Õiglasema, tugevama ja hoolivama Eesti poole

Marika Tuus-Laul

Marika Tuus-Laul, Riigikogu liige

Pea kõikidel rahvakohtumistel koorub kõige põletavama probleemina välja arsti juurde pääsemine ja pikad järjekorrad. Seepärast ongi Keskerakonna valimisplatvormi avapeatükiks just tervis ja tervishoid.

Ärimeditsiini asemele arstiabi

Tervisega seotud küsimused on inimestele kõige tähtsamad ja seepärast tahame just sellele valdkonnale pöörata kõige enam tähelepanu.  Meie tahame lühendada eriarsti järjekordi poole võrra. See ei sünni üleöö ja tähendab kogu tervishoiu ümberkorraldamist. Tegelikult hävitati patsiendikeskne arstiabi juba 90-ndatel ja asendati ärikeskse ja kasumipõhise tervishoiuga. Haiglatest said õitsvad äriühingud, ühtne riiklik haiglavõrk lammutati. Nüüd on aeg sellele lõpp teha.  Ma tahan seista selle eest, et ärist saaks jälle arstiabi, kus tervishoiu planeerimine, juhtimine ja kontrollimine oleks koondatud riigi kätte, et keegi selle eest ka vastutaks.  Ei saa ju jäädagi nii, et abivajaja  arsti juurde ei saa, aga haigla on õitsvas kasumis. Põhjamaades on riiklik tervishoid ja meil tuleb sealt eeskuju võtta.

Samuti ehitati meil perearstindus üles turusuhetele. Täna oleme olukorras, kus  arstid maale minna ei taha, inimesed arstile ei pääse, rääkimata sellest, et tohter võtaks vastu ka õhtustel aegadel ja nädalavahetustel. Ei saa süüdistada arste, süsteem on selline. Meie platvorm, mille ma paljuski olen ise kirjutanud, näeb ette, et ka siin ootavad meid ees suured muutused. Ärikeskne perearstisüsteem pole patsiendi huvides.  Haige peab saama arsti juurde kui tal seda vaja on.

Me tahame võimaldada pensioniealistele hambaproteesidest kasutamata või ülejäänud raha kasutada hambaraviks. Ei ole ju mõistlik, et eakale on küll ette nähtud proteesiraha, kuid seda ei saa kasutada selleks, et proteeside vajadust edasi lükata.

Koduhooldus ja õenduskodu on need, mida vana inimene vajab

Meie plaan on eriline rõhk panna õenduskodude rajamisele ja koduõenduse  laiendamine, sest kellegi unistuseks pole veeta vanaduspäevi vanadekodus. Hooldekodu pole raskele voodihaigele õige koht. Õenduskodus saab eakas aga nii hoodus-kui tervishoiuteenust. Kui aga vähegi võimalik, peab haige saama vajaliku abi kodus. See on meie vaade. Aga hooldekodu eest maksmine ei saa olla igavesti pandud laste peale. Siin on meie kindel plaan, et riik tuleb appi hooldekodu eest tasumisel.

Minu nägemus on, et kiiremas korras tuleb tõsta puuetega laste toetusi ja omastehooldajad peavad saama väärilist tasu ja ka pensionistaaži. Kindlad märksõnad on sotsiaaltranspordi võimekuse tõstmine ning rehabilitatsiooni ja taastusravi  paremini kättesaadavaks tegemine.

Eakatele mõeldes ei saa üle ega ümber 100-eurosest pensionitõusust. Ainult indekseerimise- ja elukalliduse tõusu heastamisega me ei jõua mitte kunagi euroopalike pensioniteni. Siin aitab ainult erakorraline pensionitõus, mis paneb aluse sellele, et edaspidi oleks pensionisumma suurem. Tulumaksuvaba osa tõstame 750-euroni.

Üksielava eaka toetuse kõrvale kehtestame ka lesepensioni, et inimene saaks endale valida suurema neist. Samuti on ülimalt vajalik pensioni tasuta kojukanne nendele, kes seda vajavad ja avalduse teevad. Piinlik mõelda, mille pealt omal ajal kokku hoiti.

Ühiskond algab perekonnast

Tõepoolest, me väärtustame vanemaid inimesi, sest nemad on oma elutöö juba teinud ja on välja teeninud väärika vanaduspõlve.

Ent ka lapsed ja pered vajavad suuremat toetamist. Seepärast suurendame esimese ja teise lapse toetust saja euroni. Samuti tõstame lasterikka pere toetust 500 euroni ja 7 ja enam lapsega perele 600 euroni. Tagame ka igale lapsele tasuta lasteaiakoha. Peame eriti oluliseks aga riigi abi kodu rajamisel. Seepärast tahame noortele peredele tagada võimaluse saada oma kodu soetamiseks eluasemelaenu riigi käendusel ning ilma kohustusliku omafinantseeringuta. Samuti tahame  paljulapselistele peredele luua pereauto soetamiseks toetusmeetme. Minu meelest igati vajalik ettepanek.

Ega need nii tühjad lubadused olegi. Keskerakond on võimul olles ju varemgi teinud erakorralise suure pensinitõusu. Muidu oleks ju tänane pension poole väiksem. Lubasime tasuta maakonnasisest transporti ja näete, tänaseks on see tehtud. Nüüd vaja  ka bussiliine tihendada, mis ärimudeli tingimustes ja paremerakondade juhtimisel on isevoolu jooksnud. Kui teie meid toetate, siis usun, et meie saame hakkama!

