Lastest ja ülekohtust

"Seltsimees laps" filmi pressilinastus. Vasakult Riina Sildos, Tambet Tuiks, Helena Maria Reisner, Leelo Tungal, Julia Aug, Moonika Siimets Foto: Konstantin Sednev / Scanpix

Menukas Eesti ajalukku kurbtõsiselt vaatav film „Seltsimees laps“ sunnib mõtlema ka tänapäeva lastele. Inimesed, kes lastena oma kodudest välja kihutati „tänu“ taasiseseisvunud Eesti Vabariigis ette võetud omandireformile, kirjutavad samuti omi mälestusi nagu Leelo Tungal, ainult et oma kirjapanekuid nad trükis avaldada ei julge. Telemees Toomas Lepp tegi omandireformist filmi „Verised majad“, ja temast sai võimupoolsete repressioonide ohver.

See tõsiasi olgu hoiatuseks kõigile, kes soovivad omandireformi kohta tõtt üles tähendada. Rusuvad mälestused peavad lihtsalt veel ootama oma aega. Koletislik ülekohus, mida Eesti Vabariik rakendas omaenda kodanike suhtes, on siiamaani heastamata.

Ajakirjandus pole seda varjanud, et neljandik Eesti elanikkonnast elab vaesuses,  vaid on selle kinnituseks korduvalt avaldanud statistilisi andmeid.

Pensionäride vaesust võib õigustada sellega, et neil on lapsed, kes on kohustatud oma vanemate eest hoolitsema, aga millega õigustada laste vaesust? Haridusministeeriumi andmetel elab 50 000 Eestimaa last riskiolukorras. Keegi pole vastu vaielnud väitele, et Eesti rahvas polevat kunagi elanud nii hästi kui praegu. Miks aga nimetatud 50 000 last hästi ei ela, kas nemad ei kuulugi Eesti rahva hulka?

Kõige arusaadavam laste vaesuse põhjus on nende vanemate väike palk, mis lihtsalt ei võimalda inimväärset elu. Kõige arusaamatum põhjus on aga see, et isad, lootes isiklikku elu parandada, hülgavad omaenda lapsed ja kiirustavad kasvatama võõraid lapsi, jõudes pika elu jooksul läbi jalutada kolmest-neljast perekonnast. Loomulikult ei jätkugi sellise käitumise korral raha omaenda laste jaoks. Ühiskond ja riik sellist eluviisi ei takista ega mõista hukka. Ja ajakirjandus ainult nendib, et lapsed elavad vaesuses ja et üksikemad on kõige vaesem ühiskonnakiht.

Vägivaldsete meeste ja isade juurest lahkunud naised ja lapsed peavad taluma repressioone jõhkarditelt, kes kuidagi ei lepi sellega, et nad jäid ilma oma mõnitusobjektidest. Nad kogunisti nõuavad lapsi enda juurde tagasi, et neid edasi mõnitada.

Lastekaitsjaiks on tavaliselt naised, kes jõhkardite ülekeevat agressiivsust ka ise kardavad, ning seetõttu võibki rahakas jõhkard lapsed enda valdusse tagasi saada, ning laste kallal vägivallatsedes nendest omakorda jõhkardeid kasvatada. Vaesuse ja ülekohtu ahelat ei õnnestugi vist kunagi katkestada?

Kas meie riik hakkab edaspidi kehtestama õiglasemaid seadusi ja vähendama ühiskonna nõrgimatele tehtavat ülekohut või jätkub majandusliku ebavõrdsuse süvendamine, see oleneb juba täielikult tema kodanike valijatahtest.

Jääb vaid loota, et Eesti Vabariigi poolt omaenda lastele põhjustatud ülekohtust tehakse kunagi samasugune film nagu on „Seltsimees laps“ ja et selle loojad pääsevad riigipoolsetest repressioonidest.

Eevi Geidik, pensionär Rakverest

5 kommentaari
  1. uskmatu 6 aastat ago
    Reply

    Oktoober 1946 tõsteti ka mind koos emaga korterist tänavale,see oli aeg kus sõjavõitja tegi kõik mis tahtis.Ülekohus oli suur aga aastaid hiljem leidis ema,et tänu sellele muutus meie elu tunduvalt ja mitte halvemuse poole.
    Inimesed käisid laulupidudel,Balti ketis jne.ja keegi poleks uskunud,et meie oma riik,meie oma riigi võim käitub samuti nagu Stalinlikud emissarid!
    “Pensionäride vaesust võib õigustada sellega, et neil on lapsed, kes on kohustatud oma vanemate eest hoolitsema, aga millega õigustada laste vaesust?” Ei või õigustada sest selle pensionäride vaesuse tekitas meie oma riigivõim vabariigi algus aastatel ! Me räägime inimsusevastastest kuritegudest,tunneme silmad vees kaasa teistele rahvastele,aitame otsida mööda maailma natsi kurjategijaid aga meie omad kurjategijad istuvad siiani soojadel kohtadel !

    • ahzoo 6 aastat ago

      just praegu irlitzide kekatud võlts reklaamm…meie blää,blää…tegime kõik jne…kaabakad ainult laari rajakaga eesotsas lammutanud,varastanud…Eestimaa õigussüsteemi kaaperdanud ja oravakaabkate kaitsekilbiks vorpinud…kapo,kripo jne…häbi peaks olema…kommunistid ärastasid ,varastasid rahva varad ja töövahendid…töötajad peksti minema=koondati…kas sellise eesti pärast seisimegi balti ketis jne… rahapesud maffialik rosimaanuste kaabaklus…kes orvatele kuritegelikku teed sillutasid ja rüüstamist korraldada aitasid…ja ikka trügivad veel Toompeale…häbi peaks olema…trellide taga paljudki neist…samuti kross….jne.kallase kuritegelik rahade vargus…

  2. Ma 6 aastat ago
    Reply

    ei saa neist nutujuttudest aru. Keskbande on ju võimul, miks nad pole 2 aastaga mitte midagi teinud, et õiglus taastada või kehtestada? Ega siis ainult lärmates hakka asjad liikuma. Vean ette kihla, et kui kevadel on võimul teised jõud, siis keskbande kisakõrid on taas vanaviisi lärmamas ja et just teised on süüdi. Kes keelab keskbandel kasvõi nädala pärast esitada seaduseelnõu nende arust õigluse kehtestamiseks?

    • vastus 6 aastat ago

      #Kes keelab keskbandel kasvõi nädala pärast esitada seaduseelnõu nende arust õigluse kehtestamiseks?#

      Isamaa ja reinsalu keelavad.

  3. Rein Mark 5 aastat ago
    Reply

    Meie President räägib sellest, et nii hästi pole eestimaalane veel kunagi elanud.Kui oma ninaotsast kaugemale ei näe-siis muidugi.Esimene Eesti on oma vähemusega suurendanud edumaad Teise Eesti ees kõik need aastad- tänu Reformierakonnale, kes peale valimisi taas näitas hoolitsust oma lemmikute suhtes nuumata neid edasi, mis neile endale valusalt kätte maksis koalitsiooniläbirääkimised. Presidendil peaks jätkuma nüüd arukust lasta võimu teostama neid, kes hoolitsevad ka enamuse poolt ja omavad samuti mandaati .

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.