu tekkinud ebaõiglane ja vaene riik. Kuidas oli küll võimalik viia elatustase viimaste hulka, kuidas on võimalik süüdi mõista ausaid inimesi , et neid kõrvaldada teelt võimule. Kõige suuremad kurikaelad istuvad Reformi tagatoas ja mõtlevad välja laimu ja koostavad valestsenaariume karistamatult ja saavad selle eest raha.Keskerakondlased tahavad seevastu, et kõigil eestimaalastel oleks inimväärne elu ning nad ei raiska aega laimu peale vaid teevad tööd.Tublid, ausad ja hoolivad inimesed valivad Keskerakonda.

  4. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Ma ei mõista, mis inimesed need üldse on, kes valivad Keskerakonda. See on pättdide ja varaste erakond keda toetab 12 protsenti eestlasi( nüüd me teame ka kretiinide osakaalu eesti elanikonnast), ja ülejäänu on sovijettide “vsjo naze” kari.

  5. Küsin ja palun vastust. 6 aastat ago
    Reply

    Maksureformi käigus jäi samaks 37% pensione.Millise pensioni juures pension ei tõusnud ega langenud? Siit saab välja lugeda,et pension jäi samaks just.kõige väiksema pensioni saajatel ehk alla 500euro saajatel.Kas see oligi selle reformi mõte,et vaesed jääksid veel vaesemaks?

  6. ? 6 aastat ago
    Reply

    KAS IKKA LOOB VÄÄRTUSI VÕI VASTUPIDI OMA TÖÖGA HÄVITAB NEID?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.