9 kommentaari
  1. Iga 6 aastat ago
    Reply

    laps peab saama ELATISRAHA! Vastavalt oma earühmale. Earühmas 0…5 55% täiselatisrahast ehk 363€ kuus, earühmas 6…11 70% ehk 462€ jne kuni täiselatisrahani.
    Iga laps peab olema SÕLTUMATU oma vanemate või hooldajate majanduslikust seisust!
    Altkäemaksudele kindel EI!

  2. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Meeldiv on lugeda keskerakondlaste arvamusi, need on tulvil hoolitsust inimeste eest ilma laimuta , kisata, teiste halvustamiseta. Nad ei püüa hääli sel teel vaid töötulemuste järgi. Keskerakondlaste valimislubadused on täis hoolitsust meie kõigi inimeste parema elu nimel. Nad täidavad alati oma lubadusi.

  3. Maarikale 6 aastat ago
    Reply

    tuleb vemmalt anda. Selle eest, et ta pole korralikult eesti keelt omandanud, vaid käis keeletundide asemel poistes või koguni meestes. Sest kui ta teeb juttu õiglasemast, tugevamast ja hoolivamast Eestist, siis jääb mulje nagu meil juba õiglane, tugev ja hooliv Eesti ongi olemas. Kas tõesti? Teine irisemine on mul tema POOLE kohta. Kui minnakse kuskile poole, siis ei minda veel sinna endasse. Ehk Maarika ei mõtlegi minna õiglasemasse, tugevamasse ja hoolivamasse Eestisse, vaid kuskile sinna poole. Sest pärast on taas mitte midagi teinuna hea ennast välja vabandada, et “ega ma ju midagi lubanudki”. Oleks nagu parteikooli läbi teinud.

  4. Eakas 6 aastat ago
    Reply

    OH ISSAND , SAAKS SELLE SVEITSI SURMAABIGI OMETI !
    OI KUI PALJU VÄHEM MURET OLEKS tuleviku pärast. !!! No ei saa ega saa eakate elu parandada – nii palju on, mida saaks ja võiks teha, a keegi ei tee. 2 põlvkonda jõudnud juba Eestis üles kasvada vabadusest alates.
    Asjulistel aega küll hea palga peal, jõud ja tervis veel kontides, suured rahad pangas ja Sveitsivõimalus olemas.
    JA SEDAMOODI KUI SEAL ON, ET ANTAKSE ROHI KÄTTE JA SIIS TEED KUI TAHAD, KAS ÜLDSE JA KUS.
    VÕI KUI ISE EI JULGE EGA SAA HAKKAMA, SIIS NII ILUSASTI ,KUI SELLELE VANALE PROFESSORILE TEHTI, AVAS AINULT ISE KRAAANI.
    Meie rehepapid hakkavad aga odavasti raha kokku ajama. Teab mis koledusi annavad rohu asemel. Nagu loomadele ahnurid teevad -süstivad kuraret vms.ilma narkoosita -pealtnäha ilusti ja rahuikult, aga tegelikult lämbuvad.Meil läheb ikka kõik vasikad aiataha -ahnus aab.

  5. Põrgu katlakütja 6 aastat ago
    Reply

    JULGEGE OMETI, KURAT VÕTAKS, MIDAGGII ÄRA TEHA.!
    TEHKE SEE SURMAABI ASI KORDA.! Istute hea palga peal, tehke siis ka ometi midagi! Sadade kaupa peame teid üleval seal mäe otsas jm. Isegi karusnahavastast seadust ei suutnud vastu võtta jms.!
    Kas sedasi piinates ja vintsutades on olete “õigemad” omas meeles.
    Või tekib kohe saba surmarohtude järele – see ka plass lugu – see ongi hirmu põhjus ? et siis ei paistagi Eesti elu nii innovatiivne ja briljantne heaoluriik Euroopa esikus.
    Siin on, rohud ei aita, arstid ei oska ega viitsi -tean mõnd ravimit, mis aitaks, need loodusravi apteekides, aga sealt pensionär osta ei jaksa! Kui te ise ka niiviisi peaksite PIINLEMA! No ja ravimifirmadele on tarvis meele järele olla.

  6. Maarika 6 aastat ago
    Reply

    peakski vabasurmaseaduse juurutamise võtma omale südameasjaks. Inimesel peab olema õigus ise oma elu eest otsustada.

  7. Mina 6 aastat ago
    Reply

    hääletan noorema, kenama ja seksikama Maarika poolt!

  8. Kolmas eesti! 6 aastat ago
    Reply

    Oi kui ilus jutt,pisar tuleb kohe silma! Ainult seda juttu olen ma kuulnud juba aastaid. Nüüd kus KE on juba võimul olnud 2,5 aastat on allpool vaesuspiiri elavate inimeste hulk ainult suurenenud.46% pensionäridest elab vaesuses ja selles oleme EL viimased!!???Hinnatõus on olnud tohutu,see igaastane pensionite indekseerimine seda ära ei küll ei kata.Ja nüüd.lubatakse juurde mingit 100.eurot 300-400 eurot saavale pensionärile. Ärge ajage naerma!.

    • See 6 aastat ago

      ongi lärmajate tüüpviga, et eemalt nad mölisevad et vähe pole, ise pukki saades aga midagi ei tee. Ja kui teevadki, siis keeravad vaid sotsialistlikku teise arvel elamise sitta kokku.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.